arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۵۰۶۶۴
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۷ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۶

ولایتی: تفاوت میان دموکرات ها و جمهوریخواهان نیست / ظریف، موگرینی را به بندهای نقض شده برجام ارجاع داد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
یک عضو هیات عالی نظارت بر برجام گفت: آقای ظریف در نامه به خانم موگرینی، اروپایی‌ها را به صراحت به نقض بندهای ۲۶، ۲۷ و ۲۸ برجام ارجاع داد.

به گزارش انتخاب به نقل از ایلنا، علی‌اکبر ولایتی خاطرنشان کرد که  اروپایی ها تصدیق کردند که برجام از جانب آمریکا نقض شده است. طبعاً وقتی اروپایی‌ها این موضوع را تصدیق می کنند در روابط تجاری با کشورمان وقفه ایجاد نخواهند کرد و تعامل ما با آنان در حوزه تجاری رو به پیشرفت است.

ولایتی مصوبه اخیر سنا را ناقض بندهای مختلف برجام دانست و افزود: این در حالی است که آمریکا و دیگر اعضای ۱+۵ متعهد شده‌اند که از هر کاری که مستقیم یا غیرمستقیم  برجام را دچار مشکل کند بپرهیزند و حال آنکه کشورمان به تعهداتش عمل کرده است؛ مصوبه سنا قطعاً با روح و متن برجام مغایرت دارد و مستقیم و غیرمستقیم با بندهای ۲۶، ۲۷ و ۲۸ مغایر است. آنچه اهمیت دارد این است که آمریکایی ها بار دیگر نشان دادند که قابل اعتماد نیستند و کسانی که اهل درک و سیاست جهانی هستند و آمریکایی ها را در صحنه جهانی آزموده بودند از ابتدا این باور را داشتند که آنان قابل اعتماد نیستند گرچه برخی شاید با خوش بینی این گونه بیان و القا می کردند که اگر ما هم مانند برخی دیگر با آمریکایی‌ها صحبت و با آنان مسالمت آمیز رفتار کنیم آنان هم با ما مسالمت جویانه رفتار می کنند و به قولشان وفادار خواهند بود.

ولایتی افزود: اقدام اخیر آمریکایی‌ها سبب شد افراد خوش باور یا دیرباوران هم در این باره به اتفاق نظر برسند . بنابراین یکی از برکات این کار شیطانی آمریکایی ها و همه دست اندرکاران تصویب این تحریم ها (دموکرات ها و جمهوریخواهان) این بود که نه فقط ایران که همه ملت های دنیا فهمیدند که کشتیبان را سیاست دیگر آمده است و آنچه در بطن آمریکایی ها بود با ترامپ بروز کرد و الا اوباما هم مانند ترامپ است.

وی در گفت وگو با خبرگزاری صدا و سیماگفت: برای اثبات اینکه تفاوت میان دموکرات ها و جمهوریخواهان نیست باید دانست که اعضای این دو حزب با هم کنار آمدند در حالی که دموکرات ها متعهد بودند و در گذشته اوباما، کری و دیگران تأکید و وانمود می کردند که به گفتار و تعهدشان پایبندند اما در قانون این مصوبه که نامش مقابله با ایران و در واقع مقابله با دنیاست دموکرات ها و جمهوریخواهان متحد شدند و به نوعی سازش و ساخت و پاخت کردند به نحوی که این قانون روس ها را نیز شامل می شود و دموکرات ها نیز چشمشان را با قراردادی که با ایران در برجام امضا کرده بودند بستند.

این عضو هیئت عالی نظارت بر برجام افزود: بر این اساس این مصوبه پیش از آنکه علیه ایران باشد ضد روسیه است به نحوی که از ۱۴۲ صفحه این قانون ۲۱ صفحه مربوط به ایران، ۹۵ صفحه راجع به روسیه و بقیه مربوط به امنیت ملی آمریکاست.

ولایتی گفت: در این قانون تحریم های بسیار سختی علیه روس ها تصویب شده به نحوی که صدای آلمان ها درآمده است؛ خانم مرکل در اظهار نظری بسیار صریح اعلام کرد که اعتمادش به روس ها بیش از آمریکایی هاست و با توجه به اینکه ۶۰ درصد انرژی آلمان از منابع نفت و گاز روسیه تأمین می شود اگر این تحریم ها از صدور انرژی روسیه جلوگیری کند قطعاً مقابل آمریکایی ها خواهند ایستاد.

