پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : نيكي كريمي بازيگر سينماي ايران كه تاكنون سه سينمايي به عنوان كارگردان در ژانر اجتماعي ساخته است، به قول خودش «سوت پايان» پس از دو فيلم اولش بالاخره توانست رنگ پرده را ببيند.
موضوع فيلم از دغدغههايم ميآيد
كارگردان «سوت پايان» دربارهي ايده ساخت اين فيلم به خبرنگار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) گفت: موضوع اين فيلم چهار سال پيش و در زماني كه داور جشنواره «لوكارنو» بودم به ذهنم رسيد. آن زمان فيلمي از خانم شيخ الاسلامي با موضوع زناني كه شوهرانشان را به قتل رساندهاند در جشنواره حضور داشت و من آن را ديده بودم. ديدن اين فيلم اولين جرقههاي ايده ساخت «سوت پايان» در ذهن من بود.
وي ادامه داد: پس از آن نيز با كارگرداناني برخورد كردم كه وقتي مشكلي براي يكي از نابازيگرانشان پيش ميآيد بدون هيچ اهميتي از كنار آنها ميگذشتند و تنها به اينكه فيلمشان را به پايان برسانند فكر ميكردند. در واقع ميتوانم بگويم اين دو موضوع ايده اصلي فيلم «سوت پايان» را به من داد.
اين كارگردان سينما با اشاره به اين كه «سوت پايان» مضموني كاملا انساني دارد، خاطرنشان كرد: به نظر من حرف اصلي «سوت پايان» طرح اين پرسش است كه آيا در جريان زندگي بايد فقط به خودمان فكر كنيم؟! و يا اينكه نسبت به اتفاقاتي كه پيرامون ما ميافتد نيز حساس باشيم.
من هم ميتوانستم فيلم تجاري بسازم اما...
اين بازيگر سينماي ايران در پاسخ به اين كه چرا سرمايهگذاري اين فيلم را خودش برعهده گرفته است، عنوان كرد: من هم مانند فيلمسازان ديگر، ميتوانستم فيلم تجاري بسازم كما اين كه بسياري از تهيهكنندگاني كه در سينما اسم و رسمي دارند به من چنين پيشنهادي دادند. اما من دوست داشتم فيلمنامهاي كه براي «سوت پايان» نوشته بودم را در هر صورت بسازم. در اين راستا نيز همه چيز دست به دست هم داد تا مجبور شوم سرمايهگذاري سومين فيلم را خودم برعهده داشته باشم.
نيكي كريمي كه بعد از كارگرداني دو فيلم ديگر، توانسته براي «سوت پايان» فرصت اكران عمومي در سينماها را بگيرد، افزود: اصولا از ابتدا فكر نميكردم كه قرار است «سوت پايان» يك فيلم تجاري و پرفروش باشد. اما در عين حال مطمئن بودم هر نوع سينمايي كه به آن ايمان داشته باشيم مخاطب خود را پيدا ميكند. در همين راستا نيز وقتي فيلم را در چند شب گذشته كنار مخاطبان در سينما «آزادي» ديدم متوجه شدم كه «سوت پايان» مخاطبان خود را پيدا كرده است.
كريمي دربارهي زمان اكران فيلمش اظهار كرد: نميتوانم بگويم از زمان اكران فيلم خيلي راضي هستم چراكه سينماهاي شاخص براي نمايش فيلمهاي ديگري در نظر گرفته شدهاند. اما با كار خوبي كه «هدايت فيلم» به عنوان شركت پخش كننده براي «سوت پايان» انجام داد، توانستيم در همين شرايط نيز 14 سينما را در اختيار داشته باشيم اما در هر صورت اميدوارم كه اين تعداد افزايش پيدا كند.
