پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
عضو کمیته علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان گفت: بهمن ماه امسال ماه دو بار در روزهای یکم و سی ام در حالت ابرماه قرار میگیرد.
عمران مرادی در گفتوگو با ایسنا با اعلام این مطلب، اظهار کرد: ابرماه زمانی اتفاق میافتد که وقوع پدیده ماه کامل با نزدیکترین فاصله ماه با زمین در مدارش (حضیض ماه)، همزمان شود. در پدیده سوپرمون یا ابرماه، ماه اندکی نسبت به حال معمول خودش درخشانتر و بزرگتر است.
وی تصریح کرد: گردش ماه به دور زمین در مداری بیضوی است و فاصلهاش تا زمین متفاوت است. در نزدیکترین فاصله، ۳۵۶٬۵۰۰ کیلومتر و در دورترین فاصله، ۴۰۶٬۷۰۰ کیلومتر از زمین است.
مدرس و پژوهشگر نجوم درخصوص دیگر رویدادهای نجومی بهمن ماه، خاطرنشان کرد: در این ماه چندین مقارنه زیبای اجرام آسمانی قابل مشاهده است که فرصت خوبی برای عکاسی نجومی فراهم میآورد.
وی تصریح کرد: مُقارنه در ستارهشناسی به همراستا قرار گرفتن دو یا چند جرم سماوی با یکدیگر از منظر زمین میگویند به گونهای که در آسمان در کنار هم دیده شوند.
مرادی افزود: نخستین مقارنه این ماه در ساعت ۴:۱۶ سحرگاه سوم بهمن در سمت شرق آسمان رخ میدهد که در این زمان، دو سیاره "زهره" و "مشتری" با فاصله حدود ۲.۴ دهم درجه از یکدیگر در راستای هم دیده میشوند.
عضو کمیته علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان در خصوص وضعیت این دو سیاره در آسمان توضیح داد: زهره بین زمین و خورشید قرار گرفته و سیاره مشتری سمت دیگر زمین و در فاصله بسیار دورتر از زمین قرار دارد. در این زمان این دو سیاره در حرکت مداری در کنار یکدیگر قرار میگیرند که زمین یک طرف است و این دوسیاره در یک راستا قرار دارند.
وی با بیان اینکه هر دوی این سیارات با چشم غیرمسلح قابل مشاهده هستند، گفت: زهره به دلیل وجود ابرهای غلیظ در اطراف خود، نور خورشید را به خوبی منعکس میکند که بعد از خورشید و ماه، سومین جرم درخشان در آسمان است. سیاره مشتری نیز به دلیل اندازه بسیار بزرگ نور خورشید را به خوبی منعکس میکند و در آسمان قابل رؤیت است.
اجتماع "ماه"، "مشتری" و "زهره" در آسمان
وی دیگر رویداد نجومی این ماه را مقارنه "ماه" و "مشتری" عنوان کرد و گفت: یازدهم بهمن ماه در ساعت ۳:۳۱ بامداد، سیاره مشتری در کنار ماه قرار میگیرد.
عضو کمیته علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان افزود: در این روز، سیاره زهره نیز در ساعت۴:۲۰ در نزدیکی این دو جرم قرار میگیرد و در اصطلاح نجومی پدیده اجتماع "ماه" و "مشتری" و "زهره" ایجاد میشود.
مدرس و پژوهشگر نجوم تصریح کرد: بیست و چهارم بهمن ماه در ساعت ۵:۲۷ سحرگاه، مقارنه "مریخ" و "اورانوس" با فاصله یک درجه اتفاق میافتد. همچنین بیست و نهم بهمن ماه مقارنه "زهره" و "زحل" در ساعت ۶:۲۷ سحرگاه رخ می دهد.
مرادی در خصوص ماه گرفتگی اول بهمن ماه گفت: این پدیده اول بهمن قبل از طلوع خورشید تنها در شمال شرق و غرب آسیا، اروپا و افریقا به صورت کامل قابل رصد بود. در ایران این پدیده به صورت جزیی در برخی مناطق غربی کشور قبل از غروب ماه در سپیده دم قابل رصد بود.
وی خاطرنشان کرد: علاقهمندان به رصد ماه گرفتگی، باید تا سال ۱۴۰۴ صبر کنند.