arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۴۵۳۷۴
تاریخ انتشار: ۴۰ : ۲۱ - ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۶

کردوانی: بخشی از ریزگردها در ایران مربوط به ترکیه است

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
پدر علم کویر شناسی ایران و جغرافیدان برجسته کشور گفت: بخشی از پدیده ریزگردها در ایران به ترکیه مربوط می شود و سدسازی در ترکیه می تواند باعث تشدید این ریزگردها در ایران شود.
 
به گزارش انتخاب به نقل از ایرنا، پروفسور پرویز کردوانی روز یکشنبه در نشست دانشجویان و حفاظت محیط زیست در دانشگاه آزاد واحد شهرکرد افزود: ایجاد سد سازی در بالا دست ترکیه، باعث خشک شدن دشتها در پایین دست شده است و این مساله نیز باعث تشدید ریزگردها در ایران می شود.
 
به گفته وی، هنگامی که سدی ساخته می شود باید بیشترین آب به پایان دست انتقال داده شود، اما اکنون این اتفاق نمی افتد و آب روستاها با احداث سدها به شهرها اختصاص می یابد.
وی افزود: مالچ پاشی نفتی بر روی ماسه ها 11 عیب دارد و هر کسی برای مهار ریزگردها و ماسه ها مالچ نفتی مصرف می کند، به انسان ها ضرر می رساند.
کردوانی پیشنهاد کرد: برای این کار از روش های طبیعی که کمترین ضرر را برای انسان ها دارد، باید استفاده کرد.
 
این استاد دانشگاه یادآور شد: سد سازی باعث تغییر اقلیم نمی شود و آنچه در برخی رسانه ها در این زمینه مطرح می کنند، صحیح نیست.
کردوانی یادآور شد: آنچه در این زمینه مغفول مانده است، مدیریت در سدهاست که همراه با رسوب شده اند و پشت این سدها اکنون از گل و لای و رسوب خاک انباشته شده است.
به گفته وی، کاهش بارش ها در کره زمین بدلیل گرم شدن زمین است، بگونه ای که این گرما باعث شده مناطق کم بارش دارای بارشی کمتر و مناطق پر بارش دارای بارشی بیشتر نسبت به گذشته شده است.
 
وی تعاریف ارائه شده از محیط زیست را اشتباه دانست و گفت: محیط زیست به این معناست که مجموعه ای از خاک، آب و هواست که زیستگاه موجودات زنده است.
کردوانی افزود: این که عده ای منابع را به تجدید پذیر و تجدید ناپذیر تقسیم می کنند، اشتباه است، زیرا برخی از منابع مانند جنگل و مراتع نه تجدید پذیر بلکه تکثیر پذیر هستند.
 
وی گفت: دیگر آبی در کشور وجود ندارد و به جای این که اختصاص آب به صنایع با بخش کشاورزی مورد حمایت واقع شود، باید مردم را به درست مصرف کردن آب راهنمایی کرد.
به گزارش ایرنا، در این نشست جمعی از دانشجویان و استادان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد و فعالان محیط زیستی حضور داشتند.
 
از آنجا که ترکیه سدهای بزرگی را فقط برای مصارف داخلی خود ساخته است و آب آنها در همان بالا دست مصرف می شود، تاثیر زیادی بر روی رودخانه های دجله و فرات گذاشته و یکی از عامل های اصلی پدیده ریزگرد در ایران است.
حداکثر اثر این آب ها بر رودخانه دجله 14درصد است و در فرات هیچ تاثیری ندارد؛ همچنین ایران تاکنون از حقآبه خود در این رودخانه ها استفاده نکرده است.
نظرات بینندگان