الجزیره نوشت: ایرانیان نگران تصمیم رئیس جمهور امریکا در رد توافق هستند که نتیجه آن برگشت تحریم های "دوره احمدی نژاد" خواهد بود.
به گزارش «انتخاب»؛ تصمیم رئیس جمهور امریکا دونالد ترامپ در اعلام این موضوع که ایران پایبند به قوانین توافق هسته ای با قدرت های جهانی نیست، موجی از خشم را در بین عموم ایرانیان به وجود آورده است- تمایزی بسیار شگرف در مقایسه با میزان رضایتی که پس از امضای توافق در سال 2015 حاصل شد.
رئیس جمهور ایران حسن روحانی، در روز جمعه به سخنرانی ترامپ پاسخ داد و آن را "مشتی اتهامات واهی" و "توهینی به ملت ایران" دانست.
چندین ساعت قبل، ترامپ توافق هسته ای را رد کرد؛ توافقی که در ازای توقف استفاده از حجمی از ذخایر سوخت هسته ای ایران، تحریم ها را از این کشور برداشته است. او گفت، میخواهد تحریم های بیشتری را بر جاه طلبی های هسته ای ایران وارد کند و تهدید کرد اگر کنگره امریکا با طرح او موافقت نکند، توافق را فسخ خواهد کرد.
همچنین ترامپ اعلام کرد تحریم های مالی بیشتری را بر سپاه پاسداران ایران وارد خواهد کرد، اگرچه او از نامیدن این سازمان به عنوان سازمان "تروریستی" دست کشیده است.
روحانی در پاسخ اعلام کرد کشورش "جلوی هیچ قدرتی سر خم نمی کند و در آینده نیز این کار را نخواهد کرد".
بازگشت به تحریم ها؟
سخنا روحانی به طور گسترده در بین شهروندان عادی انتقال یافت و دهان به دهان چرخید، حتی در بین افرادی که گفته بودند معمولا سیاست را دنبال نمی کنند.
امیرعلی، دانشجوی مهندسی در شهر قزوین به الجزیره گفت: "ترامپ، دیوانه است. حتی مردم کشورش هم او را دوست ندارند".
احمد که از اصفهان است و در تهران درس می خواند، ترامپ را با رئیس جمهور قبلی ایران محمود احمدی نژاد مقایسه کرد، سیاست مداری که در نگاه بسیاری از ایرانیان، طی هشت سال خدمت خود کشور را دچار رکود اقتصادی شدید کرد.
او گفت: "من نه ترامپ را دوست دارم نه سیاست او را".
صدرا میرشریفی، دانشجوی دیگری گفت که امیدوار است اروپاییان از تصمیم ترامپ حمایت نکنند. او گفت "اگر او بخواهد ایران را به دوره تحریم برگرداند، فکر می کنم ایرانیان بسیار عصبانی خواهند شد".
یک روزنامه نگار در ایران به الجزیره گفت با وجود ریاست جمهوری ترامپ در امریکا، هیچ اعتمادی نیست. او گفت "ایران تمامی تعهدات خود را بر طبق توافق هسته ای اجرا کرده اما امریکا به عهد خود وفا نکرد".
بر طبق توافق سال 2015 در وین بین ایران و شش قدرت جهان، امریکا، روسیه، آلمان، فرانسه، بریتانیا و چین، رهبر ایران در تهران برناه غنی سازی اورانیوم را تقلیل داد. در عوض، تحریمات وارد بر اقتصاد ایران کاهش یافته و تهران اجازه از سر گیری تجارات نفت و گاز را در بازار بین المللی پیدا کرد. 100 میلیارد دلار دارایی بلوکه شده ایران نیز آزاد شد. از آن زمان، ایران به تدریج سرمایه گذاری خارجی را آزاد کرد و پذیرای خارجیان بیشتری در کشور بود، و میلیاردها ها دلار را وارد اقتصاد بیمار خود کرد.
این روزنامه نگار ایرانی گفت: جشن خودجوشی پس از امضای توافق در سال 2015 در سراسر کشور برپا شد، و وقتی تحریم ها در سال 2016 برداشته شد، بسیاری از ایرانیان در مورد روابط با امریکا و غرب ابراز امیدواری کردند. اما زمانی که ترامپ در ماه ژانویه ریاست جمهوری را بر عهده گرفت، بلاتکلیفی، شک و تردید دوباره بازگشت.
ترامپ، در طول کارزار تبلیغاتی ریاست جمهموری در سال 2016، بارها و بارها تهدید کرده بود که توافق را "پاره" خواهد کرد. در ماه های اخیر، او لفاظی خود را بیشتر کرده که نتیجه آن اعلامیه وی در روز جمعه بود.
جایگاه نهایی اقتصادی
یک شهروند ایرانی دیگر گفت قطعا تصمیم ترامپ می تواند بر شهروندان عادی که در حال حاضر نگران آینده اقتصادی خود هستند، آسیب بزند. او گفت ممکن است به دوره تحریم در زمان احمدی نژاد بر گردیم،.
در مقاله اخیر LobeBloge، اسفندیار بتمن قلیج، مدیر عامل شرکت بورس و بازار نوشته است که تجارت مردان بزرگ، ترامپ را مقصر کاهش سرمایه گذاری در ایران می دانند.
در نظرسنجی سال 2017 در بین 700 شرکت تجاری ایرانی، گفته می شود 70 درصد افراد معتقدند در زمینه کار در اقتصاد ایران، سرمایه گذاران خارجی "نسبت به توانایی شان، حرکت آهسته تری را در پیش می گیرند". از آن میزان، 76 درصد فشار یا ترس از ایالات متحده را به عنوان دلیل اصلی تضعیف موقعیت سرمایه گذاری می دانند.
بابک، فارغ التحصیل رشته موسیقی و معماری از ایران گفت، اگر خصومت بین ایران و امریکا وخیم تر شود، آنچه که بیش از هر چیزی موجب نگرانی ایرانیان می شود، شرایط اقتصادی است. او گفت: " آنچه که برای آنها اهیمت ویژه دارد این است که ممکن است تحریم ها برگردند."
علاوه بر توهین به ایرانیان، هم ایرانیان داخل کشور و هم ایرانیان در سراسر جهان، ترامپ "خلیج فارس" را "خلیج عرب" نامید و این امر طوفان دیگری در رسانه اجتماعی به پا کرد، به طوریکه روحانی را وادار نمود تا به رئیس جمهور امریکا مطالعه جغرافی را یادآوری کند و از وی خواست تا از ژنرال های خودش در این مورد سوال کند.
یک روزنامه نگار ایرانی کانادایی، در توئیتی خطاب به ترامپ نوشت، "نامیدن خلیج فارس به صورت خلیج عرب ساده ترین راه برای روی برگردانی تمامی ایرانیان از تو است".
سپیده، دانشجوی هنر از شهر ساری به الجزیره گفت او از پاسخ دولتش به آخرین تصمیم ترامپ حمایت می کند.
پدرام، تصویرگر و طرفدار محیط زیست به الجزیره گفت، بسیاری از مردمان کشورش "مخالف مردی هستند که به صلح، طبیعت و حقوق بشر پاسخی نمی دهد".
ما به دنبال جنگ نیستیم. امیدوار بودیم ترامپ مردی باشد که بتواند با ما توافق کند. اما او چنین شخصیتی ندارد.