پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : نشریه اوراسیا ریویو در گزارشی با اشار به سفر رییسجمهورکره جنوبی به ایران نوشت: دیدار رییسانجمهور ایران و کره جنوبی یک ملاقات برد - برد است چرا که این سفر برای هر دو طرف دارای منافع هم سیاسی و هم اقتصادی است.
به نوشته نشریه اوراسیا ریویو، پارک گئون های، رییس جمهوری کره جنوبی روز یکشنبه برای یک سفر سه روزه رسمی به همراه یک هیأت تجاری 236 نفره وارد تهران شد تا درباره بازگرداندن روابط تجاری میان دو کشور به زمان پیش از تحریمها رایزنی کند.
سطح روابط تجاری میان تهران و سئول در سال 2011 حدود 10 میلیارد دلار بوده است که در سال گذشته به شش میلیارد کاهش یافته بود.
وزیر حمل و نقل و زیرسازی کره جنوبی به روشنی گفت که کشورش مایل است سطح روابط تجاری خود را با ایران به سالانه 30 میلیارد دلار برساند. از این رو، اولویت اول آنها یک توافق در حوزه انرژی است و به گفته وزیر نفت ایران، انتظار میرود دو کشور در جریان سفر رییسجمهور کره جنوبی به تهران قراردادی به ارزش 20 میلیارد دلار امضا کند. واضح است که این سفر برای پارک گئون های که اقتصاد کشورش به شکلی نامطلوب تحت تاثیر روند نزولی اقتصاد جهانی قرار گرفته و تلاش میکند تا کمک ایران را برای مواجهه به همسایهاش کره شمالی جلب کند، بسیار حیاتی است.
وال استریت ژورنال اخیرا در گزارشی مدعی شد، هدف اصلی سیاسی رییسجمهوری کره جنوبی از سفر به ایران این است که از ابزار روابط اقتصادی با ایران به منظور ترغیب تهران برای استفاده از روابط قدیمیاش با کره شمالی به گونهای مطابق با سیاستهای سئول بهره ببرد تا تهدید کره شمالی را خنثی و دفع کند.
به نوشته اوراسیا ریویو به طور قطع ایران پتانسیل میانجیگری میان کره شمالی و کره جنوبی را دارد چرا که از جمله معدود کشورهایی است که روابط خوبی با هر دو کره دارد. این احتمال ممکن است در گفتوگوی وزیران امور خارجه ایران و کره جنوبی در نوامبر گذشته مطرح شده باشد. امکان دارد محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در آینده نزدیک به کره شمالی سفر کند، چرا که میتوان فرض کرد تمام کارهای مقدماتی با توجه به حساسیت هر دو طرف انجام شده باشد، به ویژه این که رهبری کره شمالی ارزش زیادی برای روابط استراتژیک منحصر به فرد خود با ایران قائل است.
در ادامه این گزارش آمده است: اما تهران باید رویکردی کاملا محتاطانه پیش بگیرد تا از هرگونه آسیب به روابط و نزدیکی قدیمیاش با کره شمالی که یک منبع تجهیزات کمکی نظامی برای ایران در گذشته محسوب میشد جلوگیری کند. علاوه بر این چین که یک حامی برای کره شمالی محسوب میشود به دقت توسعه روابط تهران و سئول را زیر نظر دارد. بنابراین، بعید به نظر میرسد که تهران اقدامی ناپخته برای اتخاذ نقشی میان کره شمالی و کره جنوبی بهکار گیرد.
آن چه در حال حاضر برای ایران اهمیت دارد، بهره بردان از شرایط جدید پس از تحریمهاست، چیزی که نتوانسته است به میزان زیادی از غرب به دست آورد. واشنگتن به متحدان خود چراغ سبز نشان داده و اعلام کرده است که آنها میتوانند روابط سالم پیشین خود را با ایران از سرگیرند اما متاسفانه وجود جنگ طلبان ضد ایرانی فراوان در کنگره آمریکا همچنان مانعی برای عادی سازی روابط اقتصادی ایران با جهان است.
اوراسیا ریویو در ادامه نوشت: یکی از جنبههای مهم گشایش جدید کره شمالی به سوی ایران در زمینه بانکداری است. با وجود این که بانکهای غربی به دلیل ترس از جریمههای آمریکا تمایلی برای داد و ستد با ایران ندارند، سفیر کره جنوبی در تهران گفته است که دو کشور تراکنشهای بانکی خوبی با یکدیگر دارند که منجر به افزایش تعاملات اقتصادی میان تهران و سئول شده است. تمایل بانکهای کره جنوبی برای تجارت عادی با ایران نیز بدون شک روی بیمیلی بانکهای دیگر کشورها برای کار با ایران تاثیرگذار خواهد بود.
از منظر دولت روحانی، رییس جمهوری ایران هم بازگردان روابط با کره جنوبی در فضای جدید پس از تحریمها یک دستاورد قابل توجه هم از نظر سیاسی و هم اقتصادی به شمار میآید. به عبارت دیگر این سفر و دیدار رییسانجمهوری هر دو کشور یک ملاقات برد – برد برای تهران و سئول خواهد بود.