به گزارش مهر، سرانجام شورای پول و اعتبار با افزایش سقف وام مسکن مواففت کرد و رقم این تسهیلات را برای صندوق پس انداز مسکن یکم به ۱۸۰ میلیون تومان و حساب ممتاز مسکن به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش داد.
در واقع این افزایش رقم تسهیلات از دو سال پیش پیگیری شد و رقم وام مسکن در دوسال گذشته به رقم ۱۰۰ میلیون تومان رسید که رقم قابل توجهی برای کمک هزینه خرید مسکن به شمار میرود؛ هرچند که پیش از این خبرهایی مبنی بر افزایش وام مسکن به ۱۲۰ میلیون تومان برای سال آینده مطرح شده بود.
در دو سال گذشته مسئولان وزارت راه و شهرسازی همواره معتقد بودند که رقم تسهیلات وام مسکن باید تا ۸۰ درصد از قیمت خرید مسکن را پوشش دهد در حالی که وامهای مسکن تا آن زمان نتوانسته بودند، انتظارات را در این بخش برآورده کنند. پس از افزایش جهشی قیمتها در سال ۱۳۹۱ که ناگهان قیمتها چندین برابر شد، وام مسکن نمیتوانست تاثیری را در قدرت خرید متقاضیان داشته باشد، به همین جهت تلاشهایی برای افزایش سقف این وام آغاز شد.
هرچند که باتوجه به قیمت مسکن باید سقف وام افزایش مییافت اما موضوع پرداخت اقساط این وامها یکی از موضوعاتی است که دربرگیری آن را با چالش مواجه میکند چرا که پرداخت اقساط آن تقریبا از توان عهده قشر بزرگی از متقاضیان مسکن، خارج است.
براین اساس، مسئولان بانک مسکن اعلام کرده اند که اقساط وام ۱۸۰ میلیون تومانی صندوق پس انداز مسکن یکم در حدود دو میلیون تومان خواهد بود و شرایط زوجین برای پرداخت این اقساط هم بررسی می شود، بنابراین به نظر می رسد که به دلیل رقم بالای اقساط این وام و همین طور ضرورت سپرده گذاری یکساله برای دریافت آن، موجب استقبال محدود متقاضیان شود.
همچنین تسهیلات وام ۱۰۰ میلیون تومانی مسکن هم اگر با رقم کنونی پرداخت اقساط این تسهیلات مقایسه شود، باید رقمی بیش از یک میلیون تومان و ۶۰۰ هزار تومان باشد، چرا که هم اکنون پرداخت اقساط وام ۴۵ میلیون تومانی مسکن برای متقاضیان ماهانه حدود ۸۰۰ هزار تومان است، بنابراین وام ۱۰۰ میلیون تومانی به طور حتم رقمی در حدود ۲ برابر خواهد بود.
گام بعدی؛ کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی
جامعه هدف این نوع سهیلات، به طور حتم قشر بزرگی از متقاضیان مسکن را در برنمیگیرد و تعداد محدودتری از مردم توانایی پرداخت این اقساط را دارند؛ هرچند که حامد مظاهریان معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی به تازگی اعلام کرده است که اهداف بعدی دولت یازدهم و وزارت راه و شهرسازی کاهش نرخ سود تسهیلات و افزایش زمان بازپرداخت اقساط است. به گفته وی بانک مسکن به عنوان بانک عامل اعطای این تسهیلات باید این دو فاکتور را نیز براساس مصوبه شورای پول و اعتبار در تسهیلات مسکن لحاظ کند.
مظاهریان اعلام کرد که دولت در نظر دارد مردم تا ۵۰ درصد ارزش مسکن را وام دریافت کنند و در شورای پول و اعتبار برای نخستین بار سقف وام مسکن تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان برای خریداران عادی و ۱۶۰ میلیون تومان برای زوجین شاغل خانه اولی افزایش داد که هدف اعطای وام تا ۵۰ درصد ارزش ملک با این اقدام شورای پول و اعتبار محقق شد.
وی گفته است: در واقع وزارت راه و شهرسازی میخواهد با استفاده از نظریات بخش خصوصی، رقم وام مسکن را برای سال آینده افزایش یابد تا علاوه بر افزایش قدرت خرید متقاضیان واقعی، بازار مسکن هم تکانی خورده و تغییراتی را در جهت مثبت داشته باشد؛ هرچند که بخش خصوصی معتقد است وام مسکن برای سال آینده باید تا رقم ۱۵۰ میلیون تومان هم افزایش پیدا کند.
مظاهریان این اقدامات را سبب ورود متقاضیان واقعی به بازار مسکن عنوان و بیان کرد: در گذشته سوداگران مسکن را برای سفته بازی و سودآوری میساختند در حالی که با این مصوبات جدید شورای پول و اعتبار هدف مذکور در قانون اساسی مبنی بر حق هر خانوار ایرانی برای دسترسی به مسکن مناسب محقق خواهد شد.
در حالی که افزایش رقم وامهای مسکن خبر خوشی برای فعالان بازار مسکن به شمار می رود اما تعداد زیادی از متقاضیان عنوان میکنند که توانایی پرداخت اقساط آن را ندارند. در این خصوص یکی از متقاضیان مسکن در گفتگو با خبرنگار مهر معتقد است که برای دریافت این وام باید درآمد ماهانه حداقل ۳ میلیون تومان باشد تا در حدود ۲ میلیون تومان برای پرداخت اقساط وام و مابقی برای خرج ماهیانه کنار گذاشته شود.
به گفته این متقاضی، تعداد افرادی که توانایی دریافت این وام را داشته باشند، اندک است و اغلب متقاضیان نمیتوانند از شرایط وام ۱۰۰ و ۱۶۰ میلیون تومانی مسکن استفاده کنند؛ هرچند که کمک خوبی برای خانه دار شدن به شمار میرود.