اين كارگردان در پاسخ به اين كه «چرا فيلم را در اين زمان اكران كرده است؟» گفت: من سعي كردم قبل از اكران خيلي به اين كه فيلم قرار است در چه شرايطي اكران شود فكر نكنم، چرا كه اگر «سوت پايان» در حال حاضر اكران نميشد اكران بعدي آن ممكن بود به ماه مهر و يا ماههاي بعد از آن بيفتد. من احساس كردم كه در تابستان و زماني كه حتي مردم ميتوانند تا پاسي از شب در سينماها فيلم ببينند، ميتوانم فيلمم را اكران كنم.
پايانبندي فيلم با نسخهي جشنواره متفاوت است
نيكي كريمي در بخش ديگري از اين گفتوگو درباره مميزيهاي انجام شده در نسخهي فعلي «سوت پايان» كه در سينماها اكران شدهاست،گفت: اين فيلم مميزيهايي داشت و من سعي كردم تمام آنها را برطرف كنم، چرا كه دوست داشتم «سوت پايان» در هر صورت اكران شود. حتي نسخهاي كه در حال حاضر در سينماها اكران ميشود از جهت پايانبندي با نسخه نمايش داده شده در جشنوارهي فيلم فجر متفاوت است. اين مساله به دليل آن است كه يكسري از مميزيها روي فيلم وجود داشت كه به خاطر آن مجبور شديم، مونتاژ فيلم را تغيير دهيم.
اين هنرمند دربارهي اين كه اعمال مميزيها به فضاي كلي فيلم لطمه زده است، اظهار كرد: در هر صورتمميزيهايي صورت گرفته باعث ميشود كه كمي به فضاي فيلم لطمه بخورد، اما من با آن مشكلي ندارم چرا كه دوست داشتم «سوت پايان» پس از دو فيلم اولم كه اكران نشد بالاخره رنگ پرده را ببيند.
وي ادامه داد: من در اين سالها ياد گرفتهام كارم را انجام بدهم و دلم نميخواهد به خاطر اين كه به من ميگويند جايي از فيلمت را تغيير بده، خانه نشين شوم.
اين بازيگر و كارگردان سينما يادآور شد: در هر صورت دوست دارم كه دو فيلم قبليام نيز اكران شود. اميدوارم در اين دوره از معاونت سينمايي اتفاقات خوبي براي آن دو فيلم بيفتد و من نيز حتما پس از پايان اكران «سوت پايان» براي اكران دو فيلم ديگرم اقداماتي را انجام خواهم داد.
نيكي كريمي همچنين از تلاش پخش كننده فيلمش تقدير كرد و گفت: اتفاق خوشايندي كه براي اكران «سوت پايان» افتاد اين بود كه پس از نمايش اين فيلم در سالن برج ميلاد درجشنواره فيلم فجر، آقاي مرتضي شايسته با من تماس گرفتند و گفتند كه فيلم را ديده و دوست دارند ايشان پخش كننده فيلم باشند. به نظر من اين ارتباط قلبي ايشان با فيلم بسيار حائز اهميت است.
به گزارش ايسنا، در بخش ديگري از اين نشست، فضاي كلي فيلم «سوت پايان» مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
كارگردان «سوت پايان» دربارهي تحقيقات ميداني براي ساخت اين فيلم گفت: من از طريق دوستي كه دارم به مراكزي مانند كانون اصلاح و تربيت نزديك هستم. حتي چند باري براي كانون كلاسهاي بازيگري گذاشته بودم بنابراين به تحقيق نيازي نداشتم.
وي ادامه داد: در مورد «كليه» فروشي هم كه در فيلم به آن اشاره ميشود، مستندي را از يك كارگردان فرانسوي در يكي از شبكههاي خارجي ديده بودم. اين مستند در ايران فيلمبرداري شده بود و بسيار روي من تاثير گذاشت، چرا كه در اين فيلم نشان داده ميشود يك دختر 18 ساله براي فرستادن برادرش به دبستان مجبور ميشود كليه خودش را بفروشد.
