پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
انتظار مي رفت بعد از توافق هسته اي که 23 تير ماه امسال رخ داده است بازار سرمايه و در راس آن بورس به عنوان اولين بازار پيشرو، با رشد و رونق فزاينده اي مواجه شود.
انتظارات به گونه اي بود که به سرعت سرمايه هاي خارجي جذب مي شود، سود بانکي کاهش مي يابد و تاثير توافق به سرعت در گزارش هاي شرکت ها مشاهده خواهد شد. اما بر خلاف انتظارات شاخص بورس از 69500 محدوده 66000 را شکسته و حداقل از ديدگاه تکنيکال مستعد ريزش بيشتر نيز شده است.
کمتر کارشناسي انتظار داشته است که بعد از توافق، بورس تنها 5 روز مثبت باشد و سقوطي با چنين شدت را دنبال کند. در روزهاي ابتدايي عمدتا ريزش شاخص سياسي نسبت داده مي شد و از فشار فروش تصنعي گذرا در بازار سرمايه عنوان مي شد، فشار فروش در روزهاي آتي نيز ادامه داشته است که دليل دوم و منطقي تري براي ريزش بازار عنوان شده بود، پيش بيني ورود بانک ها به مجامع و انتظار تقسيم سود کم، که اتفاقا همين گونه نيز شده است بازار را براي چند روز منفي کرد . يکي از دلايل افت بازار را مي توان افت قيمت نفت دانست.
در بازار سرمايه برخي از صنايع نظير شرکت هاي پالايشگاهي و شيميايي به قيمت نفت وابستگي زيادي دارند که حدود نيمي از بورس را در اختيار دارند، از طرفي کليت اقتصاد کشور -که بازار سرمايه نيز دماسنج آن است - بسيار به قيمت نفت وابسته دارد. قيمت نفت در پرتقاضاترين فصل سال به شدت کاهش يافته و نفت برنت حتي به زير 50 دلار رسيده است. اين موضوع نشان مي دهد برخلاف تصور اوليه که رشد نفت تا 80 دلار را پيش بيني مي کرد، ريزش بيشتر آن در فصل پاييز دور از ذهن نيست.
مورد بعدي که ريزش شاخص بورس را توجيه پذير مي کند افت قيمت فلزات اساسي است. در حال حاضر شاخص دلار بسيار تقويت شده است و گرچه به سقف قبلي خود نرسيده است اما گزارش هاي اين روزهاي اقتصاد آمريکا نشان مي دهد بعيد نيست از سقف قبلي خود نيز عبور کند.
در روزهاي اخير نيز گزارش وزارت کار آمريکا مثبت بوده است و نرخ بيکاري آمريکا نيز در سطح 5.3 درصد تثبيت مانده است و حتي احتمال افزايش نرخ هاي بهره را شدت داده است. در چنين شرايطي بايد منتظر رشد شاخص دلار بود، اين موضوع خود موجب افت قيمت فلزات اساسي مي شود، اما در طرف تقاضا علاوه بر رشد دلار، اقتصاد بد جهاني نيز موجب کاهش قيمت آن ها شده است. در حال حاضر گزارش اقتصادي کشور چين بسيار نااميد کننده است، حتي مطرح مي شود که چين بايد برنامه اقتصادي ديگري براي کشور خود تدوين کند که وابسته به رشد زياد نباشد. مجموع اين موضوعات موجب شده است بخش بزرگي از بورس کشور که کالا محور است خود را در معرض خطر ببيند.
در داخل کشور نيز همچنان رکود حکم فرما است. حتي مي توان گفت بخشي از افت تورم کشور نيز به دليل همين رکودي است که در صنايع حکم فرماست. نرخ سود بانکي همچنان 20 درصد است و به صورت ساده عملا بازگشت سرمايه يک سرمايه گذار در بانک 5 ساله است. اين در حاليست که بازگشت سرمايه يک فرد در بورس با همين قيمت هاي فعلي در حال حاضر 5.8 ساله است. در ساير بازارها نيز بازاري وجود ندارد که با بازگشت سرمايه 5 ساله بانک رقابت کند. از طرفي گزارش شرکت هاي بورسي نيز نااميد کننده بود .
برخي از گزارش ها حتي خطر تعديل هاي منفي را در 6 ماهه نشانه گرفته اند . علاوه بر گزارشات سه ماهه ضعيف تقسيم سود ها در مجامع نيز مناسب نبوده و ناتواني در پرداخت سود توسط برخي از شرکت ها نيز مشهود است. به نظر مي رسد که مجموع اين عوامل در ريزش بازار دخيل بوده اند. در ماه هاي آتي مهمترين اتفاقات پيش روي بازار برگشت دلارهاي بلوکه شده و مقدمات رفع تحريم است. ورود سرمايه هاي خارجي به بازار سرمايه نيز يک اتفاق بسيار بزرگي خواهد بود.
چشم انداز صنعت بانک بعد از رفع تحريم ها نيز بسيار مثبت خواهد بود، بانک هاي کشور بعد از رفع تحريم ها پتانسيل هاي بسيار زيادي خواهند داشت، در صنعت دارو نيز با رفع تحريم ها و بازگشايي lc شاهد رشد و رونق بسزايي خواهيم بود، محصولات پتروشيمي نيز در صورت عدم افت و تثبيت قيمت ها ميتوانند يکي از صنايع پررونق باشند.
چشم انداز صنعت خودرو و قطعه سازي نيز در صورت دريافت تکنولوژي و ادغام با ساير خودروسازي هاي بزرگ خارجي مي تواند مثبت باشد. در صورت ثبات در عراق يا حتي مقداري رشد اقتصادي در داخل کشور صنعت سيمان جان تازه اي خواهد گرفت و اگر دولت بتواند از دلارهاي بلوکه شده براي پرداخت بدهي هاي خود به شرکت هاي پيمانکاري استفاده کند در آن صنايع نيز گردش پول زيادي ايجاد خواهد شد.
نکته آخر اينکه بازار سرمايه با مشکلات بسيار زياد داخلي و خارجي دست به گريبان شده و به نظر مي رسد اتفاقات آتي پيش روي بازار سرمايه دست کم بدتر از اتفاقاتي که رخ داد نخواهد بود و بازار به سمت روزهاي خوب خود حرکت خواهد کرد.