پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم درباره قرآنهای فاقد مجوز عرضه شده در نمایشگاه کتاب امسال توضیحاتی ارایه کرد.
احمد حاجی شریف در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه «در زمینه چاپ قرآن طبق ضوابط و مقررات هر ناشر و یا دستگاهی که میخواهد قرآن را به چاپ برساند باید ابتدا آن را به سازمان دارالقرآن بیاورد» اظهار کرد: پس از اینکه آنها به این سازمان مراجعه کردند ما قرآنها را مورد بررسی قرار میدهیم و با رفع اشکالات مجوز چاپ را صادر میکنیم که تمام این مجوزها در انتهای قرآنهای جمهوری اسلامی ایران به چاپ میرسد و میتوانیم ببینیم.
وی تصریح کرد: پس از اینکه قرآن چاپ شد ناشر حق توزیع آن را ندارد. نمونه قرآن چاپ شده را مجددا از ابتدا تا آخر میخوانیم و اگر هیچ مشکلی نداشت اجازه نشر به ناشر را میدهیم و پس از آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استعلام میگیرد و پس از آن میتواند قرآن را انتشار کند.
معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم گفت: متاسفانه برخی از ناشران این مرحله را انجام نمیدهند. مجوز چاپ را از ما میگیرند و پس از آن مجوز نشر را نمیگیرند. در حال حاضر هم عمده اشکالاتی که در قرآنها شاهد آن هستیم در زمان چاپ به وجود میآید. مثلا میخواهند از یک قرآنی پنج هزار تا چاپ کنند و زینک گرفتهاند و به دلیل ضعیف شدن آن ممکن است نقطهای حذف شود و اگر در برخی حروف نقطهای حذف شود ممکن است معنی جمله را تغییر دهد مثل حرف "زا" که اگر نقطه آن حذف شود میشود را.
وی اضافه کرد: ما قبل از نمایشگاه نامهای به آقای صالحی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشتیم و در آن نامه متذکر شدیم که در گذشته هم تخلفاتی در این رابطه داشتهاید که متاسفانه به آنها توجه نشده و ما امیدواریم در بیست و هشتمین دوره نمایشگاه کتاب چنین اتفاقی رخ ندهد که برخی از ناشران بخواهند قرآنهای غلط را به مردم هدیه بدهند و یا به عبارت صحیحتر بفروشند ولی متاسفانه توجهی به این مساله نشد.
حاجی شریف افزود: در روز شنبه پس از اینکه یک بررسی اجمالی را در نمایشگاه انجام دادیم متوجه شدیم که حدود هفت یا 10 ناشر این مطلب را رعایت نکردهاند و با بررسی اجمالی متوجه شدیم برخی از قرآنها مجوز نشر نداشتند و یا حتی قرآنی بوده که مجوز چاپ هم نداشته است.
معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم یادآور شد: قرآنهایی در نمایشگاه امسال به فروش میرسید که در گذشته ما کتبا اعلام کردهایم که این قرآنها دارای غلط هستند. در دو روز گذشته قیمت قرآنی را از غرفهداران پرسیده بودند که 540 یا 60 هزار تومان بود، در صورتی که این قرآن بیش از 90 تا غلط دارد. آیا این امر صحیح است که در نظام جمهوری اسلامی قرآنی که این همه غلط دارد را به دست مردم بدهیم؟
وی گفت: قرآنی بوده که در سایز جیبی به چاپ رسیده که آن هم دارای اشکالات زیادی بوده است و برخی از این قرآنهای جیبی حذف کلمه در آیات قرآن را به دنبال داشتهاند و هر کدام جلدی 400 هزار تومان در نمایشگاه به فروش میرسد. چه کسی باید پاسخگوی این مسائل باشد؟ نمیدانیم.
حاجی شریف گفت: ما روز گذشته نامهای را به آقای امیرزاده مسئول کمیته رسیدگی به تخلفات بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب زدیم. اینکه آیا جمع شده یا نه در جریان نیستیم ولی امیدواریم که هر چه سریعتر این مسائل رفع شود. اکثریت این قرآنهای غلط در بیش از 100 یا 200 غرفه به فروش میرسد. به نظر بنده نمیتوانند تمام این قرآنهای غلط را جمعآوری کنند.
معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم خاطرنشان کرد: متاسفانه این مساله از سالهای قبل هم بوده است ولی هرگز رسیدگی نشده است. در ریاست دوره گذشته وزیر فرهنگ و ارشاد هم قرآنی بوده که 18 بار چاپ شده در حالیکه مجوز نداشته است و از این مساله هم وزیر ارشاد بیخبر بوده است و این مساله مربوط به تاریخ 30/ 2/ 92 است. ما در همان زمان هم نام این ناشر را به صورت مکتوب به وزارت ارشاد اعلام کردیم، ولی هیچ اقدامی در این رابطه صورت نگرفت.
وی گفت: مطلبی در روزنامهای در 12 دی 89 به چاپ رسیده که در این مطلب به این موضوع اشاره شده که سازمان نظارت بر چاپ و نشر در کشور مصر اگر متوجه این باشد که ناشر و یا چاپخانهای در رابطه با چاپ قرآن تخطی داشته است به 15 سال زندان محکوم میشود. ما که خودمان را امالقرآی جهان اسلام میدانیم این وضعیت چاپ و نشر قرآنهایمان است. همچنین در جایی دیگر نوشته شده که از نظر مالی هم بین سه تا 60 میلیون تومان جریمه میشوند و تا مدت سه سال هم مغازه آن فرد خاطی بسته میشود، آن وقت بعضی از قرآنهای ما کلمه ندارد و با آن قیمت گزاف به دست مردم میدهند.
حاجی شریف گفت: اینگونه میشود که کشورهای دیگری که به دنبال بهانه هستند ما را تحریفکننده قرآن میدانند. ما برای نشر قرآن حتی یک ریال هم از ناشران نمیگیریم و از مرحله اول تا آخر قرآنها را بررسی میکنیم و پولی دریافت نمیکنیم برای اینکه قرآن را بدون غلط به دست مردم بدهیم. ولی تعدادی سودجو وجود دارند که به جای طی این مراحل قرآنی را چاپ میکنند و با قیمتهای گزاف به مردم میدهند. در نمایشگاه امسال قرآنهایی بوده که به قیمت هشت هزار تومان خریدند و در نمایشگاه به قیمت 40 هزار تومان به فروش میرسید و 20 هزار تومان تخفیف میدادند و در کل همان قرآن هشت هزار تومانی را بیست هزار تومان به فروش میرساندند.
معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم گفت: ما باید به این مسائل دقت کنیم و مورد بررسی قرار بگیرد. صرف اینکه نمایشگاهی برگزار کنیم کافی نیست. فردی که میرود قرآن بخرد قیمتها را نمیداند و به نظام جمهوری اسلامی اعتماد میکند و با خود میگوید این نمایشگاه از سوی متولیان حکومتی برگزار شده و خطایی در آن نیست ولی متاسفانه میبینیم که پردرآمدترین کتاب اکنون کتاب قرآن است ولی در گذشته ناشرین وقتی قرآن را چاپ میکردند آن را برکت نشر خود میدانستند و با حداقل قیمت به فروش میرساندند و یا آن را هدیه میکردند.