پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایرنا نوشت: حملات تروریستی روز سه شنبه در فرودگاه و متروی بروکسل که بیش از 30 کشته و 198 زخمی برجای گذاشت، با واکنش رهبران دنیا روبه رو شده است و دولت ها و جامعه بین المللی با پیام های جداگانه از پیامدها، خطرات و گسترش تروریسم ابراز نگرانی کردند.
این حملات که پس از آنکه صلاح عبدالسلام یکی از مظنونان حملات ماه نوامبر پاریس که ۱۸ مارس ( ۲۸ اسفند) دستگیر شد، صورت گرفت ، می تواند بیانگر این باشد که این عملیات از قبل طراحی شده است و یا این که یاران وی در انتقام از دولت بلژیک دست به این عملیات زده اند. در هر صورت گروه تروریستی داعش در این حمله تلاش کرده است توان عملیاتی خود را به غرب و اروپا نشان دهد.
این حادثه به گفته رهبران دنیا نشان داده است که تروریست مرز نمی شناسد و تقسیم تروریست به تروریسم خوب و بد و سیاست های دوگانه برخی کشورها با این پدیده شوم جهانی می تواند جامعه بشری را تهدید کند.
برخی تحلیلگران معتقدند که نباید از گروه های تروریستی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا حمایت کرد و در همین حال فکر کرد که آنها هیچ گاه به طرف دیگر جهان حمله نمی کنند. مردم با افزایش هر چه بیشتر قربانیان دارند به این نتیجه می رسند که چنین سیاستی به بن بست رسیده است.
تفرقه و نفرت پراکنی علیه ادیان ،مذاهب، اعتقادات و باورهای مردم می تواند خشونت ها را گسترش دهد و احترام به عقاید و باورهای دیگران از اصول بنیادین دموکراسی و حقوق بشر است اصولی که از سوی افراطیون در سراسر دنیا نادیده گرفته و موجب بروز و شکل گیری پدیده ترویسم شده است.
جمهوری اسلامی ایران در همان دقایق اولیه، این حادثه تروریستی را با بیانیه رسمی وزرات خارجه محکوم کرد و حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز در صفحه توئیتری خود، مراتب تسلیت را به دولت ، ملت و کسانی که عزیزان خود را در این حادثه از دست داده اند، اعلام کرد.
همچنین محمد جواد ظرف وزیر خارجه در تماس تلفنی با دیدیه ریندرز همتای بلژیکی خود با دولت ، ملت بلژیک و خانواده قربانیان این جنایت ابراز همدردی کرد وگفت که تروریسم و افراط گرایی یک معضل جهانی بوده و مبارزه با آن نیازمند اقدام جهانی است.
بان کی مون دبیر کل ،رییس مجمع عمومی و سازمان گردشگری سازمان ملل با صدور بیانیه های جداگانه حملات تروریستی بروکسل را محکوم کردند و تروریسم را بزرگترین خطر جامعه جهانی توصیف کردند.
دبیر کل سازمان ملل متحد حملات تروریستی امروز شهر بروکسل را نفرت انگیز توصیف کرد که قلب بلژیک و مرکز اتحادیه اروپا را هدف قرار داده اند.
وی ضمن ابراز همدردی با خانواده قربانیان این حملات خواستار اجرای سریع عدالت در مورد عاملان آن شد وحمایت از حقوق بشر ، دموکراسی و همزیستی مسالمت آمیز را پاسخ ماندگار و موثری درمقابله با نفرت و خشونت دانست.
موگنز لیکتوف رییس مجمع عمومی سازمان ملل نیز با صدور بیانیه ی جداگانه ای این حملات را ترسناک خواند و حملات هفته اخیر در ترکیه ، ساحل عاج و بلژیک را بشدت محکوم کرد و گفت که اقدامات تروریستی با هر انگیزه ای غیر قابل توجیه و تروریسم در اشکال مختلف مهم ترین تهدیدی است که صلح و امنیت امروز جهان با آن روبه رو است.
رهبران 28 کشور عضو اتحادیه اروپا، در اقدامی کم سابقه و در واکنش به انفجارهای تروریستی در بروکسل، روز سه شنبه بیانیه ای مشترک صادر کردند.
رهبران اروپا در این بیانیه، حمله به پایتخت بلژیک را «حمله به جامعه باز و دموکرات» اروپا دانسته اند.
