شبکه خبر.۷ با انتشار گزارشی اعلام کرد که با آغاز جنگ اقتصادی ترامپ علیه بسیاری از کشورها از جمله ترکیه، اردوغان طی سخنانی وعده پاسخ مناسب به این تهدیدات آمریکا داد و در همین ارتباط نقشهای برای صادرات ۲.۸ تریلیون دلاری در حال آماده شدن است.
رسانههای ترکیه از جمله شبکه خبر.۷ با انتشار گزارشی تحت عنوان 'اردوغان پیام داد: نقشه ۲.۸ تریلیون دلاری' اعلام کردند که ترکیه برای مقابله با تهدیدها و تحریم اقتصادی آمریکا در حال طراحی نقشهای برای صادرات مشترک ۲.۸ تریلیون دلاری با همراهی و همکاری کشورهای چین، روسیه، مکزیک و هندوستان است.
بنا برای اعلام این رسانه ها، پیش از این رجب طیب اردوغان طی سخنانی وعده ورود به بازارهای جدید جهانی و ایجاد ائتلافهای سیاسی ـ. اقتصادی بزرگ جهانی در پاسخ به تهدیدهای آمریکا داده بود که اعلام اجرای نقشه ۲.۸ میلیارد دلاری در راستای همین وعده رییس جمهوری است.
بنا بر گزارش شبکه خبر.۷، صادرات کنونی ترکیه به کشورهای چین، روسیه، مکزیک و هندوستان در حال حاضر حدود هفت میلیارد دلار است و در آینده برای کسب سهم صادرات بیشتر به این کشورها، طراحی نقشه و اتخاذ تصمیمها در مرحله آماده سازی است.
به نوشته این رسانه، صادرات مواد غذایی به چین، مواد دارویی به هندوستان، ارایه خدمات عمرانی به روسیه و صادرات خودرو به مکزیک از جمله زمینههای با اهمیت در این نقشه صادراتی ۲.۸ تریلیون دلاری ترکیه است.
اردوغان طی سخنرانی در کنگره استانی حزب عدالت و توسعه در شهر ترابوزان ترکیه با بیان این که 'بار دیگر با یک بازی سیاسی و موذیانه مواجه هستیم'، خطاب به آمریکا بیان کرد: بازی شما را دیدیم و حریف میطلبیم.
وی تاکید کرد: آنچه را که نتوانستند با کودتا و اقدامات تحریک آمیز عملی کنند، میخواهند با پول انجام دهند و اسم این اقدام به صراحت جنگ اقتصادی است.
وی تاکید کرد: آمریکا برای یک کشیش مرتبط با گروههای تروریستی، ترکیه را قربانی کرده است و ما نیز به عنوان در مقابل اقدامات آمریکا، هر کاری که لازم باشد، انجام خواهیم داد. '
رییس جمهوری ترکیه همچنین گفت: پاسخ کسی را که به تمام کشورهای جهان از جمله ترکیه اعلام جنگ تجاری کرده است، با رفتن به سوی بازارها، همکاریها و اتحادهای جدید خواهیم داد.
بروز تنش اخیر میان آنکارا و واشنگتن بر سر محکومیت حبس کشیش آمریکایی در ازمیر و اقدام متقابل دو کشور در تحریم وزرای کشور و دادگستری همدیگر، نگرانیهایی در بازارهای مالی و پولی ترکیه ایجاد کرده و موجب افزایش نرخ ارز در این کشور شده است که همچنان ادامه دارد.
همچنین با اعلام تصمیم دونالد ترامپ رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا مبنی بر دو برابر شدن تعرفههای واردات فلزات تولید ترکیه به آمریکا که از امروز اجرا میشود، افزایش نرخ ارزهای خارجی در ترکیه شدت گرفته است.
اوایل سال جاری میلادی، قیمت هر دلار ۳.۷۵ لیر در بازار ترکیه معامله میشد، اما این نرخ امروز به رقم بی سابقه ۶.۹۱ لیر رسید و با افت ارزش ۸۴.۲ درصدی ارزش لیر در برابر دلار، رکورد جدیدی در بازار پولی ترکیه ثبت شد.
همچنین اول سال ۲۰۱۸، قیمت هر یورو در بازار ترکیه ۴.۵ لیر بود، اما با افزایش چشمگیر به خصوص در چند روز اخیر به رقم بی سابقه ۷.۸۴ لیر رسید و ارزش لیر در برابر یورو ۷۴.۲ درصد افت کرد.
مقامات دو کشور طی هفته گذشته برای حل اختلافات فی مابین در واشنگتن مذاکره کردند و پیش بینی کارشناسان اقتصادی ترک حاکی از کاهش نرخ دلار پس از مذاکرات بود، اما افزایش دوباره نرخ دلار در بازار امروز ترکیه نشان داد که این مذاکرات بی نتیجه بوده است.
بسیاری از تحلیل گران ترک به ویژه مفسران نزدیک به حزب حاکم ترکیه بر این باورند که افزایش چشمگیر نرخ ارزهای خارجی در بازار ترکیه را که موجب ایجاد نگرانی جدی در میان مسئولان و مردم این کشور شده است، فتنهای جدید علیه اقتصاد ترکیه است.
ثبات در بازار ارز و جلوگیری از نوسان نرخ ارز در ترکیه از زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در سال ۲۰۰۲ از جمله دستاوردهای دولت و حزب کنونی ترکیه بوده، ولی در یک سال گذشته با افزایش نرخ ارز، این دستاورد به چالش کشیده شده است.