arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۲۹۲۷۵
تاریخ انتشار: ۱۲ : ۱۸ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۵

نگرانی آمانو در مورد برنامه هسته‌ای کره شمالی

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) در نشست روز دوشنبه شورای حکام در مورد موضوعات مختلفی از جمله برجام، امنیت و ایمنی هسته‌ای، برنامه هسته‌ای کره شمالی و کاربردهای انرژی هسته‌ای صحبت کرد.
 
به گزارش انتخاب، به نقل از وب سایت آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) نشست شورای حکام با حضور 35 عضو این شورا و یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس روز دوشنبه در وین اتریش برگزار شد.
 
در این نشست آمانو در مورد بخش های مختلف هسته ای از جمله پایبندی ایران به برجام صحبت کرد.
 
امنیت و ایمنی هسته‌ای
 
آمانو در ابتدای سخنان خود گفت: من سخنان خود را با تاکید بر امنیت و ایمنی هسته ای آغاز می‌کنم.
 
تعدادی از سندهای امنیت و ایمنی هسته ای در اختیار شورای حکام قرار گرفته است. سند بررسی ایمنی هسته ای 2017 در واقع یک نمای کلی از اقدامات اژانس و رویه آن در سال 2016 را فراهم می‌کند.
 
این سند همچنین اولویت‌ها آژانس را در سال 2017 و فراتر از آن معرفی میکند. ما راه های تقویت اقدامات خود را در ایمنی هسته ای، تشعشعات، انتقال و پسماندهای هسته ای مدنظر قرار خواهیم داد. ما به تمرکز بر روی کار امدن نظام های نظارتی، افزایش ظرفیت و افزایش ایمنی ادامه خواهیم داد.
 
او افزود: تلاش های برای تقویت ایمنی هسته ای جهان با توجه به تجربیات به دست آمده از فاجعه فوکوشیما در حالی که به ششمین سالگرد وقوع این حادثه نزدیک می شویم ادامه خواهد داشت.
 
منابع تولید تشعشعات رادیو اکتیو منافع مختلفی در حوزه هایی همچون دارو، صنعت و کشاورزی به همراه دارد. اما اگر این منابع به درستی مدیریت نشوند برای سلامت انسان و محیط زیست مخاطره آمیز هستند.
 
آمانو ادامه داد: مدیریت منابع  رادیواکتیو مورد نظر برای بسیاری از کشورهای عضو آژانس به خصوص کشورهای در حال توسعه امر بسیار مهمی است و من امیدوارم که یک راهکار رضایت بخش برای همه ی کشورهای عضو فراهم شود.
 
انرژی هسته‌ای
 
سند بررسی فناوری هسته‌ای 2017 یک دورنمای کلی از پیشرفت های جهانی در حوزه ی انرژی هسته ای در سال گذشته فراهم میکند.
 
همانطور که در این سندها ذکر شده است، انرژی هسته ای به طورقابل توجهی برای رسیدن به اهداف معین شده تحت توافق پاریس و دستیابی به اهداف توسعه پایدار به کار گرفته می شود.
 
این سند همچنین بر نقش کلیدی ابداعات فنی تاکید می‌کند. فناوری های پیشگام انرژی هسته ای از جمله راکتوهای کوچک، متوسط، مدولار چرخه های سوخت پیشرفته می تواند نقش کارآمدتری در کاهش گازهای گلخانه ای و توسعه نقش انرژی هسته ای در کاربردهای جدید داشته باشند.
 
او افزود: هم اکنون 449 راکتور هسته ای فعال در 30 کشور دنیا وجود دارد. به علاوه 60 راکتور جدید در حال ساخت هستندکه اغلب انها در آسیا هستند.
 
تضمین تدارکات
 
مدیر کل آژانس در ادامه سخنان خود گفت: بانک تامین اورانیوم با غنای پایین آژانس در قزاقستان درحال دستیابی به پیشرفت های خوبی است.
 
ساخت تاسیسات نگهداری اورانیوم این بانک طبق برنامه درحال پیشرفت است و انتظار می رودکه ساخت این تاسیسات برای نگهداری اوارنیوم با غنای پایین (LEU ) تا سپتامبر سال جاری پایان یابد.
 
همچنین توافقی میان آژانس و چین برای تایید در اختیار شما قرارگرفته است که بنا بر آن قرار است LEU از بانک قزاقستان به چین و بالعکس انتقال یابد. این قرارداد شبیه قراردادی میان اژانس و فدارسیون روسیه است که در سال 2015 به نصویب شورای حکام رسید.
 
 همکاری فنی
 
آمانو گفت: برنامه همکاری فنی همچنان مکانیزم اصلی تحویل خدمات آژانس به کشورهای عضو تحت فرمان اتمی برای صلح است.
 
من از همه کشورهای عضو می‌خواهم تا به طور فعال در نخستین کنفرانس بین المللی برنامه همکاری فنی آژانس که قرار است از 30 می تا 1 ژوئن برگزار شود، شرکت کنند.
 
هدف این کنفرنس با اهمیت افزایش اگاهی نسبت به دستاوردها  و پتانسیل برنامه همکاری فنی است.
 
توافق‌های پادمانی و پروتکل الحاقی
 
آمانو در ادامه سخنان خود گفت: تعدادکشورهایی که در آنها توافق های پادمانی درحال اجرا است 182 کشور بود. در حالی که 129 کشور پروتکل الحاقی آژانس را اجرایی کرده اند.
 
من ازکشورهای عضو NPT که هم اکنون توافق های پادمانی جامع در حال اجرا ندارند می خواهم تا بدون تاخیر، اجرای آنها را آغاز کنند.
 
امدوارم کشورهایی که تاکنون پروتکل الحاقی را اجرایی نکرده اند آغاز اجرای آن را در کمترین زمان ممکن شروع کنند.
 
اجرای پادمان‌های امنیتی در جمهوری و دموکراتیک خلق کره
 
آمانو اظهار کرد: من به طور جدی در مورد برنامه هسته‌ای کره شمالی نگران هستم. این موضوع که کره شمالی در راستای قطعنامه های وضع شده سازمان ملل به دلیل آزمایشات موشکی و هسته‌ای حرکت نمی‌کند، بسیار نگران کننده است.
 
من از کره شمالی می خواهم تا نسبت به الزامات خود تحت قطعنامه های سازمان ملل جدی عمل کند و  با آژانس همکاری خود را ارتقا دهد و همه موضوعات ومشکلات  مربوطه به برنامه ی هسته ای خود را حل کند.
 
او تاکید کرد که آژانس آمادگی خود را برای ایفای نقش ضروری در راستی آزمایی برنامه‌ی هسته ای کره شمالی حفظ کرده است.

منبع: ایسنا
نظرات بینندگان