arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۶۴۸۹۳
تاریخ انتشار: ۱۸ : ۰۸ - ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۵

خرم: تحریم ها لغو شده، ولی صداهای منفی از داخل، سرمایه گذاران خارجی را برای حضور در ایران می‌ترساند

یک کارشناس برجسته بین المللی می گوید، تحریم ها لغو شده، اما آن چیزی که مانع از تعاملات اقتصادی می شود، صداها و آواهای منفی است که به گوش می‌رسد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 یک کارشناس برجسته بین المللی می گوید، تحریم ها لغو شده، اما آن چیزی که مانع از تعاملات اقتصادی می شود، صداها و آواهای منفی است که به گوش می‌رسد.

به گزارش 9صبح، علی خرم، سفیر پیشین ایران در مقر اروپایی سازمان ملل با اشاره به ماجرای خرید آب سنگین ایران از سوی آمریکا اشاره کرد: «این موضوع در متن برجام مورد اشاره قرار گرفته بود که ایران می تواند آب سنگین خود را در بازارهای بین المللی به فروش برساند. همان زمان هم آمریکایی ها و شرکت های این کشور اعلام کردند، ما متقاضی خرید هستیم. در نتیجه ابتدا نمونه ای را تست کردند و پس از تایید، رسما آب سنگین مازاد ما را خریداری کردند.»

علی خرم با اشاره بی اساس بودن اتهامات مطروحه علیه ایران، اظهار داشت: «این فروش نشان داد که تمامی اتهامات طرح شده علیه ایران در خصوص احتمال استفاده از آب سنگین برای تولید پولوتونیوم و همچنین ساخت تسلیحات اتمی بی اساس است و جهان دید که ایران پس از توافق، حاضر می شود آب سنگین مازاد خود را بفروشد.»

این دیپلمات پیشین کشورمان در ادامه به انتقادات مخالفان این فروش اشاره کرد و افزود: «کسانی که می گویند چرا این آب سنگین را به آمریکا فروختیم از بازار خرید و فروش بین المللی آب سنگین بی خبر هستند، چرا که اولا فرقی نداشت کدام کشور این اورانیوم را خریداری کند و دوما ما به جز آمریکا مشتری دیگری نداشتیم.»

این دیپلمات با سابقه کشورمان با اشاره به صحبت های جان کری درباره معاملات بانک های اروپایی با ایران تاکید کرد: «به هر حال طبیعی است که طرح این صحبت ها می تواند فضای معامله و مراوده با ایران را تسهیل کند و کسانی که نگرانند با ایران وارد معامله شوند را تا اندازه ای را راضی کند. البته باید اشاره کرد که این صحبت ها کافی نیست و دلیل اصلی برای رفع نگرانی آواها و صداهایی است که از تهران و واشنگتن به گوش می رسد. به این معنا که تحریم ها حتما لغو شده و پس از برجام حالا همه می دانند که می توانند با ایران وارد مراوده شوند، اما موضوعی که بیشتر حائز اهمیت است اظهارات تندی است که از ایران یا آمریکا در جهت تخریب و نابودی برجام به گوش می رسد. وقتی مقامی یا مسئولی در ایران از لزوم کنار رفتن برجام سخن می گوید، طبیعی است که بخش خصوصی خارجی هم نسبت به ورود به بازار ایران و سرمایه گذاری ابراز نگرانی می کند. البته باید عنایت داشت که این ۵۰ درصد ماجراست و نیم دیگرش به صداهای تند و رادیکال آمریکا هم مربوط می شود.»

سفیر پیشین ایران در مقر اروپایی سازمان ملل در ادامه با اشاره به تجربیات مشابه بانک های اروپایی اظهار داشت: «بانک انگلیسی اچ اس بی سی قبلا به دلیل انجام معامله با ایران در دوران تحریم ها حدود ۱۲ میلیارد دلار از سوی آمریکا جریمه شده است و در نتیجه در فضای کنونی تلاش دارد با احتیاط بیشتری با ما وارد تعامل شود. در نتیجه طبیعی است که این بانک و دیگر موسسات پولی و مالی آسیایی یا اروپایی با دقت بالا کلیه اظهارنظرها و تحولات سیاسی در ایران را رصد کنند و با توجه به آن به تنظیم و تدوین سیاست های مراوداتی در قبال ایران بپردازند. مادامی که صدای تند و رادیکال از ایران و همچنین از آمریکا به گوش برسد، استمرار این رفتار از سوی بانک های مختلف جهان و همچنین سرمایه گذاری های بخش خصوصی جهان دیده و مشاهده خواهد شد.»

علی خرم  با اشاره با راهکار برون رفت از این شرایط ادامه داد: «بدیهی است که تنها راه پیش رو ایجاد فضای روانی مثبت و آرام در کشور است که بتواند به سرمایه گذار خارجی این نوید را بدهد که ثبات در ایران برقرار است و حضور و سرمایه گذاری اش با مشکلات پسینی مواجه نخواهد شد. اگر مایلیم مشکلات خرید و فروش بانکی مان را حل و فصل کنیم باید تا می توانیم آواها و صداهای مثبت به جهان بفرستیم تا لغو تحریم ها که به صورت کامل در برجام حاصل شده شده است شکل عملی تری به خود بگیرد.»

 
نظرات بینندگان