پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : آیت الله مصباح یزدی گفت: امروزه درميان دولتمردان - نه سخن از اسلام و عزت آن - بلکه سخن از رونق اقتصادي و لزوم استفاده از تکنولوژي است، و حتي گاه تصريح ميشود که نبايد دغدغه آخرت مردم را داشته باشيم.
به گزارش «انتخاب»، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در ديدار با جمعي از اساتيد بسيجي جامعه الزهرا (س)، با بيان اينکه اين انقلاب در عالم با نام امام خميني (ره) شناخته شده است، ادامه داد: انقلاب اسلامي برکات بسيار فراواني در کشور، منطقه و جهان داشته است و هنوز آن طور که بايد، برکات و ثمراتش بيان نشده است؛ لذا بايد تلاش کرد تا اين پديده الهي بهتر شناخته و شناسانده شود.
آیت الله مصباح يزدي با اشاره به دو مورد از برکات فراوان نهضت امام خميني (ره) اظهار داشت: اول آن که امام (ره) در واقع نيمي از احکام اسلامي را در کشور و در امت اسلامي زنده کرد؛ قبل از انقلاب، مردم اين طور تلقي ميکردند که در زندگي، يک سلسله امور ديني است که فقيه بايد به تبيين احکام مربوط به آن بپردازد، و يک سري هم امور عرفي اجتماعي است که ربطي به دين ندارد؛ در واقع مردم نوعي گرايش سکولاريستي را پذيرفته بودند.
وي با اشاره به عوامل فراموشي احکام اجتماعي اسلام، اظهار داشت: از آنجا که علما، حکومتها را در دست سلاطين ميديدند و مسائل و احکام اجتماعي اسلام در جامعه موضوع نداشت، بحث از احکام اجتماعي را بدون ثمره عملي ميدانستند. از اين رو ايشان کمتر به بيان احکام و امور اجتماعي اسلام پرداختند، به گونه اي که کم کم فراموش شد؛ و فقها عمدتا به مسائلي فردي مانند طهارت، نماز و روزه و برخي تکاليف مالي مانند خمس و زکات ميپرداختند؛ اين در حالي است که بخش اعظم مسائل دين اسلام مربوط به امور اجتماعي و سياسي است.
عضو خبرگان رهبري خاطر نشان کرد: امام (ره) علاوه بر اينکه نيمي از دين را احياء کرد، نيمي از جامعه مسلمانان کشور را نيز بيدار کرد، زيرا تا قبل از انقلاب، نيمي از جامعه مسلمان فلج بود؛ چرا که تلقي عموم متدينين اين بود که زن تنها وظيفه خانهداري و شستن لباس و پختن غذا را بر عهده دارد، و روا نيست که در جامعه حضور يابد. حتي جريان سفارش پيامبر (ص) به حضرت علي (ع) و فاطمه (س) در مورد تقسيم کارها و سپردن کارهاي بيرون از منزل به علي (ع) و درون منزل به فاطمه (س) و خوشحالي حضرت زهرا (س) از اين سفارش را مستند کار خود ميدانستند؛ در حالي که آنها به نقشي که زنان در طول تاريخ اسلام بر عهده داشتند، توجهي نکرده و حتي رفتار حضرت فاطمه (س) در دفاع از ولايت و رفتار حضرت زينب (س) در حمايت از حرکت امام حسين عليهالسلام را ناديده ميگرفتند.
آيت الله مصباح با اشاره به اينکه حتي در ابتداي نهضت امام (ره) نيز بيشتر مردان حضور پيدا ميکردند و در انتشار سخنرانيها و اعلاميههاي امام (ره) نقش داشتند، افزود: اما در ادامه، حضرت امام (ره) زمينه را براي شناخت نقش زن در جامعه به عنوان نيمي از جمعيت کشور فراهم کرد، و زنان هويت واقعي خود را بازيافتند و در يافتند که نه تنها ميتوانند در جامعه حضور پيدا کنند، بلکه گاهي حضور آنها واجب است.
