پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : درحالیکه قرار است جمنا (جبهه مردمی نیروهای انقلاب) روز پنجشنبه، ١٧ فروردین، نام پنج گزینه نهایی خود را برای انتخابات اعلام کند، گفته شده که ابراهیم رئیسی، (یکی از گزینههای احتمالی) ١٨ فروردین ماه یعنی یک روز بعد، قرار است نظرش را مبنی بر آمدن یا نیامدن اعلام کند.
به گزارش انتخاب به نقل از شرق، این در حالی است که تا پیش از آغاز سال ٩٦ شانس مهرداد بذرپاش برای بدلشدن به گزینه نهایی اصولگرایان بیش از رئیسی متولی جدیدالانتصاب آستان قدس رضوی به نظر میرسید. بذرپاش حتی دیداری چندساعته با آیتالله مصباحیزدی داشت؛ روحانیای که به همراه جریان جبهه پایداری تاکنون از همراهی با سایر اصولگرایان خودداری کرده است. تا پایان سال گذشته تلاش اصولگرایان برای جلب نظر رئیسی به بنبست خورده بود اما احتمالا سال جدید گرهگشا بوده است.
اسفند ماه گذشته رئیس دفتر تولیت آستان قدس با تکذیب نامزدی رئیسی اعلام کرده بود: «آیتالله رئیسی عمل به حکم هفتبندی رهبر معظم انقلاب و خدمت به محرومین را بالاترین افتخار خود میدانند». رئیسی گزینه موردنظر جبهه پایداری هم هست. تا جایی که اسفند ماه امیرحسین قاضیزادههاشمی عضو جبهه پایداری با «اصلح»دانستن ابراهیم رئیسی تولیت آستان قدس رضوی برای ریاستجمهوری گفته بود که جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم خواستار ورود آقای رئیسی به عرصه رقابت هستند و از جوانب مختلف از ایشان دعوت شده است. او همچنین گفته بود اعضای جبهه پایداری تلاش کردهاند ابراهیم رئیسی را برای نامزدشدن در انتخابات راضی کنند ولی موفق نشدهاند. فارغ از تحرکات خود ابراهیم رئیسی در عرصه عمومی که شائبه انتخاباتی دارد، احتمالا رفتوآمدهای نوروزی هم در تغییر نظر رئیسی بیاثر نبوده است تا جایی که دو روز پیش حسینعلی حاجیدلیگانی، عضو جبهه پایداری از توصیه آیتالله مصباح به اعضای جبهه پایداری برای حمایت از رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری خبر داد.
او گفته بود: «در جلسهای که اعضای جبهه پایداری با آیتالله مصباحیزدی داشتند، ایشان توصیه فرمودند که برای انتخابات ریاستجمهوری به سراغ آقای رئیسی بروید و اگر شرایطی فراهم شد که به صحنه رقابت انتخاباتی ورود پیدا کرد، از وی حمایت کنید». با این حال سیدمحمد حسینی، عضو هیئترئیسه جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی گفته است: «جبهه مردمی با آقای رئیسی نیز مانند سایر افراد درخصوص انتخابات ریاستجمهوری صحبت کرده و برنامه وی را گرفته است».
چرا باید به رئیسی رأی بدهند؟
خبرگزاری آریا متعلق به امیرمحبیان، روزنامهنگار اصولگرا هم یادداشتی در تأیید رئیسی و مزیتهای او منتشر کرده است. در این یادداشت به توانایی رئیسی در جذب بدنه ایدئولوژیک منتقد و مخالف روحانی اشاره شده است. از ظرفیت او بهعنوان فردی که میتواند شکافهای درون جمنا را ترمیم کند...
و حتی بخشی از بدنه متعلق به احمدینژاد را جذب کند هم نام برده شده است. در این مقاله همچنین به قابلیت گمنامی رئیسی در مقایسه با سایر گزینهها اشاره شده و او گزینهای بکر و مصرفنشده در فضای اجتماعی و سیاسی توصیف شده است، قابلیتی که به اصولگرایان امکان میدهد از ظرفیت بهتری برای تصویرسازی مناسب از خود در جامعه برخوردار شوند و تا حد زیادی مانع تصویرسازی منفی اجتماعی رقیب از او شوند. وضعیتی که برای جلیلی یا بذرپاش بهواسطه سابقه اجرائی و عملکردیشان که میتواند محل نقد بسیار باشد، وجود ندارد.
