میل به ایجاد تنوع و زیبایی در برخی از افراد به نوعی خودنمایی خودآزارگونه تبدیل شده به طوری که حتی بدون نیاز به انجام جراحی زیبایی، تلاش میکنند با صرف هزینههای بالا از قافله مُد عقب نمانند.
به گزارش ایرنا، بینیهای عمل کرده، چهرههای پروتز شده و پیکرهای تراشیده، حکایت از رواج جراحیهایی در بین بعضی از مردان و زنانی دارد که برای عقب نماندن از قافله مد و دوستان، خود را به تیغ جراحان و لیزر درمانها میسپارند.
اپیدمی که سن، جنس، جایگاه اجتماعی و شغل در آن بی معنا است و از تغییر شکل بینی عبور کرده و به جراحیهای عجیب و غریبی همچون زاویه دار کردن صورت، چال گونه و لب، لیفت چانه و بینی با نخ، مزوتراپی (مجموعهای جراحی با هدف کشیدن پوست)، لیپوماتیک (خارج کردن چربیهای بدن)، کوتاه کردن فاصله پشت لب و بینی، کوچک کردن گوش ها، پیکرتراشی، یک دست سازی دندان ها، سوراخ کردن لب و لثه، بالا کشیدن ابرو و پلک، کاشت ابرو و دهها نوع دیگر از جراحیهای غیرضروری رسیده است.
آمار دقیقی از انواع جراحیهایی های زیبایی صورت گرفته وجود ندارد چرا که بخش زیادی از جراحیها به این دلیل که توسط غیرپزشکان مربوط مانند جراحان عمومی، متخصصان گوش، حلق و بینی یا دندانپزشکان صورت میگیرند، جزو آمارهای رسمی به شمار نمیروند؛ اما به گفته عضو هیاتمدیره انجمن جراحان پلاستیک ایران، در کنار جراحی بینی (رینوپلاستی)، جراحی پلک (بلفاروپلاستی)، جراحیهای فک و صورت، پروتز سینه، تزریق فیلر و ژل، جراحیهای لیفت و لیپوساکشن، اصلیترین جراحیهای زیبایی در ایران به شمار میروند.
کلانتر هرمزی افزود: بیش از ۵۰ درصد از جراحیهای زیبایی که روی تخت عمل میرود یا تحت تزریق و عملهای سرپایی قرار میگیرد، غیرضروری است و حتی ۱۰ تا ۲۰ درصد از موارد هم نه تنها غیرضروری بلکه مضر است.
نکتهای که «آناهیتا والی» متخصص و جراح پوست در گفتگو با خبرنگار علمی ایرنا، هم به آن اشاره کرد و گفت: عمل زیبایی ضروری، امری بدون ایراد است و زمانی مساله بحران زا میشود که این مراجعه صرفا از روی مدگرایی انجام میشود و به زیباسازیهایی میرسد که ضرر و خسران به بار میآورد.
**کی، کجا و چه کسی، سه نکته اصلی زیباسازی
این متخصص و جراح پوست ضمن تاکید بر این موضوع که برای زیباسازی باید به پزشک متخصص مراجعه کرد، گفت: چه مردان و چه زنان در هر سنی که هستند پیش از مراجعه برای جراحیهای زیباسازی و پوست و مو، باید به سه نکته مهم زمان مراجعه، مکان و فرد متخصص توجه داشته باشند. زمان مراجعه به این معنا که متخصص در نظر میگیرد چه زمانی برای عمل مناسب است و در نظر میگیرد که به عنوان مثال لیزر موی زاید را زمانی انجام دهد که بیشترین نتیجه را به همراه داشته باشد؛ در حالیکه مراکز غیر مجاز، به دلیل سودجویی و درآمدزایی صرف، این موضوع مهم را در نظر نمیگیرند.
وی افزود: چه کسی این کار را انجام میدهد، نکته دومی است که باید به آن توجه کرد. این که با توجه به پیچیدگی بدن انسان، آیا فردی که به آن مراجعه میکنیم میداند مثلا پوست چیست؟ کسی که یک دستگاه ابتدایی خریداری کرده و در محیطی غیر استاندارد اقدام به عمل لیزر و زیبایی میکند، ضمن این که مجاز به انجام این کار نیست، نمیتواند نتیجه درستی از درمان ارایه بدهد. این در حالی است که با فراگیری و قابل دسترس بودن اینترنت، میتوان به سادگی سوابق تحصیلی و مجاز بودن برای فعالیت پزشک را از سازمان نظام پزشکی استعلام کرد.
