پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در اولین نشست خبری خود پس از انتصاب رئیس و اعضای جدید این مجمع در پاسخ به سوالی مبنی براینکه دور جدید فعالیت مجمع تشخیص مصلحت نظام بعد از فوت مرحوم ایت الله هاشمی دچار تغییرات اساسی در ماموردیت ها و ساختارهایش خواهد شد و اینکه این تغییر آیا حتی شامل کوچک سازی و جابه جایی محل استقرار مجمع هم خواهد شد، به الف اظهار داشت: همه مجموعههای منتسب به مجمع منحل میشوند و محل برگزاری جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام تغییر می کند.
به گزارش انتخاب، محسن رضایی افزود: مجمع تشخیص مصلحت نظام در سه چهار سال گذشته حتی زمانی که آیت اله هاشمی زنده بوندند در خصوص مامویت، محل و ساختار آن به طور منظم صحبت می شد و درباره سیاست گذاری و نظارت های آن نیز مباحثه می شد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: قرار است جلسات مجمع از این محل جابجا شود که محل قطعی و نهایی بعداً به رسانه ها اطلاع داده خواهد شد
اما کاخ مرمر بدلیل آن که تا کنون جلسات مجمع در آن برگزار می شد حفظ می شود.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: از مقام معظم رهبری که مسئولانی را در مجمع برگزیدند و اعضایی را منصوب کردند تا امر کارشناسی در سطح عالی کشور ادامه پیدا کند تشکر میکنم. همچنین ما همواره شاهد اهتمام ایشان به نظرات کارشناسی در طول دوران رهبری ایشان بودهایم.
وی افزود: حضرت امام مجمع تشخیص را برای بنبست شکنی در کشور بوجود آوردند که با وجود این مجمع هیچ چیز در کشور ما به بن بست برنخواهد خورد. مجمع تشخیص مصلحت نظام در ربع قرن فعالیت خود در امر سیاستگذاری و حل اختلافات بین شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی تاکنون 292 مصوبه را به نتیجه رسانده که 187 مورد از آنها موارد اختلافی مانند مبارزه با فساد، پیشگیری از جرائم و رسیدگی به دارایی مسئولان بوده همچنین این مجمع 46 معضل را در طول دوران فعالیت خود مانند مسئلهای که در مورد بودجه سری که باید در اختیار رئیس جمهور باشد و در دوران اصلاحات مطرح شد و همچنین موارد اختلافی بین مجلس و شورای نگهبان در مورد بانک مرکزی را حل و فصل کرده است.
رضایی در ادامه به ارائه گزارشی جامع از 25 سال عملکرد مجمع تشخیص مصلحت نظام پرداخت و با اشاره به نقش و مسئولیتهای مجمع؛ تصریح کرد: مجمع تشخیص حدود ربع قرن در امر سیاستگذاری به حل معضلات و اختلافات بین شورای نگهبان در مجلس، مسئولیت داشته است و از این رو 292 مصوبه را به نتیجه رسانده که 187 مورد آن اختلافی بوده است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اختلافاتی نظیر مبارزه با فساد و پیشگیری از جرائم یا دارایی مسئولان یادآور شد: در این 25 سال ما 46 معضل را در مجمع حلوفصل کردهایم که ازجمله آنها بودجه سری بود که باید در اختیار رئیسجمهور باشد و این موضوع در زمان آقای خاتمی حل شد.
وی با اشاره به مسئله بانک مرکزی که اختلاف بین مجلس و شورای نگهبان بود، حلوفصل آن از سوی مجمع، خاطرنشان کرد: حدود 40 سیاست کلی و نیز 16 استفساریه و 3 آئیننامه در طول این مدت تصویب شد که مجموع آنها 299 مصوبه در 25 سال گذشته است که این امر در 632 جلسه انجامشده است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اهمیت و نقش سیاستهای کلی، گفت: درباره سیاستهای کلی محیط زیست باید بگویم که متنوعترین بیانیهای بود که خانم ابتکار در همایشی در پاریس آن را قرائت کرده بود و مدعوین نیز نسخهای از آن را خواسته بودند. یا سیاستهای کلی مربوط به اصل 44 گشایشی را در کشور ایجاد کرد و بخش خصوصی توانست وارد مسیری شود که تا قبل از آن چنین امکانی وجود نداشت.
وی بابیان اینکه مرحوم هاشمی در 20 سال گذشته در مجمع نقش بیبدیلی را در جلسات مجمع به امر سیاستگذاری ایفا کرد، از نقش و عملکرد آیتالله طبسی، مرحوم حبیبی و مرحوم عسگراولادی تقدیر کرد و گفت: دکتر حبیبی در راهاندازی دبیرخانه نقش داشت و اولین دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام بود.
رضایی با تأکید بر اینکه حضرت امام مجمع را برای بنبست شکنی و ارتقاء کارآمدی نظام به وجود آوردند، تصریح کرد: با ایجاد مجمع تشخیص دیگر موضوعی در کشور نمیتواند به بنبست برسد چراکه مجمع اتاق فکر نظام است که در هر معضل و اختلافی درصورتیکه به آن ارجاع شد قانوناً میتواند آن را حلوفصل کند که ازاینرو جایگاه قانونی دارد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام جایگاه مجمع را ازلحاظ شرعی بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: در موضوع تقنینی کشور اسلامی شدن از دو طریق انجام میشود. یکی از طریق شورای نگهبان و دیگری مجمع تشخیص است؛ شورای نگهبان هر قانون خلاف شرعی را مغایر اعلام میکند و اجازه نمیدهد قوانین غیر اسلامی وارد دستگاه اداری کشور شوند اما مجمع تشخیص به رهبر انقلاب کمک میکند که امر ولایت از طریق سیاستهای کلی در کشور ایجاد شود.
وی بابیان اینکه همه دستگاهها موظفاند پس از ابلاغ سیاستهای کلی تصمیمگیریهای خود را بر اساس آن انجام دهند، یادآور شد: مصوبات شورای امنیت ملی، مجلس و شورای انقلاب فرهنگی و سایر نهادهای نظام باید در چارچوب سیاستهای کلی باشد. ازاینرو شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام از اسلامیت نظام مراقبت و آن را جاری و ساری میکند و کسانی که خلاف سیاستهای کلی عمل کنند خلاق قانون و خلاف شرع کردهاند.