پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : وزیر بهداشت ضمن تشریح برخی جزییات برنامههای انجام شده و در حال انجام در قالب طرح تحول نظام سلامت پرداخت و در عین حال از تحول در اورژانسهای کشور در سال جاری خبر داد.
دکتر سید حسن هاشمی ضمن گرامیداشت یاد شهدای دولت و تبریک سالروز ولادت علی بن موسی الرضا (ع) در خصوص طرح تحول سلامت و اقداماتی که تا کنون در قالب آن انجام شده، گفت: ما در ماموریت خود چهار بخش مهم بهداشت، درمان، آموزش و پژوهش را داریم و در طول این دو سال در قالب طرح تحول سلامت که کمتر از یک سال و نیم از عمر آن میگذرد به این موضوعات پرداختیم و اقدامات موثری نیز انجام شده که برآیند آن را در نظرسنجیهای مختلف میبینید.
وی با بیان اینکه برآیند رضایتمندی مردم از اقدامات انجام شده در قالب طرح تحول نظام سلامت نزدیک به 70 درصد است، افزود: فکر میکنم در دو حوزه بهداشت و درمان بسیار موفقتر بودیم، البته این را قبول ندارم که برخی میگویند به درمان بیشتر توجه شده اما این بحثی است که همیشه در کشور وجود داشته است. البته درمان چشمگیرتر و سهلالوصولتر است؛ چرا که مردم در مراجعه به بیمارستانهای دولتی از جیب خود زیاد پرداخت میکردند اما بعد از طرح تحول گفتیم به جای 37 درصد 7 یا 6 درصد پرداخت کنید.
هاشمی ادامه داد: اثرات اقداماتی که در حوزه بهداشت انجام شده مانند ایجاد پایگاههای بهداشتی یا تجهیز آنها در زندگی روزمره مردم کمتر است و سالها طول میکشد که خودش را نشان دهد، اما درمان بیشتر به چشم میآید زیرا زمانی که مردم وارد بیمارستان میشوند و چیزهای نو میبینند این بهتر به چشمشان میآید.
وی در پاسخ به اینکه آیا با این اقدامات عدالت در سلامت محقق شده است؟ گفت: به عدالت در سلامت نزدیک شدیم، اما هنوز با آن فاصله داریم. البته اگر شرایط فعلی و زیر ساختها را در نظر بگیریم میتوان گفت خیلی به این موضوع نزدیک شدیم چرا که قریب به 4000 متخصص را در کشور توزیع کردیم و در حال حاضر 100 درصد متخصصین در مناطق محروم به صورت تمام وقت خدمت رسانی می کنند. این در حالی است که در گذشته پنج درصد این متخصصین به صورت تمام وقت در اختیار مراکز دولتی بودند. مثلا در زابل حداقل 11 نفر متخصص زنان داریم که سه نفرشان فوق تخصص هستند و به تدریج باید به فکر تربیت متخصص و فوق تخصص باشیم.
وی افزود: همچنین حدود 2000 نفر پزشک عمومی توزیع شده به نحوی که در تمام مراکزی که باید پزشک عمومی حضور میداشت، برای اولین بار در کشور از این نظر در شهرهای زیر 20 هزار نفر بی نیاز شدیم.
وزیر بهداشت دسترسی به دارو، افزایش اقلام دارویی و مکملهای غذایی برای مادران باردار و نوزادان و توزیع واکسنهای جدید را بخشی از عدالت عنوان کرد و گفت: البته نمیگوییم در همه نقاط کشور از روند کار راضی هستیم بلکه هنوز فاصله زیادی با شرایط ایده آل داریم. زمانی که توانستیم در همه کشور تعداد تختهای بیمارستانی خود را افزایش دهیم و به میزان کافی متخصص داشته باشیم و در عین حال نظام ارجاع را برقرار کنیم و همچنین بتوانیم از نظر حمایت مالی همه ایرانیان را در قالب بیمهها به یک نسبت حمایت کنیم آن زمان است که میتوان گفت عدالت در سلامت به وجود آمده است. البته در حال حرکت به سوی تحقق این امر هستیم و شتابمان هم منطقی است و امیدوارم مستمر باشد. این هدف در هیچ کجای دنیا به راحتی محقق نشده و سالها طول میکشد که بتوانیم این راه را طی کنیم تا مردم از خدمات شایسته بهرهمند شوند.
