arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۵۶۵۸۲
تعداد نظرات: ۲۰ نظر
تاریخ انتشار: ۰۰ : ۰۹ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۴
در گفتگو با سعید لیلاز، اقتصاددان بررسی شد؛

راه نجات اقتصاد ایران چیست؟

اگر رشد 35 درصدی دستمزد کارگران تحقق یابد و همچنین نرخ تورم بین 15 تا 20 درصد کنترل شود، تازه قدرت خرید کارگران به میزانی که در سال های 85 و 86 بود، می رسد. ما باید متوجه خطر بحران کارگری و اجتماعی باشیم.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
«در مورد افزایش حداقل دستمزد کارگران سو تفاهم جدی وجود دارد  یکی این که برخی می گویند افزایش حداقل دستمزد منجر به رشد تورم می شود. در حالی که این امر  توهم است. افزایش دستمزد کارگران  منجر به افزایش و تشدید تورم در اقتصاد نخواهد شد. عامل اصلی تورم در اقتصاد ایران رشد نقدینگی است تا زمانی که مانند نیمه دوم سال 93 و سال جاری نقدینگی کنترل شود، تورم تحت کنترل خواهد بود. با افزایش دستمزد کارگران تورمی ایجاد نمی شود.»

سعید لیلاز اقتصاددان با بیان این مطلب به خبرنگار اقتصادی «انتخاب» افزود: توهم دوم این است که می گویند افزایش دستمزد موجب افزایش قیمت تمام شده کالا و رکود می شود. در حالی که همه مطالعات اقتصادی و شواهد عینی در اقتصاد ایران نشان می دهد که سهم دستمزد کارگران در قیمت فروش کالا بین 5 تا 10 درصد است. معنی این برآورد این است که اگر 30 درصد به دستمزد کارگران اضافه شود، بین 1.5 تا 3 درصد به قیمت فروش کالا و خدمات اضافه می شود که این موضوع نیز با رشد بهره وری جبران خواهد شد چراکه فرض بر این است که رشد بهره وری در ایران سالانه 2.5 درصد  است. پس این موضوع هم یک اشتباه بزرگ است. پس نباید برای عدم افزایش دستمزد کارگران این بهانه را هم آورد.

لیلاز در ادامه با اشاره بهاین که افزایش دستمزد کارگران حتی موجب رشد نرخ بهره وریهم می شود گفت: اگر بخواهیم بهره وری افزایش بیابد بای نیرو ی کار را راضی کنیم. وقتی یک کارگر دستمزد خوب بگیرد قطعا با جان دل کار می کند و نرخ بهره وری اش هم افزایش می باید.  از طرف دیگر وقتی کارگران قدرت خرید بیشتری داشته بانشد قطعا بازار هم تکان می خورد و شاهد رونق اقتصادی بیشتری خواهیم بود

این اقتصاددان با اشاره به این نکته که برخی می گویند . کارفرمایان در شرایط فعلی  رکود  اقتصادی با افزایش بالای دستمزد کارگران مخالفند گفت:  ما نباید این مدلی به موضوع نگاه کنیم. باید واقعیت های اقتصادی کشور خودمان را بدون تعارف بیان کنیم.   در اقتصاد ایران بخش خصوصی فعالی که کارگران زیادی را در خدمت داشته باشد و به آنان مزد بدهد، بسیار اندک است. در واقع اکثر کارگران ما مزد بگیر دولت هستند. و این جا هم بخش دولت است که نگران تبعات افزایش دستمزد در بنگاه های خودش است. بخش خصوصی 35 درصد اقتصاد را کلا در اختیار دارد.  از این بخش هم که خصوصا است عمدتا در حوزه کشاورزی، ساختمان و بازرگانی فعال هستند.  سهم بزرگی از بخش خصوصی در  بنگاه های بازرگانی  فعالند که بنا به ماهیت شان  تعداد نیروهای  کار بسیار اندکی دارند.  در  بخش های کشاورزی و ساختمان  که متعلق به بخش خصوصی هم است که دستمزد ها به نسبت حداقل های فعلی شرایط بهتری دارند.
 
لیلاز با توضیح این که بیشتر صنایع و کارگاه های کارگر بر در اختیار دولت یا بخش های عمومی است، گفت:  با توجه به این که دولت بخش عمده ای از نیرو هیا کار را در استخدام خود دارد این دولتی ها هستند که باید به فکر افزایش دستمزد کارگران باشند. اتفاقا اگر دولت می خواهد از شرایط رکود فعلی هم خارج شود یکی از راهکارهایش همین افزایش حداقل دستمزد کارگران است.

این اقتصاددان با توضیح این که افزایش دستمزد ها به هیچ عنوان عامل تورم نیست توضیح داد:  اگر دولت حداقل  33 تا 35 درصد به دستمزد کارگران اضافه کند، این پول  نه تنها تبدیل به تورم نمی شود بلکه بلافاصله این افزایش دستمزد تبدیل به تقاضای موثر در اقتصاد می شود.