رئیس مرکز مطالعات استراتژیک مجمع تشخیص افزود: فرانسوی ها نیز قطعاً با هژمونی آمریکایی ها مقابله خواهند کرد. از وقتی که ترامپ روی کار آمده هر کجا رفته با خودش شر برده است به نحوی که پس از سفر به ریاض میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس تفرقه انداخت و قطر و عربستان تا مرز جنگ پیش رفتند.

وی افزود: ترامپ به حکومت عربستان تسلیحات فراوانی فروخت تا یمنی ها را بمباران کنند و در بازگشت به آمریکا اعلام کرد برای کشورش اشتغال ایجاد کرده در حقیقت او دوره افتاده است و تجارت ترور می کند؛ فروش حدود ۵۰۰ میلیارد دلاری تسهیلات به عربستان به منظور رفع مشکلات اقتصادی آمریکا به قیمت این است که روزانه شمار بیشتری از یمنی ها بمباران می شوند.

رئیس مرکز مطالعات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با اشاره به اقدام آمریکایی ها در انتقال مقادیر قابل توجهی سلاح به شهر رقه سوریه برای تسلیح تروریست ها و مقابله با دولت سوریه تصریح کرد: ترامپ که قبل از ریاست جمهوری اش قمارخانه و فعالیت های مشابه داشت حالا تجارت شریف تری پیدا کرده که همان تجارت ترور است و هر کسی به او پول بدهد با او همکاری می کند.

ولایتی گفت: جمهوری اسلامی ایران به ملت و دولت های عراق و سوریه کمک کرد به همین علت آمریکایی ها از تحقق اهدافشان در این کشورها ناکام شدند؛ اخیراً نیز نیروهای مردمی و ارتش های عراق و سوریه در مرزهای مشترک با یکدیگر دست دادند و طرح آمریکا را شکستند؛ آمریکایی ها می خواستند منطقه حائل در مرز این دو کشور ایجاد کنند تا خط ارتباطی میان این دو کشور همسایه و متحد نباشد اما با وجود بمباران مردم بی گناه در عراق و سوریه طرحشان شکست خورد و مرز راهبردی دو کشور از بغداد تا دمشق و بیروت ادامه یافت و از این سو نیز ایران بهتر می تواند به کمک دوستانش در عراق و سوریه بپردازد به همین علت آمریکایی ها درصدد تلافی شکست خود در عرصه های سیاسی و نظامی هستند.

وی افزود: ترامپ در تبلیغات انتخاباتی اش گفته بود که در آینده با چهار حوزه مشکل دارد؛ نخست اروپا که هزینه ناتو را نمی پردازد و بار هزینه بر دوش آمریکاست دوم با روسیه که در اوکراین و دیگر مناطق می خواهد نفوذش را گسترش دهد دیگر با چین که در تجارت آمریکا را به شکست کشانده است و با ایران نیز از این منظر مشکل دارد که مدعی دخالت منطقه ای ماست و حال آنکه کشورمان به درخواست دولت های قانونی عراق و سوریه در این کشورها حضور دارد.

ولایتی تصریح کرد: نمونه بسیار جالب از عهدشکنی آمریکاییها این است که اوباما با کوبا رابطه برقرار کرد و حال آنکه ترامپ همه تحریم ها را علیه این کشور بازگرداند این نکته قابل توجه برای کسانی است که می گویند اگر ما نیز با آمریکایی ها رابطه برقرار کنیم مشکلاتمان حل و فصل می شود.

وی گفت: تفاوت ترامپ با قبلی ها این است که هر آنچه اعلام می کند که می خواهد انجام دهد و حتی فراتر از آن را می گوید قابل اعمال نیست زیرا آمریکای پس از جنگ جهانی دوم دیگر آمریکای دوره آیزنهاور یا روزولت نیست و به موجودی تبدیل شده که دیگر قدرت سابقش را ندارد و فقط نشسته یا خوابیده صدایی از آن بلند می شود.

این عضو هیئت عالی نظارت بر برجام همچنین در پاسخ به اینکه چرا دیگر اعضای ۱+۵ در قبال نقض برجام از جانب آمریکایی ها واکنشی نشان نمی دهند تأکید کرد: از کارهایی که در دیپلماسی باید انجام شود و بخشی از آن انجام شده این است که باید بسیار جدی و جامع تر برای مذاکره با دیگر اعضای ۱+۵ اقدام و به آنان یادآوری کنیم که در قبال برجام مسئولیت دارند زیرا این قراردادی بین المللی است همچنان که خانم موگرینی و برخی دیگر از سران اروپا نیز به این موضوع اذعان کرده اند و این قراردادی دوجانبه میان آمریکا و ایران نیست.