در این بیانیه آمده است: اتحادیه اروپا به سوگ قربانیان حمله های تروریستی در بروکسل خواهد نشست. این رخداد، حمله به جامعه دموکرات و باز ما بود.
'ژان کلود یونکر 'رئیس کمیسیون اروپا در بیانیه ای ضمن محکوم کردن انفجارهای تروریستی در بلژیک تصریح کرد:' این وقایع ما را تحت تاثیر قرار داد اما نترساند' و اتحادیه اروپا برای حل مشکل تروریسم، پاسخ اروپایی پیدا خواهد کرد من همچنین می خواهم به کارکنان کمیسیون اتحادیه اروپا و سازمان های اروپای اطمینان دهم که امنیت آنها برای من از اولویت بالایی برخوردار است و در عین حال تمام همکاری های لازم با مقامات بلژیکی صورت خواهد گرفت.
رهبران آمریکای لاتین نیز لاتین انزجار خود نسبت به این حملات را ابراز داشته و با بلژیک و خانواده های قربانیان همدردی کردند.
«مائوریسیو ماکری» رئیس جمهوری آرژانتین، حمایت خود از اتحادیه اروپا در مقابل حملات فاجعه بار تروریستی ابراز داشت و گفت :من این حملات خونین را محکوم و بر تعهدمان در همکاری برای مبارزه با تروریسم تاکید می کنم .
«میشله باشله» رئیس جمهوری شیلی عاملان این کشتار را "بزدل” قلمداد کرد و افزود :ما همه اشکال خشونت و تروریسم را که دموکراسی را تهدید می کند، محکوم می کنیم.
«انریکه پنیا نیئتو» رئیس جمهوری مکزیک اظهار کرد : ما از اقدامات تروریستی در بروکسل متاسف و آن را محکوم می کنیم.
«نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا از جامعه بین المللی خواست که با ریشه یابی این پدیده که ملت ها را در معرض ترس و خشونت قرار داده، با آن مبارزه و از دسترسی گروه های تروریستی و افراطی به منابع مالی ، آموزشی و پوشش لجستیکی جلوگیری کند.
«خوان مانوئل سانتوس» رئیس جمهوری کلمبیا در پیامی، همدردی دولت و همه کلمبیایی ها با مردم بلژیک و قربانیان حملات تروریستی را اعلام کرد.
«لوییس گیئرمو سولیس» رئیس جمهوری کاستاریکا در پیام خود ابراز داشت : عملیات تروریستی در بروکسل ، هیچ توجیهی ندارد و بالاترین و مقدس ترین ارزش های انسانی را هدف قرار داده است.
«اوو مورالس» رئیس جمهوری بولیوی نیز حمایت و همبستگی خود با مردم بلژیک و اروپا را ابراز داشت.
همچنین وزارت خارجه سوریه اعلام کرد که حوادث تروریستی بروکسل نتیجه سیاست های غلط و سرپوش گذاشتن بر تروریسم برای دست یافتن به اهداف و منافع سیاسی برخی کشورها است و پیام انفجارهای بروکسل و پیش از آن پاریس این است که تروریسم حد و مرز نمی شناسد.
وی افزود: این حوادث، نتیجه قطعی سیاست های اشتباه و سرپوش گذاشتن و سکوت درقبال تروریسم به منظور اهداف خاص و به رسمیت شناختن تروریسم با میانه رو خواندن برخی از گروه های تروریستی است، درحالی که این گروه ها همه شاخه هایی از عقاید وهابیت تکفیری هستند.
استفان دمیستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه روز سه شنبه پیام حملات بروکسل را که داعش مسئولیت آن را به عهده گرفت ، پایان دادن به جنگ در سوریه و یافتن یک راه حل در مورد گذار سیاسی در این کشور به منظور تمرکز بر این گروه تروریستی دانست.
به گزارش خبرگزاری رویترز از ژنو ، دمیستورا گفت : 'پیامی که ما از این حملات می گیریم این است که ما نیاز به خاموش کردن آتش جنگ در سوریه داریم . '
وی اظهار کرد :' لازم است که ما یک راه حل سیاسی پیداکنیم . ما نیاز به یک گذار سیاسی در سوریه داریم تا اطمینان حاصل کنیم که می توانیم روی آنچه که خطر واقعی برای همه در اروپا است، تمرکز کنیم . '
سخنگوی وزارت خارجه روسیه با انتقاد از سیاست ها و رویکردهای کشورهای غربی در مبارزه با تروریسم اعلام کرد: حوادث تروریستی بروکسل پیامد سیاست های دوگانه غرب در امر مبارزه با تروریسم بین المللی است.
