پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : وزیر خارجه قطر گفت: دخالت هیچ کشوری را در امور داخلی قطر نمی پذیریم.
به گزارش انتخاب به نقل از خبرگزاری صداوسیما وزیر خارجه قطر گفت: دخالت هیچ کشوری را در امور داخلی قطر نمی پذیریم.
شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی در گفتگو با شبکه الجزیره در دوحه درباره اقدام سه کشور عرب خلیج فارس در قطع روابط خود با قطر و در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از دلایل این بحران چیست، گفت: ما تعجب و تاسف خود را از این رفتار کشورهای برادر نظیر عربستان سعودی، بحرین و امارات عربی متحده در همکاری با مصر اعلام کردیم. این گونه اقدامات تنش آفرین بوده که در مقایسه با گذشته بی سابقه است. درباره دلایل این بحران هم نمی دانم که آیا واقعا دلایلی برای این بحران وجود ندارد یا این که براساس موضوعاتی است که اطلاعی از آن نداریم. حتی اگر دلایل واقعی وجود داشته باشد، رسانه ها دست به این گونه تنش ها و پخش دروغ های رسانه ای و ارائه یک تصویر ضد واقعی علیه قطر نمی زدند، این گونه اقدامات به دنبال ضربه زدن به ثبات و امنیت قطر بر اساس داستان های دروغ است. در صورتی که این بحران دلایل واقعی داشت این دلایل در نشست های شورای همکاری مطرح شد. در ابتدای تنش های رسانه ای در نشست وزرای امور خارجه شورای همکاری حضور داشتیم و به هیچ تنشی در روابط میان اعضای شورای همکاری خلیج(فارس) اشاره ای نشد. همچنین زمانی که در نشست سران شورای همکاری خلیج(فارس)، کشورهای عربی با آمریکا در ریاض حضور یافتیم، دیدارهایی میان اعضای شورای همکاری برگزار شد و به دلایل این تنش ها پرداخته نشد و همچنین هیچ نشانه ای از تنش وجود نداشت. این تنش ها با پخش اخبار دروغ پس از جنایت هک پایگاه اینترنتی خبرگزاری قطر و پخش اظهارات دروغ علیه امیر قطر آغاز شد. بر اساس این حادثه بود که تنش های رسانه ای بی سابقه ای آغاز شد که در گذشته در میان اعضای شورای همکاری سابقه نداشته است. در همه این رسانه ها به قطر به عنوان یکی از اعضای شورای همکاری توهین شد. ما وارد این تنش ها نشدیم و این تنش های رسانه ای را با تنش های مشابه مقابله نکردیم و موضع منطقی داشتیم ولی تا کنون چنین تعاملی با ما نداشته اند.
وی در پاسخ به این پرسش که گفته شده است شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر برای مردم این کشور سخنرانی خواهد کرد، آیا این سخنرانی امشب پخش خواهد شد،گفت: قرار بود وی درباره حوادث و تحولات اخیر خطاب به ملت قطر سخنرانی کند ولی امیر کویت با وی گفتگوی تلفنی داشت و امیر قطر نیز ایراد این سخنرانی را برای دادن فرصت به امیر کویت برای تحرکات و ارتباطات خود با طرف های بحران تا فردا به تعویق انداخت. همیشه امیر کویت تحرکاتی برای حل بحران ها دارد. وی نقش مهمی در حل بحران در سال 2014 داشت و ما همچنان در قطر احترام زیادی برای وی قائل هستیم و به تمایلات وی برای به تعویق انداختن سخنرانی امیر قطر احترام گذاشته ایم تا ابعاد این بحران روشن شود.
وزیر خارجه قطر در پاسخ به این پرسش که دیروز وزرای خارجه کشورهای مختلفی با شما گفتگو کردند، همچنین کشورهای مختلف بیانیه هایی صادر کرده اند، این تلاش ها و تماس ها تا کنون توانسته است، نقشی در حل بحران داشته باشد،گفت: این کشورها(عربستان، امارات و بحرین و مصر) تصمیمات یکجانبه و بی سابقه ای داشتند که بر شهروندان قطر و روابط خانوادگی میان ملت های شورای همکاری تاثیرگذار بوده است ولی تا کنون قطر هیچ اقدام تنشی نداشته چرا که این کشور بر این باور است باید این اختلافات میان کشورهای دوست و برادر از طریق گفتگو حل و فصل شود. باید در گفتگوهای صریح دیدگاه ها و اختلافات را مطرح و تلاش کرد از میزان این اختلافات کاسته شود و به نظرات یکدیگر احترام گذاشت. امروز تماس های زیادی با وزرای خارجه کشورهای دوست و برادر داشتم و همه ابراز همبستگی خود را با قطر اعلام و تاکید کردند که امیدوارند این بحران در سریعترین زمان ممکن حل شود و تلاش هایی برای مهار این بحران وجود داشته باشد. برخی از این وزرا تلاش های خود را ارائه کرده اند و ما از این تلاش ها تشکر می کنیم. گزینه راهبردی قطر حل و فصل بحران ها از طریق گفتگوست.
