arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۵۶۹۵۲
تعداد نظرات: ۹ نظر
تاریخ انتشار: ۳۰ : ۱۰ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۷

ظریف: هیچ‌وقت از دست طرف مقابل به ستوه نیامدیم، اما از فشارهای داخل واقعاً‌ به ستوه آمدیم / اگر این فشارها نبود، برجام می‌توانست در همان دو سال اول اجرا، خروج ترامپ را بسیار پرهزینه‌تر کند؛ می شد کشور را غیرقابل تحریم‌تر از شرایط فعلی کرد / تک‌تک دستاوردهای ما از طریق مذاکره به دست آمده

ظریف با بیان اینکه تک‌تک دستاوردهای ما از طریق مذاکره به دست آمده، گفت: برخی می‌گویند گفتگوی تمدن‌ها، یک طرح تبلیغاتی و غیرعملیاتی بود؛ اما فراموش نکنید پیشنهاد گفتگوی تمدن‌ها درزمانی که امریکایی‌ها استیلای گفتمانی خود را در دسترس می‌دیدند،مطرح شد .یعنی ایران در برابر پارادایم مبتنی بر حذف، پارادایم فراگیری و تفاوت ماهوی در حکمرانی جهانی را مطرح کرد. این بحث بسیار مهمی است که با تمام سیاست‌های آن روز ایالات متحده در تضاد بود ولی ایالات متحده جرأت نکرد با آن مخالفت کند و لذا مجبور شد به اجماع بپیوندد
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

محمدجواد ظریف وزیرامورخارجه در پاسخ به این سوال ‌که انقلاب اسلامی چه ویژگی‌هایی داشته که آمریکا در همه شرایط سر ناسازگاری با آن داشته است می‌گوید: من آن را در یک کلمه خلاصه می‌کنم و آن” استقلال” است. لذا نباید ‌عظمت ‌استقلال کشوررا فراموش کنیم. این عظمت به نظر من بیش از هر چیز به خاطر جمهوری‌اسلامی است.

به گزارش «انتخاب»، وی در گفتگو با روزنامه اطلاعات، با بیان این مطلب که کمترکشوری را دیده ام ‌بتواند مثل جمهوری‌اسلامی بدون هیچ‌گونه ملاحظه‌ای‌ بر اساس دیدگاه خود عمل کند ، تصمیم بگیردیا موضعگیری داشته باشد ادامه می‌دهد:این که برخی کشورهای عربی در منطقه بدون‌ نظر مثبت آمریکا نمی‌توانند زندگی کنند، یک باور ریشه‌دار در آمریکاست. لیکن آقای ترامپ این وقاحت را دارد که آن را به زبان می‌آورد. یا این تصور که اگر آمریکا دست از حمایت ‌اینها بردارد، ‌فارسی صحبت می‌کنند یا هر تصوری دیگری که دارند، مسأله ای ریشه‌دار است و منحصر به آقای ترامپ و لیندسی گراهام نیست.متاسفانه آمریکایی‌ها این وقاحت را پیدا کرده‌اند و باعث شرمندگی ما‌ست که حکام کشورهای منطقه بدون هیچ‌گونه عکس‌العملی اجازه این وقاحت را به آقای ترامپ داده‌اند تا به زبان بیاورد.

ظریف بابیان این که همواره معتقد به ‌‌تعامل سازنده با دنیا بوده‌ ‌و ‌اکنون هم معتقداست ‌تعامل با دنیا به نفع جمهوری اسلامی تمام خواهد شد می‌گوید: ‌اما هیچ‌وقت نمی‌توانم بپذیرم که تعامل سازنده با دنیا رمز حیات و بقای ما باشد و بدون تعامل ‌نتوانیم زنده بمانیم. ما باید زنده، پرنشاط و فعال باشیم و تعامل سازنده، باعث افزایش نشاط و بالندگی ما و کشور شود.