كريمي دربارهي اين كه «آيا پايبندي به فضاي مستند برايش اهميت دارد؟»پاسخ داد: من نهايت سعيام را انجام دادم تا هيچ مورد مصنوعي در فضاسازيهاي فيلم ديده نشود و براي همين موضوع جلسات متعددي را با گريمور، فيلمبردار و صدابردارمان داشتيم. به عنوان مثال من حتي به گريمور گفته بودم كمتر از پودرهاي گريم روي چهره بازيگران استفاده كند چراكه ميخواستم چهره بازيگران گرمازدگي حاصل از راه رفتن در شهر را نشان دهد يا در طراحي صحنه خانه دو بازيگر اصلي داستان، سعي كردم بينظمي و آشفتگي زندگي زن و شوهر هنرمندي كه همزمان با يكديگر بيرون از خانه كار ميكنند را نشان بدهم.
وي درباره انتخاب تورج اصلاني به عنوان فيلمبردار «سوتپايان»،گفت: ايشان از دوستان چند ساله من هستند كه در ساخت تيزر با هم همكاريهاي بسيار خوبي داشتهايم. در واقع آقاي اصلاني يكي از افراد پيگيري بودند كه باعث شدند اين فيلم ساخته شود.
نيكي كريمي با انتقاد از نحوهي نمايش فيلمش در سالن ميلاد در ايام جشنواره فجر اظهار كرد: صدا و تصوير كيفيت بدي داشت و از تمام كساني كه فيلم را در آن سالن ديدهاند؛ خواهش ميكنم يك بار ديگر آن را در يكي از سينماهاي خوب تهران ببينند.
اين بازيگر و كارگردان سينما در پاسخ به اين پرسش كه چرا فضاسازي بازيهاي جام جهاني در فيلم تا اين حد پررنگ است، تصريح كرد: فيلمنامه بارها بازنويسي شد كه آخرين مرتبه آن مربوط به زمان برگزاري بازيهاي جام جهاني ميشد. به نظرم يكي از مسائلي كه در زندگي مردم يك كشور تاثير بسياري ميگذارد ورزش فوتبال است. حال در اين ميان وقتي رويدادي مانند جام جهاني فوتبال نيز اتفاق ميافتد جو خاصي در تمام كشورهاي دنيا ايجاد ميشود.
نيكي كريمي خاطرنشان كرد: جام جهاني از آن جهت براي من اهميت دارد كه نوعي كنتراست و تضاد را در جوامع ايجاد كند. در واقع اگر خوب دقت كنيم ميبينيم كه هنگام برگزاري جام جهاني عدهاي در گوشهاي از دنيا به خوشحالي و پايكوبي ميپردازند و عدهاي نيز در گوشهي ديگري گرفتار مشكلات روزمره زندگي خود هستند. در واقع اين تضاد بود كه باعث شد من جام جهاني را در فيلمنامهام بياورم. در «سوت پايان» ميبينيد كه وقايع پاياني فيلم همزمان با آخرين بازي جام جهاني و خوشحالي عدهاي از مردم به وقوع ميپيوندد، در حالي كه در جاي ديگري زني تنها در حال اعدام شدن است. نام «سوت پايان» از همين نكته گرفته شده است.
مهدويفر:
نيكي كريمي دقيقا ميدانستند از بازيگر چه ميخواهند
هستي مهدويفر بازيگر «سوت پايان» هم كه در اين نشست نيكي كريمي را همراهي ميكرد، دربارهي حضورش در اين فيلم گفت: دستيار خانم كريمي مرا ميشناخت. ايشان در هنگام انتخاب بازيگر براي اين فيلم با من تماس گرفت. پس از آن، فيلمنامه را خواندم و پس از تستهاي بسيار قرار شد كه در «سوت پايان» بازي كنم.
وي دربارهي نحوهي نزديك شدن به نقشش اظهار كرد: قبل از اين كه فيلمبرداري را آغاز كنيم سعي كرديم نمونههايي از شخصيتي كه قرار بود بازي كنم را ببينيم كه اين كار ميسر نشد. اما نكته مهمي كه براي من وجود داشت اين بود كه خانم كريمي خودشان تجربه بسيار زيادي در بازيگري داشتند و دقيقا ميدانستند از بازيگر چه ميخواهند. در واقع بايد بگويم من در طول بازي در «سوت پايان» خيلي اذيت نشدم چرا كه هميشه احساس ميكردم خانم كريمي به عنوان يك بازيگر توانمند در كنار من حضور دارند.
