پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : دامنه نفوذ اینترنت در سالهای اخیر به شکل قابلتوجهی افزایش پیدا کرده است و حالا در دوردستترین نقاط کشور هم سایه سنگین تکنولوژی روی زندگی مردم احساس میشود.
در این میان شبکههای مجازی با سرعت گسترش پیدا کردهاند و کاربران بخش وسیعی از مراودات روزانه خود را با استفاده از این شبکهها به سرانجام میرسانند. در این میان بخش وسیعی از فعالان فرهنگی به ضرورت استفاده از شبکههای مجازی برای توسعه فعالیتهای خود استفاده کردهاند و با نتایج قابلقبولی هم روبهرو شدهاند، هرچند هنوز خیلیها به نقش اینترنت و شبکههای مجازی پی نبردهاند و محصولاتشان را سعی میکنند به شیوه سنتی در دسترس مخاطبان قرار دهند. تولیدات موسیقی همیشه جزو آن دسته از محصولاتی بوده است که مشتریان زیادی در شبکههای مجازی پیدا میکند. بخش قابلتوجهی از فروش آلبومها و قطعات در این شبکهها حاصل میشود. از اینرو در این گزارش به پرفروشترین آلبومهای روزهای اخیر در این فضا پرداختهایم.
«جاده میرقصد»
گروه چارتار بهمنماه 1392 نخستین آلبوم خود با عنوان «بارانتویی» را منتشر کرد. این آلبوم مورد توجه مخاطبان موسیقی قرار گرفت و این گروه اولین قدمشان را در بازار رسمی موسیقی را محکم برداشتند. این گروه حالا دومین آلبومشان را با نام «جاده میرقصد» را منتشر کردهاند. اشعار و ترانههای این اثر و نیز لحن خوانندگی آن مانند آلبوم قبلی این گروه بر ادبیات و موسیقی کلاسیک ایران استوار است و آهنگساز و تنظیمکننده آن تلاش کرده از ملودیهای پویا و تنظیمات مدرن برای ایجاد فضایی متفاوت استفاده کند. آرش فتحی، احسان حائری، آیین احمدیفر و آرمان گرشاسبی، چهار عضو این گروه هستند که بهزودی چند اجرا را در برج میلاد روی صحنه خواهند برد.
«اسمش عشقه»
آلبوم «اسمش عشقه»، آخرین آلبوم مرحوم مرتضی پاشایی از چندی پیش با تیراژی بالا در سراسر کشور منتشر شد. تمام ترانههای این آلبوم را مهرزاد امیرخانی سروده و تمامی ملودیها به جز یک قطعه توسط خود مرتضی پاشایی ساخته شده است. یک قطعه را نیز «میلاد ترابی» آهنگسازی و تنظیم کرده است. معین راهبر (7 قطعه)، کوشان حداد (2 قطعه)، انوشیروان تربتینژاد (2 قطعه) و مهران عباسی (یک قطعه) را تنظیم کردهاند و «میلاد ترابی» علاوهبر تنظیم و آهنگسازی یک قطعه، قطعه «اسمش عشقه» را رمیکس کرده است، همچنین یک رمیکس از آثار خاطرهانگیز مرتضی توسط «محمد فلاحی» انجام شده و در آلبوم قرار گرفته است. این آلبوم در دو نسخه ولتی و دیجیپک عرضه شده است. نسخه ولتی شامل 11 قطعه و نسخه دیجیپک شامل 15 قطعه است و چهار قطعه «عصر پاییزی»، «نگران منی»، «ادعا» و «ریمیکس» در آن گنجانده شدهاند. در نسخه «دیجی پک» این آلبوم دفترچه یادگاریهای چهرههای موسیقی و تعدادی از هنرمندان گنجانده شده است که آنها یادگاریهایی را با دستخط خودشان برای مرتضی پاشایی نوشتهاند.