هاشمی در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد شاخص امید به زندگی در کشور، گفت: مطالعه جدیدی در این زمینه انجام نشده، اما چیزی که از قبل وجود دارد این است که امید به زندگی در مردان 73 سال و در زنان 74 سال است. تصور میکنم این شاخص در حال حاضر افزایش یافته اما افزایش آن چشمگیر نبوده است. امیدواریم تا سال آینده بتوانیم شاخصهای جدیدی را در کشور ایجاد کنیم.
وی در باره برخی اقدامات انجام شده در قالب طرح تحول توضیحاتی ارائه کرد و در زمینه کاهش هزینهها گفت: در مراجعه به بیمارستانهای دولتی در بخش بستری اتفاق خوبی افتاد و آن این بود که نیازی نیست مردم برای تهیه دارو، تجهیزات و انجام آزمایشات به خارج از بیمارستان مراجعه کنند و به نظر میرسد که در این بخش پرداختی مردم از 37 درصد به زیر 10 درصد کاهش یافته به طوری که پرداختیها در شهرها شش درصد برای روستاییان سه درصد شده است.
کاهش هزینههای بخش سرپایی در سال آینده
هاشمی با اشاره به سفر خود به استان لرستان گفت: در درود بودم و از کسی که جراحی قلب انجام داده بود در مورد هزینهها پرسیدم که گفتند پولی از من گرفته نشده است. حتما موقع ترخیص برای عمل قلبی که باید میلیونها تومان هزینه میکردند در حال حاضر چیزی حدود 500 هزار تومان هزینه میشود که این موضوع بسیار ارزشمند است. البته ما هنوز در بخش سرپایی هزینههای زیادی داریم که در ادامه طرح به این بخش میپردازیم. قرار بود امسال این اتفاق بیفتد که با توجه به اعتبارات به سال بعد موکول شد.
لزوم توجه به برخی بیماریهای مترادف با بیماری خاص
وی افزود: بخشی از بیماریها وجود دارند که اگرچه خاص نیستند اما گرفتاریهایی که برای خانوادهها ایجاد کردند تقریبا مترادف با بیماریهای خاص است و به نظر میرسد در بستههای بعدی وزارت بهداشت و بیمهها باید به این موارد نیز توجه شود.
وزیر بهداشت در پاسخ به اینکه چه اقداماتی در حوزه خدمات دندانپزشکی انجام شده است، گفت: در این باره اتفاق خاصی نیفتاده است. شورای عالی بیمه در این مورد مصوبهای داشت اما این مصوبه ضعیف است. مردم بیش از 90 درصد خدمات دندانپزشکی را از بخش خصوصی دریافت میکنند و طبیعی است که دریافت این خدمات پرهزینه است. طبق بررسی ما پنج دهک اول جامعه یعنی کسانی که درآمدشان کم و یا خیلی کم است چهاردرصد از هزینههای درمانشان به دندانپزشکی مربوط میشود. همچنین 20 درصد هزینههای درمان پنج دهک دوم که وضعیت بهتری نسبت به پنج دهک اول دارند صرف خدمات دندانپزشکی میشود. معنی این موضوع این است که فقرا و افراد کم درآمد نمیتوانند برای دریافت خدمات دندانپزشکی مراجعه کنند.
پیش بینی بستهای برای ارائه خدمات دندانپزشکی
وی افزود: بستهای برای این موضوع پیش بینی شده و با بیمهها نیز رایزنی شده است که در ادامه برنامه تحول اگر منابعش تامین شود، بتوانیم در این بخش ارائه خدمت دهیم. البته در حال حاضر 3000 کلینیک دندانپزشکی در سراسر کشور تجهیز شده که دریافتی آنها یک سوم بخش خصوصی است اما اینها کافی نیست و باید بیمهای توانمند برای خد مات دندانپزشکی تعریف شود.
