پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بهار فصل بارانهای ناگهانی، بادهای دلچسب، شکوفههای رنگارنگ و در یک جمله فصل زایش زمین است. فصلی که اکثر مردم حتی آنهایی که دیروقت از اداره یا محل کار خود خارج میشوند نیز دلشان نمیآید با بیتفاوتی از کنار آن رد شوند و علیرغم خستگی زیاد سعی میکنند از کوچکترین وقت آزاد خود برای لذت بردن از زیباییهای آن استفاده کنند. این روزها وقتی به گوشه و کنار شهر سر میزنیم شهروندانی را میبینیم که در خیابانها، پارکها و فضاهای سبز کوچک و بزرگ اطراف خانه خود انفرادی و یا با خانواده و دوستان در حال قدم زدم و گفت و شنود هستند.
هرچند بهار برای اکثر افراد فصل خاطرهسازی و دوستی با طبیعت است اما برای برخی نیز فصلی آزاردهنده است. برای کسانی که حساسیت فصلی دارند بهار زمان آغاز برخی مشکلات جسمی است. مشکلاتی که تا پایان سه ماهه اول سال دست از سرشان برنمیدارد و فرصت لمس و چشیدن زیباییهای خاصترین فصل خدا را ازآنان میگیرد.
آلرژی واکنش دستگاه ایمنی به مواد خارجی است
دکتر بهادر سلیمانی، فوق تخصص ایمونولوژی و آلرژی گفت: آلرژی یا حساسیت، واکنشی است که دستگاه ایمنی بدن به هر نوع ماده خارجی مانند گرد و غبار، گرده گلها و... نشان میدهد.
وی افزود: آلرژی در واقع نوعی اختلال در دستگاه ایمنی بدن و پاسخ شدید دستگاه ایمنی در مقابل برخی آنتیژنهاست.
آبریزش بینی، خارش و اختلالات تنفسی از علائم حساسیت فصلی است
سلیمانی خاطرنشان کرد: در فصل بهار با گردهافشانی درختان و گلها زمینه بروز حساسیت در برخی افراد به وجود میآید که این حساسیت به صورت آبریزش بینی، اختلالات تنفسی به شکل خس خس، کهیر، خارش و اگزمای مخاطی به صورت تورم و التهاب بروز پیدا میکند.
وی ادامه داد: افرادی که به صورت عادی با خوردن توت فرنگی، شیر، بادام زمینی، گوجه فرنگی و برخی مواد غذایی دیگر به خارش پوستی میافتند در فصل بهار باید بیشتر مراقب باشند و در مصرف موادی که بدنشان نسبت به آنها حساسیت دارد، دقت بیشتری کنند.
این فوق تخصص ایمونولوژی گفت: علائم آلرژی ممکن است در ابتدا به چند هفته در فصل بهار محدود شود اما براثر بیتوجهی و عدم رعایت فرد ادامهدار شده و در همه فصول فرد را ناراحت کند.
این پزشک البرزی با اشاره به دلیل بیتوجهی برخی به حساسیتهای فصلی یادآور شد: برخی بیماران به تصور ابتلا به سرماخوردگیهای مکرر از تشخیص و پیشگیری ازاین نوع حساسیتها پرهیز میکنند، درحالی که از عواقب بیتوجهی خود بیاطلاعند.
مبتلایان به حساسیت فصلی از نگهداری حیوانات خانگی خودداری کنند
وی اظهار کرد: بسیاری از مبتلایان به آلرژی مجبورند برای رفع علائم از داروهای مختلف ضدحساسیت استفاده کنند.
این پزشک فوق تخصص افزود: رایجترین داروهای ضد حساسیت فصلی آنتیهیستامینها هستند که به اشکال و نامهای مختلف در بازار دارویی وجود دارند.
وی با اشاره به برخی اقدامات برای کاهش علائم حساسیت در فصل بهار گفت: کسانی که دارای حساسیت فصلی هستند تا حد امکان باید از نگهداری گلدانهای کوچک در فضای منزل، تماس با پر پرندگان خانگی و نگهداری حیواناتی مانند جوجه اردک، گربه و سگ در خانه خودداری کنند.
وی ادامه داد: کسانی که به حساسیت فصلی دچار هستند باید در زمان خروج از منزل حتما از ماسک و عینک دودی استفاده کنند و بعد از بازگشت به خانه دوش گرفتن را فراموش نکنند.
این فوق تخصص ایمونولوژی و آلرژی تصریح کرد: استفاده از ماسک و عینک دودی مانع از ورود گرده گلها و گیاهان به داخل دهان و چشم فرد میشود.
وی گفت: برای افراد آلرژیک بهترین زمان برای خارج شدن از منزل پس از یک بارندگی خوب است چون باران گردههای موجود در هوا را میشوید.
سلیمانی ادامه میدهد: کسانی که حساست فصلی دارند باید از زدن چمنهای حیاط خانه، بازگذاشتن پنجرههای اتاق و ماشین، فعالیت زیاد بیرون از منزل خودداری کنند.
تقویت سیستم ایمنی بدن علایم حساسیت فصلی را کاهش میدهد
این فوق تخصص ایمونولوژی خاطرنشان کرد: با تقویت سیستم ایمنی بدن میتوان تا حدودی از علائم و آثار حساسیتهای فصلی کم کرد.
وی اضافه کرد: استفاده از آنتی اکسیدانها مثل میوهها، سبزیجات و چربی امگا 3 در وعدههای غذایی میتواند تا حد زیادی به بهبود حساسیت کمک کند.
این پزشک ادامه داد: مصرف روغن ماهی، میوه و سبزی از جمله اسفناج و سیب زمینی شیرین نیز میتواند در کاهش حساسیتهای آلرژیک موثر باشد.
وی یادآور شد: سالانه چندین میلیون نفر در ایران فصل بهار را با سردرد، آبریزش بینی، اختلالات تنفسی و سایر علائم مربوط به حساسیت فصلی به پایان میرسانند.
این پزشک البرزی در پایان گفت: اگر این افراد با شروع علائم حساسیتی به پزشک مراجعه کنند و نسبت به شناسایی دقیق حساسیت خود اقدام کنند، بدون شک بهار را با رنج کمتری به پایان میرسانند و میتوانند از زیباییهای آن لذت ببرند.