پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ثبت نام در موسسات غیر قانونی، خریداری عناوین جعلی که متاسفانه در شرایط فعلی باب شده افتخار نیست.
به گزارش ایرنا علی جنتی روز دوشنبه در مراسم گرامیداشت روز ملی خیام که در نیشابور برگزار شد ، افزود: عده ای فقط به دنبال گرفتن مدرک و فخر فروشی هستند و برای بدست آوردن آن به بورسیه های غیر قانونی متمسک می شوند
وی با اشاره به اینکه از فضای مجازی برای علم آموزی به درستی استفاده نمی شود افزود : در این فضا همه می توانند به آخرین دستاوردهای علمی دست پیدا کنند اما متاسفانه دانش ما سطحی است.
به گفته جننتی در شرایط فعلی دسترسی به اطلاعات، منابع و اخبار برای همگان بسیار آسان شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه حضور در نیشابور برای من یک افتخار بسیار بزرگ است تصریح کرد: در ایران کمتر شهری را می توان یافت که چنین فراوان دانشمند، ادیب و فقهای نامدار را در دامان خود پرورانده باشد.
جنتی تصریح کرد: نیشابور زادگاه نخستین مدارس اسلامی و مرکز تربیت بسیاری از پیشوایان علم و دین بوده و به قول علمای بزرگ ، نیشابور مهد علم و ادب ایران اسلامی است.
وی نیشابور را نگین درخشان ایران اسلامی دانست و افزود : در این میان خیام همچون ستاره ای در دل تاریخ نیشابور می درخشد و شاید بتوان گفت شعر اخرین و تفننی ترین تخصص خیام می باشد که شهره عالم شده است.
جنتی تصریح کرد: خیام یک شاعر، فیلسوف، ژرف اندیش، ریاضی دان، ستاره شناس و یک طبیب و موسیقی دان ارزشمند است.
به گفته وی جایگاه علمی خیام در دنیا بسیار ارزشمند است و رباعیت وی به ابتکار ادوارد به زبان های مختلف ترجمه شده و امروز شعر ایرانی به وسیله خیام در کشورهای مختلف دنیا شناخته می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: یکی از موضوعاتی که در مورد خیام بسیار عجیب است این موضوع می باشد که خیام با این تعداد محدود رباعی چگونه به این شهرت جهانی دست یافته است.
وی خاطر نشان کرد: خیام در شعر به مسائلی همچون سرنوشت انسان توجه می کند و این موضوع باعث می شود در دوره ای که اروپا با بحران فکری مقابله صنعت با سننت روبه رو است مخاطبان بسیار زیادی را به خود جذب کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: خیام شاعری ژرف اندیش و روشن بین است، او در شعرش سرنوشت بشر را می سراید و در همین بین هستی شناسی و سبک زندگی انسان را تحلیل و بررسی می کند.
جنتی با اشاره به اینکه خیام هیچ گاه عنوان نمی کند تمام عمر را باید به خوشی طی کرد، خاطر نشان کرد: اندیشه این شاعر در حوزه ای همچون اقتران وقت و استفاده از لحاظات زندگی شکل می گیرد.
وی به شخصیت عمیق خیام اشاره کرد و افزود: اندیشه خیام در حوزه هایی همچون استفاده از عمر و لحاظات زندگی و دوری از غم خلاصه می شود.
وزیر فرهنگ گفت: گاه شماری که خیام در زمان سلجوقیان پس از 18 سال زحمت در رصدخانه اصفهان تنظیم کرد نمونه ای بی بدیل در عرصه های علمی کشور است، این تقویم امروزه نیز به عنوان یکی از دقیق ترین تقویم ها شناخته می شود.
وی به جنبه های دیگر علمی خیام اشاره کرد و افزود: طبقه بندی معادلات علمی رساله او در علم جبر نمایشگر فکر علمی این شاعر می باشد که پرداختن به موضوعاتی همچون ریاضی، موسیقی، شخصیتی ارزشمند از وی ساخته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به نفوذ حکمت اخلاقی، ایمانی و اشراقی در اشعار خیام اشاره و گفت: حکمت بالاترین مرتبه دانایی می باشد و همان موضوعی است که دانش پژوهان به آن اعتقاد راسخ دارند.
وی با اشاره به اینکه وزارت ارشاد از برگزاری مراسم گرامیداشت برای شعرا حمایت می کند تصریح کرد: اساسنامه بنیاد علمی، فرهنگی خیام باید نوشته شود تا به زودی این موسسه در وزارت ارشاد به ثبت برسد.
به گفته وی به عنوان مثال بنیاد فرهنگ و ادب آذربایجان که به تازگی به ثبت رسیده که هفته آینده در سفر هیئت دولت به این شهر افتتاح می شود.
جنتی به حمایت وزارت ارشاد از فعالیت های پژوهشی در حوزه خیام شناسی اشاره کرد و گفت: باید در شهرستان نیشابور یک مرکز مناسب علمی، فرهنگی برای معرفی شخصیت های ارزشمند این شهرستان ایجاد شود .
وی با تاکید بر اینکه باید نهضت کتابخوانی در نیشابور شکل بگیرد، گفت: اطمینان دارم که سال آینده نیشابور به عنوان پایتخت کتاب کشور انتخاب می شود.
جنتی به شکل گیری نهضت کتابخوانی در سراسر کشور اشاره کرد و افزود: سال گذشته 72 هزار جلد کتاب در کشور به چاپ رسید که این موضوع برای وزارت ارشاد بسیار راضی کننده بود.
وزیر ارشاد به بازدید مقام معظم رهبری از نمایشگاه کتاب اشاره کرد و افزود: دولت در حوزه تخصیص منابع عمرانی با مشکلات بسیار زیادی روبه رو است و اعتقاد دارد که هیچ فعالیت فرهنگی به دلیل کمبود اعتبارات مالی نباید روی زمین بماند.
به گزارش ایرنا حکیم غیاث الدین ابوالفتح عمربن ابراهیم خیام متولد 28 اردیبهشت 427 در نیشابور از ریاضیدانان، ستاره شناسان و شاعران بنام ایران در دوره حکومت سلجوقیان است که در سال 517 هجری چشم از جهان فروبست.
گرچه پایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی اوست و حجة الحق لقب داشته ولی آوازه وی بیشتر به واسطه نگارش رباعیاتی می باشد که شهرت جهانی دارد و به اغلب زبانهای زنده دنیا ترجمه شده است.
افزون بر 100 رباعی از خیام برجای مانده است.
یکی از برجسته ترین کارهای علمی خیام 'اصلاح گاهشماری ایران' در زمان وزارت خواجه نظام الملک و دوره سلطنت ملکشاه سلجوقی است.
وی در ریاضیات، علوم ادبی، دینی و تاریخی نیز استاد بود.
نقش خیام در حل معادلات درجه سوم و مطالعاتش درباره اصل پنجم اقلیدس نام او را به عنوان ریاضیدانی برجسته در تاریخ علم ثبت کرده است.