پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : حمایت از حقوق هنرمندان، تامین فضاهای آموزشی برای انجمنهای هنری، رسیدگی به معافیت مالیاتی هنرمندان و درخواست حضور رییسجمهور در نمایشگاههای تجسمی، از جمله موارد مطرحشده در نشست وزیر ارشاد با جمعی از هنرمندان تجسمی بود.
به گزارش انتخاب، سیدرضا صالحی امیری - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - 26 بهمنماه در نشستی با هنرمندان فعال در بخش تجسمی، دیدار و گفتوگو کرد.
در ابتدای این نشست، علی مرادخانی - معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - گفت: هنرهای تجسمی از اساسیترین بخشهای هنری جامعه است و ما در طول تاریخ شاهد آثار ماندگاری از هنرمندان این عرصه بودهایم.
او با اشاره به نشستهای مشترک وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی و اقتصاد و دارایی، ادامه داد: در این نشست مشترک، وزیر اقتصاد و امور دارایی قول تلاش برای حذف مالیات از بخش هنر را داد و این اتفاق خوب در حال پیگیری است.
مرادخانی همچنین بیان کرد: انجمنهای هنری ما بسیار فعال و مجری سیاستهای دولت در حوزه تجسمی هستند و این یکی از اتفاقاتی است که در حوزه معاونت امور هنری بهعنوان یکی از مهمترین اتفاقات مدنی در حال انجام است.
او اظهار کرد: هنرمندان با حمیت و جدیت تمام، کار خود را پیش میبرند و اتفاقات خوبی را توانستیم در این حوزه رقم بزنیم که از آن جمله میتوان به برگزاری نمایشگاههای موزه هنرهای معاصر که اکنون در حال برگزاری است، اشاره کرد.
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در دولت تدبیر و امید، تعداد گالریها افزایش یافته و فعالیتهای مناسبی از جمله نمایش آثار هنرمندان در آنها برگزار شده است.
موزه هنرهای معاصر متعلق به هنرمندان است
در ادامه این نشست، برخی هنرمندان به گفتوگو با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پرداختند و مطالبات هنری خود را در حوزه تجسمی مطرح کردند.
بهروز دارش - عضو شورای هنری نهمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر - گفت: در سالهای گذشته متاسفانه موزه هنرهای معاصر بسته بود، اما در این سالها موزه فعالتر شده و بیتردید این مکان متعلق به هنرمندان است. خوشبختانه در انتخاب آثار، محدودیتی از سوی دولت وجود نداشت و انتخاب آثار بهصورت آزادانه انجام شد.
وی ادامه داد: آثار تجسمی از سطح بالایی برخوردارند و قابل ارائه در جامعه بینالملل هستند و متاسفم که منتقدان درباره این آثار نقد نمینویسند.
او با اشاره به تعداد هنرمندانی که در فراخوان نهمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر شرکت کردند، اظهار کرد: ما مجبور بودیم در این جشنواره از میان پنجهزار نفر، ۱۰۰ را نفر را انتخاب کنیم، اگرچه موزه جای بسیار زیبایی است، اما برای آنچه ما داریم، جای کوچکی است. امیدواریم سازمانی باشد تا از حقوق هنرمندان دفاع کند.
عضو شورای هنری نهمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر افزود: جشنواره نهم را یک شروع خوب میدانم و معتقدم در آینده نیز میتوانیم بهتدریج آن را گسترش دهیم.
تامین فضای مناسب برای انجمنهای هنری
معصومه مظفری - عضو انجمن هنرمندان نقاش - نیز در این نشست گفت: در ساختمانی که اکنون دفتر انجمن ما در آن قرار دارد، پنج انجمن دیگر نیز حضور دارند که بسیار باسابقه هستند و کارنامه درخشانی در برگزاری بیینالها، جشنوارهها و سمپوزیومهای مختلف دارند و در واقع اولین خواست ما انجمنها این است که چرا وزارت ارشاد بعد از چند سال ساختمانی را که در اختیار ما گذاشته بود، از ما گرفت و ما را به شهرداری واگذار کرد.
او ادامه داد: فضای در اختیار ما برای انجام فعالیتهای آموزشی بسیار کوچک است و نمیتوانیم در این دفاتر تصمیمهای بزرگ برای رشتههای هنریمان بگیریم.
مظفری با بیان اینکه انجمنهای هنری مجبور به پرداخت مالیات هستند، گفت: با توجه به بند «ل» ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم، هرگونه فعالیت فرهنگی و هنری معاف از مالیات است و گالریداران، انجمنهای هنری و آموزشگاههای هنری معاف از مالیات هستند و نباید نگران پرداخت مالیات باشند.