مهدويفر دربارهي آينده بازيگرياش نيز بيان كرد: پس از فيلم «سوت پايان» يك فيلم سينمايي با آقاي محمدپور كار كردم. در اين فيلم من يك نقش مكمل و بسيار متفاوت را بازي ميكنم، البته بازي درچند تله فيلم به من پيشنهاد شد اما مايل هستم كه در سينما به كار خود ادامه بدهم.
نيكي كريمي: آيندهي مهدويفر درخشان است
سپس نيكي كريمي با يادآوري نحوهي بازي گرفتن از بازيگرانش ادامه داد: من 20 روز قبل از شروع فيلمبرداري، لباسهايي كه بازيگران بايد سر صحنه ميپوشيدند را به آنها دادم و درخواست كردم كه با پوشيدن آنها در فضاي مدنظرم قرار گيرند. من به عنوان كارگردان تاكيد داشتم كه آنها حتما زندگي حال حاضرشان را فراموش كرده و مناسبات زندگي فعلي خود را حداقل براي چند روز تغيير دهند.
كريمي، آينده مهدوي فر را در بازيگري سينما درخشان دانست و افزود: به نظرم هستي مهدويفر خيلي با استعداد است. او هم بسيار متمركز و هم در تكرارهاي متعدد بسيار صبور است. اين مطلب براي يك بازيگر كه ميخواهد آينده روشني را پيش رو داشته باشد اهميت بسياري دارد.
×××
نيكي كريمي در بخش ديگري از اين نشست، دربارهي اين كه دغدغهي كارگرداني را از چه زماني داشته است به ايسنا گفت: زماني كه بازيگري را شروع كردم دغدغهاي در اين زمينه شغلي نداشتم. چرا كه آن زمان تنها مسالهاي كه ذهن مرا كاملا به خود مشغول ميكرد، ادبيات بود. اما در هر صورت بازي در نقشهايي به من پيشنهاد شد و آن را پذيرفتم.
وي در عين حال گفت:اگر چه در گذشته دغدغه بازيگري نداشتم اما پس از آن كه توانستم نقشهاي مهمي را در سينما بازي كنم، به اين بخش علاقهمند شدم و در حال حاضر بازيگري به يكي از دغدغههايم تبديل شده است.
براي كارگرداني دغدغه بيشتري دارم
بازيگر «سارا» و نقش «پري» ادامه داد: ممكن است بسياري از افراد در سينما باشند كه يك كار براي آنها راضي كننده باشد اما من از بازيگري به دستياري رسيدم و علاقه من به ادبيات باعث شد كه دوست داشته باشم موضوعاتي را به فيلم تبديل كنم و آنها را به همه نشان دهم. در واقع بايد بگويم بازيگري براي من خيلي مهم است اما براي كارگرداني دغدغه بيشتري دارم.
وي ادامه داد: شايد بتوانم بگويم وسواسي كه من در انتخاب نقشهايم دارم كمتر كسي در سينما دارد. بطور مثال با وجود پيشنهادات زيادي كه شده است تاكنون سريال و تله فيلم كار نكردم و تنها كاري كه براي تلويزيون انجام دادم سريال آقاي كمال تبريزي است، چرا كه فكر ميكنم ايشان انسان بسيار فوق العادهاي هستند.