استاد اخلاق حوزه علميه با اشاره به اينکه مردان و زنان در بسياري از وظايف مشترکند، افزود: حال که زنان فهميدند که ميتوانند به چه سعادتي برسند، بايد توجه داشته باشند که اين امکان حضور اجتماعي، وظايفي را هم بر عهده آنها ميگذارد.
وي با بيان نمونه هايي از وضعيت قبل از انقلاب، و سختي هايي که زنان متدين براي حضور در اجتماع متحمل شدند، ادامه داد: در زمان رضا شاه به قدري عرصه بر زنان تنگ بود که زنان متدين نميتوانستند از خانه بيرون بيايند، و حتي اگر براي اموري مانند رفتن به حمام مجبور به ترک منزل ميشدند، بايد نيمه شب يا قبل از طلوع آفتاب و دور از چشم مأموران، آن هم با لباس خاصي که چادر نباشد ـ مبادا مأموران دولتي او را آزار دهند و در عين حال بتواند او را حفظ کند ـ از منزل بيرون ميرفتند؛ و طبيعي بود که در چنان شرايطي يک زن مسلمان هرگز نمي توانست به وظايف اجتماعي خود عمل کرده، در جامعه تأثيرگذار باشد.
آيت الله مصباح يزدي ادامه داد: هر چند در زمان پهلوي دوم شرايط مقداري عوض شد؛ اما آن هم نه براي احترام به مردم، بلکه از آن جهت بود که دولت ضعيف شده بود و اگر مردم دست به اعتراض گسترده ميزدند، قدرت جلوگيري نداشت؛ از طرفي هم در اين مدتي که حجاب ممنوع بود، نسلي تربيت شده بود که توجه به هوا و هوس و شهوتراني را عادي ميديد؛ لذا خيلي نياز نبود تا آنها را به ترک حجاب مجبور کنند.
وي ادامه داد: در اين شرايط که فساد و بي بندوباري از يک طرف، و فراموشي مسائل اجتماعي از طرف ديگر، کار را براي يک حرکت اسلامي عليه رژيم طاغوت دشوار ميکرد، امام (ره) قيام کرد. حتي بسياري از علما اصلا با امام (ره) همکاري نمي کردند؛ چرا که حتي احتمال پيروزي بر شاه را نمي دادند، و لذا امام (ره) در ابتداي راه به قدري تنها بود که حتي گاه در بين سخنان مردم، نوعي مسخره کردن حرکت امام (ره) نيز به چشم ميخورد که امام (ره) چگونه ميخواهد با رژيم بجنگد؛ اما امام خميني (ره) با همت و بصيرت خدادادي خود حرکت کرد و با استقامتي بي نظير نگذاشت زندان و تبعيد مانع حرکت وي شود، و در نهايت، خداوند متعال او را که براي خدا گام برداشته بود، ياري کرده و مورد عنايت قرار داد و با همراهي مردم، شاه را از کشور بيرون و نظام اسلامي را مستقر کرد.
آيت الله مصباح يزدي با اشاره به لزوم قدرداني از نعمت انقلاب اسلامي، ادامه داد: ما امروز وارث نظامي هستيم که در طول تاريخ اسلام بي نظير است؛ چرا که هرگز سابقه نداشته است که در رأس هرم قدرت، يک روحاني حضور داشته باشد؛ لذا اين نعمت عظيم، شکر عظيم هم ميخواهد و وظيفه سنگينتري نيز به دنبال دارد؛ لذا بايد ببينيم ما به عنوان وارثان اين انقلاب که با فداکاري و خون صدها هزار شهيد به دست ما رسيده است، چه وظيفه اي داريم.
وي با بيان اينکه براي حفظ عزت اسلام و حفظ نظام، زن و مرد وظيفه دارند، ادامه داد: حال که زمينه فراهم شده تا زنان هويت از دست رفته خود را بازيابند، بايد تکاليف خود را شناخته و با برنامه ريزي به آن عمل کنند.