وی در پاسخ به این پرسش که نگاه شما به شورای همکاری خلیج(فارس) پس از این بحران چیست و آینده این شورا را چگونه می بینید،گفت: متاسفانه ما امروز در شرایط دشواری قرار داریم. شاهد جنگ های مختلف در کشورهای عربی هستیم و هر روز مردم از طریق جنایات گروه های تروریستی و جنایات تروریستی برخی از رژیم ها علیه ملت های خود کشته می شوند. این بحران ها در سوریه، یمن و لیبی وجود دارد و باید این چالش ها باعث اتحاد می شود. تعجب آور است که در این دوره زمانی مهم در تاریخ کشورهای عربی شاهد آن هستیم که برخی از اعضای شورای همکاری یکی از کشورهای عضو این شورا را هدف قرار می دهند. پرسش های زیادی درباره آینده این شورا وجود دارد. باید روابط اعضای این شورا بر اساس همکاری و ابراز همبستگی باشد. همه می دانند ملت های عربی در منطقه خلیج(فارس) شبیه یکدیگر هستند و میان آنان روابط خویشاوندی وجود دارد و همه از یک بافت هستند ولی این که از این شورا برای اعمال قیمومیت و سیاست علیه یکی از اعضای این شورا استفاده شود، غیر قابل قبول است. ما شاهد تلاش برای اعمال سیاست خارجی علیه قطر و دخالت در امور داخلی این کشور هستیم که در بیانیه های این کشورهای عضو شورای همکاری وجود دارد. این کشورها با این گونه بیانیه ها دخالت آشکار خود را در امور داخلی قطر اعلام کردند. تلاش ها برای اعمال قیمومیت علیه کشورها پرسش های زیادی را درباره آینده این شورا مطرح خواهد کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که وزارت خارجه قطر اعلام کرده است که این تصمیمات هیچ تاثیری بر زندگی مردم این کشور ندارد،گفت: بحران های زیادی را علیه قطر تحمیل کردند. بحران نخست به بحران کودتای شکست خورده در سال 1993 باز می گردد و در آن زمان تلاش هایی برای اتخاذ اقدامات مشابه علیه قطر وجود داشت. بحران فراخواندن سفرا در سال 2014 رخ داد و حرف و حدیث هایی درباره اقدامات تنشی مطرح شده بود. امیر قطر در خلال این بحران ها به ما گفته است که باید قطر برنامه راهبردی داشته باشد تا این کشور از اقدامات و تدابیر کشورهای منطقه متاثر نشود و قطر در تامین نیازهای اساسی مردم به خود تکیه داشته باشد و شهروندان و افراد مقیم در قطر زندگی عادی داشته باشند.
وزیر خارجه قطر در پاسخ به این پرسش که آیا در این زمینه تدابیری اتخاذ شده است،گفت: برنامه ای تدوین شده است. دیروز در نشست کابینه این برنامه بررسی شد و این برنامه بر اساس طرح های مشخص در جریان است و زندگی مردم و طرح های کشور هیچ آسیبی نخواهد دید. قطر بر اساس سیاست های خود می تواند برنامه های خود را به صورت مستقل و بدون فشارهای سیاسی اجرا کند. اظهارات نادرستی درباره بسته شدن حریم هوایی و محاصره زمینی و دریایی قطر مطرح شده است. تنها اقدامی که ممکن است تاثیراتی داشته باشد در حوزه مرزهای زمینی است. ما از طریق حریم هوایی بین المللی می توانیم به تحرکات خود ادامه بدهیم و نیازهای مردم را تامین کنیم و زندگی مردم به صورت عادی ادامه خواهد یافت و همه مواد لازم برای ادامه دادن به طرح های مختلف به صورت عادی وارد کشور خواهد شد و هیچ تاثیراتی بر روند زندگی عادی مردم قطر وجود نخواهد داشت.
وی در پاسخ به این پرسش که بر اساس ارزیابی رسانه ها می توان به این نتیجه رسید که قطر با حملات سازمان یافته ای در نهادهای تصمیم گیر آمریکا روبرو شده است و شاید این طرف ها به دنبال تاثیرگذاری علیه قطر هستند، ارزیابی شما از روابط قطر با آمریکا در این مرحله چیست،گفت: متاسفانه قطر با حملات زیادی در کشورهای غربی به ویژه آمریکا روبرو شده است و از این گونه اقدامات متاسف هستیم به طوری که سفرای برخی از اعضای شورای همکاری مسئول اقدامات تحریک آمیز علیه قطر هستند و این گونه اقدامات در ضدیت با منشور شورای همکاری است. ما هر اختلافی با یکدیگر داشته باشیم این اختلافات را در چارچوب شورای همکاری خلیج(فارس) بحث و گفتگو می کنیم و این اختلافات را به پایتخت های غربی صادر می کنیم و همیشه سفرای قطر سفرای همه کشورهای عضو شورای همکاری هستند.
ما در روزهای اخیر شاهد آن هستیم که برخی از سفرای شورای همکاری اقدامات تحریک آمیزی علیه قطر داشته و اتهاماتی را علیه این کشور مطرح کرده اند که می توان به حمایت مالی از تروریسم اشاره کرد. طرح این اتهامات بر اساس همکاری با نهادهایی بوده است که پول می گیرند. این گونه حملات تنها بر نهادهای حاشیه ای تاثیرگذار است ولی ما روابط بسیار خوبی با نهادهای رسمی آمریکا داریم و این روابط بر اساس یک شراکت راهبردی در زمینه های مبارزه با تروریسم و استقرار صلح در منطقه خاورمیانه(غرب آسیا) است. درست است که اختلافاتی میان قطر و آمریکا وجود دارد ولی همه به نظرات یکدیگر احترام می گذاریم و همکاری های دوجانبه قوی تر از نقاط اختلافی است. روابط قطر و آمریکا توسط نهادهای حاشیه ای افراطی که پول می گیرند، اداره نمی شود. این روابط توسط نهادهای رسمی اداره می شود و مواضع این نهادها بر اساس شراکت راهبردی و همکاری های مشترک چند ده ساله است.