arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۳۱۷۱۱
تاریخ انتشار: ۱۲ : ۰۹ - ۲۹ مهر ۱۳۹۴

نامه محرمانه پوتین به العبادی

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
  پس از آنکه روسیه اعلام کرد به دنبال ایجاد ستادی برای تبادل اطلاعات علیه داعش میان ایران، عراق، روسیه و سوریه است واشنگتن از اینکه متحد عراقی‌اش را در جرگه متحدان اسد ببیند خشمگین است.

به همین دلیل، آمریکا نسبت به همکاری بغداد با مسکو بدبین بوده و نارضایتی خود را از این مساله ابراز داشته است. به گزارش الشرق‌الاوسط، در سفری که 11 روز پیش ژنرال جان آلن، فرمانده ائتلاف آمریکایی ضدداعش، به عراق داشت به العبادی اعلام کرد که واشنگتن از اتحاد اخیر بغداد و مسکو در مبارزه علیه داعش «بسیار نگران» است. یک منبع که این خبر را به الشرق‌الاوسط داده است، می‌گوید: «جان آلن، العبادی را مطلع کرد که اوباما در حال بررسی نقش خود در این زمینه است که چرا دولت عراق هیچ تشکری از آمریکا نکرده است.»

الشرق‌الاوسط می‌نویسد نیروهای آمریکایی از ژوئن 2014 در عراق و سوریه برای مبارزه با داعش حضور یافته‌اند. این در حالی است که کارشناسان آمریکایی برای آموزش و ارائه مشاوره به نیروهای عراقی در مبارزه با داعش در عراق حضور یافته بودند. منبع مذکور به شرط فاش نشدن نام به الشرق‌الاوسط می‌گوید ژنرال آلن که قرار است در ماه نوامبر به پست دیگری گمارده شود از عبادی خواسته تا همکاری با روسیه را متوقف کند به‌ویژه که مسکو از 30سپتامبر در سوریه حضوری نظامی یافته است.

این منبع می‌گوید: «عبادی به آلن قول داد که این امر [همکاری با مسکو] رخ نخواهد داد و بغداد در صورت حرکت در چنین مسیری با ائتلاف ضدداعش به رهبری آمریکا هماهنگ‌هایی انجام خواهد داد.» فشار آمریکا به دولت عراق برای قطع همکاری بغداد- مسکو اما روی دیگری هم دارد. بسیاری از خبرگزاری‌های عربی مانند المسله، النشره و ... اعلام کردند که سفیر روسیه در بغداد در دیدار با حیدرالعبادی نامه‌ای از جانب پوتین به وی تحویل داده است. دفتر حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق در بیانیه‌ای اعلام کرد که العبادی روز دوشنبه در دفترش میزبان ایلیا مورگونف،‌ سفیر روسیه در بغداد بود.

در این بیانیه فقط به محورهای کلی اشاره شده و از اشاره به جزئیات نامه خودداری کرده است. براساس بیانیه دفتر العبادی، مورگونف در این دیدار بر تمایل مسکو به افزایش روابط دوجانبه با عراق در زمینه‌های مختلف به ویژه ابعاد تسلیحاتی و تبادل اطلاعات در راستای مقابله با گروه تروریستی داعش تاکید کرد. نخست‌وزیر عراق نیز با تاکید بر اینکه امروز عراق با نبردی سخت علیه گروه تروریستی داعش مواجه است و برای رهایی از این معضل به هر گونه حمایت بین‌المللی نیازمند است، گفت: اکنون ما با مسکو در مورد اهمیت مقابله با تروریسم اتفاق نظر داریم. دولت عراق نیز به جزئیات نامه پوتین اشاره‌ای نکرد. برخی از گمانه‌زنی‌ها بر این است که پس از آنکه روسیه، عراق، ایران و سوریه اخیرا ائتلافی را برای مبارزه علیه داعش شکل داده‌اند این اقدام اسباب نگرانی و خشم واشنگتن شده است. با این حال، الشرق‌الاوسط می‌نویسد العبادی در داخل عراق و در میان احزاب شیعی تحت فشار است تا به روسیه علیه داعش بپیوندد.