«عبور»
آلبوم «عبور» با آهنگسازی علی قمصری و آواز محمد معتمدی توسط انتشارات «آوایآبیرود» منتشر شده است. قطعات این مجموعه، در امتداد نگرش تکنیکی مجموعه «برفخوانی» خلق شدهاند؛ اثری دیگر از همکاری مشترک میان قمصری و معتمدی. در بخش اول این اثر، خواننده و آهنگساز، یک دوئت را به صورت ساز و آواز بداهه اجرا میکنند و در بخش بعدی قطعات «کمحوصلهها» (بر اساس شعری از فاضل نظری)، «اجاق لحظهها» با شعر محمدعلی بهمنی، «هرچه میخواهی بگو» با شعر مهرداد اوستا، «دست ناپیدا» با شعر شفیعیکدکنی و «چه نزدیک» با شعر مولانا اجرا شدهاند. در این اثر، نوازندگانی چون میثم مروستی (ویولا)، پدرام فریوسفی و علی جعفریپویان (ویلن)، آتنا اشتیاقی (ویولنسل) و کامران منتظری (سازهای کوبهای) حضور دارند. کنسرت این اثر، پیش از این در تالار وحدت تهران و همچنین جشنواره موسیقی فجر اجرا شده بود.
«در دنیای تو ساعت چند است»
فیلم عاشقانه «در دنیای تو ساعت چند است» محصول آخرین همکاری علی مصفا، لیلا حاتمی، صفی یزدانیان و فردین صاحبالزمانی است. کریستف رضاعی آهنگساز موسیقی این فیلم، این فیلم را روایتی شاعرانه و روان از یک عشق قدیمی میداند و ساخت موسیقی فیلم را هم متناسب با همین مفاهیم و فضا ساخته است. آلبوم موسیقی فیلم «در دنیای تو ساعت چند است» بهطور کامل متعلق به این فیلم است و در قالب موسیقی فیلم منتشر میشود. بار احساسی و عامی که موسیقی فیلم پیدا کرده کاملا به واسطه تلفیق تصویر و موسیقی است. همراهی موسیقی در کنار تصویر باعث شده هر دو وجهه پررنگتری پیدا کنند. رضاعی آلبوم کنعان را هم در قالب موسیقی فیلم منتشر کرد اما در زمان اکران فیلم کنعان، شاهد استقبال زیادی از موسیقی فیلم نبودیم و در واقع با انتشار آلبوم؛ موسیقی توفیق بیشتری پیدا کرد. در آلبومی که منتشر شده؛ چند قطعه جدید هم وجود دارد که در فیلم شنیده، نشده است. علاوهبر موسیقیهای اضافهای که در آلبوم وجود دارد، بازیهایی با دیالوگها و اصوات فیلم گنجانده شده یعنی ترکها به همراه بعضی دیالوگها یا صداها ضبط شدهاند.
«ماه و ماهی»
آلبوم موسیقی «ماه و ماهی» جدیدترین اثر حجت اشرفزاده چندی پیش در حوزه هنری رونمایی و روانه بازار موسیقی شد. این اثر از تولیدات مرکز موسیقی حوزه هنری به خوانندگی حجت اشرفزاده و آهنگسازی مشترک حجت اشرفزاده و امیر و آرش بیات است. آلبوم متشکل از هشت قطعه با کلام ماه و ماهی، مادر، کوچه باغهای نیشابور، پاییز، دلتنگ، عشق آمد و یاد یار و یک قطعه بی کلام عشق آمد با شعرهایی از علیرضا بدیع تولید شده است. در این اثر موسیقایی مهرداد عالمی نوازندگی ویلنسل و میثم مروستی نوازندگی ویولا را بر عهده دارند.
«تا نفس هست»
آلبوم جدید شهرام شکوهی توسط هنر اول پردیسان پاسارگاد منتشر شده و آهنگهای آن ساخته خود او، مجید اسد اصلاحی، میلاد ترابی و عادل فلاح است. تنظیم و مسترینگ را مجید اسد اصلاحی، حسین کاشانیان، ایمان حجت و میلاد ترابی انجام دادهاند و ترانهها را مهلا سلیمانی، شهرام شکوهی، امین بامشاد، علی بحرینی و سیدمحمد کاظمی سرودهاند. این آلبوم 12 قطعه دارد که «دلتنگم»، «رسوا»، «تا نفس هست»، «ای دل نرو»، «این رسم کجاست»، «امان از تو»، «یادت رفته»، «تسلیم»، «برکه و ماه»، «عاشق بمون» و «سراپا عاشق» نام دارند و قطعه آخر نیز ریمیکس آهنگ «تا نفس هست» است.