رئیس دستگاه دیپلماسی با اذعان به نکته که امروز با روایت‌های مختلف گفتمانی در دنیا رو‌برو هستیم و اگر نگوییم ناشی از انقلاب اسلامی است، یکی از عوامل ایجاد‌کننده آن حتماً جمهوری اسلامی به شمار می‌رود ابرازعقیده می‌کند جمهوری اسلامی‌ از عوامل موثری است که مانع یک سلطه یا هژمونی گفتمانی شده است .

وی درعین حا ل درمقام قدرشناسی ازوجود پشتوانه مردمی و مقاومت مردم و نیروهای مسلح که بدون آن همه تلاش‌های دیپلماتیک به هیچ جا نمی‌رسدمی‌افزاید: اگر چه مذاکره برای بعضی‌ها امر مذمومی است، ولی تک‌تک دستاوردهای ما از طریق مذاکره به دست آمده است. مذاکره‌کننده بدون پشتوانه ملی و توان و حمایت مردم هیچ نیست ولی دستاورد میدانی بدون مذاکره به نتیجه عملی نمی‌رسد.

وی درتشریح فرازهایی ازتلاش ‌جمهوری اسلامی‌‌درعرصه بین‌المللی ‌به پیشنهاد گفتگوی تمدن‌هاکه به اعتقادش ‌یک پیشنهاد شیک و صرفا یک حرکت دیپلماسی عمومی‌نبوده اشاره می‌کند ودراین باره چنین نظرمی‌دهد: برخی می‌گویند گفتگوی تمدن‌ها، یک طرح تبلیغاتی و غیرعملیاتی بود؛ اما فراموش نکنید پیشنهاد گفتگوی تمدن‌ها درزمانی که امریکایی‌ها استیلای گفتمانی خود را در دسترس می‌دیدند،مطرح شد .یعنی ایران در برابر پارادایم مبتنی بر حذف، پارادایم فراگیری و تفاوت ماهوی در حکمرانی جهانی را مطرح کرد. این بحث بسیار مهمی است که با تمام سیاست‌های آن روز ایالات متحده در تضاد بود ولی ایالات متحده جرأت نکرد با آن مخالفت کند و لذا مجبور شد به اجماع بپیوندد.

ظریف تاکید می‌کند:مخالفت آمریکا با این ایده را در سال ۲۰۰۱ به وضوح می‌توان دید. آمریکایی‌ها به بهانه جنگ علیه ترور و ۱۱سپتامبر حتی اجازه ندادند زمان مناسب برای بحث گفتگوی تمدن‌ها در سال گفتگوی تمدن‌ها در مجمع عمومی‌سازمان ملل متحد اختصاص یابد. یعنی تا این حد مخالف آن بودند و قصد داشتند از هر فرصتی استفاده کنند. آن زمان از بحث ۱۱ سپتامبر به قول آقای بوش -جنگ علیه ترور -استفاده کردند تا گفتگوی تمدن‌ها را کمرنگ کنندو با فاصله ۳ ـ۲ سال از طریق دو متحدشان پیشنهاد ائتلاف تمدن‌ها را مطرح ساختند تا مبنای فراگیری در گفتگوی تمدن‌ها را با جایگزین کردن ائتلاف با گفتگو از بین ببرند، چون ائتلاف ذاتا بر مبنای حذف یک یا چند دشمن واقعی یا فرضی است و نه فراگیری. گاه در جمهوری اسلامی دستاوردهای خود را دست کم می‌گیریم.درحالی که گفتگوی تمدن‌ها دستاورد پارادایمی برای جمهوری اسلامی بود .

