پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
محمود نوریان، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در گفتوگو با خبرنگار ما گفت : بهره وری به معنی استفاده بهینه از منابع قادر خواهد بود ما را در بحرانها حفظ کند و علاوه بر پایداری و مقاومت در شرایط نامساعد اقتصادی می تواند عامل رشد و بقای یک بنگاه اقتصادی موفق باشد . وی یادآور شد، نقش کلیدی در تمامی ابعاد اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی جامعه دارد وارتقاء آن درکشور نیازمند آگاهی فعالان اقتصادی و خواست و اراده برنامه ریزان و متولیان امور اقتصادی ازجمله مجلس و دولت است .
نوریان با اشاره به اینکه منافع کوتاه مدت و بلند مدت بهره وری همچون افزایش تولید ، ، بهبود کیفیت ، توسعه صادرات ، افزایش رفاه عمومی ، کاهش بیکاری و در کل بهبود شرایط کسب و کار بر هیچ کس پوشیده نیست افزود : در برنامه ششم توسعه کشور ، به دو هدف کلی «شناسایی ذخایر معدنی در مناطق اولویت دار و ارتقای سهم معدن و صنایع معدنی در اقتصاد کشور» تاکید و راهبرد هایی چون، (( افزایش سرمایه گذاری جهت توسعه زیرساخت ها در حوزه اکتشافات و استخراج معدنی، ارتقای بهرهوری، برداشت صیانتی از معادن با رعایت الزامات زیستمحیطی ، تکمیل زنجیره ارزش در معدن و صنایع معدنی و بهبود مستمر فضای کسبوکار )) ارائه شده است .
از طرفی در سیاست های اقتصاد مقاومتی، حوزه معدن و صنایع معدنی جایگاه دوم را در رشد تولید ناخالص ملی به خود اختصاص داده که این امر نشان از توان بخش معدن در اقتصاد ایران دارد. اما نباید تنها به ظرفیت ها دلخوش بود بلکه باید توجه داشت که آنچه موجب ارزش آفرینی و سود دهی در تولید می شود کاهش هزینه تولید و افزایش کیفیت با بهره گیری از نیروی انسانی کارآمد ، بکار گیری روش های نوین و استفاده از تکنولوژی مدرن است .
وی با اشاره به سند چشم انداز صنعت فولاد کشور در افق 1404 که تولید 55 ميليون تن فولاد را هدفگذاری کرده است افزود: باید چیزی در حدود 135 ميليون تن سنگ آهن استخراج و از آن 8/14 میلیون تن سنگ آهن دانه بندي، 77 میلیون تن کنسانتره و 72 ميليون تن گندله تولید کرد ،در حالیکه هم اکنون میزان استخراج سنگ آهن در کشور 40 میلیون تن ، و تولید کنسانتره 24 میلیون تن ، گندله 22 میلیون تن و آهن اسفنجی 18 میلیون تن است .
نوریان باتاکید بر ضرورت برداشته شدن موانع توسعه در معادن گفت : طی چند سال اخیر مشکلاتی نظیر عدم دسترسی به تکنولوژی های جدید در امر اکتشاف ، استخراج و فرآوری . فرسودگی تجهیزات و در نتیجه افزایش هزینه های استخراج و فرآوری وجود دلالان بین المللی برای صدور محصول و تامین قطعات مورد نیاز معادن و صنایع معدنی و ممنوعیت داد و ستد های مالی از طریق بانک های جهانی که همگی ناشی از تحریم های بین المللی بود دشواری های بسیاری برای فعالان بخش معدن بوجود آورد.
از سوی دیگر نبود قوانین ثابت و یا عدم تعهد به قوانین موجود در بخش معدن موجب شده است که دولت هر از گاهی با صدور بخشنامه ای ، تلاش کند حضور خود را نشان داده و حاکمیت خود را بر معادن اعمال کند. این موضوع نه تنها مشکلات جدید تری ایجاد می کند بلکه عملا ًبه سرمایه گذار بخش خصوصی هشدار می دهد که " ریسک سرمایه گذاری در معدن و صنایع معدنی ایران بسیار بالاست " مانند تغییر نرخ محاسبه قیمت گندله و آهن اسفنجی که از 23 به 20 درصد قیمت شمش فولاد خوزستان کاهش پیدا کرد و موجب ضرر و زیان تولید کنندگاه گندله و آهن اسفنجی شد و بازار سهام نیز واکنش منفی نسبت به این تصمیم نشان داد.