وزیر بهداشت در پاسخ به اینکه میزان رضایت خودتان از نتایج طرح تحول نظام سلامت چقدر است، گفت: من راضی هستم و خدا را شکر میکنم و از تمام کسانی که در این کار کمک کردند به ویژه شخص آقای رئیس جمهور و وزرا تشکر میکنم؛ چرا که این کار در حین مشکلات اقتصادی دولت انجام شد.
وی افزود: البته منابع زیادی به ما داده نشد. بودجهای که به ما تحویل دادند کمتر از دو ماه پول یارانه در سال است و با این حال این همه رضایتمندی برای مردم ایجاد کرده است. در لرستان به چند بیمارستان مراجعه کردم . در بعضی از این نقاط 50 سال است که هیچ بیمارستانی ساخته نشده و این نشان میدهد که مشکلات در این حوزه کم نیست. البته من راضی هستم ولی این به آن معنی نیست که کار بزرگی انجام دادیم بلکه هنوز کارهای زیادی در دست انجام داریم.
هاشمی ادامه داد: فکر میکنم جنب و جوش خوبی در سراسر کشور برای اجرای این طرح ایجاد شد. ما حدود 570 بیمارستان، 20 هزار خانه بهداشت، 2500 مرکز بهداشتی و 460 هزار پرسنل داریم که همه درگیر اجرای طرح تحول هستند و اگر با خانوادههایشان حساب کنیم حدود دو میلیون نفر در کشور درگیر اجرای طرح تحول نظام سلامت هستند. این موضوع را مردم در مراجعه به مراکز درمانی ما حس می کنند.
تهمت بیروای برخی به وزارت بهداشت در بحث تعرفهها
هاشمی در ارائه توضیحاتی درباره گام سوم طرح تحول نظام سلامت یعنی اصلاح تعرفهها گفت: بالاخره طرحی به این وسعت در سراسر کشور انجام شده البته نمیتوانیم ادعا کنیم که نسخه کاملی نوشتیم که در همه جای کشور میتوان آنرا به صورت یکسان اجرا کرد، اما باید منافع ملی و مصالح عمومی را در نظر گرفت. در حال حاضر مردم از این خدمات خوشحالند. بنابراین نیازی نیست که یک عدهای خیلی نگران باشند. همه باید کمک کنند تا این بار برداشته شود. ما آمدهایم که کمک کنیم و آسایش و رفاه و امنیت مردم را تامین کنیم.
وی افزود: در بحث تعرفهها تهمت بیروایی زدند و گفتند به وزارت بهداشت پول دادند و آنها نیز پولها را به پزشکان دادند. درست است که دریافتی پزشکان عمومی دو برابر شده اما در گذشته آنها حدود یک میلیون و 400 هزار تومان در مناطق محروم میگرفتند. واقعیت این است که تعرفهها سالها بود که مورد توجه قرار نگرفته بود. مشکلی که در پزشکی داریم این است که همه چیز دولتی است، یعنی کوچکترن آزمایش، ویزیت، قرص و غیره را هیئت وزیران باید تصویب کند.
هاشمی همچنین گفت: مثلا در تعرفه جراحی قبل از این دولت به مدت چهار سال هیچ تغییری ایجاد نشده بود، در حالی که با تورم 40 درصد، 25 درصد و غیره مواجه بودیم؛ مثلا برای عمل جراحی لوزه که احتمال خونریزی در آن زیاد است و پزشک باید تمام شب را بیدار میماند 18 هزار و 600 تومان داده میشد که آن هم بعد از شش ماه از سوی بیمهها پرداخت میشود.
هاشمی ادامه داد: بعد از افزایش تعرفهها برخی نشان دادند که ما حقوقهای پزشکی را 300 درصد افزایش دادیم، اما در کل در 10 قلم تعرفهها افزایش یافت که یکی از آنها همین عمل لوزه بود که 60 هزار تومان شد. قبل از افزایش تعرفهها کسی این عمل را انجام نمیداد و در بخش خصوصی انجام میگرفت و در بعضی مواقع به دلیل مزمن شدن بیماری، بیمارباید دهها برابر این ارقام را هزینه میکرد. بالاخره تعرفهگذاری انجام شد و یک آرامشی در حوزه خدمات پزشکی به وجود آمد.