در ادامه آن یادداشت آمده است: «کاراکتر رئیسی و رویکرد مردمی و محرومیتنوازی او در مسئولیت کنونیاش در آستان قدس رضوی به وی اجازه میدهد در طبقات ضعیف و مستضعف اجتماعی که گستردهترین طبقات ناراضی از روحانی را تشکیل میدهد، استعداد اولیه برای جلب نظر آنها را دارا باشد که ظرفیت بزرگی است چراکه تقریبا بزرگترین گروه اجتماعی رأیدهنده در انتخابات ایران را داراست».
سرنوشت جلیلی
شیفت جبهه پایداری روی رئیسی یعنی دستشستن از سعید جلیلی. یعنی همه تلاشهای یک سال اخیر او که مشخص بود هدفگذاریشده انتخابات آتی ریاستجمهوری را نشانه رفته بود، دود خواهد شد. برخی گزارشها حاکی از این است که احتمالا درون جبهه پایداری بین تیم جلیلی و رئیسی رقابتی در خواهد گرفت. سایت انتخاب در گزارشی نوشته است: «ابتدا این رسانههای مجازی ابراهیم رئیسی بودند که کمپین دعوت از او را به راه انداختند. کاغذنوشتههایی را با مضمون دعوت از رئیسی برای حضور در انتخابات در اختیار افراد مختلف قرار میدادند و تصویر آن را در کانالهای تلگرامی خود منتشر میکردند. همزمان تصاویر طومارنویسیها برای دعوت از رئیسی را نیز منتشر میکردند. حالا اما در رقابتی تنگاتنگ در این مورد رسانههای حامی جلیلی هم به تقلید از رسانههای رئیسی کمپین دعوت به راه انداخته و تصاویر سعید جلیلی را حتی تا سر سفره هفتسین و کنار سبزه و سمنو هم آوردهاند. این رقابت البته در این سطح متوقف نشده است.
تیم انتخاباتی جلیلی و رئیسی دیگر آن رودربایستی سابق را کنار گذاشته و به رزم رودرروي هم رسیدهاند. کمپین دعوت از رئیسی که یکی از رسانههای اصلی او در فضای مجازی در مطلبی ابتدا گزاره عبور از دوگانه «جلیلی - قالیباف» و تبدیل آن به دوگانه «جلیلی- رئیسی » را مطرح کرد و در مطلبی درخورتوجه گزاره عبور جمنا از سعید جلیلی را نیز پررنگ کرد: «سعید جلیلی بدون توجه به گفتمان جبهه مردمی حضور قطعی خود در انتخابات را رسما اعلام کرده است و از آنجا که به قوانین داخلی جبهه مردمی بیاعتناست قطعا نمیتواند گزینه جبهه مردمی باشد».
درحالیکه حامیان رئیسی سعی دارند این شایعه را جا بیندازند که «جلیلی گفته است بهنفع رئیسی کنار میروم» اما هنوز هیچ اظهارنظر رسمی و غیررسمی از سوی جلیلی و رسانههای منسوب یا نزدیک به او منتشر نشده است. بااینحال همچنان مهرداد بذرپاش یکی از گزینههای مهم احتمالی و رقیب جدی رئیسی است. خبرگزاری تسنیم خبر داد که ٥١٠ فرزند شهید از بذرپاش حمایت کردهاند. در نامه خانواده شهدا خطاب به بذرپاش آمده است: «دعوت و حمایت ما یادگاران شهدا از جنابعالی برخلاف مناسبات متعارف و متداول سیاسی، یک اقدام خیرخواهانه برای بازگشت به روحیه ایثارگرانه در جامعهای است که رویکرد تکنوکراتسالارانه مانع از دستیابی به اهداف متعالی آن است».