نکته سومی که این عضو انجمن متخصصان پوست ایران به آن اشاره کرد، مکان مراجعه است به این معنا که دارای پروانه کسب و مجوز سازمان بهداشت است یا خیر. این نکته مهمی است چرا که در صورت داشتن مجوز، ضابطان بهداشت به صورت مرتب به آن جا سرکشی میکنند. پس هیچگاه نباید به فضاهای دربسته و زیرزمینی پا گذاشت که اگر اتفاقی بیافتد امکان شکایت و پیگیری وجود ندارد.
**احتمال ابتلا به سرطان با لیزرهای زاید
والی در ادامه از مراجعههای غیرضروری، اما مکرر به مراکز زیبایی و لیزرتراپی که در میان افراد رواج پیدا کرده انتقاد کرد و گفت: امروزه، با تبلیغات دروغین و کذب برخی مراکز، افراد زیادی برای از بین بردن موهای ناخواسته مراجعه میکنند غافل از این که موهای زائد یعنی موهایی سفت و زمخت بر روی اندامهای بدن که ناموزون و غیر طبیعی است و نیاز به استفاده از لیزر در جهت از بین بردن دارد.
وی افزود: این که امروزه رجوع به لیزر برای هر کاری شایع شده، اشتباه است و باید دانست که انجام لیزر در موارد غیر ضروری و به صورت مکرر، سرطان زا و آسیب زننده به اندامهای دیگر است. به عنوان نمونه، لیزر موی زاید برای بعضی نواحی خاص مانند زیر بغل توصیه میشود به این دلیل که این موضع، اگر به صورت مرتب با وسیله خودتراش موبرداری شود سبب تحریک و ملتهب شدن غدد لنفاوی شده و در تشخیص سرطان سینه مشکل به وجود میآورد. اما در موارد دیگر، عمل لیزر باعث سوختگی، جذب لیزر و «آتروفی» یا کاهش حجم عضلات میشود که در موارد حاد سرطان زا است.
عضو انجمن متخصصان پوست ایران، مراجعههای هر ماهه به این مراکز را هم به باد انتقاد گرفت و اظهار داشت: درآمدزایی به هر قیمتی، کار را به آن جا رسانده که از مراجعه کنندگان خواسته میشود هر ماه برای ادامه درمان مراجعه کنند در حالیکه موهای بدن، فاز استراحتی به نام «تلوژن» دارند که بسته به ژنتیک، فصل و موضع روی بدن، بیش از دو تا سه ماه است بنابراین هر ماه نباید عمل لیزر انجام شود.
**از بدو تولد، رسیدگی به پوست ضرورت دارد
این متخصص و جراح پوست در پاسخ به این پرسش که پوست افراد از چه سنی نیاز به رسیدگی و درمانهای تخصصی دارد هم گفت: پوست بخشی از بدن است که در معرض عوامل محیطی سرما، گرما نور آفتاب و باد قرار میگیرد به همین دلیل از بدو تولد نیاز به مراقبت دارد. به این معنا که برای پرهیز از نور مستقیم آفتاب، از ۶ ماه نخست تولد به بعد باید از ضد آفتاب مخصوص استفاده شود.
وی در ادامه تصریح کرد: البته بدن ما برای استحکام استخوانها و شادابی و جذب ویتامین D. نیاز به نور مستقیم خورشید دارد که این جذب نور از پا دریافت میشود؛ بنابراین توصیه میشود که با پوشاندن صورت و استفاده از لباس آستین بلند و پوشیدن دستکش، ساق پا را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهند. در صورت دریافت نکردن نور آفتاب، پوکی استخوان و کج شدن عضلات استحکامی بدن اتفاق میافتد؛ بنابراین با حفظ تعادل و جذب نورآفتاب مناسب میتوان از این امر جلوگیری کرد.