لیلاز در توضیح پیشنهادش مبنی بر افزایش دستمزد کارگران ادامه داد: یکی از مشکلات فعلی اقتصاد ایران نبود تقاضای موثر برای به حرکت درآوردن چرخ های تولید است. اگر  دستمزد کارگر اضافه شود نه تنها تاثیری در قیمت ندارد بلکه بلافاصله منجر به افزایش تقاضای موثر و ایجاد رونق می شود.

این اقتصاد دان به دولت توصیه اکید کرد که  با هدف احیای تقاضای موثر و تقویت رشد اقتصادی در سال آینده اقدام به افزایش دستمزد ها بکند، در این زمینه افزود:  حتی اگر  کاملا کاپیتالیستی به موضوع نگاه کنیم برای جلوگیری از افزایش تنش ها و مشکلات اجتماعی ناشی از فقدان قدرت خرید کارگران دولت باید اقدام به افزایش دستمزد کارگران بکند و حتی  حدود 30 تا 35 درصد برای سال آینده افزایش دستمزد را در نظر بگیرد.

لیلاز برای توضیح پیشنهاد خود مبنی بر   افزایش 35 درصدی حداقل دستمزد کارگران، عقب ماندگی در قدرت خرید کارگران را دلیل آورد و افزود: حتی این افزایش 35 درصدی هم نمی توان  به طور کامل شکاف بین قدرت خرید کارگران و اندک بودن دستمزد های فعلی شان را جبران کند.  اما لااقل شکاف های فعلی کاهش پیدا می کند.
 
این اقتصاددان با اشاره به  تورم های سرسام آور اواخر دولت احمدی نژاد افزود:  اگر رشد 35 درصدی دستمزد کارگران تحقق یابد و  همچنین نرخ تورم بین 15 تا 20 درصد کنترل شود، تازه قدرت خرید کارگران به میزانی که در سال های 85 و 86 بود، می رسد.  ما باید متوجه خطر بحران کارگری و اجتماعی باشیم.  دولت دستمزد را 30 تا 35 درصد افزایش دهد تا جلوی تلاطم های اجتماعی و سیاسی را بگیرد.

لیلاز در انتها با تاکید بر این که  این میزان رشد دستمزد موجب تزریق رونق به اقتصاد از طریق تقویت تقاضای موثر خواهد شد.  گفت: اگر تا سال 96 سالانه 15 درصد به قدرت خرید کارگران اضافه شود این شاخص به آنچه در سال 89 بود می رسد به هر صورت دولت باید وضعیت معیشتی کارگران را بهبود ببخشد..

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۱
غیر قابل انتشار: ۱۵
آسوده
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
4
55
با سلام .تحلیل خوب وبه جایی بودممنون
پاسخ ها
حیران
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۷
جناب دکتر لیلاز، نظرتان در مورد حقوق معلمان، که هم تعدادشان بیشتر از کارگران است و هم بخش آموزش همین کارگران آینده و کل جامعه را در اختیار دارند، چیست؟ میدانید اکثر معلمان این جامعه زیر خط فقر قرار دارند و وضع آموزش در جامعه ی ما بسوی بحران میرود. آری بحران آموزش بسان بحران کارگری نمود پیدا نمی کند، اما زیرجلدی و بسیار خطرناکتر است. لطفا تحقیقی هم در این مورد بکنید!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
51
12
رشد 35 در صدی حقوق مساوی است با اخراج گارکران.با کدام تولید می توان حقوق داد.حداقل با این حقوق بسازند بهتر از اخراج شدن است..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
16
6
احسنت. فقط یک نکته، حقوق کسانی که بیشتر از 3 میلیون می گیرند رو متناسب با دریافتیشون ضریب منفی بدید
امیر
|
Germany
|
۱۰:۱۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
4
16
بارها در خصوص حل معضل رکود در اقتصاد ایران و تورم مطالبی را نوشته و فرستادم متاسفانه هیچکدام را منتشر نکردید . فقط بدانید تا زمانیکه نرخ بهره با لای 20% است و تماتم سرمایه کشور در بانکها تجمیع شده هیجگونه رونق اقتصادی نخواهیم داشت . تنها راه مبارزه با تورم افزایش نرخ بهره بانکی و جمع کردن نقدینگی نیست . نمیدانم چرا اقتصاددان های ما اینقدر به این مطلب چسپیده اند .. نرخ بهره را به زیر 10% بیاورید در مدت کوتاهی تورم خواهیم داشت ولی در میان مدت و دراز مدت مکانیسم بازار خود این تورم را تبدیل به رونق اقتصادی میکند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
0
22
با این حقوق نمیتوان زندگی گذراند
جواد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
3
15
راه نجات اقتصاد ایران خیلی سادست
اصلاحات اقتصادی مثل
حمایت واقعی از سرمایه گذاری داخلی و خارجی
ارتباط با دنیا
ارتقا زیرساختهای حمل ونقل و ارتباطی و it
سامان دهی تعطیلات دلیل افزایش ارتباط 44 روزه با دنیا
حذف مالکیت دولتی از بنگاهای دولتی
خصوصی سازی به معنی واقعی کلمه
و...
پاسخ ها
سعيد
| Finland |
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
کاملاً باهات موافقم و در اولین قدم بایستی کلیه شرکتهای خوروسازی به بخش خصوصی واگذار و عوارض واردات خودرو نیز کاهش یابد تا مردم بتوانند هر نوع خودرویی را با قیمت واقعی و عادلانه تهیه کنند و در سایر بخشها نیز بایستی به همین ترتیب عمل شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
0
15
کاملاً صحیح است. اگر در نظر بگریم 20 ملییون جمعیت ایران کار گر باشند با افزایش حقوق انها قدرت خرید انها افزایش پیدا می کند در نتیجه کارخانجات ایران از حالت ورشکستگی خارج می شوند . باید در ابتدا تقاضای باشد تا چیزی عرضه گردد.
محمود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
9
4
«... عامل اصلی تورم در اقتصاد ایران رشد نقدینگی است تا زمانی که ... نقدینگی کنترل شود، تورم تحت کنترل خواهد بود. با افزایش دستمزد ... تورمی ایجاد نمی شود.»