حسین کاشانیان، پیام طونی، کریم قربانی، عادل فلاح، میلاد ترابی، مجید اسد اصلاحی، آرسام بابایی، مهدی پاشا و مهرداد نصیر شعیبی با گیتار اسپنیش، ویولن، ویولنسل، سازهای الکترونیک، کمانچه و کمالین، پرکاشن و سنتور در آلبوم «تا نفس هست» به نوازندگی پرداختهاند. «تا نفس هست» آلبومی به سبک پاپ است که در آن از المانهای موسیقی اسپنیش استفاده شده است. شاگرد حاتم عسگری پیشتر آلبومهای «مدارا» و «کولی عشق» را منتشر کرده بود.
داماهی
از عمر گروه داماهی حدود یکسال میگذرد و در این مدت بهطور مداوم اعضای گروه مشغول تمرین و آهنگسازی بودند و بالاخره آلبوم این گروه با عنوان «داماهی» چند روز پیش منتشر شد و در همین مدت زمان کوتاه توانست به یکی از پرفروشترین آلبومهای موسیقی در فضای مجازی بدل شود.
اعضای این گروه متشکل از رضا کولغانی (خواننده)، دارا دارایی (گیتار بیس)، حمزه یگانه(پیانو، کیبورد و بِنجو)، ابراهیم علوی (عود و گیتار) و شایان فتحی (درامز) هستند و البته آلبوم «داماهی» در کنار از اعضای ثابت نوازندگان میهمانی همچون استاد قنبر راستگو (نی جفتی)، ماهان میرعرب (گیتار)، احسان نیزن (کمانچه و ویالن) و مجید سالاری (همخوان) بهره برده است. «داماهی» با تمرکز بر موسیقی محلی جنوب ایران فعالیت کرده و اولین آلبومش را به مرحله انتشار رسانده است هر چند نغمههایی از بلوچستان و شمال ایران هم در آلبوم شنیدنی است.
محصول موسیقایی این گروه از ترکیب موسیقی مدرن امروزی با موسیقی محلی جنوبی شکل گرفته است. دارا دارایی، سرپرست این گروه چندی پیش گفته بود که موسیقی این گروه، موسیقی فولک ایرانی است با رَگههایی از جَز، رِگه و راک. این موسیقی به نوعی در «موسیقی ملل» هم میگنجد.
«ناگفته»
از انتشار آلبوم «ناگفته» حافظ ناظری زمان زیادی میگذرد اما انگار برگزاری کنسرت این هنرمند در تهران باعث شده است تا مخاطبان زیادی این اثر را تهیه و آن را به یکی از پرفروشترین آلبومهای این روزها بدل کنند.این آلبوم نخستین اثر از «پروژه سمفونی رومی» است که حافظ ناظری در چند سال گذشته مشغول کار روی آن بوده است، پروژه سمفونی رومی چنانکه در متن کاور آلبوم «ناگفته» آمده، به دنبال یافتن «افقهای مشترک فرهنگهای مختلف شنیداری جهان» است و میکوشد عناصر اصلی موسیقی شرقی را با هارمونی و ارکستراسیون مدرن غربی بیامیزد. نامگذاری آن نیز از ترکیب کلمه غربی «سمفونی» و «رومی» یا همان مولانا که نماد فرهنگ شرق است، شکل گرفته است. در کاور این آلبوم، «ناگفته» به عنوان اثری معرفی شده که در هر سه بُعد بنیادی موسیقی؛ یعنی آواز، آهنگسازی و ارکستراسیون به دنبال عرضه «نگاهی متفاوت و برخوردی بدیع» است. این اثر «دریافت، تفسیر و ترجمان موسیقایی آهنگساز از هستی، آفرینش و بهطور کلی از کائنات از سپیدهدم صبح ازل تا انتهای ابدیت» توصیف شده است. «ناگفته» دارای ۱۶ قطعه است و همانند سمفونی کلاسیک، چهار فصل یا موومان دارد، با این تفاوت که ساختار فرمال سمفونی در آن بههم ریخته و هر موومان خود، دارای چند موومان است. در فصل دوم و چهارم، آواز شهرام ناظری شنیده میشود که در قطعه «زندگی» شعری از هوشنگ ابتهاج و در قطعه «نزول» شعر «بازآمدم» از مولانا را میخواند. از دیگر عوامل قابلتوجه حضور ۳۸ برنده جایزه گِرَمی در آن است. هنرمندان و نوازندگان برجستهای نظیر دیپاک چوپرا و ذاکر حسین در این آلبوم با حافظ ناظری همکاری کردهاند.
منبع: دنیای اقتصاد