پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رييس جمهوري اسلامي ايران تنها تاثير صدور تحريم عليه كشور را افزايش شتاب رشد، پيشرفت و همبستگي بالاتر ملي عنوان كرد.
به گزارش انتخاب و به نقل از پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، سازمان سرمايهگذاري و موسسه انتشاراتي "سال تجارت” TBY براي نخستين بار در جهان اقدام به انتشار گزارش بينالمللي "اقتصاد ايران 2011” كرد. اين سازمان به مناسبت انتشار اين گزارش مصاحبهاي با رييس جمهور كشورمان انجام داد كه متن آن به اين شرح است :
دكتر محمود احمدي نژاد در پاسخ به اين سوال كه شما موقعيت ايران در دنيا را چگونه ارزيابي ميكنيد ؟ گفت : همه ميدانند سرزمين ايران محل تولد و رشد يكي از تمدنهاي بزرگ بشري مبتني بر ارزشهاي انساني و الهي و با حدود 7000 سال سابقه تاريخي است. يگانهپرستي، احترام به حقوق همه ملتها، مخالفت با بردهداري و اسارت انسان از ويژگيهاي تمدن ايرانيان است.
رييس جمهور با بيان اينكه بعد از اسلام تمدن ايراني در بستر فرهنگ و معارف اسلامي رشد و نمو دو چندان يافت، افزود: تمدن ايراني در اين بستر در عرصههاي توحيد و خداشناسي، ادبيات و هنر، حكمت و فلسفه، علم و فنآوري، رياضيات و نجوم، پزشكي، فيزيك و شيمي و اخلاق و علوم انساني به مراتب بالايي دست يافت و دانشمندان ايراني خدمات بزرگي به بشريت عرضه كردند.
احمدي نژاد با اشاره به اينكه در سدههاي اخير به خصوص قرن گذشته تحت تاثير تجاوز و جنگطلبي و زيادهخواهيهاي ستمگران حركت رو به رشد ملت با موانع و چالشهايي مواجه شد، اظهار داشت: اما بنيان فكري و فرهنگي ملت ما با تلاش و مجاهدت علما و دلسوزان محفوظ ماند و همين امر موجب گرديد كه در سال 1357 هجري شمسي انقلاب اسلامي ايران تحت رهبري امام خميني، آن مرد موحد، شجاع، حكيم، سادهزيست و خدمتگزار به مردم رقم خورد. بساط ديكتاتوري كه تحت حمايت دولتهاي استعماري بر ايران مسلط شد و حكومت ميكرد برچيده شد و استقلال و آزادي و نظامي مبتني بر آراء مردم و اسلام در اين كشور برپا گرديد.
رييس جمهور تصريح كرد: عليرغم مخالفتهاي زيادهخواهان بينالمللي، تحميل جنگ 8 ساله و تهديدها و تحريمهاي غيرقانوني، ملت ايران همچنان پرچم عزت و استقلال و پيشرفت خود را برافراشته نگاه داشته است و در برابر همه زورگوييها و مخالفتها شجاعانه ايستاده و همه موانع را پشت سر گذاشته است.
احمدي نژاد با اشاره به اينكه ملت ايران خوشبختي، عدالت، عزت و پيشرفت همه ملتها را ميخواهد، به همه انسانها احترام ميگذارد و مروج عشق و محبت و دوستي است، بيان داشت: جمهوري اسلامي ايران با عموم دولتها و ملتهاي جهان روابط دوستانه و برادرانه دارد و همواره بر تقويت روابط مبتني بر عدالت و احترام متقابل و دوستي و برادري پاي فشرده است، در برابر زيادهخواهيها و توسعهطلبيهاي بينالمللي ايستاده و با تجاوز، اشغالگري و تضييع حقوق ملتها مخالفت كرده است.
رييس جمهور با بيان اينكه امروز عموم ملتهاي جهان و اكثر دولتها از مواضع عادلانه و انساني جمهوري اسلامي ايران حمايت ميكنند و خود را در كنار ملت ايران ميدانند، ادامه داد: اين فضا فرصت مغتنمي است تا با همراهي و همكاري راه براي پيشرفت و تعالي همه ملتها هموارتر شود.