اينبار ميخواهم از يك فيلمنامه آماده استفاده كنم
كريمي در پاسخ به اين پرسش كه آيا در آينده نيز فيلمهايي را كارگرداني خواهد كرد؟، گفت: هنوز فيلمنامهاي كه باب ميلم باشد به دستم نرسيده است. سعي ميكنم در فيلم آيندهام از يك فيلمنامه آماده استفاده كنم چرا كه وقتي شما يك فيلمنامه را خودتان مينويسيد دردسرهاي زيادي خواهيد داشت. به عنوان مثال در فيلمنامه«سوت پايان» حتي دادگستري هم بخشهايي از فيلمنامه را عوض كرد و در كل فشار زيادي را متحمل شدم و به همين دليل دوست دارم اين بار از يك فيلمنامه آماده استفاده كنم تا چنين دغدغههايي را نداشته باشم.
بسياري نميدانستند من فيلمسازي ميكنم
نيكي كريمي در بخش ديگري از اين گفت وگو به حضورش در سينما هنگام بليت فروشي «سوت پايان» اشاره كرد و درباره واكنش مردم نسبت به حضور او در كنارشان، يادآور شد: بسياري نميدانستند كه من فيلمسازي هم ميكنم يا اينكه مخاطباني بودند كه از دليل فيلمسازيم در كنار بازيگري سوال ميكردند. حتي يكي از مخاطبان از اينكه اين فيلم نيز مانند بسياري از فيلمهايي كه در سينما اكران ميشود، فست فودي نيست و مخاطب را به تفكر وا ميدارد بسيار تشكر كرد. در كل واكنش مخاطبان مثبت و بسيار متفاوت بود.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا حضورش در سينما براي جذب مخاطبان موثر بوده است يا خير؟، اظهار كرد: فكر ميكنم حضورم در جذب مخاطبان موثر بود. جالب است كه نكتهاي را تعريف كنم. چند سال قبل كه من در جشنواره برلين داور بودم با يك كارگردان چيني كه فيلمهاي خاصي ميسازد و بسيار هم در كشورش معروف است، صحبت كردم. وقتي صحبت ما به مشكلات ساخت فيلمهاي غير تجاري رسيد او از ابتكارش براي اولين فيلمش تعريف كرد.
كريمي يادآور شد: آن كارگردان چيني ميگفت هنگامي كه اولين فيلمش را ساخته بود، مجبور شد در وسط ميدان اصلي شهر بالاي نردهبان رفته، پوستر فيلم را پخش و از مردم خواهش كند كه فيلم را ببينند! اين داستان وقتي جالب ميشود كه بدانيم اين كارگردان چيني برنده جايزه اسكار هم بوده است.
وي با اشاره به اينكه در ادامه اكران «سوت پايان» در سينماهاي مختلف براي بليت فروشي حضور پيدا خواهد كرد، بيان كرد: من قبل از «سوت پايان» دو فيلم ديگر ساختهام كه اكران نشد. ميخواهم با اكران خوب «سوت پايان» نشان بدهم كه فيلمهاي غير تجاري هم ميتوانند به خوبي اكران شده و مورد استقبال مردم نيز قرار بگيرند. ميخواهم پشت فيلمم بايستم و از آن حمايت كنم چرا كه در هر صورت من براي ساخت اين فيلم زحمت بسياري كشيدم.
كريمي با اشاره به اين كه حضورش در سينماها ميتواند تبليغ خوبي براي «سوت پايان» باشد، تصريح كرد: هزينه تبليغات در تلويزيون و بيلبوردهاي شهري بسيار بالا است و سعي ميكنيم تا آنجا كه ميتوانيم از ظرفيتهاي موجود كه هزينهبر نيستند استفاده نماييم. البته تبليغات تلويزيوني هم بسيار خوب است و در جذب مخاطب تاثير بسياري دارد.
نيكي كريمي دربارهي حضور «سوت پايان» در جشنوارههاي خارجي هم گفت: پخش بينالمللي «سوت پايان»بر عهده آقاي اطبايي است. «سوت پايان» براي جشنواره برلين انتخاب شد كه من اشتباه كردم و آن را به دليل نمايش در افتتاحيه كن به اين جشنواره ندادم. براي جشنوارههاي ديگر نيز در حال مذاكره هستيم و بايد ببينيم در آينده چه پيش خواهد آمد.