همچنین افزایش یکباره و پیش بینی نشده هزینه های تولید بدلیل افزایش هزینه های آب، برق و گاز و حمل و نقل که معمولاً چند بار در سال اتفاق می افتد و کاهش شدید قیمت های جهانی سنگ آهن از دیگر مشکلات بوده و هست .
وی با ظالمانه و ناصحیح دانستن در یافت بهره مالکانه از دو معدن چادرملو و گلگهر گفت : آنچه که ما باید همانند سایر معادن کشور پرداخت کنیم حقوق دولتی است نه بهره مالکانه چرا که به ناحق پروانه های بهره برداری چادرملو و گل گهر توسط دولت قبل سلب شد ه است تا بهانه ای باشد برای دریافت بهره مالکانه در حالیکه مالک این معادن میلیون ها سهامداران فعال در بازار سرمایه هستند .
نوریان تصریح کرد ، چنین چیزی در هیج جای دنیا وجود ندارد و همه کشورهای دنیا چیزی به نام حقوق دولتی از معادن می گیرند که از گذشته در قانون معادن ما نیز بوده است و هر معدن با توجه به قیمت هایی که وزارت خانه هر ساله مشخص می کرده، درصدهایی را برای حقوق دولتی پرداخت میکردند. این حقوق دولتی در کشورهای مختلف اعداد مختلفی دارد و تنها مورد قانونی هم به همین شکل عمل می شود. اما بهره مالکانه در هیچ جای دنیا وجود ندارد.
مدیر عامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو از اقدامات مهم این شرکت در جهت افزایش بهره وری در واحد های معدنی و صنعتی خود گفت : در چند سال اخیر با هدف حمایت از تولید کنندگان داخلی و قطع وابستگی به خارج، بیش از 9200 قطعه صنعتی در دو مجتمع معدنی و صنعتی چادرملو و گندله سازی اردکان بومی سازی شده است .
وی افزود: ما با برقراری ارتباط تنگاتنگ با مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و صنعتگران، مبتکران و مخترعان کشور همواره در پی اتکار به ظرفیت های داخلی بوده ایم و بر این اساس هر ساله توانسته ایم بخشی از نیاز خود را با همکاری صنعتگران خلاق در داخل کشور بومی سازی کنیم .
نوریان گفت: همه تلاش ما این بوده و هست تا علاوه بر بومی سازی قطعات، به علوم روز و فناوریهای نوین جهانی در بخش های معدن و صنایع فولاد نیز دسترسی پیدا کنیم و در همین راستا توانستهایم ۶۰ تا ۷۰ درصد از پروژههای خود را با توانمندیهای
داخلی راهاندازی كنيم وعلاوه بر میلیون ها دلارصرفه جویی ارزی به اشتغال مولد نیز کمک شایانی نمائیم.
مدیر عامل چادرملو با اشاره به بکار گیری روشی نوین در طرح فولاد ثامن اردکان گفت : در فناوری بکار رفته در طراحی و ساخت واحد یک میلیون تنی تولید فولاد و واحد 1میلیون و 550 هزار تنی آهن اسفنجی در مجتمع گندله سازی اردکان علاوه بر افزایش ظرفیت اسمی، در مصرف برق 30 % ودر مصرف آب 43 % صرفه جویی می شود.
نوریان همچنین افزود در سال گذشته با اجرای مدیریت صحیح ذخیره سازی و طرح عملیات تعمیرات تابستانی در مجتمع صنعتی و معدنی چادرملو مبلغ 9 میلیارد و440 میلیون ریال در مصرف برق صرفه جویی اقتصادی شد.
مدیر عامل چادرملو در پایان این گفتگو با تاکید بر نقش نمایندگان مجلس در ساماندهی قوانین معادن که می تواند نقش غیر قابل انکاری در افزایش بهره وری داشته باشد افزود: جامعه فعال در بخش معدن از نمایندههای مجلس انتظار دارند که قوانین پویایی را وضع کنند تا موجب رونق بخش معادن و صنایع معدنی شود و دولت نیز تلاش کند موانع را از سر راه توسعه معادن بردارد تا توسعه اتفاق می افتد .