منبعی که خبر دیدار مقام‌های آمریکایی با العبادی و اعمال فشار بر او جهت توقف همکاری با مسکو را داده به الشرق‌الاوسط می‌گوید: «اکنون نخست‌وزیر در میان قیچی گیر افتاده است: از یکسو در داخل تحت فشار است که دست روسیه برای حمله به داعش در عراق را باز بگذارد و در واقع، با این کشور وارد یک ائتلاف شود. از سوی دیگر، چاره‌ای ندارد جز آنکه در بسیاری از موارد با واشنگتن کنار بیاید و همکاری با این کشور را متوقف نکند.»

راه موصل از حلب می‌گذرد
اگر بخواهیم مساله داعش را بررسی کنیم نمی‌توانیم فقط به عراق یا سوریه بپردازیم. این دو کشور را باید در کنار هم در مبارزه با داعش مورد بررسی قرار دهیم. با بمباران مواضع داعش و سایر گروه‌های ضداسد از سوی جنگنده‌های روسی، ائتلاف غرب هم جبهه درگیری با روس‌ها را شدت بخشیده است. به گزارش رویترز، با تشدید نبرد شورشیان سوری با نیروهای ارتش سوریه در نزدیکی شهر کلیدی حلب، شورشیان سوری روز دوشنبه (۲۷ مهر، ۱۹ اکتبر) اعلام کردند که بخش دیگری از محموله تسلیحات ساخت آمریکا، از جمله موشک‌های ضدتانک، به دست آنها رسیده است. رویترز به نقل از شورشیان می‌گوید ارسال محموله تسلیحاتی جدید در واکنش به حملات گسترده ارتش سوریه به مخالفان صورت گرفته است.

رویترز می‌نویسد انتقال موشک‌های ضدتانک ساخت آمریکا به شورشیان سوری در حلب و برخی نقاط دیگر در سوریه، نخستین واکنش «دولت‌های مخالف اسد» به مداخله نظامی روسیه است. عربستان سعودی، ترکیه و قطر از این اقدام حمایت کرده‌اند. با این حال، رهبران شورشیان می‌گویند با توجه به حجم درگیری‌ها و میزان حملات متحدان اسد، ارسال این تسلیحات جدید به تنهایی کافی نیست، چرا که همزمان با حملات هوایی روسیه نبرد زمینی هم در چند جبهه در جریان است. آنها می‌گویند به ده‌ها موشک از این نوع نیاز دارند و چند موشک نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای جدی آنها باشد. روزنامه واشنگتن‌پست نیز در گزارش ۲۷ مهر ماه می‌نویسد گروه‌هایی از شبه نظامیان عراقی برای زمینگیر کردن نیروهای داعش وارد سوریه شده‌اند.

 برخی از اعضای این گروه‌ها به این روزنامه می‌گویند «فرقی ندارد، در عراق یا سوریه. ما مشغول نبرد با دشمنی واحد هستیم.» با این حال، این دیدگاه در میان عراقی‌های اعزامی به سوریه پدید آمده که سوریه «ریشه» اساسی فعالیت داعش است و برای از میان بردن داعش باید به مقر فرماندهی آن‌که در سوریه است حمله برد. چنین است که نیروهای اعزامی عراق می‌گویند: «راه آزادی موصل از حلب می‌گذرد.» محمد منصور در پایگاه «الفکره» با اشاره به حضور روس‌ها در سوریه می‌نویسد ممکن است سناریوی افغانستان برای آنها در شامات رخ دهد. او می‌نویسد احتمالا این آخرین ماجراجویی پوتین در خاورمیانه خواهد بود.
منبع: دنیای اقتصاد
نظرات بینندگان