بازگشت دوباره شرکت پژو به ایران اگرچه با مخالفت و انتقادهایی از سوی برخی جریانات داخلی، نمایندگان مجلس و فعالان صنعت خودرو روبهرو است، اما این شرکت همچنان مصمم به فعالیت دوباره در ایران است. در همین حال برخی مخالفان حضور این شرکت فرانسوی در ایران معتقدند که پژو طی فعالیت حدود 23 ساله خود در کشورمان تنها به تامین منافع خود پرداخته و بدون هیچ سرمایهگذاری فقط از بازار ایران بهرهبرداری کرده است.
آنها همچنین خروج نابهنگام پژو از کشورمان را مورد انتقاد قرار داده و عنوان میکنند که صنعت خودرو کشورمان از این مساله آسیب جدی دیده است. اظهارات مخالفان حضور دوباره پژو در ایران در شرایطی است که دو شرکت خودروساز فرانسوی یعنی پژو و رنو نیز با ترک بازار ایران با ضرر و زیانهای مالی زیادی مواجه شدند؛ بهطوریکه طبق برخی اخبار غیررسمی پژو بعد از خروج از ایران با زیان 800 میلیون یورویی روبهرو شد. بر این اساس، دیگر شرکت فرانسوی فعال در ایران یعنی رنو نیز پس از کاهش فعالیتهای خود در ایران با کاهش 512 میلیون یورویی در درآمدهای خود مواجه بوده است.
بر این اساس روز گذشته فایننشال تایمز در گزارشی به بررسی هزینههای تحریم برای دو شرکت خودروسازرنو و پژو پرداخت. در این گزارش آمده است که چند هفتهای است که هیاتهای بزرگ سرمایهگذاری از کشورهای مختلف وارد ایران میشوند و خواهان سرمایهگذاریدر بخشهای مختلف اقتصاد ایران هستند. بر اساس گزارش این نشریه، خودروسازهای فرانسوی و شرکتهای اروپایی در همین حال در جستوجوی بازگشت به ایران هستند.
در اثر تحریمهای بینالمللی علیه ایران، سال گذشته شرکت رنو با کاهش درآمد 512 میلیون یورویی از محل فعالیتهای خود در ایران مواجه شد حال آنکه این خودروساز فرانسوی هماکنون بهدنبال لغو تحریمها است؛ زیرا لغو تحریمهای مالی موجب آزاد شدن پولهای مسدود شده و انتقال آن به خارج از ایران میشود. بنابراین گزارش، سه سال پیش هنگامی که تحريمهاي غرب شرکت پژو سيتروئن پياساي را از عرضه خودرو به ايران منع کرد، اين شرکت خودروساز فرانسوي از دسترسي به دومين بازار بزرگ خود محروم شد. تا آن زمان، اين شرکت هر ساله در حدود نيم ميليون دستگاه خودرو در ايران بهفروش میرساند.
فروش خودروهای پژو در ایران بهطور عجیبی همچنان با آمار بالایی روبهرو است. بر اساس اطلاعات و بنا به اعلام يک فرد نزديک به شرکت پژو، حدود 300 هزار دستگاه خودرو با برند پژو سال گذشته در ايران به فروش رسيد، این در حالی است که شرکای ایرانی قبلا قطعات را از شرکت پژو دریافت میکردند، اما اکنون به نظر میرسد قطعات را از جاهاي ديگري وارد ميکنند. طبق گفته افراد نزدیک به این شرکت، خودروسازی پژو با لغو تحريمهاي ايران، مجددا ميتواند به سود بسیاری بالایی دست يابد.
به گفته منابع نزديک به شرکت پژو، اين شرکت ماه گذشته يک موافقتنامه غيرالزامآور با شرکت ايران خودرو براي سرمايهگذاري مشترک
50-50 براي توليد مشترک خودرو امضا کرد. پژو فقط يکي از چندين شرکت اروپايي- شامل شرکتهاي فعال در حوزه انرژي، صنعت و مالي - است که پس از دستيابي قدرتهاي جهانی به يک توافق اولیه با ايران، خود را براي بازگشت به ايران آماده ميکند.
بر این اساس برای رسیدن به توافق نهایی تا 30 ژوئن مهلت باقی است، اما اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، با کاهش تحریمها، تجارت و سرمایهگذاری خارجی در ایران بار دیگر آغاز میشود.برخی از بزرگترین گروههای اروپایی از قبل زمینه را آماده کردهاند و حوزه انرژی یکی از امیدبخشترین حوزهها در این زمینه بوده است.
پاتریک پویان، مدیر اجرایی گروه انرژی توتال فرانسه پس از اشاره به این که او به فکر بازگشت به ایران است در این خصوص گفت: «ایران دومین ذخایر گازی بزرگ جهان را پس از روسیه دارد و ما بازگشت به این کشور را پس از لغو تحریمها بررسی خواهیم کرد.» ایران همچنین چهارمین ذخایر نفتی بزرگ جهان را دارد.
در این زمینه شرکتهایی از کشورهایی مانند لهستان که از قدیم روابط قابلتوجهی با ایران نداشتهاند، نیز در جستوجوی سرمایهگذاری در بخش انرژی ایران بودهاند.
مسوولان شرکت پیکیان اورلن که یکی از بزرگترین شرکت پالایش نفتی در لهستان است، در چارچوب سفر یک هیات تجاری لهستان به ایران، علاقه خود را برای فعالیت در ایران اعلام کرد.
در بخش دیگری از بازار خودرو، شرکت رنو عرضه قطعات خودرو به ایران را در سطحی پایین آغاز کرده که این امر با کاهش اخیر برخی تحریمهای ایران تطبیق داشته است.
این گروه خودروسازی فرانسه که سال گذشته کاهش درآمد 512 میلیون یورویی از محل فعالیتهای خود در ایران داشت، بیان کرد: «تحولات دیپلماتیک را به دقت زیر نظر داریم تا در صورت لزوم، فعالیتهای سطح عادی خود در ایران را از سر بگیریم.» رنو یکی از شرکتهای بینالمللی است که در جستوجوی برخورداری از یک نقدینگی بادآورده کوتاهمدت است؛ زیرا لغو تحریمهای مالی موجب آزاد شدن پولهای مسدود شده این شرکت میشود.
افراد نزدیک به رنو میگویند مبلغی به ارزش 200 میلیون یورو از پولهای این شرکت به اجبار در حسابهای بانکی در ایران باقی مانده است، اما عمده فعالیت شرکتهای اروپایی در حال حاضر صرف تشویق دولتها شده است تا صنایع خود را به بازاری که در گذشته بسیار پررونق بود بازگرداند. سال گذشته فرانسه یکی از نخستین کشورهایی بود که هیاتی متشکل از نمایندگان 100 شرکت به تهران فرستاد که این بزرگترین نمایش از اشتیاق شرکتهای غربی به ایران در بیش از یک دهه گذشته بود.
از جمله شرکتهایی که در این سفر سه روزه به ایران حضور داشتند میتوان به شرکتهای توتال، آلستوم، گروه مخابرات اورانژ و رنو اشاره کرد. آنها چنان به این سفر اشتیاق داشتند که حتی هشدار آمریکا را نادیده گرفتند. این در حالی است که آمریکا همواره نسبت به انجام چنین فعالیتهایی در کشورهای اروپایی هشدار داده است. از آن پس، کشورهایی مانند ایتالیا، آلمان، اتریش و پرتغال همگی هیأتهای خود را به ایران فرستادهاند و آخرین آنها نیز لهستان بوده است.
منبع: دنیای اقتصاد