پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
روزهایی که مشتریان ایرانی دل خوشی از کیفیت خودروهای تولید داخل ندارند، خودروسازان تقصیر را بر گردن شرکتهای قطعهساز انداخته و ضعف آنها را دلیل اصلی سطح کیفی نه چندان مناسب محصولات تولیدی خود میدانند.
باشگاه خبرنگاران در این زمینه به سراغ نایب رییس انجمن قطعهسازان ایران رفته تا روشن شود آیا قطعهسازها این اتهام را قبول دارند یا دیگران را بابت کیفیت نامناسب خودروهای داخلی مقصر میدانند. به اعتقاد رضا رضایی، در حال حاضر قطعه غیر استاندارد در ایران به تولید نمیرسد و با توجه به شرایط فعلی کسب و کار، قطعات تولیدی، مطابق با استانداردهای در نظر گرفته شده، تولید میشوند.
*فضا برای تولید، مناسب نیست
اینکه ما بگوییم خودروسازان مقصر کیفیت فعلی خودروها هستند و آنها بگویند قطعهسازان مقصرند، مشکلی را حل نخواهد کرد، زیرا در حال حاضر فضای کسب و کار برای رشد و نوآوری مناسب نیست. خودروسازها حق دارند از قطعهسازان گلایه کنند، اما باید شرایط ما را هم در نظر بگیرند و باور داشته باشند که هیچ قطعهسازی عامدانه قطعه کمکیفیت تولید نمیکند. قطعهسازان ایرانی مراحل مدیریت کیفیت را گذرانده و آموزشهای لازم را دیدهاند و با توجه به شرایط فعلی (مسائل مربوط به تحریم و بهره بانکی و نقدینگی و...) قطعاتی که هم اکنون به تولید میرسند، بهترین هستند.
*میتوانیم قطعه بنز هم بسازیم
هر چند شرایط ما با قطعهسازان کشورهای دیگر حتی ترکیه، قابل مقایسه نیست، اما با همین وضع نیز توانایی بالایی در صنعت قطعه وجود دارد، به نحوی که حتی امکان تولید قطعه بنز را هم داریم. اگر الان قرار باشد خودرویی به روز و مطابق با استانداردهای جهانی در کشور به تولید برسد، قطعهسازان توانایی ساخت 95 درصد از قطعات آن را دارند. قطعاتی که ما الان برای پراید تولید میکنیم، نسبت به 10 سال گذشته دارای کیفیت بهتری هستند، منتها مشکل اصلی، قدیمی بودن خودروها است و این موضوع (خودروهای تکراری)، مردم را خسته کرده است.
*آزادسازی قیمت، ارزانی هم میآورد
به نظر من قیمت خودرو باید آزاد شود، زیرا روشهای فعلی قیمتگذاری فقط وقت و هزینه را به هدر میدهند و دردسرزا هستند. اصلا یکی از ریشههای مشکلات کیفی خودروهای داخلی همین قیمتگذاری دولتی است، زیرا وقتی قیمت دست تولیدکنندگان نباشد، آنها گاهی مجبور به کاستن از کیفیت محصولات خود میشوند. قبول دارم که مردم نگران افزایش قیمت خودرو بعد از آزادسازی هستند، اما مطمئن باشید این کار (آزادسازی)، حتی به کاهش قیمت برخی خودروها نیز خواهد انجامید. وقتی قیمت آزاد باشد، خودروساز نمیتواند هرچه خواست روی قیمت محصولاتش بکشد، چون مشتریان وقتی ببیند فلان خودرو گران است، آن را نمیخرند و از همین رو خودروسازان نیز مجبور به پایین آوردن قیمت محصولاتشان خواهند شد.
*خودروسازان پلت فرم مشترک بسازند
برخی میگویند طراحی پلت فرم هزینه چندانی ندارد، در حالی که به نظر من بالای دو هزار میلیارد تومان برای طراحی و ساخت یک پلت فرم نیاز است. با این حساب خودروسازان داخلی بهتر است به صورت مشترک به دنبال ساخت پلت فرم بروند نه تک تک و جداگانه.
*میتوانستیم پولمان را در بانک بگذاریم
خیلیها انتقاد میکنند که قطعهسازان در این سالها فقط به فکر کسب درآمد بوده و برای رشد و ارتقای خطوط تولید و افزایش دانش فنی، سرمایهگذاری نکردهاند؛ پرسش من از آنها این است که اگر سرمایهگذاری نکردهایم، پس چطور بزرگ شدهایم؟ با توجه به فضای نامناسب کسب و کار، قطعهسازان میتوانستند پول خود را در بانک بگذارند و سودش را بگیرند، اما چون عاشق کارشان هستند، ماندهاند و به فعالیت خود ادامه میدهند.
*راه نجات خودروسازی، جوئینت ونچر است
هرچه در این سالها به خودروسازان خارجی کولی دادهایم، بس است؛ دیگر باید به فکر همکاری مشترک با آنها باشیم. در حال حاضر تنها راه نجات صنعت خودرو کشور، جوئینت ونچر (سرمایهگذاری مشترک) است، زیرا دولت پولی بابت سرمایهگذاری در صنعت خودرو ندارد و بنابراین باید راه برای ورود سرمایهگذاران خارجی باز شود.