احمدي نژاد در جواب اين پرسش كه رشد روابط اقتصادي ايران با كشورهاي آسيايي چه امتيازاتي براي ايران در پي خواهد داشت؟ خاطرنشان كرد: ما كشورهاي آسيايي به حوزه تمدن آسيايي كه ريشه تمدن بشري است، تعلق داريم. سرنوشت ما به يكديگر گره خورده است. پيشرفت هر يك از ما پيشرفت ديگري است و اگر آسيبي به هر يك از كشورهاي ما وارد شود همه از آن متاثر ميشويم.
رييس جمهور با تاكيد بر اينكه دلايل زيادي وجود دارد كه كشورهاي آسيايي بايد در كنار هم باشند، گفت: هيچ كدام از ما توسعهطلب و زيادهخواه نيستيم و فرهنگهاي ما داراي عناصر انساني، عشق و محبت و عدالت و برادري است و با ناامني و جنگ و تروريسم مخالف هستيم. در سالهاي اخير معلوم شد، نظامهاي اقتصادي بينالمللي كه مبتني بر عدالت نيستند منافع اقتصادي ملتهاي ما را تأمين نميكنند بلكه موجب صدور بحرانها از كشورهاي پرمخاطره و متزلزل نظام سرمايهداري به كشورهاي ما ميشوند و همين تجربه تلخ و پرهزينه نشان ميدهد كه ما بايد به خود متكي باشيم و نگاههايمان را بيش از گذشته به سمت يكديگر معطوف كنيم.
احمدي نژاد همكاريهاي دو و چند جانبه و منطقهاي بين كشورهاي آسيايي را موجب رشد و پويايي اقتصادي و داراي نقش كليدي در تامين امنيت و ثبات توصيف كرد و افزود: در حال حاضر روابط اقتصادي جمهوري اسلامي با كشورهاي آسياي ميانه، كشورهاي شرق و جنوب شرقي آسيا و بسياري ديگر از كشورهاي آسيايي به صورت دو جانبه و چند جانبه و يا از طريق سازمانهايي نظير اكو و كومكس روابطي خوب و رو به گسترش است. تجارت، انتقال تكنولوژي، تامين مالي طرحهاي صنعتي و كشاورزي و انرژي، اجراي پروژههاي مشترك گردشگري و ... از موضوعات مشترك در تعاملات اقتصادي است و اين روابط به نفع همه است.
رييس جمهور در واكنش به اين سوال كه تاثير تحولات روابط سياسي ايران با اتحاديه اروپا بر روابط اقتصادي اتحاديه اروپا و ايران را چگونه ارزيابي مينماييد؟ اظهار داشت: سياست خارجي ايران مبتني بر اصول عدالت، دوستي و احترام متقابل و حفظ كرامت انساني است. روابط جمهوري اسلامي ايران با دولتهايي كه به اين اصول پايبند باشند خوب و مستحكم خواهد بود. تجربه دهههاي اخير نشان ميدهد متاسفانه بعضي از دولتهاي اروپايي تحت تاثير بعضي زورگويان بينالمللي و در راس آن صهيونيستها هستند و آنان اجازه نميدهند روابط عادلانه و دوستانه برقرار شود.
احمدي نژاد اضافه كرد: البته بداخلاقي بعضي از اروپاييها به ضرر آنان است. آنان فكر ميكنند دنيا محدود به اروپاست. دنيا بسيار بزرگتر از انديشه و ذهن برخيهاست گر چه سهم اروپا در بازار ايران در سال جاري افزايش يافته است ليكن در مقايسه با رشد سريع تجارت خارجي ايران رو به كاهش است و جاي آن را كشورهاي آسيايي به سرعت پر ميكنند.
رييس جمهور با اشاره به اينكه سهم اروپا از صادرات نفتي ايران تقريباً ثابت مانده است اما در بخش صادرات غيرنفتي كشورهاي آسيايي و بويژه همسايه ايران از كشورهايي نظير آلمان و ايتاليا پيشي گرفتهاند و در بخشهاي واردات نيز امارات، چين و كره جنوبي جايگاه خود را در تجارت خارجي با ايران نسبت به اروپا ارتقاء دادهاند، تصريح كرد: امروز بسياري از شركتهاي آمريكايي و اروپايي تلاش ميكنند با دور زدن موانع و تحريمها با جمهوري اسلامي ايران كار كنند.
