ماجرای سقف شیشه ای در سازمانهای مختلف موضوع جدیدی نیست. بسیاری از زنان در طول زندگی شغلی خود بارها با موضوع سقف شیشه ای رو به رو شده اند. اما به نظر می رسد این موضوع در حوزه فناوری غیرقابل تحمل شده است.
به گزارش سرویس آی تی و فناوری انتخاب، حوزه تکنولوژی از جذاب ترین حوزه ها برای بسیاری از افراد محسوب می شود و البته با توجه به پویا و جدید بودن این حوزه، اغلب فعالان دنیای فناوری را جوانان تشکیل می دهند، با این وجود نتایج گزارشی تکان دهنده از فاینشنال تایمز، به نظر می رسد رشد و پیشرفت در حوزه فناوری برای زنان بسیار دشوار تر از مردان است.
در بخشی از این گزارش می خوانیم: میراندا یکی از هزاران مهندس نرم افزاری است که در لندن زندگی می کند و اساسا کار مهمی را پیدا نکرده است. درواقع در شرایطی که شرکت های بزرگی مثل گوگل و اوبر با پرونده های آزار و اذیت کارمندان زن دست و پنجه نرم کرده و می کنند، میراندا امید چندانی برای رقابت سالم در حوزه کدنویسی ندارد.
میراندا با نمراتی عالی فارغ التحصیل شده و در پروزه های مختلف نیز حضوری پررنگ داشته اما از شرایط شغلی خود ناراضی است. او می گوید: دردناک است اما مدیران مرد همچنان معتقدند نباید زنان را از حدی مشخص صعود داد. آنها تصور می کنند زنان باید در حد متوسط متوقف شوند. مشکل وقتی بزرگ تر می شود که بدانیم حتی برخی از مدیران وقتی به دنبال مقصر برای شرایط شرکت خود می گردند فورا زنان را متهم می کنند."
فرهنگ جنسیتی در سازمان های تکنولوژیک
میراندا یکی از چند زن در بخش خود در یک شرکت فناوری سرشناس و بین المللی است که تجربه هایی تلخ دارد. او توضیح می دهد که چگونه در جلسات مهم روزانه دعوت نمی شده یا نادیده گرفته می شده است و این در حالی بوده که حتی ایده های دست چندمی همکاران مرد او به شدت مورد استفبال مدیران مرد قرار داشته است.
افزون بر اینها او از فضا و فرهنگ مردانه شرکت خود نیز به شدت ناراضی است. وی می گوید: من و بسیاری دیگر از زنانی که در شرکتهای سرشناس فناوری کار می کنیم یک مشکل مشترک دارم؛ "فرهنگ کاملا مردانه در محیط کار". او می گوید بارها در جمع همکاران مرد خود معذب شده چون آنها به راحتی شوخی های رکیک جنسی کرده اند یا حتی سعی کرده اند او را لمس کنند. درواقع میراندا تصور می کند مشکل از مدیران است که تنها به فکر ایجاد فضای دوستانه و راحت برای مردان هستند و تصور می کنند چون صدای خنده کارمندان مرد شنیده می شود همه چیز مرتب است و سازمانی پویا و شاد دارند.
نتایج این گفتگو و دیگر گفتگوها نشان می دهد اگر چه طی چندین دهه اخیر برای حضور زنان در محیط کار تلاشهای پرشماری انجام شده است، اما به نظر می رسد این تلاشها تنها تا پشت در ادارات ادامه دارد و با ورود کارمندان زن به شرکت ها، نیاز به آرامش و امنیت آنان کاملا فراموش می شود.
جنیفر برادل، استاد فرهنگ و جامعه دانشگاه بریتیش کلمبیا، می گوید: زنان بیشتر از هر زمان دیگری در تاریخ در حال تحصیل در حوزه علومخ کامپیوتری هستند اما مشکلات فرهنگی در این حوزه همچنان پابرجاست.برای دهه ها، ما دختران را تشویق می کردیم استعدادهای خود را نادیده نگیرند و اگر به فناوری علاقه مندند در همین حوزه تحصیل کنند اما به نظر می رسد ما صرفا روی افزایش آمار استخدام زنان تمرکز کرده ایم و توجهی به مسائل محیط کار نداشتیم."
پیشرفت شغلی مختص مردان است؟!
به نظر می رسد حتی چالش های پیشرفت شغلی در ادارات نیز مردانه است. تحقیقات پرفسور برادل نشان می دهد ادارات مبنای رشد و رقابت را نیز مردانه تدوین کرده اند. بر همین اساس است که زنان بیش از دیگران قربانی سوء رفتار جنسی، آزار و اذیت جنسی و مواردی مشابه می شوند.
یک مشاور شغلی در نیویورک که بیش از یک دهه است در حوزه مشاوره شغلی فعالیت می کند می گوید: " بسیار دردناک است که می بینیم بسیاری از مراجعان من را زنانی تشکیل می دهند که به علت سقف شیشه ای، بی احترامی های جنسی و نادیده گرفته شدن استعدادهایشان مرتب در حال تغییر محل کار خود هستند و نمی توانند در محیطی ثابت کار کنند."
در سال جاری،وبسایت HackerRank در زمینه استخدام، بیش از 14،000 توسعه دهنده حرفه ای نرم افزار در سراسر جهان را مورد بررسی قرار داد، 2000 نفر از آنها زن بودند. این بررسی نشان داد که 20 درصد از توسعه دهندگان زن که بالای 35 سال سن داشتند هنوز در سمت های شغلی بسیار ابتدایی قرار داشتند این در حالی بود که تنها 6 درصد مردان در مشاغل ابتدایی حضور داشتند. بنابراین حضور زنان در این رده سنی 3.5 برابر بیشتر از مردان بود.
'جوانا'، بنیانگذار و توسعه دهنده حوزه فناوری فکر می کند که راه حل مشکلات زنان در دنیای فناوری فقط در مورد تغییر سیاست های شرکت ها نیست. جوانا معتقد است که زنان باید بیاموزند چگونه از حق خود در محیط کار دفاع کنند و در برابر ازارگری های جسمی و روانی فرار و سکوت را انتخاب نکنند.
*رویا پاک سرشت
معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور با اشاره به حضور خانوادهها در ورزشگاه آزادی برای تماشای بازی تیم ملی در جام جهانی نسبت به حل کامل این مساله ابراز امیدواری کرد. وی در پاسخ به سوالی در مورد محدودیتهایی که برای اجرای کنسرتهای زنان وجود دارد، نیز گفت: این موضوع سلیقهای است. در مشهد در ایام نوروز اپرایی با حضور خانمها برگزار شد و هیچ مشکلی هم به وجود نیامد. چند شب هم اجرا شد. البته آنها هم گفتند دریافت مجوز سخت بوده؛ با این حال در دهه فجر و جشنواره موسیقی مواردی از این اتفاقات را دیدیم.