ولایتی گفت: بر این اساس باید فعالیت های دیپلماتیک خود را به منظور تنویر افکار عمومی جهانیان افزایش دهیم. البته به یقین با کاری که ترامپ کرده است عملاً دنیا را در مقابل خودش قرار می دهد.

وی همچنین در پاسخ به اینکه آیا اتکا به اروپایی ها برای دفاع از برجام اطمینان آور است؟ اظهار داشت: اروپایی ها مجبور نیستند که به مصوبه سنای آمریکا عمل کنند آنان در پی منافع خود هستند و نمی خواهند ایران را به عنوان قدرت نخست منطقه ای از دست بدهند به ویژه آنکه ایران است که مقابل تروریسم ایستاده و می دانند نقش کشورمان در جلوگیری از تروریسم در درجه نخست است و اگر تروریسم به اروپا سرریز شود این قاره را دچار ناامنی می کند.

ولایتی با اشاره به اذعان مکرر آژانس بین المللی انرژی اتمی به متعهد بودن کشورمان به تعهداتش در چارچوب برجام افزود: اروپایی ها این موضوع را می دانند و دلیلی ندارد که تحریم های کشورمان را به بهانه های واهی پیگیری کنند بنابراین تحریم های آمریکا یک جانبه است در حالی که در گذشته چند جانبه بود.

وی افزود: اروپایی ها خود را ملزم نمی دانند که به مصوبه سنای آمریکا پاسخ مثبت دهند همچنان که مجموع اظهارات مقامات اروپا و تا حدی عملکردشان نیز این موضوع را نشان می دهد مضاف بر اینکه ما با روسیه و چین قراردادهای متعددی در حوزه های مختلف داریم و چین شریک نخست تجاری ماست.البته ما سی و چند سال به تحریم های آمریکا عادت کرده ایم و اقتصاد مقاومتی طرحی ایجابی در برابر این تحریم هاست.

این عضو هیئت عالی نظارت بر برجام همچنین درباره نامه اخیر آقای ظریف به خانم موگرینی درباره اقدامات آمریکا در نقض برجام گفت: آقای ظریف در این نامه اروپایی ها را به صراحت به نقض بندهای ۲۶، ۲۷ و ۲۸ برجام ارجاع داده است و آنان نیز تصدیق کرده اند که برجام از جانب آمریکا نقض شده است.طبعاً وقتی اروپایی ها این موضوع را تصدیق می کنند در روابط تجاری با کشورمان وقفه ایجاد نخواهند کرد و تعامل ما با آنان در حوزه تجاری رو به پیشرفت است.

ولایتی همچنین در پاسخ به اینکه آیا طرح مجلس شورای اسلامی برای مقابله با مصوبه اخیر سنای آمریکا کفایت می کند تأکید کرد: بستگی دارد به اینکه مجلس چه چیزی را تصویب کند اما بدون تردید ملت ایران در مقابله با تهدیدات خارجی یکپارچه است و اختلاف سلایق را کنار می گذارد خواهند دید که در همین مجلس با وجود جناح های فکری متفاوت در تصویب طرح جامع ضد آمریکایی و تقابل با مصوبه سنا کوتاهی نخواهد شد و آن را با اکثریت قریب به اتفاق تصویب خواهند کرد.

وی افزود: البته این طرح باید بررسی و تصویب و پس از تأیید شورای نگهبان به دولت ابلاغ شود آنگاه می توان درباره جزئیات آن سخن گفت اما می توانم بگویم با توجه به غیرت ملی که در همه جا به ویژه در مجلس وجود دارد با قوت در مقابل آمریکایی ها خواهند ایستاد.

این عضو هیئت نظارت بر برجام همچنین درباره زمان برگزاری نشست این هیئت برای بررسی مصوبه سنای آمریکا گفت: جلسه این هیئت هفته گذشته برگزار و مقرر شد که جلسه دیگر این هیئت در فاصله بسیار نزدیک، یعنی شاید در روزهای آینده با طرحی که وزارت امور خارجه خواهد آورد برگزار شود.

نظرات بینندگان