ظریف به تلاشهای دامنه دارآمریکا در۴۰ سال اخیراذعان می‌کند ودرتشریح مهمترین فرازآن یعنی قراردادن ایران تحت فصل هفتم شورای امنیت می‌افزاید: آمریکا به هر دلیلی ـ نمی‌خواهم مجددا دولت نهم و دهم را نقد کنم ـ توانست شش یا هفت قطعنامه تند و تیز علیه ایران تصویب کند. قطعنامه ۱۹۲۹ علیه ایران در تاریخ شورای امنیت کم‌سابقه است. این دستاورد برای آمریکا مهم بودو از دست دادنش هم درجریان برجام مهم بود. برای ما هم باید مهم باشد که همین گونه است.

وقتی قطعنامه ۱۹۲۹ تصویب شد، خیلی‌ها می‌گفتند حتی اگر ایران کل برنامه هسته‌ای خود را تعطیل کند و در یک سینی بگذارد و مانند لیبی تقدیم آمریکا کند، باز هم نمی‌تواند از زیر قطعنامه‌های فصل هفتم سالم بیرون بیاید. این تحلیل عمومی‌بود، ولی توانستیم کل برنامه‌های هسته‌ای و دستاوردها را حفظ کنیم و قطعنامه‌ها را هم باطل کنیم.

وی ادامه می‌دهد:مشکل ما سر ۱۰-۲۰ سانتریفیوژ نیست. خیلی فرق نمی‌کند که ۶۰۰۰ سانتریفیوژ داشته باشیم یا ۲۰ هزار سانتریفیوژ؛ اگر سوخت بوشهر را می‌خواهیم ۱۹۰ هزار سانتریفیوژ از این مدل باید داشته باشیم که این تعداد در نطنز جا نمی‌شود چون نطنز کلا جای ۵۴ هزار سانتریفیوژ است. بنابراین عاقلانه است دنبال سانتریفیوژی برویم که تولیدش بالاتر باشد تا بتوانیم با استفاده از همین ساختمان‌هایی که در نطنز ساخته شده است سوخت بوشهر و حتی فراتر از آن را تأمین کنیم. آنچه مهم بود، تعداد سانتریفیوژ و شکل رآکتور آب سنگین اراک نبود. مهم اصل حفظ توان غنی سازی، حفظ فردو و ‌حفظ ماهیت آب سنگین در اراک بود و این که بتوانیم برنامه هسته‌ایمان را پیش ببریم وگرنه در قطعنامه‌های شورای امنیت از ما خواسته شده بودفعالیت تمامی‌اینها تعلیق شود. می‌خواستند فردو را گِل بگیرند، می‌خواستند اراک رابا بولدوزر تخریب کنند. نه فقط رآکتور را بلکه پالایشگاه آب‌سنگین راهم؛ ما اینها را به دست آوردیم یعنی هیچ امتیاز استراتژیک در حوزه هسته‌ای ندادیم. همه دستاورد‌های هسته‌ای را حفظ کردیم. قطعنامه‌های شورای امنیت را برداشتیم و تحریم را هم لغو کردیم. ما باید این دستاوردها را به رسمیت بشناسیم .

ظریف به بدعهدی امریکا واروپا درچارچوب برجام اشاره می‌کند وبا انتقاد ازاین رفتارآنان می‌گوید: آمریکا و غرب در اجرای تعهدات اقتصادی خود کاملاً نشان دادند طرف‌های مناسبی برای تعامل نیستند. آمریکا نشان داد ‌بد‌عهد است و اروپایی‌ها هم نشان دادند واقعاً در برابر آمریکا این جرأت را ندارند درست بایستند. راه‌اندازی ساز و کار تبادل تجاری با ایران، اگرچه دیر هنگام ولی مثبت است، در عین حال اروپایی‌ها هنوز نتوانسته‌اند نشان دهند برای پیگیری منافع خود به اندازه لازم سرمایه‌گذاری می‌کنند که امیدواریم این جرأت راپیدا کنند و به نظر من از زمان خروج آمریکا از برجام تاکنون آن که باخت استراتژیک داشته اروپا ست، چون نتوانست نشان دهد در نظام بین‌الملل موقعیتی دارد و این موضوع بسیار حیاتی است. ما چه باختی داشتیم؟ بله ما فشار اقتصادی را تحمل کردیم، اما سئوال این است که اگر از برجام خارج شویم، آیا فشار اقتصادی از روی جمهوری اسلامی برداشته می‌شود؟ ما آمریکا را منزوی و دستاوردهای خود را حفظ کردیم.