وی گفت: همیشه جامعه پزشکی را به دلیل برخی دریافتهایی که انجام میدهند، سرزنش کردیم اما هیچ گاه به علت آن نپرداختیم. وقتی شما نرخ را ثابت نگه میدارید پزشکان یا نباید خدمت ارائه دهند یا اگر میدهند این حداقل ارقام بوده است.
وزیر بهداشت در پاسخ به اینکه آیا با اصلاح تعرفهها، دریافتهای غیرمتعارف از بین رفته است، گفت: میزان این دریافتها اصلا با گذشته قابل مقایسه نیست و در سراسر استانهای کشور همه چیز آرام شده و پزشکان، نظام پزشکی و روسای دانشگاهها همه چیز را تحت کنترل دارند. البته در تهران شرایطمان متفاوت است، اما باز هم قابل مقایسه با قبل نیست.
وزیر بهداشت درباره حقوق پزشکان عمومی گفت: آن بخشی از پزشکان عمومی که در حوزه وزارت بهداشت کار می کردند، میزان حقوقشان با قبل متفاوت است. اگرچه هنوز هم با رقم واقعی حتی برای متخصصین فاصله داریم. من بارها اعلام کردم که سه تا پنج سال طول میکشد تا ما به رقم واقعی نزدیک شویم. البته همه پزشکان که در وزارت بهداشت نیستند، بلکه برخی از آنها کسانی هستند که خودشان ارائه خدمت میکنند. مشکلی که داریم این است که برخی تصور میکنند اگر پنج یا شش میلیارد پول به حوزه سلامت وارد شد این باید صرف حقوق شود؛ در حالی که مثلا از یک درصد مالیات بر ارزش افزودهای که وارد این حوزه شده حتی یک ریال از آن نمیتواند صرف حقوق یا خرید ساختمان و غیره شود و قانون این را مشخص کرده است.
وی افزود: در بحث هدفمندی نیز هیئت وزیران مشخص کرده که این پول برای چه مسائلی صرف شود. مثلا گفته که 3000 میلیارد تومان باید بابت ما به التفاوت پرداختها صرف شود و همچنین ارقامی را نیز باید برای مقیمی پزشکان، زایمان طبیعی و غیره خرج کنیم . بنابراین تصور برخی همکاران ما مبنی بر اینکه باید این پول را به آنها بدهیم درست نیست.
هاشمی افزود: وزارت بهداشت فوق العاده عیالوار است؛ به طوری که اگر مشکل پرستار را حل کنیم، ماما مطرح میشود اگر ماما را حل کنیم، آزمایشگاه مطرح میشود و این روند ادامه دارد. بنابراین این کار فوق العاده سخت است. در حوزه نظام پرداخت آن بخشی که مربوط به دولت است به این صورت است که اگر دولت حقوق را افزایش داد به یک نسبت برای همه همکاران افزایش مییابد، اما در بخش کارانه که ما حقوق را ترمیم میکنیم و به نوعی کمک هزینه است بستگی به منابع درآمدی ما دارد.
هاشمی با بیان اینکه بخشی از حاشیهها در بحث اصلاح تعرفهها توسط فضای مجازی و رسانهها دامن زده شد، گفت: برخی خیلی خوششان نمیآمد که دولت در این طرحی که رضایتمندی عامه مردم را در بر داشت، موفق باشد. علیرغم اینکه ما از این حوزه تخصصی و خدماتی که متوجه دردمندترین افراد جامعه است، صیانت کردیم تا مصون از سیاست کاری و حاشیه باشد اما عدهای علاقمند هستند که حاشیه ایجاد کنند و ما را از مسیر و سرعتمان باز دارند اما به کمک خداوند مسیر را گم نخواهیم کرد.
ایجاد تحول اساسی در هتلینگ
تعویض تختهای آهنی بعد از 50سال
وی درباره ارتقای هتلینگ بیمارستانها گفت: در مورد هتلینگ 1500 میلیارد تومان خرج کردیم و الان از نظر هتلینگ با گذشته قابل مقایسه نیست. در درود به بیمارستانی رفتیم که بسیار زیبا بود و مردم بسیار تشکر کردند. در برخی نقاط بعد از 50 سال است که تختهای آهنی عوض شدهاند.