دقیقا حرف احمدی نژاد هم همین بود
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
حرف شما با واقعیت عملکرد احمدی نژاد 180 درجه متفاوته. چون احمدی نژاد به خاطر پرداخت یارانه به همه اقشار جامعه نقدینگی را فوق العاده زیاد کرد و اتفاقا با وجود تورم کمر شکن تا اونجایی من یادم میاد حقوق ها را افزایش نداد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
0
8
استفاده از کارشناسان واقعی و کوتاه کردن دست دیگران در هر لباس و فرمی که هستند.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
0
6
تحلیل خوبی بود
بنظر من بهتر است حداقل حقوق به میزان معافیت مالیاتی که هر سال از سوی دولت اعلام میشود برسد یا نسبت منطقی با رقم معافیت مالیاتی برای حداقل حقوق در نظر گرفته شود.
محمد حسین
|
United States of America
|
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
0
9
کارگر بنده خدا فوقش با پولی که داره نیازهای اولیه زندگیشو برطرف کنه. واقعا کی میگه با افزایش حقوق کارگر تورم افزایش پیدا میکنه؟ تورم را اونایی افزایش میدن که نمیدونن با پولشون چیکار کنن!
رهنما
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
0
6
با سلام
تحلیل درستی است ضمن اینکه سهم مزد کارگر در قیمت تمام شده محصول با حداقل مزد کنونی قریب ۱۰٪ است
لطفا به موارد ذیل دقت کنید:
۱- کارگر (در تعریفی که تامین اجتماعی دارد) عنصر اصلی حتی تخصصی تولید است
۲- اوست که به تولید ارزش می بخشد(تبدیل محصول خان به نهایی )
۳- از ازمان پیدایش استخدام های قراردادی دهه ۷۰ شمسی و اخذ امنیت شغلی از کارگر نرخ حداقل مزد و حداکثری مطرح شد و با هدفمندی یارانه ها شدت یافت
۴- لذا توصیه میکنم شورای عالی کار با اهتمام بیشتر عمل کند موضوع استخدام قراردادی خدف و اجازه استخدام قطعی با تبدیل وضعییت به شرکتهای دولتی داده شوذ کارگر با این امنیت شفلی حاصل شده با هر جدول نرخ و مزدی خواهد ساخت
۳-
ستار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
2
0
نظریه نادرست اقتصادی به سیاست نادرست منجر میشه.
در حالی تنها راه برون رفت از رکودزتحریک تقاضا به واسطه ایجاد اشتغال بیشتره.
افزایش دستمزد سبب اخراج تعداد بیشتری از همین کارگران شاغل میشه
تنها به دو صورت اشتغال ایجاد میشه
۱.رشد سریع اقتصادتا تقاضا برای نیروی کار بیشتر شود
۲.کاهش دستمزد برای جذب نیروی بیشتر.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
0
2
عالی بود آقای لیلاز ولی کو گوش شنوا !
ناشناس
|
United States of America
|
۱۵:۳۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
0
4
بهترين راه کار به اقتصاد ايران حمايت از توليد است وام براي کارهاي توليدي و درصد سود کم ميتواند نجات ايران باشد
جواد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۶
0
3
راه نجات اقتصاد ایران خیلی سادست
اصلاحات اقتصادی مثل
حمایت واقعی از سرمایه گذاری داخلی و خارجی
ارتباط با دنیا
ارتقا زیرساختهای حمل ونقل و ارتباطی و it
سامان دهی تعطیلات و جابجایی تعطیلی پنج شنبه ها با شنبه ها به دلیل افزایش ارتباط 44 روزه با دنیا
حذف مالکیت دولتی از بنگاهای دولتی
خصوصی سازی به معنی واقعی کلمه
و...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۸
1
0
این تحلیل واقعی و فکورانه است
نظرات بینندگان