وی درعین حال با تا کید بر این که برجام رانباید دستاورد یک دولت،‌یک گروه یا دستاورد دیپلماسی دانست خاطرنشان می‌سازد: برجام دستاورد این ملت با هدایت و حمایت‌های رهبری است و دستاوردهای آن خیلی فراتر از اقتصادی است. دستاوردهای اقتصادی برجام و ناتوانی اروپا و آمریکا در رعایت تعهدات اقتصادیشان مهم است و نشاندهنده ناتوانی و قابل اعتمادنبودن آنهاست، اما این دستاوردها معادل برجام نیست.

وی با انتقاد از این که دراین مساله مهم یعنی مذاکرات هسته‌ای وبرجام هیچ‌وقت هم‌افزایی داخلی مشاهده نشده است تصریح می‌کند:در دوران مذاکره نگرانی ما بیشتر از خنجرهایی بود که از پشت می‌خوردیم تا به مذاکره. هیچ‌وقت از دست طرف مقابل به ستوه نیامدیم، اما در طول مذاکره و بعد از آن در برابر فشارهای داخل واقعاً‌ به ستوه آمدیم.معتقدیم اگر اینها نبود، برجام می‌توانست در همان دو سال اول اجرا، علی‌رغم همه بدعهدی‌های آمریکا و همه کاستی‌ها و ضعف اروپا و دیگر کشورها، شرایطی را ایجاد کند که خروج از برجام برای آقای ترامپ بسیار بسیار پرهزینه‌تر باشد. می‌توانستیم در دو سالِ بعد از برجام، کشور را بسیار غیرقابل تحریم‌تر از شرایطی کنیم که اکنون هستیم. راه داشت. البته راهش نگاه به غرب نبود. راه آن یک نگاه جامع به دنیا بود و نیاز اولیه‌اش این بود که اعلام نکنیم کدام آدم عاقلی می‌آید دراین سرزمین سرمایه‌گذاری کند؟

وی با اشاره به این مطلب که به روزنامه‌های جناحی اعتقاد نداردمی‌گوید: اعتقاد دارم روزنامه باید واقعیات را بگوید مثل روزنامه اطلاعات نگاه ملی داشته باشد. تیتر روزنامه‌ها را نگاه کنید: «پرواز هواپیماهای کاغذی بر فراز آسمان انتخابات» یعنی خواست‌های ملی ما را در حد یک دعوای انتخاباتی به حضیض کشاندند. ببینید در این مدت چقدر هیأت به ایران آمد. برخی می‌گویند همه اینها نمایش است؛ بله ممکن است کار دولتی‌ها نمایش باشد، ولی بازرگان و تاجر هیچ زمانی برای نمایش وارد کشوری نمی شوند. کدام تاجری را دیدید بدون این که امیدی به تجارت داشته باشد فقط برای نمایش تجاری به کشوری قدم بگذارد؟

ما را در برابر خارجی‌ها طوری معرفی کردند که انگار برای اهداف کوتاه انتخاباتی وارد این مذاکره می‌شویم. به‌جای آنکه ما را در سطح بالا در مقابل طرف خارجی قرار دهند که از موضع ملی این کار را انجام می‌دهیم ،ما را فروکاستند به کسی که نیازمند است برای دعوای انتخاباتی. منِ وزیر خارجه از چه زمانی سیاسی و جناحی بودم که اکنون بخواهم باشم؟ اینها واقعیاتی بود که وجود داشت. این واقعیات حتی امروز در شرایطی که در یک جنگ اقتصادی قرار گرفته‌ایم تشدید شده است و برخی همان سیاست‌ها و اهداف را دنبال می‌کنند و این به نظر من کاستی عمده‌ای است که در آن زمان بوده و اکنون هم هست.