'ماریا زاخارووا' گفت که متاسفانه امروز به رغم این که تروریسم چند سال است که سراسر جهان را فرا گرفته، شاهد پیامدهای بسیار ناگوار در دنیا هستیم.
'ولادیمیر پوتین» رئیس جمهروی روسیه نیز این حادثه را به فیلیپ پادشاه این کشور تسلیت گفت و ابراز داشت که این جنایات وحشیانه که هیچ گونه توجیهی ندارد یک بار دیگر نشان داد که تروریسم هیچ مرزی نمی شناسد و همه ملت های جهان را تهدید می کند و مبارزه با این شر جهانی نیاز به فعال ترین همکاری جهانی دارد و تمام کشورها باید در این عرصه با یکدیگر مشارکت کنند.
«باراک اوباما» رئیس جمهوری آمریکا که در هاوانا، پایتخت کوبا به سر می برد، روز سه شنبه در واکنش به انفجارهای تروریستی در بروکسل گفت: ایالات متحده «هر کار که لازم باشد» خواهد کرد تا حمله کنندگان به بلژیک را به دست عدالت بسپارد و ما باید فارغ از ملیت یا نژاد یا ایمان خود، در مبارزه با بلای تروریسم با یکدیگر باشیم. ما کسانی که امنیت مردم جهان را به خطر می اندازند می توانیم شکست دهیم و شکست خواهیم داد.
کمیسیون اسلامی اسپانیا روز سه شنبه حملات تروریستی بروکسل را محکوم کرد و گفت که این حملات توسط جنایتکاران و قاتلان بی رحم' صورت گرفته است.
شورای مسلمانان بریتانیا (MCB) نیز با انتشار بیانیه ای انفجار های تروریستی صورت گرفته در بلژیک را شدیدا محکوم کرد و «شجاع شفیع» دبیرکل این شوراگفت: ما از شنیدن حملات تروریستی در بلژیک که تنها چند روز پس از حمله تروریستی در ترکیه صورت گرفت متاثر شدیم. ما امیدوار هستیم که عاملین آن مجازات شوند.
در همین رابطه کمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس نیز در بیانیه ای با عنوان «توصیه های پسا-بلژیک» به افزایش احتمالی جرائم مرتبط با تنفر از اسلام ناشی از حملات تروریستی روز جاری در بروکسل اشاره کرد.
این بیانیه به مسلمانان مقیم اروپا به ویژه بانوان هشدار داد که در پی حملات تروریستی در خاک اروپا بیش از پیش احتیاط کنند.
بیانیه کمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس که مشتمل بر 24 توصیه احتیاطی می باشد افزود: چه دوست داشته باشید یا نه باید به توصیه های احتیاطی توجه کنید.
برخی افراد افراطی این حملات را بهانه ای برای حمله به مسلمانان قرار داده اند، از جمله تدکروز و دونالد ترامپ نامزدهای حزب جمهوری خواه در انتخابات آمریکا اعلام کردند که باید علیه مسلمانان سخت گیری صورت گیرد.
تد کروز یکی ازنامزد های ریاست جمهوری آمریکا واقعه تروریستی بروکسل را دلیلی بر ضرورت افزایش تدابیر امنیتی در مرز های جنوبی آمریکا و نظارت بیشتر بر محله های مسلمان نشین آمریکایی دانست و افزوده است که او با رئیس جمهوری شدن در روز 20 ژانویه سال 2017 رسما ' تروریسم مسلمانان افراطی' را بزرگترین دشمن آمریکا خواهد نامید و به شکست آن کمر خواهد بست.
دونالد ترامپ نامزد پیشتاز جمهوریخواهان نیز اعمال شکنجه علیه مظنونان به تروریسم را به منظور گرفتن اطلاعات دانست و از جمله روش های بازجویی مورد پسند ترامپ روش شبیه سازی غرق کردن در آب است.در این روش آن قدر آب روی صورت افراد تحت بازجویی ریخته می شود که احساس غرق شدن کند.
ترامپ همچنین خواستار تشدید زیر نظر قرار گرفتن مساجد امریکا از سوی پلیس شد و گفت : چه دوست داشته باشیم چه نداشته باشیم باید با این مساجد برخورد کرد.