پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : فعالان سیاسی سودانی در شبکههای اجتماعی یک نظر سنجی در مورد انتخابات ریاست جمهوری انجام دادند که نتایج آن نشان داد ۹۲ درصد مردم این کشور مخالف ادامه کار «عمر البشیر» رئیس جمهوری کنونی و نامزدی وی در انتخابات سال ۲۰۲۰ این کشور هستند.
به گزارش ایرنا، در فیس بوک، صفحهای تحت عنوان «فرماندهی کل نیروهای مسلح سودان» که غیر رسمی است و از ارتش این کشور حمایت میکند، از سه شنبه گذشته در نظرسنجیای از مردم این کشور این سوال را مطرح کرده که آیا موافق نامزدی البشیر در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ هستید؟
در این نظرسنجی تا این لحظه ۶۷ هزار و ۹۰۰ نفر شرکت کرده اند که ۹۲ درصد آنها (بیش از ۶۲ هزار نفر) با نامزدی البشیر مخالفت کرده و تنها هشت درصد آنان موافق کاندیداتوری وی بوده اند.
خالد صالح یکی از کاربران شبکه مجازی در ذیل این نظرسنجی با متهم کردن نظام حاکم به تقلب در انتخابات نوشت: ۸۵ درصد مردم، مخالف نامزدی البشیر اند، اما وقتی انتخابات برگزار میشود، میبینیم مقامهای دولتی اعلام میکنند البشیر با کسب ۹۴ درصد آرا پیروز انتخابات شده است.
یک کاربر دیگر نوشت: امیدوارم رئیس جمهوری از این نظرسنجی مطلع شود و ببیند کسی او را نمیخواهد.
کاربر دیگری به نام نادر البناوی نوشته است که بر اساس قانون اساسی، اصلاً او اجازه نامزدی در این انتخابات را ندارد.
عمر حسن احمد البشیر هفتاد و چهارساله هم اکنون رئیس جمهوری و رئیس حزب کنگره سودان است. او در سال ۱۹۸۹ زمانی که با درجه سرهنگی در ارتش سودان خدمت میکرد، با حمایت جبهه اسلامی به رهبری «حسن الترابی» از طریق کودتای نظامی به قدرت رسید و «صادق المهدی» نخست وزیر وقت را برکنار کرد.
البشیر تا سال ۲۰۱۰ همچنان قدرت را در دست داشت و تا این سال، انتخابات ریاست جمهوری در سودان برگزار نشد. او در انتخابات ریاست جمهوری سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۵ به دلیل نبود رقیبان واقعی، پیروز شد.
با توجه به پنج ساله بودن دوران ریاست جمهوری در سودان، قرار است دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری در این کشور آفریقایی در سال ۲۰۲۰ برگزار شود؛ این در حالی است که البشیر، زمستان گذشته اعلام کرد علاقهای به نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ندارد؛ این روزها خبرهایی مبنی بر تلاش او و اطرافیانش برای باقی ماندن در منصب ریاست جمهوری منتشر میشود.
البشیر به خاطر نقش داشتن در درگیریهای دارفور که در جریان آن ۲۰۰ هزار تن کشته شدند، به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت، تحت تعقیب بینالمللی قرار دارد.
او برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری دو مشکل اساسی دارد؛ یکی این که طبق اساسنامه حزب کنگره ملی سودان که البشیر برخاسته از آن است، هر فرد تنها دوبار مجوز نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری از سوی این حزب را دارد و دومین مانع، قانون اساسی این کشور است که بر اساس آن نیز یک رئیس جمهوری بیش از دو دوره متوالی نمیتواند بر کرسی قدرت بماند. حزب البشیر هفته گذشته مجوز نامزدی او را صادر کرد، اما مشکل دوم همچنان پابرجاست.