پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
اطمينان ميدهند كه خبري از دخالت دادن ديدگاههاي سياسي افراد در بررسي صلاحيتشان نيست. ميگويند كسي به صرف مورد حمايت بودن فردي رد صلاحيت نميشود. تاكيد دارند كه افراد سالم و مومن فرصت حضور در انتخابات را دارند.
«بررسي صلاحيتها» شايد اصليترين بخش از انتخاباتي باشد كه اين روزها به آن نزديك ميشويم. ديدارهايي كه اين روزها حول محور اعضاي شوراي نگهبان ميچرخد حكايت از حساسيتهايي دارد كه رفته رفته با نزديك شدن به انتخابات بالاتر ميرود؛ حساسيتهايي كه بيتاثير از شايعات هم نيست.
اصلاحطلباني كه در مركز پرگار اين حساسيتها قرار گرفتهاند، روزهاي پر دلهرهاي را در پيش دارند؛ دلهره از احتمال سختگيري در بررسي صلاحيتها. شمارش معكوس برگزاري دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي در حالي آغاز شده است كه شوراي نگهبان به عنوان مهمترين نهاد نظارتي برگزاري اين اتفاق بزرگ، كمتر روزي است كه پاسخگوي تراوشات ذهني برخي تندروهاي مجلس نباشد كه دستور براي رد صلاحيت برخي افراد ميدهند.
يك روز خبر از ليستي بلندبالا از اصلاحطلبان ميرسد كه اين شورا را قصد رد صلاحيت آنها را دارد، روز ديگر خبر عبور شورا از كساني كه از سوي رييس دولت اصلاحات مورد حمايت قرار گرفتهاند ميدهد. شورا اما در پاسخ به تمامي اين اظهارات تنها با يك جمله مكررا تاكيد دارد كه تنها قانون را ملاك و معيار بررسي صلاحيتها قرار خواهد داد، اما همچنان با مواردي مواجه ميشود كه بعضا آن را توصيه به شورا قلمداد ميكنند. اما شوراي نگهبان خطوط قرمز خود را مشخص كرده است.
در فاصله زماني يك هفته گذشته اظهارات سه تن از اعضاي شوراي نگهبان حكايت از همين مهم دارد؛ هفتهاي كه با نشست خبري ابراهيميان، سخنگوي شوراي نگهبان آغاز شد و جداي از گزارش عملكردهاي اين شورا در فصل انتخابات، وي باز هم پاسخگوي شبهات انتخاباتي بود و با يك ديدار سه جانبه پايان يافت؛ پاياني با خبر ديداري كه اينبار يكي از اصلاحطلبان با دو تن از فقهاي اين نهاد نظارتي داشته است و در آن از انتخابات گفت و از خواستههاي اصلاحطلبان، از مجلس شوراي اسلامي گفت و از حساسيت خبرگان رهبري.
حرفهاي اصلاحطلبي كه حاصل سفرهاي استاني وي به شهرهاي مختلف كشور در سال انتخابات بوده، نشان از دغدغههايي دارد كه براي روشن شدن آن پيشنهاد بهكارگيري شيوه «مذاكرات» داده شده است. «مذاكراتي» كه به گفته اين فرد اصلاحطلب وقتي ميتواند راهگشاي مشكلات اساسي در حوزه سياست خارجي باشد چرا نتوان از آن براي حل مساله سياست داخلي استفاده كرد. حجتالاسلام محسن رهامي از جزييات ديداري ميگويد كه با دو تن از اعضاي فقهاي شوراي نگهبان داشته است.
ديداري كه با تاكيدات آيتالله يزدي و آيتالله مومن بر رعايت كامل چارچوب قانوني در مبحث تاييد صلاحيتها همراه بوده دستاوردهاي مثبتي براي اصلاحطلبان محسوب ميشود؛ اصلاحطلباني كه نه تنها براي حضور در انتخابات مجلس دهم خود را آماده ميكنند بلكه نيم نگاهي هم به انتخابات خبرگان رهبري دارند. هرچند اخبار موثق در خصوص شركتكنندگان در انتخابات مجلس خبرگان هنوز به دست نيامده است اما در گوشه و كنار خبرهايي از تلاش برخي اصلاحطلبان براي حضور شنيده ميشود.