دکترظریف ادامه می‌دهد:آن زمان ممکن بود بگوییم تصویر کاملاً روشن نبود، اما اکنون که تصویر کاملاً روشن است.روزی نیست که آقای پمپئو به من به اسم حمله نکند. خیال نکنید برای خود حسابی باز کردم، ولی آقای نتانیاهو در مجمع عمومی درسخنرانی‌اش به من حمله می‌کند. آیا درست است که من همزمان هم توسط نتانیاهو مورد حمله قرار بگیرم و هم توسط دوستان داخل؟به خاطر حرف واحدی که درباره رژیم صهیونیستی می‌زنم، همزمان آقای نتانیاهو و دوستان داخل به من انگ دروغگویی می‌زنند. ببینید ما چقدر منافع ملی را فدای اهداف سیاسی می‌کنیم.

وی با بیان این که آمریکا به اندازه کافی می‌خواهد زنجیر به پای ما و اقتصاد ایران ببندد،دیگر خودمان زنجیر اضافه به پای اقتصادمان نبندیم و خودمان اقتصادمان و بانک‌هایمان را از تعامل با بانک‌های دیگر محروم نکنیم می‌افزاید: دلیل این‌که آمریکا خود را به آب و آتش می‌زند این است که مجددا اجماعی را که با ۶- ۷ قطعنامه شورای امنیت داشت به دست آورد. در این شرایط ،انتخاب ورشو و پیام‌هایی که انتخاب ورشو دارد، بیشتر مربوط به داخل اروپا و در ارتباط با روسیه است تا پیام به ایران‌، اما ‌حرکت مجددی کرده اند برای این که اجماعی را علیه ایران ایجاد کنندو چون می‌دانند نمی‌توانند از این جلسه نتیجه‌ای بگیرند، به کشورها اعلام کردند که‌ نمی‌خواهند روی متنی توافق کنند‌.

ظریف درپاسخ به این که آیا امکان مذاکرات مجدد با آمریکا وجود دارد با طرح این پرسش که آنها می‌خواهند دوباره درباره چه چیزی مذاکره کنندمی‌گوید:می‌خواهند درباره‌ مسائل موشکی مذاکره کنند؟ درباره مسائل موشکی هم در آن جلسه بحث کردیم و تصمیم گرفتیم. نه به این دلیل که ما مشکل داشتیم، به این علت که طرف مقابل جوابی نداشت برای این سئوال ما که شما چرا این همه سلاح در منطقه ما می‌ریزید؟‌درباره چه می‌خواهند بحث کنند؟ آقای ترامپ می‌خواهد فروش ۴۰۰میلیاردی سلاح خود را متوقف کند یا فرانسوی‌ها می‌خواهندفروش سلاحشان را متوقف کنند؟به این دلیل مذاکره نمی‌کنیم که نشان ندادند که اصلاً طرف مذاکره هستید. شمایی که امضایتان یک ماه هم ارزش ندارد. ادعا می‌کنید این وزیر می‌تواند امضای وزیر قبلی و این رئیس می‌تواند امضای رئیس قبلی را زیر پا بگذارد، چگونه می‌خواهید مذاکره کنید و به توافق جامع‌تر برسید؟

