وزیرامورخارجه کشورمان با اشاره به اینکه «توافق هستهای چند جانبه و بینالمللی است»، گفت: برجام در حال اجراست اما این امر بدین معنا نیست که همه اطراف به آن پایبند هستند.
به گزارش انتخاب؛ محمدجواد ظریف، وزیرامورخارجه ایران در گفتوگو با بیبیسی عربی در پاسخ با این سوال که آیا برجام، توافق هستهای همچنان ادامه می یابد؟ گفت: توافق هستهای توافقی بینالمللی و چند جانبه است و آمریکا تنها یک طرف از این توافق است، آمریکا کشوری است که عضو دائم شورای امنیت است و ناظر بر صدور قطعنامههایی که به اجماع در مورد توافق هستهای صادر شده بوده است.
وی افزود: توافق هستهای در حال اجرا است، اما این امر به این معنا نیست که همه طرفها به آن پایبند هستند و آمریکا درعدم پایبندی به توافق های بینالمللی سابقهای دیرینه دارد؛ برای مثال آمریکا توافق پاریس در مورد تغییرات آب و هوایی را نقض کرد. براساس اتفاقاتی که افتاده است اگر آمریکا از خواستههای دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور پیروی کند، نشان می دهد که این کشور شریک قابل اعتمادی در توافقات بینالمللی نیست.
ظریف ادامه داد: امروزه در حالی که برخی به دنبال توافقهای مشابه با کشورهای دیگر هستند، آمریکا پیامی را میرساند که مفاد آن طول عمر توافقها در خوشبینانهترین حالت به اندازه یک دوره ریاست جمهوری است.
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی در رابطه با یمن و متهم کردن ایران به حمایت موشکی از انصارالله به منظور بمباران کردن ریاض گفت: ما به طور روشن توضیح دادیم که ایران از یمنیها حمایت موشکی نمی کند. یمن تحت محاصره است به طوری که حتی از ورود غذا و دارو به یمن ممانعت می شود و این امر مانع انجام و ظایف بشردوستانه سازمان ملل شده است.
وی افزود: این چه محاصره ای است که مانع ورود غذا و دارو میشود و میلیونها یمنی براثر بیماری وبا می میرند. این مایه ننگ است. من این مسئله را مطرح می کنم که اگر حصاری وجود دارد که مانع ورود دارو یه یمن می شود و دبیرکل سازمان ملل اخیرا اعلام کرد که در سال گذشته 21 میلیون نفر در یمن از سوءتغذیه رنج می برند و امسال تعداد آنها به 22 میلیون نفر رسید، اگر چنین حصار موفقی وجود دارد که حتی از ورود دارو می تواند ممانعت کند، پس چگونه نمی تواند مانع ورود موشکها به یمن شود؟
ظریف در پاسخ به این سوال که اگر در مورد جزئیات وضعیت یمن صحبت کنیم، می بینیم که ایران در آنجا متحدی به نام ا نصارالله دارد و سعودیها معتقدند که ایران در منطقه نفوذ آنها اعمال نفوذ می کند، گفت: ما از همان ابتدا بر این باور بودیم که ایجاد راهحل سیاسی در یمن ضروری است و قبل از اینکه بحران یمن به وجود آید ما به سعودیها پیشنهاد کمک برای ایجاد راهحل سیاسی در یمن را دادیم، من در سال 2013 پیامی به سعود الفیصل ، وزیر خارجه فقید عربستان در این رابطه فرستادهام.
وی افزود: آنها پاسخ دادند که جهان عرب به شما مربوط نمی شود. بعد از آغاز جنگ نیز بار دیگر به طو رمستقیم این پیشنهاد را مطرح کردیم. سه سال است که جنگ یمن آغاز شده است و اکنون وارد سال چهارم شدهایم. آنها گمان می کردند که در طول دو هفته می توانند جنگ را تمام کنند. ما پیشنهاد آتشبس فوری، کمکهای بشردوستانه دادیم و سپس پیشنهاد گفتوگوی سیاسی میان تمام طرفهای یمنی و تشکیل یک دولت که تمام طرفها در آن سهیم باشند را دادیم اما متاسفانه عربستان و هم پیمانانش به امید پیروزی در این درگیری از طریق نظامی تمام این پیشنهادات را رد کردند.
ظریف گفت: به نظر من اکنون نیز دیر نشده است، طبیعتا برای تعداد زیادی یمنی که جانشان را از دست دادهاند دیر شده است. اما برای ایجاد یک راهحل سیاسی کاملا دیر نشده است و اگر عربستان به دنبال ایجاد راهحل سیاسی در یمن است ایران یک شریک جدی برای ایجاد این راهحل خواهد بود و راهحلهایی از این قبیل باید از طریق مذاکره و میان طرفهای یمنی باشد و طرفهای خارجی به جای دیکته کردن باید برای تسهیل این راه حل تلاش کنند و ما آماده کمک برای ایجاد این راهحل سیاسی هستیم.
ظریف در پاسخ به این سوال که در گفتوگو با تعدادی از سیاستمداران عرب آنها میگویند مشکل ما این است که ایران پیامهای متناقضی برای ما ارسال میکند از طرفی میگویند که ما دست همکاری و کمک دراز میکنیم سپس یکی دیگر از تهران ما را تهدید میکند و یا دیگری میگوید ما بر چهار پایتخت عربی سیطره داریم، چه بسا مشکل از پیامهای تهران باشد، گفت: این درست نیست، این از نوع اظهاراتی است که اسرائیلیها در زمان مذاکرات هستهای صادر میکردند، آنها میگفتند کسانی که توافق هستهای را امضا میکنند نمیتوانند آن را اجرا کنند، آنها میگفتند که سخنانی که از تهران صادر میشود دوگانه است.
