پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : شرق نوشت: قطب الدین صادقی که این روزها نمایش «مروارید» را در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه دارد، درباره شرایط فرهنگی امروز جامعه توضیح داد.
قطبالدین صادقی این روزها ساعت ١٩:٣٠ نمایش «مروارید» را در تالار ناظرزادهکرمانی تماشاخانه ایرانشهر کار میکند که درباره حمله مغول است و اینکه سرباز و فرماندهای در تدارک بیرونکشاندن صندوقی پر از مروارید از دختری به همین نام هستند، اما... با او درباره وضعیت فرهنگی و مناظرهها گپ زدهایم و مروری اجمالی هم بر نمایش مروارید کردهایم.
نظرتان درباره برنامههای فرهنگی نامزدها چیست؟
وضعیت ملتهب است چون ما پول نداریم. برای همین بهلحاظ اقتصادی تئاتریها در شرایط سخت و بحرانی بهسر میبرند و خیلیها مجبور شدهاند تئاتری را به صحنه بیاورند که درخور تئاتر نیست و برای مثال از چهرههای شناختهشده بدون هیچ برنامه درست تمرینی و اجرائی استفاده کنند. برای اینها دیگر محتوا اصلا مهم نیست و هرچه کارشان مبهمتر باشد، انگار سود دهی بیشتری هم خواهد داشت. این کارها بدون هویت ملی است و مرتبط با مخاطب ایرانی نیست.
چه پیشنهادی به نامزدهای ریاستجمهوری دارید؟
باید بر اساس برنامههایشان داوری کرد وگرنه هرکسی بهراحتی میتواند شعار بدهد.
مناظرهها را دنبال کردهاید. کدامها برنامه فرهنگی بهتری داشتهاند؟
کم و زیاد دنبال کردهام و برنامههایشان را خواندهام و خلاصهاش اینکه درمجموع آقای روحانی از بقیه منطقیتر است و به تعادل جامعه و تقسیم فرهنگ و قدرت اجتماعی نظر دارد. در ضمن آقای جهانگیری هم حضور درخشانی داشت؛ من در ابتدا فکر میکردم که بر پایه روابط معاون اول شده است، اما بنا بر نوع برخورد و قاطعیت در گفتارش دیدم که شایستگیهای بسیاری دارد. به نظرم این دو نامزد با تعاریف فرهنگی آشنایند و برنامههای بهتری دارند.
در این میان برخی از نامزدها وعدههای اقتصادی دادهاند که اصلا معلوم نیست چگونه باید عملی شود؟
من هم میتوانم شعار و وعده بدهم، اما این وعدهها با یک عقل سلیم و برآمده از تخصصهای راستین و ارزشهای اقتصادی همخوانی ندارد. میدانیم چنین وعدههایی عملی نمیشود چون اگر یارانهها افزایش پیدا کند زندگی مردم جهنمی خواهد شد و همهچیز قیمتش بالا میرود و تورم بیداد میکند. نمیشود با بخشش بهدرستی کار کرد و این بخششها مردم را بهسوی کارنکردن سوق میدهد و باید راهکارهای عملی برای فعالکردن نهادهای صنعتی، اقتصادی و کشاورزی در نظر گرفت و با بهکار گماردن متخصصان و تولید کار و کارآفرینی به داد مردم رسید و با بذلوبخشش و صلهدادن همگانی نهتنها دردی دوا نخواهد شد که این خود باز معضلی بدون درمان خواهد بود. به تولید کشاورزی، گردشگری و تولید صنعتی و فرهنگی بها بدهند و وعدههای همینطوری ندهند.
نظرتان درباره بهترشدن اوضاع فرهنگی چيست؟
هرچیزی که ما را با جهان در یک رابطه منطقی قرار دهد بهتر است و باید تمامی برنامهها ما را از تشویش و اضطراب دور کنند و مردم را با شایستگی بهسوی آنچه درخورشان هست، ببرند. ما نیازمند عدالت، امنیت، آزادی، رفاه و امکان خلاقیت هستیم و این پنج عنصر روح خودش را در مردم میدمد. مهمترین چیزهایی که درحالحاضر جامعه و نظام برای مردم نیاز دارند ایجاد انگیزه سالم در آنهاست و اگر کسی بتواند آن پنج مورد اساسی را در برنامههایش عملی کند؛ ما بر کتفش بوسه میزنیم.
در نمایش اخیرتان رجعت تاریخی کردهاید، چرا مغول؟
گوته میگوید که اگر ما گذشته را نفهمیم، ناچار به تکرار تاریخ خواهیم شد. ما کشوری هستیم که همواره مورد هجوم و تاختوتاز بیگانگان قرار گرفتهایم و همواره مجبور به دفاع از خود بودهایم. من در تاریخ جهانگشای جوینی چهار، پنج خطی درباره این داستان دیدم که خواستم آن را به شیوه نمایشی و با گسترش آن داستان خیلی کوتاه برای مخاطبان نمایش ارائه کنم. ما خواستهایم مرواریدی را برجسته کنیم که در آن تاریخ فقط آمده که چون مروارید را قورت داده و وقتی به مغول میگوید درجا میکشدش، اما در آن مقطع مغول شکم بیش از صد هزار انسان ایرانی را میدرد که بتواند مرواریدهای قورتدادهشده را بیرون بیاورد. در آن نوشته زن بسیار مفلوک است و من خواستم که به این زن هویت و مقاومتی در برابر مغول بدهم.