او ادامه داد: تاسیس دبیرخانه دائمی برای برگزاری جشنوارهها، بیینالها و سمپوزیومها ضروری است، زیرا نیازمند دبیرخانه پویایی در این زمینه هستیم و باید همه انجمنها در آنجا حضور داشته باشند تا بتوانند فعالیتهای هنری را در جامعه رصد کنند.
رییس انجمن هنرمندان نقاش ارتباط فعالتر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با انجمنها را به نفع جامعه هنری دانست و گفت: نیازهای انجمنهای هنری با یکدیگر متفاوت است و لازم است که با همه این انجمنها دیدار داشته باشید.
مظفری با اشاره به تصویب قانون یک درصد خرید آثار توسط سازمانها و ارگانهای دولتی، افزود: اگر شورای تجسمی تشکیل شود میتواند در انتخاب آثار کمک کند و این کار را گسترش دهند.
رییسجمهور از گالریها دیدن کند
در بخش دیگری از این نشست، علی فرامرزی - هنرمند نقاش - درباره برگزار نشدن بیینال در بخشهای مختلف هنرهای تجسمی، گفت: بیینال یک حرکت فرهنگی است که هنرمندان خلاق و با استعداد را به جامعه معرفی کرده و از آنها حمایت میکند، در نتیجه میتواند به لحاظ اقتصادی بازار هنر را نیز حمایت کند.
او ادامه داد: آقای وزیر از شما میخواهم به نیابت از جامعه تجسمی، از آقای رییسجمهور بخواهید گاهی به گالریها نیز بیایند و با هنرمندان دیدار داشته باشند.
این هنرمند با اشاره به تعداد افراد حوزههای مختلف هنرهای تجسمی اظهار کرد: هنرمندان بسیاری در حوزههای مختلف هنرهای تجسمی فعالیت میکنند و این مسئله نیازمند بودجه و توجه بیش از پیش است. اگرچه هر سال به تعداد گالریها افزوده میشود، اما به همان اندازه نیز گالری بهدلیل مشکلاتی که در اقتصاد هنر وجود دارد از چرخه فعالیت خارج میشود و باید بدانیم که اقتصاد هنر، اقتصاد حراج نیست.
این هنرمند تاکید کرد: اقتصاد بدنه هنر، آن چیزی است که در گالریها اتفاق میافتد و خرید و فروشی است که در گالریها صورت میگیرد و اقتصاد حراج موضوع جداگانهای است که مربوط به درصدی از جامعه میشود و با اقتصاد بدنه تجسمی کاملا متفاوت است.
رشد کمی و کیفی در اقتصاد هنر
در ادامه این نشست، سعید ملک - مدیر گالری آرت سنتر - با بیان اینکه در چند سال گذشته شاهد رشد کمی و کیفی در حوزه گالریداری و اقتصاد هنر بودهایم، گفت: آمار نشان میدهد رشد اقتصاد هنر بسیار خوب بوده و موزه هنرهای معاصر در یک دوره فعالیتهای کمتری داشته، اما امروز فعالیتهای کمی و کیفی فوقالعادهای دارد و دوباره جایگاه خود را در عرصه بینالمللی پیدا کرده و این باعث خوشحالی جامعه هنری است.
او ادامه داد: معتقدم در این سالها هنر بهعنوان بهترین سفیر ایران در دنیا بوده است، چراکه حوزه هنر بهترین زبان مشترک در بین ملیتهاست و باور کردنی نیست وقتی استقبال علاقهمندان به هنر از آثار بینالمللی را میبینیم.
ملک همچنین اظهار کرد: امیدوارم با حضور وزیر و حمایت از هنر این اتفاقات گسترش پیدا کند و از لحاظ کمی و کیفی بتوانیم این مسیر را ادامه دهیم.
مردم پشتوانه اصلی هنر هستند
در ادامه، جمشید حقیقتشناس - هنرمند نقاش - گفت: متاسفانه آثار هنرمندان به جای اینکه در جامعه گسترش پیدا کنند، در خانهها و کارگاههایشان باقی میماند و این نگرانی برای هنرمندان وجود دارد. از طرفی دانشگاههای معتبری هنرمندان بسیاری را پرورش میدهند که متاسفانه آنها هم از این موضوع احساس نگرانی میکنند و هیچ جایی برای هیچ کاری ندارند و بیشتر این هنرمندان معترض میشوند.
وی نقش مردم را در فراهم کردن این بستر موثر دانست و گفت: دولت در این میان میتواند بهعنوان یک سیاستگذار کلان باشد که شرایطی را فراهم کند تا مردم وارد این عرصه شوند، چراکه اگر مردم وارد این عرصه نشوند، دولت و بودجه هیچ کمکی نخواهد کرد.
