arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۱۱۰۷۰
تاریخ انتشار: ۵۱ : ۱۱ - ۲۷ آذر ۱۳۹۵
در گفتگوی «انتخاب» با یک کارشناس مسائل آمریکا بررسی شد:

آیا رابطه نزدیک «رکس تیلرسون» با پوتین به نفع ایران تمام می شود؟ / بیگدلی: زیاد جای امیدوری به پوتین نیست؛ دور زدن از خصایص روسیه است

نگرانی ما از این رو است که روسها خیلی قابل اعتماد نیستند یعنی روس ها برای رسیدن به هدفشان خیلی از نزدیکانشان را فدا میکنند و بارها شاهدش بودیم. هم در زمان تزارها این اتفاق افتاد و هم در جنگ 1967 عراق و اسراییل. شوروی با وجود پیمان نظامی با اعراب هیچ کمکی به آنها نکرد و فقط اعلام کرد که حاضر است سلاح از دست رفته شان را جبران کند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

آیا رابطه نزدیک «رکس تیلرسون» با پوتین به نفع ایران تمام می شود؟ / بیگدلی: زیاد جای امیدوری به پوتین نیست؛ دور زدن از خصایص روسیه است

علی بیگدلی کارشناس مسائل آمریکا در گفت و گو با «انتخاب» درباره تعیین رکس تیلرسون از سوی ترامپ به عنوان وزیر امور خارجه و همچنین نزدیکی وی با پوتین، اظهار کرد: اقای تیلرسون یک معامه گر و سوداگر بسیار ماهری است و دنیا را کامل می شناسد و با سیاست مدارهای برجسته دنیا روابط نزدیکی دارد و شم اقتصادیش خیلی او را در سطح بین الملل معروف کرده و از جهت هم نشینی و مذاکرات نفتی بسیار موفق است. او درپی مذاکرات نفتی با پوتین اشنا شد و پوتین هم به او مدال دوستی داد و روابط خیلی نزدیک و خوبی باهم دارند.

وی افزود: از آنجاییکه ترامپ از گذشته تمایلی نسبت به پوتین داشت بعضی کارشناسان معتقدند که پوتین سفارش کرد که تیلرسون را وزیر امور خارجه کند. تیلرسون ادم آرامی است، انچه که بیشتر دنیا را به تعجب وا می دارد این است که احتمالا ترامپ جان بولتون را به عنوان معاون سیاسی و نفر دوم وزارت خارجه انتخاب می کند.

این کارشناس مسایل آمریکا تاکید کرد:جان بولتون آدم بسیارخطرناک، ضد ایرانی و ضداسلام است. حتی زمانی که او سفیر امریکا در سازمان ملل بود اعلام کرد که باید ایران شبیه عراق را بمباران کرد. او وابستگی های بسیار گسترده ای با لابی های یهودی دارد. ترامپ خود از گروه میانه رو حزب جمهوری خواه است ولی به خاطر اینکه خواسته لابی های یهودی را نیز راضی نگه دارد جان بولتون را انتخاب کرده است و خواسته یک توازنی در وزارت خارجه به راه بیاندازند.

بیگدلی اضافه کرد: دراین میان همچنین یک گروهی به نام ککلوسکلانها در امریکا وجود دارد که جمعیت فراوانی هستند، بیش از 15 ایالت در تصرف سیاسی و اقتصادی این گروه است.این گروه بسیار مذهبی هستند به شدت با سقط جنین و فمنیسم مخالفند.این گروه یک هفته قبل از اعلام نتیجه انتخابات از سایه درآمدند و به ترامپ رای دادند. جانب ولتون به این گروه وابستگی زیادی دارد و ترامپ احتمالا به خاطر رعایت حال جناح تندرو، بولتون را انتخاب می کند.

وی در پاسخ به سوالی در مورد نزدیکی تیلرسون با پوتین و احتمال توافق مسکو و واشنگتن علیه تهران گفت: نگرانی ما از این رو است که روسها خیلی قابل اعتماد نیستند یعنی روس ها برای رسیدن به هدفشان خیلی از نزدیکانشان را فدا میکنند و بارها شاهدش بودیم. هم در زمان تزارها این اتفاق افتاد و هم در جنگ 1967 عراق و اسراییل. شوروی با وجود پیمان نظامی با اعراب هیچ کمکی به آنها نکرد و فقط اعلام کرد که حاضر است سلاح از دست رفته شان را جبران کند.

این کارشناس مسایل آمریکا بیان کرد: روسها خصوصیت دور زدن را دارند. زیاد جای امیدواری نیست، اکنون که به ما نزدیک شدند مدام نگران این هستیم که بر سر مسئله سوریه، روسیه با امریکایی ها و غربی ها همراه شود و ما را فراموش کنند. متاسفانه نشانه های این موضوع خیلی به چشم می خورد. البته از طرفی هم ممکن است رابطه خوب آمریکا با روسیه به نفع ما تمام شود، به هر حال هنوز نمیتوان گفت که بعد از اینکه ترامپ به کاخ سفید برود چه اقداماتی انجام خواهد داد؟

وی اضافه کرد: انچه که مسلم است جمهوری خواهان نگاهشان به درون جامعه امریکاست، چند روز پیش هم تعداد زیادی از طرفداران ترامپ جلوی دفترش تظاهرات راه انداختند که به مشکلات داخلی رسیدگی کند، ترامپ هم خودش بارها اعلام کرده است که راه ها و تونل های آمریکا ویرانه است و او دنبال احیای پرستیژ آمریکا است و معتقد است در ۸ سال گذشته بسیار به پرستیژ آمریکا لطمه وارد شده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا با وجود نزدیکی تیلرسون و پوتین امکان دارد آمریکا برای برهم زدن برجام از حمایت روسیه برخوردار شود؟ گفت: به طور کلی جایی برای برهم زدن برجام نزد امریکایی ها وجود ندارد، امریکایی ها طرفدار این هستند که ایران همه چیز را بهم بزند. البته این را میدانیم که جان بولتون به طور قطع طرفدار نقض برجام است، اینکه چطور میتواند دیگر کشورهایی اروپایی رو دور بزند و بخواهد مستقیما این کار را بکند، کمی بعید به نظر میرسد البته نمیتوان این را از نظر دور داشت که روزی صدام حسین قرارداد ۱۹۷۵ را پاره کرد، تا آن زمان چنین قراردادی در جهان نبود که اینقدر با دقت نوشته شود. برهم زدن برجام تبعات سخت و سنگینی دارد و تصور نمیکنم این کار توسط ترامپ انجام شود، شاید فشارهای دیگری وارد کنند ولی لغو برجام کار بسیار سخت و سنگینی است که نتایج آن هم برای آمریکا سنگین است.

این کارشناس مسایل آمریکا تاکید کرد: در شرایطی کنونی پوتین معتقد است که این قرارداد تنها با آمریکا امضا نشده است و نظر دیگر اعضای گروه ۵+۱ هم مهم است. همچنین با وجود همکاری ایران با روسیه در مورد سوریه و موفقیت در این زمینه، باعث می شود که پوتین ما را رها نکند. در هر صورت اکنون نباید هیچ نگرانی برای برهمزدن برجام وجود داشته باشد باید منتظر باشیم تا ترامپ وارد کاخ سفید بشود و سیاست خارجه را تنظیم کند و ببینیم چه کار خواهد کرد.


نظرات بینندگان