رئیس دستگاه دیپلماسی تاکید می‌کند:آمریکایی‌ها یقین داشته باشند اگر روزی مجوزی صادر شود و قرار باشد مذاکره‌ای درباره سایر موضوعات صورت بگیرد، با مذاکرات هسته‌ای فرقی نمی‌کند. این‌گونه نیست که چیزی را دیکته کنند و ما هم بپذیریم.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۵۴
غیر قابل انتشار: ۶
آقایی
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۳
37
57
مردم پشتیبان تعامل با دنیا و متنفر از خصومت ورزی با دنیا هستند. دلواپسان نگران شفافیت مالی و آگاهی مردم از میزان ثروتشان هستند بنابراین به دنبال انزوای ایران هستند. شما به کارت ادامه بده و بی خیال رانت خواران شو
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۳
29
60
آقای ظریف شما با منطق نمیتوانید به کسی که منافعش در نفهمیدن است چیزی بفهمانید .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۳
57
41
تا همین نقطه گوشت کیلوئی صد هزار تومان دست شما درد نکنه با برجامتون . معاونت
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۳
34
50
درود بر دکتر ظریف که تحت فشار های بین المللی از یکطرف و تند رو های جناح خاص از طرف دیگر ، که هیچ چیزی جز بالا کشیدن خود به داخل مجلس و دولت را نمی خواهند . قرار گرفته اند .
و قطعا با آمدن آنها اگر جنگ سر نگیرد که احتمالش بسیار زیاد است قطعا تحریم های ۷ گانه ای که در زمان احمدی نژاد و جلیلی از طرف سازمان ملل صادر شدند و بر ما فشار خطرناکی را وارد آوردند که هنوز رها نشده ایم باز خواهند گشت .
البته همان زمان هم همان آقایان از تحریم ها بعنوان کاغذ پاره یاد کردند و‌گفتند انقدر قطعنامه بدهید تا پاره شوید !؟
البته آنکه تحت فشار جانفرسا قرار گرفت و ظرف دو ماه ارزش دارایی‌ شان یک چهارم شد کل مردم کشور بودند والا خودشان حقوقهای نجومی شان را میگیرند و سمت های متعدد شغلی و تریبونها و احترام شان محفوظ است .
ولی مردم و کشور تاوان سنگینی دادند و دارند می دهند .
فرزند روح الله
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۳
19
23
ای بابا ظریف جون
ول کن این حرفا رو
برجام هم مال خودت و کدخدا
همش به نام تو
فقط یادت نره وقتی رهبر عزیز می فرمود همه چیزو یه جا ندید بره مرحله به مرحله اقدام کنید شما ها می گفتید امضای کری تضمینه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
8
6
درود بر ظریف مردم همسو با شمان مگر دلواپسان و طرفدارانشون که محدود هستند .همه میدونند که فشارهای داخلی یک گروه خاص روی دولت است و نمیذارند دولت کارشو بکنه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
2
5
▪️ظریف گفته بود،"اگر دولت آمریکا بدعهدی کرده برسر آنها بکوبید نه فرزندان ملت، دستاوردهای ملت را ارزان نفروشید"



این حرف مثل این میمونه که کیروش بیاد بگه،چرا از من انتقاد میکنید که۳تا از ژاپن خوردیم،برید از موری‌یاسو مربی ژاپن انتقاد کنیدکه ما رو برد،دستاورد۸ساله من رو ارزان نفروشید!
علی
|
United Arab Emirates
|
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
4
2
فکر نمیکنم هرگز رئیس دولتی مثل جاصلاحات " مبتکر گفتگوی تمدنها"در جمهوری اسلامی تکرار شود، رئیس دولتی که روابط خارجی و اوضاع اقتصادی را به بهترین شرائط رساند، ولی متاسفانه حسادت و کینه توزی بعضی مسئولین و مخصوصا روحانیت تندرو و افراطی با این مرد بزرگ و حمایت از نادانی مثل احمدی نژاد، ایرانی که میرفت با تدابیر دولت خاتمی رفاه و نظم اجتماعی را به حد اعلای خود در کشور برساند، با دولت احمدی نژاد و حامیانش به خاک سیاه نشاده شد و امکان بلند شدنش بسیار بعید بنظر میرسد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۵
تو از سیاست هیچی نمیفهمی ساده لوح
نظرات بینندگان