پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : سیدنی درل، فیزیکدان نظری دانشگاه استنفورد که بیش از 50 سال به روسای جمهور آمریکا در کنترل تسلیحات اتمی کمک کرده بود، در سن 90 سالگی در اثر عوارض ناشی از ذاتالریه درگذشت.
به گزارش انتخاب، دکتر درل که عنوان عضویت بنیاد مکآرتور را دریافت کرده بود، پیشرفتهای کلیدی زیادی در فیزیک ذرات انجام داد و سپس به عنوان نویسنده و مشاور برای رهبران نظامی و سیاسی آمریکا به دنیای سیاست پیوست.
وی کار خود را ترکیبی از پیگیری رویای کشف و تلاش برای جلوگیری از بروز یک هلوکاست هستهای توصیف کرده بود.
وی سالها در آزمایشگاه ملی مرکز شتابدهنده خطی استنفورد (SLAC) فعالیت کرده و پیشرفتهای متعددی در زمینه فیزیک ذرات و نظریه کوانتوم انجام داده بود. این مرکز تحقیقاتی پیشرفته حاوی یک شتابگر ذرات است که در طویلترین ساختمان جهان قرار دارد.
تخصص دکتر درل در زمینه الکترودینامیک کوانتومی و کرومودینامیک کوانتومی بود که اولی به توصیف تعاملات ماده و نور پرداخته و دومی مطالعه در زمینه رفتار ذرات زیراتمی است.
وی با کمک همکارش تونگ ماو یان "فرآیند درل-یان" را طراحی کردند که به توصیف تاثیرات برخورد یک کوآرک در یک ذره با یک پادکوارک در ذره دوم میپردازد. این فرآیند به بخشی از چارچوب فیزیک ذرات تبدیل شده است.
برتون ریکتر، فیزیکدان دانشگاه استنفورد و یکی از برندگان جایزه نوبل فیزیک در بیانیهای اعلام کرد: کار نظری درل، اهمیت زیادی در تعیین مسیر کنونی آزمایشگاه SLAC ایفا کرد. درل به عنوان رئیس گروه نظری این آزمایشگاه، ما را میزبان نسل جوانی از فیزیکدانان نظری کرد که شروع به ساختن تصویر کنونی که ما از ساختار ماده داریم، کردند.
دکتر درل علاوه بر کارهای علمی همچنین یکی از روسای مرکز بینالمللی امنیت و کنترل تسلیحات استنفورد نیز بود. این مرکز یک رویکرد میان رشتهای را در ارائه راهحل برای مشکلات جهانی از طریق علمی، دیپلماسی، اقتصادی و سایر حوزهها دنبال میکرد. وی در پی خودداری دانشگاه استنفورد از استخدام رسمی دانشمندان در سال 1988 استعفا داد که در پی او بسیاری از چهرههای سرشناس از جمله سالی راید، فیزیکدان و ستارهشناس مشهور، این مرکز را ترک کردند.
درل از سال 1960 از اعضای ثابت گروهی از دانشمندان بود که به عنوان مشاور کارشناسان نظامی و اطلاعاتی در مسئل مهم امنیت ملی فعالیت میکردند. وی از سال 1961 به عنوان مشاور سازمان کنترل تسلیحات و خلع سلاح آمریکا فعالیت میکرد.
این دانشمند مشهور یکی از عوامل موثر در بحثهای بلندپایهای بود که به امضای پیمان منع آزمایشات هستهای در سال 1996 منجر شد. این پیمان، آزمایش هر گونه دستگاه هستهای در جو زمین را ممنوع اعلام کرده است.
دکتر درل همچنین در سال 2013 موفق به دریافت نشان ملی علوم شد.