arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۱۴۱۴۳
تاریخ انتشار: ۳۲ : ۰۹ - ۱۸ تير ۱۳۹۴

موسویان: فاصله اندک تا توافق نهایی

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 محقق دانشگاه پرینستون گفت: پیشرفت های بی سابقه ای در توافق هسته ای ایران و 1+5 حاصل شده و دو طرف تا توفق نهایی فاصله چندانی ندارند.
 
به گزارش ایرنا، سید حسین موسویان در نشست مشترکی که با حضور تان جن چین، مدیر مرکز کنترل تسلیحات چین و فرد فلایتز، معاون رییس مرکز مطالعات سیاست امنیتی آمریکا در محل تلویزیون ملی چین برگزار شد، گفت: برای دو طرف کیفیت توافق نهایی مهم است و نه مهلت های خود تحمیلی؛ همه توافق خوب می خواهند؛ توافقی خوب است که برای هر دو طرف آبرومندانه باشد؛ بویژه آنکه مذاکره کنندگان ایرانی و آمریکایی باید بتوانند که توافق را در داخل کشور خود مورد پذیرش قرار دهند.
 
وی یادآور شد: با این وجود بعد از پنج مهلت، پیشرفت های بی سابقه ای بدست آمده و دو طرف تا توافق نهایی بیشتر، فاصله چندانی ندارند.
 
عضو پیشین مذاکره کننده کشورمان اظهار کرد: از ابتدا قرار بوده که معاهده ان پی تی ملاک باشد؛ تا این مرحله مذاکرات روی تمام موارد مربوط به معاهده ان پی تی توافق شده و اختلافی هم وجود ندارد؛ ایران حتی فراتر از ان پی تی حسن نیت به خرج داده است.
 
موسویان تصریح کرد: ایران موافقت کرده که غنی سازی زیر پنج درصد داشته باشد؛ تا زمانی که غنی سازی در این سطح است، امکان ساخت بمب هسته ای از طریق تأسیسات غنی سازی نیست.
 
وی ادامه داد: ایران موافقت کرده که در تأسیسات آب سنگین خود بازفرآوری نداشته باشد؛ تا زمانی که در تأسیسات آب سنگین فرایند بازفرآوری نباشد، ساخت بمب از طریق آب سنگین هم ممکن نیست لذا ایران همه اطمینان های لازم در مورد صلح آمیز بودن برنامه اش را داده است.
 
به گفته عضو پیشین تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، مهمترین مسأله باقیمانده، در مورد نحوه برداشتن تحریم ها و نحوه بازرسی هاست که ایران اصرار دارد بازرسی ها باید در چارچوب مقررات جهانی قاعده مند باشد.
 
موسویان درباره برداشته شدن یکباره تحریم ها و اختلافاتی که در این باره وجود دارد، یادآور شد: دو نظریه وجود دارد؛ نخست اینکه ایران باید ابتدا همه تعهدات را انجام دهد تا بعد تحریم ها برداشته شود و دیگر اینکه قدرت های جهانی باید اول همه تحریم ها را بردارند تا ایران اجرای تعهدات خود را شروع کند.
 
وی ادامه داد: اگر ایران اول همه تعهدات را انجام داد و بعد قدرت های جهانی تحریم ها را برنداشتند چه می شود؟ لذا یک راه میانه وجود دارد و اینکه اجرای تعهدات ایران در مرحله اجرا با برداشتن تحریم ها متناسب و هماهنگ و متناظر باشد.
 
محقق دانشگاه پرینستون تأکید کرد: در مورد تحریم های تسلیحاتی نیز تحریفی صورت گرفته است؛ در دو توافق ژنو و در لوزان قطعی شده که تمام تحریم های مرتبط با هسته ای باید برداشته شود. قطعنامه 1747 شورای امنیت سازمان ملل یک قطعنامه هسته ای است که در آن تحریم سلاح نیز گنجانده شده است. ایرانی ها می گویند ما قبلاً توافق کرده ایم که تمام تحریم های مرتبط با هسته ای باید برداشته شود که این حرف درست است.
 
موسویان در پاسخ به پرسش مجری مبنی بر اینکه ایران چه می خواهد بدهد که آمریکا قادر به چنین امتیازی باشد، گفت: حداکثر مقررات بین الملی موجود در آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد مسأله هسته ای مقررات پادمان، ترتیبات فرعی کد 3.1 و پروتکل الحاقی را داریم و ایران با هر سه موافقت کرده است.
 
وی افزود: این بدین معناست که ایران در چارچوب مقررات آژانس بین المللی اتمی، حداکثر شفاقیت در برنامه هسته ای را پذیرفته است. این حداکثر چیزی است که ایران باید انجام دهد. با این وجود وقتی ایران می پذیرد که تولید سالیانه پلوتونیوم در آب سنگین را از 10 کیلو به یک کیلو کاهش دهد، یا ذخیره اورانیوم غنی شده را از هشت هزار کیلو به 300 کیلوگرم کاهش دهد، این بدان معناست که ایران حداکثر حسن نیت را انجام داده است.
 
فرد فلایتز، معاون رییس مرکز مطالعات سیاست امنیتی آمریکا نیز در این نشست گفت: ما به توافق نزدیک هستیم؛ زیرا اوباما از همه چیز عقب نشینی کرده و مصمم به انجام این معامله هست.
 
جن چین مدیر مرکز کنترل تسلیحات چین نیز در این نشست اظهار کرد: مشکل، بیشتر چالش های سیاسی است تا چالش های تکنیکی. اما من خوشبین هستم چون دو طرف جدی هستند.
 
وی درباره موضع چین در مذاکرات هسته ای اظهار کرد: چین موضع متعادل و فعال داشته و خواهد داشت حتی اگر بیشتر طول بکشد.
نظرات بینندگان