وزیر بهداشت ادامه داد: تاکنون چیزی حدود 700 میلبیارد تومان تجهیزات تشخیصی و عمدتا اتاق عمل توزیع کردیم. معتقدم که در بخش هتلینگ خوب کار شد و بیمارستانهایی که من دیدم در مقایسه با گذشته بهتر بودهاند. در 570 بیمارستان وزارت بهداشت بیمارستانی نداریم که تغییری در آن ایجاد نشده باشد، البته در تهران کار کندتر است؛ چرا که بیمارستانهای ما مملو از بیمار هستند. مثلا در بیمارستان امام خمینی که 1000 تخت خواب وجود دارد در شب کمتر از 10 تخت خالی داریم بنابراین سرعت تغییر در این مراکز کمتر است.
ایجاد تحول جدی در اورژانسها، به زودی
وزیر بهداشت در خصوص اقدامات انجام شده و پیش بینیها در مورد اورژانس گفت: در این مورد کارهای خوبی شده و امسال هم کارهای بسیار ارزشمندی انجام خواهد شد. رقم قابل توجهی را برای گسترش اورژانسها اختصاص میدهیم و معتقدم تحول جدی در اورژانسهای کشور ایجاد میشود، اما متاسفیم که بخشهای ما قابل گسترش نیست؛ یعنی تعداد تختهای بیمارستان قابل گسترش نبوده و بیمار در اورژانس معطل است تا بخش خالی شود و بتوان او را منتقل کرد. قانون اورژانس این است که بیمار ظرف شش ساعت از آنجا تخلیه شود اما به دلیل اینکه بخشها پر هستند این امر با تاخیر انجام می شود.
هاشمی افزود: امسال در همه بیمارستانهای کشور اورژانس را گسترش خواهیم داد و حدود 200 تا هزار متر به فضای اورژانس اضافه میشود و متناسب با آن تخت و تجهیزات نیز افزوده خواهد شد. همچنین متخصصین اورژانس هم به میزان قابل توجهی توزیع میشوند که خود آنها در ساماندهی اورژانسها موثرند. پرستار ویژهای نیز برای تریاژ یا تقسیم بیماران در اورژانس دیده خواهد شد.
کمک از بخش خصوصی برای جبران کمبود تختهای اورژانس
وی با بیان اینکه در تهران در بحث اورژانس مشکل جدی داریم گفت: اخیرا بخشنامه کردیم که از بخش خصوصی در مواردی که دانشگاهها برای تخت مشکل دارند، کمک بگیریم. البته با همان تعرفه بیمارستانهای خصوصی چرا که هزینه بیمارستانهای خصوصی زیاد است و توقع نداریم که زیان دهند. بنابراین سعی میکنیم با همین تعرفههایی که دارند بتوانیم خدمات اولیه را به صورت گلوبال قرارداد ببندیم تا بتوانیم یک آرامش نسبی را برای مردم ایجاد کنیم.
وی در خصوص اقدامات انجام شده در ارتقای خدمات ویزیت گفت: نرخ ویزیت در بخش خصوصی با دولتی متفاوت است. در بخش خصوصی برای متخصصین حدود 38 هزار تومان است که البته گلایهای که پزشکان و به ویژه پزشکان عمومی دارند در مورد تعرفههایشان است که امسال علیرغم اینکه ما به نظام پزشکی برای اصلاح تعرفه های آنها پیشنهاد کردیم و شورای عالی بیمه هم با اصلاحاتی آنرا تصویب کرد، اما هیئت وزیران نپذیرفت و تلاش ما بی ثمر ماند و نرخ ویزیت آنها را حداکثر 15 درصد متناسب با نرخ تورم افزایش دادند. در حال حاضر نرخ مراجعه به مراکز دولتی سه هزار تومان است و ما 35 میلیون نفر را در طول یک سال گذشته از طریق 600 کلینیک ویژه که ایجاد کردیم مورد ویزیت قرار دادیم.
