arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۴۵۹۵۳
تاریخ انتشار: ۱۳ : ۱۸ - ۰۳ خرداد ۱۳۹۶
نشریه هندو:

روحانی با چه چالش هایی در داخل و خارج مواجه است؟ / آغوش باز ترامپ برای ملک سلمان، آغاز یک رویارویی با «شیخ دیپلمات» است

تازه ابتدای مشکلات داخلی روحانی و چالش های او با همسایگان عرب و با آمریکا است. بعد از یک دوره سخت تبلیغات انتخاباتی حسن روحانی در نهایت برای یک دوره چهار ساله دیگر به عنوان رییس جمهور ایران انتخاب شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

روحانی با چه چالش هایی در داخل و خارج مواجه است؟ / آغوش باز ترامپ برای ملک سلمان، آغاز یک رویارویی با «شیخ دیپلمات» است

سرویس بین الملل «انتخاب»؛ نشریه هندو نوشت: تازه ابتدای مشکلات داخلی روحانی و چالش های او با همسایگان عرب و با آمریکا است. بعد از یک دوره سخت تبلیغات انتخاباتی حسن روحانی در نهایت برای یک دوره چهار ساله دیگر به عنوان رییس جمهور ایران انتخاب شد. 

به گزارش «انتخاب»؛ مشارکت 73 درصدی مردم ایران و پیروزی قاطع روحانی در مقابل رقیب اصولگرای خود ابراهیم رییسی در دور اول به دلیل رای اکثریت طبقه شهری به روحانی بود. در طول انتخابات، ساعت رای گیری بارها تمدید شد و این نشانه مشارکت بالای مردم ایران بود که باعث خوشحالی اردوگاه روحانی شد.

در سال 2013 روحانی در تبلیغات انتخاباتی خود با تمرکزی که بر لغو تحریم های هسته ای و به سرانجام رساندن مذاکرات هسته ای داشت پیروز شد. او با نهایی کردن برجام و ایجاد رشد 6 درصدی در کشور موفقیت های خوبی در حوزه اقتصادی کسب کرد اما انتظار مردم بیش از اینها بود.

رییسی در مناظره های انتخاباتی گفته بود که روحانی قادر نیست چک برجام را نقد کند.

نظرسنجی های انجام گرفته در طول دوران تیلیغات انتخاباتی نشان دهنده محبوبیت روحانی بود چرا که مردم رییسی را یک تازه وارد در امر سیاست میدانستند. با اینحال نگرانی هایی از بابت دیگر کاندیدای رقیب یعنی محمد باقر قالیباف شهردار تهران وجود داشت.

پیروزی قطعی روحانی در دور اول بعد از پیروزی اعتدالیون در مجلس و مجلس خبرگان قدم بزرگی به شمار می رفت.

چالش اصلی روحانی حفظ رشد اقتصادی و فرآیند اصلاحات در کشور است تا بتواند بر بحران بیکاری جوانان فائق آید. او وعده توسعه آزادی و نقش زنان و پاسخگویی بیشتر را به مردم داده است. در سیاست خارجی، روحانی تصویری از خود به عنوان یک شخصیت اعتدالگرا نشان داد. او با سیاست های پیچیده بیگانه نیست. از سال 1989 تا 2005 دبیر شورای عالی امنیت ملی بوده و بین سالهای 2003 تا 2005 مذاکرات هسته ای را هدایت می کرد. در این دوران او نایب رییس مجلس و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز بوده است. بعد از پایان دوران احمدی نژاد وظیفه مذاکره هسته ای از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه با وزارت جواد ظریف منتقل شد.

علاوه براین، چالش های داخلی روحانی باید برجام را در مقابل کنگره و دولت متخاصم ترامپ نیز حفظ کند. در خلال تبلیغات انتخاباتی آمریکا، ترامپ توافق هسته ای را بدترین توافق تاریخ خواند و آن را تهدید به نابودی کرد. پس از روی کار آمدن ترامپ ،او متوجه شد که این توافق دو جانبه نیست و نمیتوان به طور یک طرفه آن را نابود کرد. در ماه آپریل دولت ترامپ حفظ تعهدات ذیل برجام از سوی ایران را تایید کرد. اخیرا دولت ترامپ طرح توقف تحریم های ایران را مجددا تمدید کرد.

برجام نتیجه مذاکرات طولانی طی بیش از یک دهه است . در سال 2015 بر اساس ارزیابی ها ایران تنها چند ماه تا دستیابی به اورانیوم غنی شده لازم برای ساخت بمب فاصله داشت. با این وجود با توجه به تردیدها، برجام بهترین راه برای افزایش بازرسی ها و جلوگیری از تبدیل ایران به یک قدرت هسته ای با بمب اتم بود. 

شاید نگران کننده ترین بحث، به اغوش کشیدن عربستان توسط ترامپ باشد.  سفر ترامپ به ریاض، تردیدها درباره دخالت بیشتر آمریکا در امور یمن را کمتر کرده و امکان رویارویی با ایران را بیشتر کرده است.

در سال 2016 ، 19 تن از نیروهای دریایی آمریکا توسط ایران در دریای خلیج فارس دستگیر شدند. اتهام آنها ورود به آبهای سرزمینی ایران بود. این بحران در عرض چند ساعت به لطف تماس های تلفنی وزرای خارجه آمریکا وایران یعنی جان کری و جواد ظریف حل و فصل شد.

قسمت مهم ماجرا اینجاست که ایران یکی از اصلی ترین محالفان داعش در منطقه است. با این حال آمریکا در تلاش است که یک ائتلاف نظامی به سرکردگی عربستان در منطقه با هدف مبارزه با داعش به فرماندهی راحیل شریف در منطقه به همراه 41 کشور دیگر ایجاد کند. هنوز مشخص نیست که نقش این ائتلاف مبارزه با داعش است یا مبارزه با ایران یا یمن یا حتی حفظ دیکتاتوری های منطقه.

در ربع قرن گذشته، آمریکا سیاست مهار دوگانه ایران وعراق را سیاست مناسبی برای اسرائیل و عربستان می دانست. تلاش اوباما برای به سرانجام رسیدن برجام منجر به پایان سیاست گذشته شد. اگر بازگشت به آغوش سعودی تنش ها را بیشتر کرده و به سقوط برجام بیانجامد میتواند ایران را مجبور به خروج از برجام کرده و منطقه را با معضلات جدیدی روبه رو کند که آغاز چالش های روحانی است.


نظرات بینندگان