به گزارش انتخاب، بیشتر به یک ملودرام عاشقانه فیلم های دهه 70 هالیوود و یا فیلم های کنونی بالیوود سینمای هند شبیه است. یک رابطه خوب، سپس اختلاف و دعوا، مدتی قهر و به یکباره اشک و دلداگی و عاشقی.اکنون در ترکیه کسی جرات ندارد در باره دوست خوب آقای اردوغان "ولادیمیر" حرفی بزند. کمترین اتهام او همدستی با گولن و کودتا چیان 15 ژوئن خواهد بود.
البته طرف مقابل قدری آرامتر و خندان به نظر می رسد.آقای پوتین یا به قول آقای اردوغان "دوست خوب من ولادیمیر" البته حق دارد.نه تنها چیزی را از دست نداده،بلکه آن کسی که حدود 8 ماه پیش تلویحا بی تدبیر توصیفش کرد وادار شد در مقابلش دست به سینه بایستد و بگوید "ولادی اشتباه کردم،تکرار نخواهد شد!. تقریبا چیزی شبیه حضور در اتاق اعتراف کلیسای سنت بایسل مسکو!.
پیش بینی فرا رسیدن چنین روزی چندان مشکل نبود.نه به این دلیل که ترکیه به دلایل ژئوپولیتیکی و منطقه یی بالاخره مجبور به عذرخواهی شد، بلکه عمدتا به این علت که اولا، رویارویی ترکیه با روسیه از اصالت یک مقابله استراتژیک منطبق با اهداف و استاندارد های دفاعی - امنیتی پیمان آتلانیک شمالی برخوردار نبود.کما اینکه ناتو در حمایت از این کشور جانب احتیاط را رعایت کرد. فضای اجلاس 24 نوامبر اعضای ناتو دربروکسل از صدور یک اعلامیه تند فراتر نرفت . ثانیا، زمانی که اروپا در مسائل متعدد از جمله موضوع پناهندگان ونیزحقوق بشر با ترکیه مشکل دارد و سیاست های آقای اردوغان هم جز پیچیده تر کردن اوضاع نتیجه یی به دنبال نداشته،ورودبیش از اندازه به رویایرویی شخصی دو رهبر کار منطقی به نظر نمیرسید.
در این میان انجام پراشتباه ترین محاسبه سیاسی و امنیتی توسط آقای اردوغان جبهه سیاسی و نظامی ناتورا متقاعد کرد از آنچه در حمایت از ترکیه به زبان آورده، مطلقا وارد فاز عملیاتی نشود.آنگاه که اردوغان وضعیت جنگ اوکراین و الحاق رسمی کریمه در مارس 2104 به روسیه را دید اما قادر به درک عمق چگونگی موضع هم پیمانان ناتو در قبال کرملین نشد.او به اشتباه تصور می کرد متحدان غربی اینبار در حمایت از ترکیه درس خوبی به روسیه خواهند داد!.چگونه او به این جمع بندی غلط رسید؟.
پاره یی تحلیل گران ارشد
سیاسی غربی مقیم بروکسل البته معتقدند بیش از این اشتباه ،آنچه برای ناتو و
خصوصا از جنبه سیاسی برای کشور های اروپایی اهمیت دارد، نه درک چرایی
این محاسبه غلط، که نحوه برخورد فعلی و آتی ترکیه با روسیه در پس اظهار
ندامتی ست که اردوغان از این کشور کرده و بیم آن می رود برای جبران
گذشته(که دیگر ارتباط مستقیمی با بحران سرنگونی هواپیمای نظامی روسی ندارد)
پا را از حد معمول و استاندارد شده فراتر بگذارد و روسیه را وارد حیات
خلوت اروپا کند.یعنی عبور از خط قرمز.
در واقع مسئله اصلی این است و
شناخت از اردوغان هم نشان داده تضمینی برای انجام مجدد یک محاسبه اشتباه
دیگر وجود ندارد.با این تفاوت که اینبار پای امنیت اروپا و سایه سنگین
همسایه ایی که به کمتر از "همه یا هیچ" راضی نمی شود در میان است.آیا آن
روز اردوغان بازهم در پی عذر خواهی ست!؟
پیچیدگی شرایط منطقه خاورمیانه و
پیوند آن با اروپا پاسخ به این سوال رابسیار مشکل می کند.شاید صرفا ترکیه
صرفا در صدد اجرای سناریو ترساندن متحدان غربی ست!ویا نفیا در صد ایجاد
توازنی استراتژیک و امنیتی در منطقه غرب آسیا به نفع روسیه باشد!؟ این را
هنوز نمی دانیم و دو رهبر سابق دشمن، صورتی از توافقات پنهان خود در پایان
ملاقاتشان منتشر نکردند.اما اگرهم فرضا اینچنین باشد، ولو باقید احتمال
ضعیف،این یک شکاف عظیم در دیواره امنیت شرق و جنوب ناتو تلقی خواهد شد. ضمن
آنکه با سنت های رفتاری و اقدامات منطقه یی ترکیه در تعارض آشکاراست.ناتو
تحمل خواهد کرد؟.
صرف نظر از میزان صحت چنین دیدگاهی و عمق آن یک نکته دیگر هم وجود دارد و آن پاکسازی های بی سابقه راس و بدنه ارتش ترکیه به عنوان دومین قدرت نظامی ناتو در اروپاست که از نگاه غرب منطقا موجب نگرانی شده ،حتی اگر موضوع آینده رابطه و دلدادگی آنکارا و مسکو مطرح نباشد.شاید سرخوردگی های آقای اردوغان از کودتای نظامیان و دخالت یا حداقل آگاهی به گفته او "پاره یی دوستان بی وفا " منشاء اقدامات فعلی او شناخته شود.اما اگر هم اینگونه باشد - که تا حدودی هست - شدت چرخش و سرعت تغییر مسیر ترکیه فعلا قائم به آقای اردوغان،حکایت ازسرخوردگی های بزرگتری دارد که صرفا خود آقای رئیس جمهور مسئول آن است و نه دیگران. جدای از موضوع سرخوردگی عضویت در اتحادیه اروپا،طی حداقل 3 سال گذشته آقای اردوغان وارد عرصه هایی از عمل سیاسی، امنیتی، نظامی و اجتماعی در خاورمیانه و اروپا شد که انتظار داشت هزینه های اتاق عمل سزارین سیاست هایش را دیگران تقبل کنند.
به جبران شاید اکنون اردوغان سناریو مشابهی را با روسیه دنبال می کند،شاید!به درستی نمی دانم.تنها تفاوت درمیزان شناخت او از رهبر روسیه است که ممکن است برایش گران تمام شود. متقابلا این خود آقای پوتین است که باید مشخص کند چقدر ندامت های اردوغان و پرنسیپ سیاسی اورا جدی می گیرد. معلوم نیست که علاقه متقابل آقای پوتین به همتای ترک خود به همان میزان کششی باشد که اردوغان نسبت به او ابراز میکند. البته ازپنجره آرزوهای به قول دانته"آبی دریایی" آقای رئیس جمهور امیدوار است اینگونه باشد.اما از دروازه های کاخ نیمه سرخ کرملین؟ نمی دانم!!.به هرحال آقای پوتین قبل از 9 اوت تاریخی کارنامه آقای اردوغان را با شیوه روسی مطالعه کرده است.