او افزود: مردم پشتوانه اصلی ما در هنر هستند، چراکه اگر فرهنگی وجود دارد بهدلیل حمایت مردم از آن است. امروز تولیدات عرصه هنرهای تجسمی در کارگاهها محدود شده است. اگر به هنرمندان توجه داشته باشیم، هنر ارتقا مییابد.
هنر راه بازگشت به جامعه سالم است
سیدرضا صالحی امیری - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - نیز پس از پایان سخنان هنرمندان، گفت: جامعه امروز یکبار دیگر به روح لطیف هنرمندان نیاز دارد. راه بازگشت به یک جامعه سالم به عقیده من، هنر است. اینکه اثری از ایران به غرب میرود علاوه بر جنبههای زیباییشناختی، ارزشهای دیگری هم ایجاد میکند که نشاندهنده مقام بالای فرهنگ و هنر ایرانی است.
او ادامه داد: برای حل مسائل اجتماعی و برای پاسخ به مصرف فرهنگی جامعه به شما هنرمندان نیازمندیم. جامعه دچار یک سوءمصرف شده است. سوءمصرف فرهنگی یعنی پایین بودن سرانه مصرف فرهنگی در جامعه ایران. ما درباره سرانه مصرف خوراک و پوشاک و... مفصل صحبت میکنیم، ولی برای مصرف فرهنگی جامعه فاقد الگوها و سرانههای معین هستیم که نیازمند سه عنصر دارا بودن سیاست، نیروی انسانی توانمند و سرمایهگذاری کافی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی چاره حل این مشکلات را رجعت به گذشته دانست و گفت: ما باید یک رجعتی داشته باشیم که چرا امروز دچار این مسائل شدهایم و من فکر میکنم در بازگشت به گذشته به نکته تحلیلی برسیم که باید به سرمایههایمان اتکا کنیم.
او ادامه داد: انعقاد قرارداد پژوهشی با انجمنها ضروری است تا تاریخ شفاهی حوزههای هنرهای تجسمی در ایران تنظیم و چاپ و این آثار به نسلهای بعدی منتقل بشود.
صالحی امیری همچنین بیان کرد: وجود گالری ملی ضروری است. تلاش میکنیم تا بهزودی ساختمانی را با محیط مناسب اجاره و انجمنها از جمله انجمن نقاشی که مشکل فضا دارند، در این مکان مستقر شوند.
او با اشاره به اقداماتی که در دوره وزارتش در عرصه هنرهای تجسمی صورت گرفته است، اظهار کرد: در این مدت کوتاه درباره مالیات و بیمه جلساتی برگزار کردهایم. جلساتی را با وزیر اقتصاد و رییس سازمان مالیاتی داشتیم و در حال نوشتن تفاهمنامهای هستیم. انتظار ما معافیت کل فعالیتهای هنری است.
صالحی امیری ادامه داد: اقتصاد فرهنگ و هنر کشور در تراز و شأن جامعه بزرگ ایران نیست و این نیازمند یک جهش جدی است که ما باید بسترهایش را در کشور ایجاد کنیم.
او همچنین درباره تاسیس شورای تجسمی گفت: با تشکیل اتاق فکر در معاونت هنری، معیار حرکت و سیاستگذاری در این معاونت، شورای راهبردی خواهد بود که به منزله اتاق فکر معاون امور هنری عمل خواهد کرد.
صالحی امیری با اشاره به حفظ کرامت هنرمندان، گفت: مسئله خانه سالمندان نکته مهمی است و در شورای راهبردی باید در دستور کار قرار بگیرد و از هر اقدامی که بتواند رضایت آنها را تامین کند، من هم حمایت کنم. خرید آثار هنری و یک درصد سهم وزارتخانهها را پیگیری و در جلسات هیات دولت، وزرا را ترغیب به انجام این کار خواهم کرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین درباره رفع مشکلات حقوقی هنرمندان، بیان کرد: ما یک دایره حقوقی نیاز داریم که در زمان وقوع مشکلات از هنرمندان حمایت کند. به نحوی که هر وقت بزرگان حوزه هنر دچار مشکل شوند از این افراد حمایت حقوقی کنیم و این وظیفه ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: مسئله اجتماعی شدن حوزه هنرهای تجسمی یکی دیگر از مباحث مهم است. مهمترین ضرورت، فراگیر شدن حوزه هنرهای تجسمی و عمومی شدن آن است.
او در پایان با تاکید بر لزوم مستندسازی در عرصه هنرهای تجسمی، گفت: ساخت فیلم مستند، مهم است. باید هنرمندان این حوزه را به واسطه این فیلمها معرفی کنیم.
در پایان صحبتهای هنرمندان و صالحی امیری، حسین محجوبی - هنرمند پیشکسوت نقاشی - یکی از آثار خود را به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اهدا کرد.