arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۷۶۱۱۹
تاریخ انتشار: ۱۳ : ۱۵ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۵

گزارش المانیتور درباره سیاست ایران در سوریه

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
پایگاه خبری المانیتور در گزارشی به نقل از منابع آگاه مدعی شد که اظهارات اخیر وزیر امور خارجه ایران حاکی از انعطاف بیش‌تر تهران در موضوع سوریه است.

 
به گزارش انتخاب به نقل از پایگاه خبری تحلیلی المانیتور منابعی که با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در حاشیه اجلاس اسلو در نروژ دیدار کرده‌اند، می‌گویند که ظریف در نشست هایی در اسلو نشن داده است که بیش از گذشته در حوزه سوریه اختیار و قدرت دارد و اینکه ایران احتمالا آماده است تا برای پیشبرد یک راه‌حل سیاسی در سوریه از خود انعطاف بیش‌تری نشان دهد.
 
به گزارش المانیتور، تغییر ظاهری سیاستگذاری ایران در قبال سوریه از آن‌جایی به وجود آمده است که دولت باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا با انتقادات شدید داخلی به دلیل رویکردش در سوریه مواجه است. ۵۰ مقام وزارت خارجه آمریکا به تازگی نامه‌ای امضا کرده و در آن از واشنگتن خواسته‌اند تا حملات هوایی علیه رژیم اسد (رییس‌جمهور سوریه) انجام دهد و وی را برای دادن امتیازاتی واقعی در مذاکرات بر سر انتقال سیاسی با مخالفان در ژنو تحت فشار قرار دهد.
 
در ادامه این گزارش آمده است:‌ فشار داخلی در تهران و واشنگتن برای تغییر رویکرد در جهت تسهیل راه‌حل سیاسی در سوریه در زمانی انجام شده است که ظریف و جان کری  همتای آمریکایی‌اش در حاشیه اجلاس اسلو در ۱۵ ژوئن درباره اجرای توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ و به علاوه مسأله سوریه با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند.
 
یک منبع غیردولتی آمریکایی به المانیتور گفت: آن چه ظریف در اسلو نشان داد این بود که وی در خصوص سوریه، بیش‌تر از آن چه تاکنون داشته اختیارات دارد. به نظر می‌آمد که وی می‌خواهد نشان دهد که ایران آماده است تا انعطاف بیش‌تری در قبال اسد از خود نشان دهد.
 
محمدجواد ظریف در یک کنفرانس خبری مشترک با همتای نروژی‌اش در اسلو تاکید کرد که بحران سوریه تنها می‌تواند از طریق سیاسی حل شود و هر راه‌حلی برای وضعیت کنونی این کشور از راه‌های نظامی به دست نخواهد آمد.
 
ظریف در پاسخ به سوالات المانیتور درباره پیشنهاداتش برای پیشبرد راه‌حل سیاسی در سوریه در ۱۶ ژوئن در یک ایمیل گفت:‌ من بارها گفته‌ام که اگر ما تنها روی افراد متمرکز شویم راه‌حلی به دست نمی‌آید چرا که این یک روش با حاصل جمع صفر است که به طور قطع به بن‌بست خواهد رسید.
 
او ادامه داد:  پاسخ این است که روی پراکندگی اساسی قدرت و شکل آینده مدیریت کشور تمرکز شود، به گونه‌ای که بتوان نقش افراد یا قومیت‌ها را به حداقل رساند و حتی حذف کرد.
 
المانیتور در ادامه گزارش داد: این که مشاهده می‌شود ظریف در حال به دست آوردن نقش پررنگ‌تر در سیاستگذاری تهران در قبال سوریه با تجدید تمرکز روی یک راه‌حل سیاسی است به سرعت پس از آن حاصل شد که شورای عالی امنیت ملی ایران، علی شمخانی دبیر این شورا به عنوان هماهنگ کننده ارشد در امور سیاسی، نظامی و امنیتی با سوریه و روسیه معرفی کرد سمتی که گفته می‌شود تا کنون وجود نداشته است.
 
اعلام سمت جدید شمخانی پس از آن انجام شد که وزیران دفاع روسیه، ایران و سوریه در نهم ژوئن یک نشست در تهران برگزار کردند. پیش از این نشست بود که  حسین دهقان، وزیر دفاع ایران بر حمایت کشورش از یک آتش‌بس در سوریه در نتیجه آن تروریست ها در این کشور تقویت نشوند، تاکید کرد.
 
 وی هم‌چنین پس از دیدار با همتای روس خود گفت که گفت‌وگوهای داخلی سوریه باید جایگزین جنگ و خونریزی شود.
 
به نوشته المانیتور، انتصاب شمخانی و قراردادن موضوع سوریه در روند میان سازمانی ایران می‌تواند نشان دهنده این باشد که تهران تصمیم گرفته یک راه‌حل سیاسی در سوریه بیش‌تر منافعش را تامین خواهد کرد تا توسعه جنگ.
 
این تغییر رویکرد در حالی مشاهده می‌شود که دولت اوباما نیز با یک انتقاد داخلی بی‌سابقه از سوی مقامات وزارت  امور خارجه آمریکا برای سخت‌تر کردن موضع این کشور در قبال اسد مواجه شده است. جنگ سوریه که نزدیک به پنج سال ادامه پیدا کرده تاکنون منجر به کشته شدن حدود ۴۰۰ هزار تن شده است.
 
رابرت فورد، سفیر پیشین آمریکا در سوریه در گفت‌وگو با المانیتور با اشاره به نامه ۵۰ مقام وزارت امور خارجه به دولت اوباما  گفت: تاکنون چنین اتفاق نطری ندیده بودم و این به من می‌گوید که سیاست کنونی شکست خورده و این شکست ادامه خواهد یافت. بنابراین یک رویکرد جدید لازم است که شامل افزایش فشار بر دولت اسد باشد.
 
او افزود: یک اتفاق نظر گسترده وجود دارد که تمرکز کنونی دولت روی داعش در سوریه منجر به حصول راه‌حلی با دوام برای چالش داعش در سوریه نمی‌شود چرا که عرب‌های سنی در سوریه را به اندازه کافی برای مقابله با اسد در شرایطی که آن‌ها اسد را مشکلی بزرگ‌تر می‌بینند، متقاعد نمی‌کند.
 
المانیتور در ادامه آورده است: فورد در پاسخ به سوالی درباره تغییر احتمالی سیاست ایران در سوریه نیز گفت ارزیابی من این نیست که آن‌ها به سرعت ۱۸۰ درجه تغییر خواهند کرد. می‌توان گفت که شاید ایرانی‌ها نسبت به سختی‌ها در سوریه هوشیارتر شده و دوباره به آن فکر می‌کنند اما ایرانی‌ها بهترین مذاکره‌کنندگان دنیا هستند و آن‌ها یک صبر استراتژیک دارند که آمریکایی‌ها تنها می‌تواند خوابش را ببینند. بنابراین من به دنبال یک تغییر ناگهانی اساسی نخواهم گشت.
منبع: ایسنا
نظرات بینندگان