عضو خبرگان رهبري با بيان اينکه هرچند نظام اسلامي مستقر شده است، اما نبايد توقع داشت که همه مشکلات حل شده باشد و هيچ کس از احکام اسلام تخطي نکند؛ افزود: در زمان هيچ يک از پيامبران نيز چنين چيزي رخ نداده است که همه مردم مطيع پيامبري شده باشند، و هيچ مخالفتي با آنها صورت نگيرد؛ چرا که آدمي اختيار دارد و ميتواند راه ترقي يا تنزل را با اختيار خود در پيش گيرد؛ اما برقراري نظام اسلامي زمينه را فراهم ميکند تا حداقل کساني که ميخواهند در راه صحيح قدم برداشته و مسير کمال را بپيمايند، شرايط براي آنها مهيا باشد.
وي با اشاره به برخي آسيبهاي اجتماعي اظهار داشت: البته برخي از اين آسيبها ميراث شوم دوره پهلوي است که سعي کرد دين را از زندگي مردم جدا کند.
عضو خبرگان رهبري با بيان اينکه متأسفانه امروزه درميان دولتمردان - نه سخن از اسلام و عزت آن - بلکه سخن از رونق اقتصادي و لزوم استفاده از تکنولوژي است، و حتي گاه تصريح ميشود که نبايد دغدغه آخرت مردم را داشته باشيم! آنها عنوان ميکنند که براي رسيدن به زندگي بهتر بايد به کشوري مانند آمريکا تبديل شويم، اما از آنجا که نميتوانيم، بايد نوکري آمريکا را کرده تا به پيشرفت دست پيدا کنيم؛ اين عده براي همه مردم نسخه ميپيچند و براي رسيدن به هدف خود، چنين توجيه ميکنند که تحريمها مانع پيشرفت است و بايد اين تحريمها به هر طريقي که شده ولو پذيرش آن چه که آمريکا گفت، برداشته شود تا راه پيشرفت، هموار شود.
آیت الله مصباح يزدي ادامه داد: لذا اولين وظيفه ما اين است که اگر نمي توانيم بر ميزان ارزشهاي انقلاب بيفزاييم، حداقل ارزش هايي که به برکت انقلاب و با تقديم هزاران شهيد به دست آمده را از دست ندهيم؛ اگر بخواهيم نسلي داشته باشيم که ارزشها را شاخته و حاضر باشند براي ارزشهاي انقلاب فداکاري کرده، حتي جان خود را پاي آن بدهند، بايد به اين بينش برسند که انسانيت به شکم و دامن نيست، بلکه انسانيت به معنويت و قرب الهي است.
وي با اشاره به اينکه دعوت مردم به سوي معنويت و کمال، وظيفه انبياء بود و علما وارثان انبياء هستند، افزود: حال که به برکت انقلاب اسلامي، حوزههاي علميه خواهران نيز فعال شده اند و زمينه براي کسب علوم ديني براي زنان فراهم شده است، بايد در مرحله اول عالماني از زنان تربيت شوند که عهدهدار تدريس ساير زنها شوند تا نيازي به تدريس مرد براي آنان نباشد، و درمرحله بعد شناخت وظيفه و تلاش براي انجام آنها و ترويج آرمانها و ارزشهاي اسلام و انقلاب در دستورکار قرار گيرد.
رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در پايان با بيان اينکه تعليم و تعلم و خودسازي براي رسيدن به کمال، وظيفه مشترک زنان و مردان است، اظهار داشت: بعد از تعلم و خودسازي، مشارکت در کارهاي اجتماعي در چارچوب احکام و ارزشهاي اسلامي، وظيفه اي است که زنان هم مثل مردان بر عهده دارند؛ لذا حال که به برکت نهضت امام (ره) زمينه حضور اجتماعي زنان فراهم شده است، زنان بايد حضور خود را اثبات کنند و سالياني که از امور سياسي به دور بوده اند را نيز با فعاليت مضاعف خود جبران کنند.
گفتني است ديدار جمعي از اساتيد بسيجي جامعه الزهرا (س) با آیت الله مصباح يزدي، يکم اسفندماه سالجاري در سالن تشريفات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) برگزار شد.