دكتر احمدي نژاد مشتريان و همكاران جديد طالب همكاري اقتصادي با ايران را موجب كاهش روز به روز فرصتهاي همكاري اقتصادي اروپا با ايران برشمرد و بيان داشت: مجموع تحركات اتحاديه اروپا نشان ميدهد راهبرد واقعگرا و تدبير روشني بر اتحاديه اروپايي حاكم نيست.
رييس جمهور در پاسخ به سوالي درباره اجراي طرحها و اصلاحات اقتصادي در ايران گفت: جهت كارآمدتر شدن اقتصاد ايران در 7 حوزه تغييرات و اصلاحات لازم در چهارچوب سياستهاي كلي نظام و سند چشمانداز در دست بررسي و اقدام است.
دكتر احمدي نژاد آثار چنين تحولاتي را استقرار عدالت بيشتر در توزيع منابع و رشد استعدادها و توانمنديها، شفافسازي هر چه بيشتر قيمتها، تقويت حضور مردم و بخش خصوصي داخلي و خارجي در اقتصاد و جلوگيري از اتلاف منابع، كاهش بوروكراسي، افزايش رقابتپذيري و نظاير آن دانست و ادامه داد: اين اصلاحات شامل اصلاح بخش مالياتي، اصلاح و بهبود نظام بانكي، اصلاح نظام توزيع كالا، نظام گمركي، ارزشگذاري پول ملي، نظام يارانهها و بهرهوري است.
رييس جمهور با اشاره به اينكه اولين گام در اجراي اين اصلاحات اقتصادي در هدفمند كردن يارانهها با موفقيت برداشته شد و مديريت و قدرت ملت و نظام اسلامي ايران را در اين كار بسيار بزرگ به خوبي نشان داد، اظهار داشت: تجربه هدفمند كردن يارانهها يك دستاورد ارزنده و قابل ارائه به ساير كشورهاست. اين اقدام در شرايطي انجام شد كه ايران تحت سنگينترين تحريمهاي بينالمللي قرار گرفته است.
احمدي نژاد تاكيد كرد: اين امر دو موضوع را ثابت ميكند؛ اول اينكه اثر تحريمها بر اقتصاد ايران ناچيز است و از زورگويان بينالمللي كاري ساخته نيست و دوم اينكه نظام ايران در بالاترين حد ثبات و اقتدار است و با پشتيباني مردم همچنان رو به پيشرفت و تعالي است.
رييس جمهور در پاسخ به اين سوال كه خلاصه برنامه چشمانداز جمهوري اسلامي ايران براي سال 1404 چيست و چه راهكارهايي براي ارتقاي بهرهوري در اقتصاد ايران طراحي شده است، تصريح كرد: بخشي از پاسخ به اين سوال در جواب به پرسش قبلي ارائه شد. هفت برنامه بزرگ جهت تحول اقتصادي بخشي از راهكار افزايش بهرهوري است.
احمدي نژاد افزود: بخشي از منابع حاصل از واقعي كردن نرخ حاملهاي انرژي در قالب تسهيلات ارزان قيمت و يا كمكهاي دولت با هدف بهسازي توليد و بهرهوري در اختيار توليدكنندگان بخشهاي مختلف قرار خواهد گرفت، بازار رقابت به نحو شفافتري شكل ميگيرد و سرمايهگذاري شركتهاي خارجي و داخلي در طرحها و پروژهها تسهيل خواهد شد.
رييس جمهور يادآور شد كه امروز بازار سرمايه در ايران از پررونقترين و موفقترين بازارهاي بورس جهان است و گفت: شاخصهاي بازار بورس در ايران كاملاً بهبود يافته است و اثري از بحران اقتصادي و بحران بازارهاي بورس جهاني در ايران ديده نميشود و فرصت بسيار خوبي براي سرمايهگذاران و مشتريان خارجي براي معامله در اين بازار فراهم گرديده است. بورس فرآوردههاي نفتي و پتروشيمي در ايران فعال شده و به زودي بورس نفت نيز فعال خواهد شد.
دكتر احمدي نژاد غيبت بعضي از سرمايهگذاران خارجي را باعث آن دانست كه عموم پروژههاي توليد گاز با حجمي معادل 50 ميليارد دلار در منطقه جنوب ايران به پيمانكاران داخلي واگذار گردد و افزود: اين حجم سرمايهگذاري در پروژههاي انرژي در حال افزايش است و پروژههاي مهم ديگري در بخش صنعت جهت واگذاري به سرمايهگذاران و پيمانكاران آماده شده است.
