arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۸۹۴۵۶
تاریخ انتشار: ۴۰ : ۲۱ - ۰۱ بهمن ۱۳۹۶
گزارش المانیتور از استراتژی اردوغان پیش از انتخابات ریاست جمهوری؛

شبه نظامیان «سلطان» در راهند

تنها 2 روز پس از وقوع کودتای نافرجام ترکیه در پانزدهم جولای 2015، یکی ازمشاوران ریاست جمهوری این کشور،در تلویزیون دولتی ترکیه اظهار داشت «دولت باید شرایط دستیابی مردم به انواع سلاح را تسهیل کند،چراکه این موضوع برای حفاظت شهروندان دربرابر کودتاهای احتمالی و پیش رو الزامی است»
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

المانیتور نوشت: تنها 2 روز پس از وقوع کودتای نافرجام ترکیه در پانزدهم جولای 2015، یکی ازمشاوران ریاست جمهوری این کشور،در تلویزیون دولتی ترکیه اظهار داشت «دولت باید شرایط دستیابی مردم به انواع سلاح را تسهیل کند،چراکه این موضوع برای حفاظت شهروندان دربرابر کودتاهای احتمالی و پیش رو الزامی است»

به گزارش «انتخاب»؛ این رسانه آمریکایی آورده است: این سخنان درگرماگرم حواشی کودتای نافرجام ، به موضوعی بحث برانگیزتبدیل شد، به ویژه باتوجه به این که بالغ بر 200 نفرغیرنظامی طی روزهای کودتا در خیابان ها و بین جمعیت معترض حضور داشتند که جان خود را از دست دادند .

پس از این اظهارات ،در تاریخ 24 دسامبر 2017 ، دولت ترکیه فرمانی قانونی را به تصویب رساند که به موجب آن ؛ به تمامی غیرنظامیان درگیر در اعتراضات که در تلاش برای سرکوب کودتا ،اقدامات مخاطره آمیز پس از کودتا و مبارزه باهرنوع عملیات تروریستی حضور داشته باشند ، مصونیت قضایی اعطا شد .

اما احکام مبهم این قوانین جدید باعث شد زنگ خطر برای بسیاری از احزاب، اقلیت ها وگروه های سیاسی مخالف دولت وقت ترکیه به صدا در آید . این گروه ها معتقدند؛چنین مصونیتی نه تنها به ترویج خشونت و توسعه استفاده از سلاح های مختلف کمک می کند، بلکه ، پیامدهایی خارج ازکنترل مانند ؛ اغتشاش داخلی و جنگ را در پی خواهدداشت .

برخی از گروه های منتقد سیاست های دولت ترکیه معقتدند ،رجب طیب اردوغان درتلاش است با کمک این نوع اقدامات، نوعی نیروی شبه نظامی برای مبارزه با مخالفان خود تشکیل دهد .این احتمال زمانی پررنگ تر خواهد شد که بدانیم درست چند هفته پس از جریان کودتای نافرجام ترکیه ، ژنرال عدنان تانرویردی ؛رئیس سازمان مناقشه برانگیز مشاوره نظامی sadat به عنوان یکی ازمشاوران ارشد به تیم اردوغان پیوست .

علاوه بر وی نیز تعداد زیادی از چهره های شاخص حزب عدالت و توسعه موسوم به AKP ، جوانان عثمانی و نیروهای ویژه خلق با نام اختصاری HOH با هدف حل مشکلات پس از کودتا با دولت دست دوستی دادند .

چند ماه پس از تلاش برای کودتا در ترکیه ، ریاست گروه خانه جوانان عثمانی در گفت و گو با رسانه ها اعلام کرده بود ؛ این گروه دست برادری به دولت وقت خواهد داد و جوانان عثمانی دست به دست اردوغان با نام و پرچم ترکیه خواهند ایستاد .

«ولی آقبابا » ، معاون رئیس حزب مردم سالار و عضو شاخه های اصلی حزب جمهوریخواه ترکیه معتقد است ؛ سازمان هایی مثل SADAT و حزب جوانان عثمانی همان شبه ظامیان مسلحی هستند که دولت در دستور کار خود قرار داده است .وی برای تایید این مدعا معتقد است در شرایطی که SADAT منکر دخالت در تعیین قوانین مصونیت می شد ، این گروه ،جزو منحصر به فرد ترین سازمان های مخفی تعلیمات نظامی در سراسر ترکیه بود که نیروهایی ویژه تربیت می کرد .

در یکی از تصاویر مرتبط با بیانیه این گروه که در ناریخ 4 ژانویه در وبسایتشان منتشر شده ، سربازانی مسلح به چشم می خورند که اگرچه بازنشسته شده اند ، اما اکنون تحت امر این گروه مبارزه می کنند .

اکنون در کشوری که شدیدا در ورطه تک قطبی بودن سقوط کرده و هر روز با تنش های سیاسی دست به گریبان است ، وجود نهادهای مشکوک و پنهانی که احتمال می رود از سوی دولت حمایت شوند ، بسیار خطرناک است . به ویژه آن که انتخابات آتی ترکیه نیز چندان دور نیست و وجود گروه های مسلح و نظامی غیر قابل شناسایی و مجهول ، به تنش های اجتماعی دامن خواهد زد .

بر همین اساس است که اوایل سال جاری میلادی ، مرل آکسنر ، وزیر سابق کشور ، که در ماه اکتبر حزبی مستقل برای مبارزه با اردوغان تاسیس کرد، نگرانی هایی را در خصوص آینده مطرح کرد . وی در بخشی از سخنان تامل برانگیز خود گفت : بدون شک افراد مسلح و نظامی ، نقشی پررنگ در انتخابات پیش رو ایفا خواهند کرد ، به خصوص اگر نتایج انتخابات علیه دولت فعلی باشد ، احتمال هرج و مرج چندان دور از ذهن نیست.

وی حتی در یک اظهار نظر دیگر به یک تئوری دیگر پرداخت و اعلام کرد ؛ اردوغان بی میل نیست پیش از برگزاری انتخابات فضایی پر تنش و رعب آور را بین گروه های سیاسی و جامعه ترویج دهد . او حزب اقدامات ملی(MHP) را تحت سلطه خود در آورده و البته ائتلاف AKP-MHP را به عنوان میهن پرستان حقیقی با خود همراه کرده است .

این موضوع دقیقا به ضرر دیگر احزاب سیاسی حاضر در ترکیه خواهد بود . حتی اردوغان در جریان یکی از سخنرانی های خود در پارلمان ، انتخابات آتی را به عنوان مبارزه ای توصیف کرد که وطن پرستان حقیقی را از افرادی که دست خود را در دست بیگانگان گذاشته اند متمایز خواهد کرد.

نظرات بینندگان