ارتقای کیفیت و فضای ویزیت صورت گرفت
هاشمی افزود: ارتقای ویزیت به این منظور بوده که هم فضا و هم کیفیت ویزیت ارتقا یابد. در حال حاضر تعداد ویزیت محدود شده و در یک ساعت تعداد معینی را اعلام کردند که از طریق نرم افزار کنترل میشود. البته در مورد پزشکانی که ممکن است در یک شهر تنها یک نفر از آن تخصص باشد، این حرف بیمعنی است. اما از مسیر ایجاد کلینیکهای ویژه و افزایش تجهیزات تشخیصی توانستیم ویزیت را ارتقا دهیم. امسال نیز بالغ بر چند 10 هزار متر کلینیک ویژه در کشور ساخته میشود که این هم خدمت ارزشمندی است.
لزوم تعیین هزینه تمام شده خدمات
وی در خصوص بحث بیمهها گفت: ما باید هزینه تمام شده خدمات را در حوزه سلامت مشخص کنیم که البته این کار را انجام دادیم. مثلا گفتیم که قیمت تمام شده ویزیت در بخش دولتی و خصوصی چقدر است، هزینه یک شب بستری در بیمارستان خصوصی و دولتی به چه میزان است و همین طور در سایر خدمات قیمتها را مشخص کردیم. خوشبختانه در بسیاری از این موارد نیز با بیمهها هماهنگ هستیم.
وی افزود: اگر منابع تامین شود اصلا مهم نیست که بیمه کجا باشد، اما طبق سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری توزیع منابع باید حتما با نظارت وزارت بهداشت باشد؛ یعنی مهم نیست بیمه در تصدی کدام ارگان یا وزارتخانه باشد، اما منابع آن باید با محوریت وزارت بهداشت توزیع شود. یعنی ما تشخیص دهیم که این دارو باید حمایت شود یا این خدمت تشخیصی و درمانی باید مورد حمایت قرار گیرد در غیر این صورت ما برای بیمه هزینه میتراشیم و بیمه هم نمی تواند آن را تامین کند و مشکل ایجاد خواهد شد.
وی همچنین اظهار کرد: بنابراین به نظر میرسد بیمهها باید قیمت تمام شده را پرداخت کنند که این قیمت تمام شده از سه مسیر قابل تامین است. یکی حق بیمهای که مردم میپردازند، دوم پولی که از منابع عمومی به دست میآید. سوم بخشی که از مالیات و عوارض باید بیاید. بنابراین اگر این سه بخش درست تعریف شوند و اگر واقعا مردم خدمات بهتر و بیشتر میخواهند حق بیمه بیشتری هم پرداخت خواهند کرد. اگر بناست دولت حمایت بیشتری کند باید منابع بیشتری به این بخش بدهد.
مالیات بر کالاهای آسیب رسان سلامت محقق شود
هاشمی ادامه داد: ما این را تعریف کردیم و گفتیم منابع بیشتری از بودجه عمومی کشور نمیخواهیم بلکه میتوانیم از کالاهای آسیب رسانی از جمله سیگار و مواد دخانی مالیات و عوارض گرفته که با این کار 11 هزار میلیارد به بودجه عمومی کمک میکند. معتقدم که در این صورت دیگر نیازی نیست که دولت و وزارت رفاه سرمایه گذاری کند، بلکه بخش خصوصی وارد خواهد شد. چطور در مخابرات، پتروشیمی و سایر بخشها بخش خصوصی وارد میشود. بنابراین با این کار در سلامت هم وارد خواهد شد.
برای ادامه طرح تحول درخواست وام کردیم
وزیر بهداشت در خصوص معوقات و طلبهای پزشکان از بیمهها گفت: طبق قانون بیمه باید در پایان ماه اول که اسناد تحویلش داده میشود 60 درصد مطالبات را پرداخت کند و طی سه ماه تسویه حساب کند. اگر این اتفاق بیفتد آرامش بسیاری در جامعه پزشکی ایجاد میشود. ما در این زمینه در آغاز کار ارامشی را ایجاد کرده بودیم و امیدواریم این آرامش دوباره برقرار شود اما زمان آن را نمیدانم. در عین حال سعی میکنیم ظرف یک ماه آینده معوقات را از هر کجا که شده تامین کنیم و آنها را بپردازیم. در این راستا از همه منابع خود استفاده میکنیم و حتی درخواست وام کردیم و سعی میکنیم طی یک ماه آینده معوقات را پرداخت کنیم. چرا که ادامه طرح تحول برای ما بسیار مهم است و نمیگذاریم که این طرح متوقف شود.