رييس جمهور سند چشمانداز را نقطه راهنمايي براي رسيدن به افقهاي بالاتر البته بر مبناي عدالت و حفظ حقوق ملتها در مناسبات جهاني عنوان كرد و اظهار داشت: امروز مناسبات جهاني به ضرر ملتهاست و موجب گسترش فقر و تعميق بيشتر شكاف بين كشورهاي برخوردار و فقير شده است. بايد اين مناسبات، سازمانها و مؤسسات مالي بينالمللي تغيير بنيادي يابند و دست مؤسساتي نظير بانك مركزي آمريكا كه با عرضه بيحساب و كتاب داراييهاي كاغذي جيب ملتها را خالي ميكنند، كوتاه شود.
احمدي نژاد تصريح كرد: همگراييهاي منطقهاي، تعريف ارزشهاي جديد مشترك آسيايي، انجام معاملات بر مبناي ارزهاي رايج كشورها، تقويت روابط بانكي و پولي و حذف دلار از معاملات ميتواند كمك بزرگي به تغييرات اساسي در نظام اقتصاد بينالملل و تقويت اقتصادهاي داخلي و منطقهاي باشد.
رييس جمهور در پاسخ به اين سوال كه چه اقداماتي براي كاهش اثرات تحريمها عليه ايران اتخاذ شده است؟ بيان داشت: ما معتقديم دنيا خيلي بزرگ بوده و ادبيات تحريم متعلق به 30 سال قبل است. آن دوره اي كه آمريكاييها فكر مي كردند مالك عالم هستند گذشته است. ما فرصت هاي فراواني در اختيار داريم. البته به آنها نصيحت كرديم كه اين كارها را نكنند اگر ادامه بدهند، ما مناسبت جديدي را در دنيا به طور مستقل ايجاد خواهيم كرد.
دكتر احمدي نژاد گفت: ملت ها و دولت هاي فراواني هستند كه علاقمندند مناسباتي مستقل از قدرت هاي بزرگ در دنيا شكل بگيرد و اين اتفاق خواهد افتاد. ما سال گذشته كه در تحريم بوديم رشد بالاي اقتصادي خودمان را حفظ كرديم و امسال هم همين اتفاق خواهد افتاد. اينها ملت ما را مصمم تر مي كنند و فرصت هاي جديدي براي پيشرفت در اختيار ملت ما قرار مي دهند.
رييس جمهور افزود: ملت ايران در كنار همه اين ويژگيها يك ويژگي كه اگر نگوييم منحصر به فرد بايد بگوييم كم نظير است، دارد و آن هم اين است كه همه تهديدها را به سرعت به فرصت تبديل مي كند. ملت ايران سخت ترين تهديدها را مي گيرد و در درون خودش با مكانيزم فرهنگي و تمدني اي كه دارد آن را به يك فرصت بزرگ تبديل مي كند.
احمدي نژاد با اشاره به اينكه جمهوري اسلامي ايران در 32 سال گذشته در تحريم دشمنان بوده و عملا اين تحريم ها تاثيري بر اراده ملت ايران نداشته است، اظهار داشت: مردم ايران در تحريم به قله هاي پيشرفت و ترقي دست يافته اند و توانسته اند قله هاي دانش هاي نوين را فتح نمايند لذا تحريم به ملت ايران آموخت كه رويكرد اتكا به منابع و ظرفيت هاي داخلي را بيش از گذشته در پيش گيرد و نتيجه آن دستاوردهاي مختلف علمي، پژوهشي و صنعتي بوده است كه ساير كشورها هم از اين رهگذر منتفع شده اند. در عين حال سرمايه گذاري خارجي نيز به نحو خوبي رشد يافته است. تنها تاثير تحريم افزايش شتاب رشد و پيشرفت و همبستگي بالاتر ملي بوده است.
رييس جمهور در واكنش به اين سوال كه نقش سرمايه گذاري خارجي در افزايش تغييرات اقتصادي در ايران چيست؟ بيان داشت: سرمايه گذاري خارجي نقش قابل توجهي در برنامه هاي چهارم و پنجم كشور دارد. با توجه به هدف گذاري 8 درصدي در رشد اقتصادي نقش سرمايه گذاري خارجي به طور خاص در رسيدن به اهداف اقتصادي مورد توجه خواهد بود.
