پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: 21 تالاب در کشور وجود دارد که همه به علت تغییرات اقلیمی ایجاد شده، زیر خط قرمز قرار دارند.
به گزارش ایرنا دکتر اسماعیل کهرم عصر چهارشنبه در همایش تغییرات آب و هوایی، روند های جهانی و ملی در بجنورد، اظهار کرد: 95 درصد از تغییرات که در اقلیم شاهد آن هستیم بر اثر دخالت انسان به وجود آمده اند.
وی کم عرض شدن و خشکیدن رودخانه و تالاب ها، نابودی جنگل ها، شتاب گرفتن شوری و نیز ترشی آب دریاها را از جمله عمده ترین تغییرات اقلیمی برشمرد.
کهرم افزود: ما در کشور 20 گونه دوزیست داریم که بر اثر خشکی زمین و تغییر اقلیم اکنون در معرض انقراض قرار گرفته اند و اکنون چنان زیست می کنند که ممکن است فردا اثری از آنها نباشد.
وی افزود: با وضعیتی که در تغییر اقلیم با دست خودمان به وجود آورده ایم روزگار سختی پیش رو داریم و این سختی برای کشورهای در حال توسعه بیشتر خواهد بود.
این پژوهشگر و صاحب نظر در محیط زیست گفت: ما می توانیم برای مقابله با پدپده تغییر اقلیم موثر باشیم در صورتی که احساس وظیفه کرده و در کاهش مصرف انرژی، سوخت فسیلی، آب و فشار به طبیعت و جنگل، عزم و اراده جدی داشته باشیم.
دکتر کهرم افزود: امروز بیش از هر زمان دیگر برای حفاظت از اقلیم کشور نیاز به مشارکت و حضور جدی همه آحاد و اقشار جامعه داریم.
*خشکسالی یکی از مشکلات تغییر اقلیم و مهاجرت در کشور است
معاون طرح ملی تغییرات آب و هوا در سازمان حفاظت محیط زیست نیز گفت: خشکسالی یکی از مشکلات تغییر اقلیم و مهاجرت در کشور است.
دکتر محسن ناصری افزود: خشکسالی ناشی از تغییر اقلیم در کشور بر آبادانی اثر منفی گذاشته، مهاجرت را تقویت کرده و در پی آن ناامنی ایجاد می کند.
به گفته وی، بررسی انجام شده در سال 91 نشان داد که حدود یک میلیون نفر از جمعیت ساکن در شرق کشور به علت بروز خشکسالی مهاجرت کرده و در نواحی کوهپایه ای البرز و زاگرس سکنی گزیده اند و این آمار مهاجرت تکان دهنده است.
وی افزود: ضروری است دستگاه هایی چون جهاد کشاورزی، بهداشت و درمان و ارگان های امنیتی توجه ویژه ای به این پدیده بکنند.
* افزایش دما حدود 27 میلیارد مترمکعب اتلاف آب را در پی دارد
این صاحب نظر حوزه محیط زیست گفت: به خاطر دو درجه افزایش دما، 25 تا 27 میلیارد متر مکعب آب به صورت طبیعی در کشور تلف می شود.
ناصری افزود: بر اساس اعلام وزارت نیرو اکنون 100 میلیارد متر مکعب آب قابل برنامه ریزی در کشور داریم.
وی گفت: اکنون دما در کشور به طور متوسط 1.2 درجه افزایش یافته که این در برخی از مناطق کشور به بیش از دو درجه نیز رسیده است.
وی گفت: در جمع بندی تغییر اقلیم و تاثیر آن بر حوزه منابع آب کشور، کاهش 20 درصدی این منابع قطعی است.
دکتر ناصری افزود: براساس آمار منتشر شده وزارت نیرو به عنوان نهاد رسمی، پیش بینی کاهش منابع آبی کشور بر اثر تغییر اقلیم تا 35 درصد برآورد شده است.
وی همچنین از کاهش ریزش بارش به شکل برف در فصل ها و ماه های پیش رو خبر داد و گفت: امیدواریم که کاهش ریزش ها به 30 درصد نرسد.
معاون طرح ملی تغییرات آب و هوا در سازمان حفاظت محیط زیست افزود: براساس آمار موجود، افزایش دما و کاهش بارش در کشور در مرحله هشدار قرار دارد.
ناصری گفت: وضعیت بارش ها نسبت به روان آب ها امیدوار کننده است ولی در بارش تغییر الگوی فصلی خواهیم داشت به طوری که بارش ها به سوی فصول گرم جلو می رود.
* 15 سال آینده کاهش بارش و افزایش دما و تبخیر رخ می دهد
معاون طرح ملی تغییرات آب و هوا در سازمان حفاظت محیط زیست گفت: تا 15 سال آینده کاهش بارش، افزایش دما و تبخیر در کشور رخ می دهد که این کشاورزی ما را دچار مشکل خواهد کرد.
ناصری افزود: به طور متوسط در 15 تا 20 سال آینده، صدمه ای که هر ساله کشور از ناحیه تغییر اقلیم صرفا در بخش دام و طیور و 8 قلم زراعت عمده می بیند در بدبینانه ترین شرایط 90 تا 110 هزار میلیارد ریال است که این رقم قابل ملاحظه ای است.
*ایران جزو 7 کشور تولید کننده گاز گلخانه ای
وی گفت: ایران جزو 7 کشور تولید کننده گاز گلخانه ای جهان است و اگر این روند ادامه یابد در آینده نه چندان دور در شمار 5 کشور نخست درخواهد آمد.
ناصری افزود: این وضعیت می طلبد که در مقابله با تولید گاز گلخانه ای سرمایه گذاری زیربنایی انجام شود و اگر در این بخش کار موثری صورت گیرد دو برابر سرمایه گذاری صورت گرفته به کشور برگشت داده می شود.
وی شفافیت در اعلان وضعیت مصرف انرژی در کشور به مردم را ضروری خواند و گفت: اگر این مساله با صراحت و شفافیت با مردم در میان گذاشته شود به طور قطع مردم هم در مقابله با این مساله مشارکت خواهند کرد.
وی تقویت سامانه پایش ملی را بسیار لازم دانست و همچنین بر فعال کردن زیرکمیته ملی تغییر اقلیم و افزایش قیمت انرژی از سوی مسوولان دستگاه ها در مقابله با تولید گاز های گلخانه ای تاکید کرد.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار وزارت امور خارجه نیز به جایگاه کشورمان در تولید گاز گلخانه ای اشاره کرد و گفت: ما به عنوان آلوده کننده اصلی در زمینه میزان انتشار گاز گلخانه ای در ردیف 11 کشور دنیا هستیم.
پیمان سعادت افزود: جامعه جهانی ما را در ردیف مقصران اصلی انتشار گاز گلخانه ای قرار داده و علت اصلی آن نیز سوخت فسیلی است که تولید و صادر می کنیم.
وی گفت: برای برون رفت از این وضعیت باید از اقتصاد متکی به نفت خارج شویم.
همایش تغییرات آب و هوایی، روندهای جهانی و ملی با حضور جمعی از مسوولان، کارشناسان، اساتید و دانشجویان در سالن بصیرت دانشگاه پیام نور بجنورد برگزار شد.