پوشش بهداشتی برای حاشیه نشینها تا پایان مهر ماه
هاشمی در ادامه برخی اقدامات وزارت بهداشت در حوزه بهداشت را برشمرد و گفت: یکی از ظلمهایی که به ما میشود این است که فکر میکنند چون من جراح هستم به بهداشت توجه نکردیم. اما ما حدود 10 میلیون و 150 هزار نفر حاشیه نشین داریم و تا کنون هشت میلیون نفر از افرادی که هیچ گاه خدمات بهداشتی نداشتهاند زیر پوشش خدمات بهداشتی بردهایم. یعنی به ازای هر 12 هزار و 500 نفر یک پایگاه بهداشتی ایجاد کردهایم که چهار نفر مراقب سلامت در آن حضور دارند.
وی افزود: همچنین به ازای هر 50 هزار نفر یک مرکز جامع سلامت ایجاد شده است که علاوه بر خدمات بهداشتی برای مادر و کودک بهداشت محیط و واکسیناسیون سه نفر پزشک نیز در آنجا حضور دارند. از جمله آنها پزشک خانواده، دندانپزشک و دو نفر هم به عنوان کارشناس تغذیه و کارشناسی سلامت روان در آنجا فعالیت میکنیم. طبق قولی که داده شده تا آخر مهرماه سایر این حاشیه نشینها را تحت پوشش خدمات میروند.
وی با بیان اینکه تا کنون 1500 خانه بهداشت در بدترین شرایط درآمدی دولت ساخته و تجهیز شده گفت: تصور می کنم تا آخر دولت خانه بهداشت ساخته نشدهای نخواهیم داشت. در این خانهها همه خدمات توسط بهورز آقا و خانم ارائه میشوند. این در شرایطی است که وزارت بهداشت اجازه یک نفر استخدام را ندارد و همه آنها به صورت خرید خدمت از بخش خصوصی است. همچنین برای اولین بار واکسن پنتاوالان در کشور توزیع شد، واکسنی که غیر از یمن تقریبا در تمام دنیا تزریق می شود و این دولت این واکسن را توزیع کرد به طوری که همه نوزادان ایرانی آن را تزریق می کنند.
هاشمی همچنین به حوزه دارو اشاره و اظهار کرد: در حوزه دارو از 220 قلم به حدود 426 قلم میزان داروها را افزایش دادیم و مکمل های غذایی برای مادر و نوزاد و کودکان زیر دو سال و انواع قطرههای مولتی ویتامین، ویتامین دی و غیره توزیع شد و همینطور خدماتی در حوزه بهداشت عمومی رخ داد.
وزیر بهداشت که در برنامه تلوزیونی "تیتر امشب" سخن میگفت، افزود: این اقدامات علاوه بر کارهایی است که برای پالم، بیماریهای غیر واگیر و غیره انجام دادیم. ما در سال گذشته حتی یک مورد وبا هم نداشتیم در حالی که در کشورهای اطراف ما مانند عراق، افغانستان با این بیماری مواجه بودندو کانونهای این بیماری هستند اما هیچ کدام از آنها وارد کشور نشد.
به فکر جامعه پرستاری هستیم
هاشمی در پایان در خصوص بحث پرستاران گفت: اطمینان میدهم که ما کمتر از دیگران به فکر جامعه پرستاری نیستیم. این شعار نیست و آنها نتایج اقدامات را خواهند دید. البته تا جایی که دستمان برسد اقدامات را در این زمینه انجام میدهیم و از پرستاران میخواهیم به ما اعتماد کنند و بدانند برای همه همکاران از جمله پرستارانمان اقدام خواهیم کرد.
حقيقا بايد به ايشان افرين گفت