وي افزود: براساس قوانين موجود، رفتار با سرمايه گذار خارجي مشابه رفتار با سرمايه گذار داخلي است و هيچگونه تبعيضي اعمال نمي گردد و امنيت سرمايه آنان تضمين مي شود. خوشبختانه نرخ افزايش سرمايه گذاري در ايران نسبت به ساير كشورها در بالاترين سطح است.
رييس جمهور در پاسخ به اين درخواست كه چشم انداز و سياستگذاري هاي اقتصادي طراحي شده براي جوانان ايراني را تشريح كنيد، اظهار داشت: هر جا كه جوانان ميداندار حركت يك ملت شدند نه تنها نوآوري، نشاط و خلاقيت به كمك آن ملت آمد بلكه ميانسالان و بزرگسالان را هم به حركت هاي شگرف و منحصر به فرد وادار كرد.
احمدي نژاد با بيان اينكه تا امروز جوانان ايران زمين دو معجزه بزرگ را آفريدند، افزود: اصل معجزه انقلاب اسلامي حاصل ايمان و مجاهدت و نوآوري جوانان ما بود. همچنين اصل پيروزي در دفاع مقدس كه از نگاه همه سياست مداران جهان يك امر محال و نشدني بود، مرهون حضور و خلاقيت و مجاهدت و فداكاري جوانان ماست و معجزه سومي نيز در راه است؛ امروز ملت ما براي رسيدن به جايگاه شايسته خود در جهان و براي ايفاي نقش شايسته خود در مناسبات علمي و فني و فرهنگي جهان نيازمند حضور خلاق و مبتكر و شجاعانه جوانان است كه اين نيز در مسير تحقق است.
رييس جمهور تصريح كرد: دولت مصمم است با حمايت قاطع از تلاش هاي سازنده جوانان، استعداد و توان آنان را در مسير ساختن كشور فعال نمايد. تقويت دانشگاه ها، مراكز تحقيقاتي، ايجاد فرصت هاي مناسب در همه زمينه هاي علمي و پژوهشي و فني، تامين منابع بانكي ارزان قيمت و تشويق جوانان مبتكر و مخترع از جمله اين اقدامات است.
احمدي نژاد تاكيد كرد: امروز دستاوردهاي ارزنده ايران در صنايع مختلف نفت و گاز، انرژي هسته اي، هوا و فضا و ... مرهون زحمات جوانان اين سرزمين است و اين راه ادامه خواهد يافت،
رييس جمهور در پاسخ به اين سوال كه براساس سند چشم انداز موقعيت ايران را در آينده كه به عنوان كشوري توسعه يافته اقتصادي و علمي در كشورهاي آسياي جنوبي مطرح مي باشد. چگونه ارزيابي مي كنيد؟ بيان داشت: ايران در چشم انداز سال 1404 برپايه فرهنگ، علم و معنويت بايد به قدرت اول اقتصادي، فرهنگي، علمي و سياسي منطقه تبديل شود. ملت و دولت در همين جهت حركت مي كنند و پيشرفت هاي عظيم علمي، صنعتي و سياسي به سرعت اتفاق مي افتد.
احمدي نژاد گفت: جمهوري اسلامي ايران با اتكاء به پايگاه تمدني و فرهنگي خود مي تواند به سرعت عقب ماندگي هاي تحميلي گذشته را عليرغم مخالفت ها و مانع تراشي هاي مستكبران جبران كند. پيروزي انقلاب اسلامي، ايمان، پايداري ، معرفت و پاكي ملت ايران يك فرصت استثنايي در اختيار او قرار داده است.
رييس جمهور با اشاره به اينكه در دوره اي كه قدرت هاي شرق و غرب به پايان خط رسيده اند و مناسبات جهاني در آستانه يك تحول بزرگ است ملت ايران حركت خود را با مجاهدتي همه جانبه در مسير پيشرفت و تعالي مادي و معنوي ادامه خواهد داد، اظهار داشت: اين دوران آغاز يك فصل نوين در زندگي ملت ايران است. البته ملت ايران همواره پرچمدار صلح ، برادري، عشق و محبت بوده است و خوشبختي و صلح و امنيت و دوستي را براي همه مي خواهد تا با توجه به حركت عمومي جهان عدالت و پاكي و محبت بر دنيا حاكم شود و همگان طعم حاكميت انسانهاي صالح و الهي را بچشند.