وی افزود: ایران یک گروه سیاسی فراگیر نیست، ما دیکتاتوری نداریم در حالیکه آنها دارند، ما در ایران صداهای زیادی داریم که شنیده میشود و بیان کننده دیدگاه صاحبش است. ما در پایان توانستیم توافق هستهای را اجرا کنیم در حالیکه برخی معتقد بودند که مخالفان داخلی برجام آن را نقض خواهند کرد. ایران اکنون به طور کامل به توافق هستهای پایبند بوده است و این مساله را ما اعلام نکردیم بلکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی 11 بار اعلام کرد که ایران به طور کامل به تمام بندهای توافق هستهای پایبند بوده است.
ظریف در پاسخ به این سوال که اما زمانی که ایرانیها را در عراق و سوریه میبینند و یا میبینند که برخیها در لبنان، فلسطین و یمن با ایران همپیمان هستند حق ندارد که احساس خطر و یا تهدید کنند، گفت: ایران به جایی که دولت رسمی آن کشور از آن دعوت کند نمیرود و موضع ما این است که ملتهای این منطقه در مورد آینده خود تصمیم میگیرند و ما به جای آنها تصمیمگیری نمیکنیم، ما هیچگونه طمعی در این کشورها نداریم، ما از فلسطینیها حمایت کردیم و افتخار میکنیم.
وی افزود: ما از سعودیها میپرسیم که چرا از فلسطین حمایت نمیکنید؟ چرا آنها در محکوم کردن جنایتهای غزه تردید دارند؟ چرا به اسرائیلیها روی میآورند در حالیکه فلسطینیها را میکشند؟ چرا به آمریکا روی میآورند، آمریکایی که چیزی که مالکیت آن را ندارد یعنی قدس را به صهیونیستها میدهد، چیزی که آمریکاییها مالک آن نیستند و صهیونیستها مستحق آن نیستند، نکته قابل توجه این است که سعودی نه تنها هیچ تلاشی برای بازگرداندن حقوق فلسطینیها نمیکنند بلکه در صف دشمن نیز قرار میگیرند.
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که اسرائیل شما را خطری برای موجودیت خود میداند، گفت: اسرائیل از نتایج اقداماتش رنج میبرد، اسرائیل تلاش دارد برای جنایتهایی که در هفت دهه اخیر منجر به فاجعه انسانی شده است پوشش درست کند.
وی افزود: اسرائیلیها فاجعه انسانی درست کردند، حقوق فلسطینیها را نقض کردند، فلسطینیان را سرکوب کردند و آنها را به قتل رساندند.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال که آیا نشست اخیر ایران ـ ترکیه ـ روسیه در آنکارا در رابطه با سوریه نتایج خوبی به دنبال داشت، گفت: این همکاریها تنها گزینه حل تمام درگیریها است، در اواخر سال 2016 و اوایل سال 2017 برخی در نتایج نشست آستانه شک و تردید داشتند اما این تنها پروژهای بود که توانست درگیریهای سوریه را کاهش دهد، درست است که به طور کامل و به شکلی که انتظار میرفت درگیریها را متوقف نکرد اما نتایجی بهتر نسبت به دیگر اقدامات به دنبال داشت.
ظریف افزود: ما به دنبال کاهش تنش در آنجا هستیم اما متاسفانه برخیها توافق آتشبس را نقض میکنند، در آنجا سازمانهای تروریستی مانند النصره وجود دارد که به توافق پایبند نیست و آتشبس را نقض میکند که باید با آن برخورد شود.
وی در پاسخ به این سوال که طبق گفته سازمان ملل تعداد کودکان کشته شده در این مرحله بیش از مرحله گذشته است، گفت: متاسفانه این یک ادعا است، بیشترین احترام را برای قوانین بشر دوستانه و بینالمللی را قائل هستیم، با صرفنظر از جنایتکاران و قربانیان این موضع ایران است، این برای ایران یک اصل ثابت در تمام مسائل است. فراموش نکنید که سطح درگیری در سال گذشته کاهش یافت که البته نیاز به تلاش بیشتر دارد.
وی افزود: نشست اخیر سوچی را برگزار کردیم که به دنبال آن بزرگترین نشست سوریها شامل مخالفان و موافقان دولت سوریه برگزار شد، از نظر ما این شروع خوبی بود و باید ادامه پیدا کند.
وزیر خارجه کشورمان در ادامه گفت: طبیعتا اختلافاتی وجود دارد اما این نشستها بسیار مهم هستند زیرا ابزاری برای تعامل با این اختلافات، برنامهریزی برای آینده، چگونگی اجرای روند سیاسی و تسهیل گفتوگو میان سوریها است و همه باید بدانند که آینده سوریه را سوریها مشخص میکنند.
ظریف در پاسخ به سوالی در رابطه با حضور نظامی آمریکا در سوریه و توئیتهای ترامپ در این رابطه، گفت: در ابتدا به نظر من که نیروهای آمریکایی هیچ جایی در سوریه ندارند، اختلافات زیادی ایجاد کردند، آنها نه تنها یکپارچگی سرزمینی سوریه را گستند بلکه انسجام ملی آنها را نیز از بین بردند، به نظر من حضور آمریکا در سوریه اشتباه بود و باید تصحیح شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی درخصوص بازگشت پذیری ایران در صورت خروج آمریکا از برجام گفت: در طول مذاکرات هسته ای زمانی که مذاکرات انجام می شد، همواره این موضوع را مدنظر داشتیم که اگر آمریکایی ها خلف وعده کردند و قرار بر بازگشت پذیری باشد، تمهیدات لازم را بیاندیشیم.