پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل گفت: همکاری تهران با طالبان برای برقراری ارتباط آنان با مقام های روسیه با هدف استفاده ابزاری از این گروه در مبارزه با داعش را به شدت تکذیب کرد و گفت که طالبان در راهبرد امنیتی ایران، جایی ندارد.
به گزارش ایرنا، «محمد رضا بهرامی» روز پنجشنبه در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در نشست مرکز مطالعات راهبردی افغانستان افزود: ایران این قاعده را که دشمن دشمن شما، دوست شماست، قبول ندارد و بارها اعلام کرده است که از افراطی گری در هیچ شرایطی حمایت نخواهد کرد. زیرا افراطی گری قابل مهار شدن نیست.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران محتوای گزارش حضور هیاتی از این گروه در تهران را نیز به مقام های امنیتی افغانستان ارایه کرده است. هنوز پرونده شهادت خبرنگار ایرنا و هشت تن از دیپلمات های ایران در مزار شریف بسته نشده و این طبیعی است که ما نظارت و کنترل اطلاعاتی بر طالبان داشته باشیم.
خبرنگار دیگری از سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل سئوال کرد: در خبرها آمده بود که ایران از آبگیری سد سلما ابراز نگرانی کرده است. این در حالی است که اینک بخش اعظم آب هیرمند به صورت رایگان به ایران سرازیر می شود، چرا ایران برخلاف مقررات بین المللی در زمینه آب، از این موضوع نگران است؟
بهرامی پاسخ داد: تمامی مسایل موجود در روابط دوجانبه ایران و افغانستان، از جمله مساله آب، می تواند به عنوان عامل همکاری مشترک مطرح شود. ما از این پدیده طبیعی و سایر موضوع های دیگر باید به عنوان ابزاری برای تقویت روابط استفاده کنیم. بحث آب، مانند ترانزیت، تجارت، برق، سوخت های فسیلی، باید زمینه همکاری مشترک باشد.
سفیر ایران در افغانستان تصریح کرد، سعی ما بر این بوده است که محدودیت ایجاد نکنیم و از همه مسایل و پدیده ها به عنوان زمینه های مشترک همکاری استفاده کنیم. اگر به هر کدام از این مسایل به عنوان یک فرصت نگاه نشود، حاصل جمع صفر خواهد بود و بازی به صورت برد – برد تمام نمی شود.
خبرنگاری از بهرامی در باره سرنوشت راه آهن خواف – هرات سئوال کرد که وی در پاسخ گفت: بودجه ساخت این خط آهن به تصویب رسیده است. زیرسازی این مسیر انجام شده و ریل گذاری آن باقی مانده است. در افغانستان نیز قرار بود فاز چهارم آن، انجام شود.
خبرنگار دیگری از وی پرسید: اگر توافق هسته ای ایران و 1+5 به مرحله اجرا در نیاید و روابط ایران و آمریکا به سمت منازعه پیش برود، آیا باز هم جمهوری اسلامی ایران، داعش را یک تهدید می داند و با افغانستان برای مبارزه با این گروه همکاری های لازم را خواهد داشت؟ بهرامی پاسخ داد: اگر این توافق نهایی هم نشود، باز هم داعش را یک تهدید می دانیم.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به پرسش خبرنگاری که از جزییات تعامل تهران و دهلی نو سئوال کرد، گفت: قرار است هند در توسعه بندر چابهار همکاری کند. گفت و گو در باره راه آهن چابهار – زاهدان در حال انجام است. طرح استفاده بیشتر از مزایای چابهار، کمک به ظرفیت سازی بیشتر در افغانستان خواهد بود و در تقابل با هیچ کشوری نیست.
وی افزود: برنامه های اجرایی این طرح، در حال نهایی شدن است و سایر کشورها از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس نیز می توانند از آن استفاده کنند.