اطمينانهاي اعضاي شوراي نگهبان
نخستين اظهارنظر شوراي نگهباني از سوي آيتالله يزدي بود. حجتالاسلام محسن رهامي كه به همراه اعضاي انجمن مدرسين دانشگاه با آيتالله محمد يزدي و آيتالله مومن از فقهاي شوراي نگهبان ديدار كرده بود، گزارشي از سفرهاي خود به استانهاي مختلف كشور و انتظارات مردم و مشكلات استانها ارايه كرد و با بيان اينكه در اين ديدارها درباره لزوم حضور همه سلايق سياسي و اجتماعي در مجلس شوراي اسلامي و خبرگان تاكيد شد، خاطرنشان كرد: ما مطرح كرديم بايد افرادي پاكدست و سالم و متخصص به مجلس راه يابند تا مجلس دهم نمادي از اجماع ملي و حضور همه سلايق باشد. ما همچنين تاكيد كرديم رهبر انقلاب متعلق به همه جريانها و سلايق مختلف كشور است. بنابراين مجلس خبرگان هم بايد متشكل از اقشار و جريانهاي سياسي و اجتماعي مختلف باشد تا همه احساس كنند كه درمجلس خبرگان نماينده دارند.
رهامي در ادامه افزود: ما راههاي رسيدن به اجماع و وفاق ملي را به حضور آيتالله يزدي و مومن رسانديم و تلاش ما اين است كه با توجه به بحرانهاي منطقهاي همه مردم را به پاي صندوقهاي راي دعوت كرده و اين باور را در ميان مردم ايجاد كنيم كه تنها راه رسيدن به اهداف صندوقهاي راي است. دبير كل انجمن اسلامي مدرسين دانشگاه در اين ديدار از مشكلات پيش آمده پس از انتخابات سال ٨٨ سخن گفت و اعلام كرد كه ما همانگونه كه با گفتوگو توانستيم مشكلات خود را با دنيا حل كنيم بايد با گفتوگو نيز مشكلات پيش آمده از سال ٨٨ را حل كنيم.
وي گفت: ما در اين ديدار تاكيد كرديم اصراري نداريم كه مجلس بعدي در اختيار اصلاحات باشد بلكه تلاشمان اين است كه مجلسي با حضور متخصصان حوزههاي مختلف تشكيل شود.
وي در خصوص مواضع آيتالله يزدي و مومن نيز خاطرنشان كرد: هر دوي اين بزرگان از اين ديدار استقبال كرده و بر همكاري حوزه و دانشگاه براي حل مشكلات جامعه تاكيد كردند.
آيتالله يزدي هم تاكيد كردند كه در خصوص تاييد صلاحيتها حتما در چارچوب قانون عمل كرده و اطمينان دادند كه افراد سالم و پاك كه اسلام و نظام را قبول داشته و به ديدگاههاي امام و رهبري پايبند هستند، تاييد صلاحيت خواهند شد. آيتالله مومن هم افزود كه ديدگاههاي سياسي در تاييد صلاحيتها دخالت داده نميشود. ايشان گفتند كه در تصحيح اوراق امتحان مجلس خبرگان، مصححان نام امتحاندهنده را نميدانند و به اين صورت گرايش سياسي و اجتماعي در امتحانات دخالت داده نميشود.
ابراهيميان: رد صلاحيت افراد مورد حمايت رييس دولت اصلاحات شايعه است
سخنگوي شوراي نگهبان نيز كه هر بار پاسخگوي شايبههاي مطرح شده از سوي برخي در مورد مواضع اين شورا در خصوص تاييد و رد صلاحيتها بوده اينبار نيز خبرهايي در مورد رد صلاحيت افرادي كه از سوي رييس دولت اصلاحات مورد حمايت قرار گرفتهاند را شايعهاي بيش ندانست.
نجاتالله ابراهيميان با شايعه خواندن اينكه كساني كه در انتخابات مجلس دهم مورد حمايت رييس دولت اصلاحات قرار بگيرند، رد صلاحيت خواهند شد، گفت: تاكنون چنين شايعهاي را نشنيدهام. نجاتالله ابراهيميان در گفتوگو با ايلنا در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه آيا صحت اين مساله را كه برخي گفتهاند كساني كه در انتخابات مجلس دهم مورد حمايت رييسدولت اصلاحات قرار بگيرند، ردصلاحيت خواهند شد،تاييد ميكنيد عنوان كرد: من تاكنون چنين شايعهاي را نشنيدهام. وي با بيان اينكه مطلبي درباره احتمال رد صلاحيت كانديداهاي مورد حمايت رييسدولت اصلاحات نشنيدهام، ادامه داد: اما و اگرها قبل از انتخابات بسيار است و ما نميتوانيم هر روز به اين مفروضات و اما و اگرها پاسخ دهيم.
منبع: اعتماد