arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۶۱۱۸۳
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۰۸ - ۰۵ اسفند ۱۳۹۷

محب‌علی: در موضوع تروریسم تعریف واحدی در سطح بین‌المللی وجود ندارد

مدیر کل پیشین بخش خاورمیانه وزارت امور خارجه با بیان این‌که اختلاف نظرهای زیادی درباره مساله تروریسم در سطح بین‌المللی وجود دارد، اظهار کرد:‌همه کشورها در لفظ از واژه تروریسم به طور مشترک استفاده می‌کنند اما در مصادیق با یکدیگر اختلاف‌نظرهای زیادی دارند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

مدیر کل پیشین بخش خاورمیانه وزارت امور خارجه با بیان این‌که اختلاف نظرهای زیادی درباره مساله تروریسم در سطح بین‌المللی وجود دارد، اظهار کرد:‌همه کشورها در لفظ از واژه تروریسم به طور مشترک استفاده می‌کنند اما در مصادیق با یکدیگر اختلاف‌نظرهای زیادی دارند.

قاسم محب‌علی در گفت‌وگو با ایسنا درباره این‌که گفته می‌شود بدون شک مهمترین مسئله امروز غرب آسیا که آمریکا و برخی دیگر از کشورها به دنبال آن هستند، موضوع تروریسم است، گفت:‌ اگر خواسته باشد از دیدگاه واقع‌گرایی سیاسی مساله تروریسم را مورد بررسی قرار دهید، تروریسم ابزاری در دست قدرت‌های رقیب است، بنابراین درباره آن اختلاف وجود دارد.

وی تصریح کرد: در واقع ممکن است گروه‌هایی که از دید ترکیه تروریست به شمار می‌روند، از نظر ما یا اروپایی‌ها تروریست محسوب نشوند، همچنین گروه‌هایی که از دید ما تروریست هستند، از دید طرف مقابل تروریست محسوب نشوند، به‌عنوان مثال گروه‌هایی مانند حماس، حزب الله یا جهاد اسلامی از دید برخی کشورها تروریست هستند اما از دید ما این گروه‌ها مبارزان مقاومت و راه آزادی و راه عزت و شرف هستند.

این تحلیل‌گر مسائل منطقه همچنین بیان کرد:‌ بنابراین در مساله تروریسم در منطقه یا دنیا اختلاف‌نظرهای زیادی است و یا تعریف واحدی در مساله تروریسم وجود ندارد،‌ مگر درباره دو گروه القاعده و داعش اتفاق نظر وجود دارد آن هم به دلیل‌ این‌که در شورای امنیت مطرح شده است.

محب‌علی افزود: البته در سیاست‌های اعمالی یا واقعی هم شاید در مورد این دو گروه هم اختلاف نظر است، زیرا داعش نمی‌توانست این همه تسهیلات و امکانات به دست آورد، آن هم در شرایطی که ارتباطی با دریای آزاد ندارد، یا گروه‌هایی مانند طالبان و القاعده هم همین‌طور، قطعا برای تهیه سلاح و امکانات ارتباطاتی با سرویس‌های اطلاعاتی در منطقه و قدرت‌ها داشته‌ و دارند که دست به چنین اقداماتی می‌زنند.

مدیر کل پیشین بخش خاورمیانه وزارت خارجه با تاکید بر این‌که مساله تروریست یک مساله اختلافی است، گفت:‌ همه از عنوان تروریسم استفاده می‌کنند اما در عمل در مورد این‌که مصداقش چیست، اتفاق نظر وجود ندارد.بنابراین تقریبا همه کشورها، با رقبا در منطقه، ترکیه، عربستان،‌رژیم صهیونیستی و حتی کشورهای فرامنطقه‌ای مثل آمریکا، روسیه یا اروپا در لفظ استفاده از تروریسم با یکدیگر مشترک هستیم اما در مصادیق با هم اختلاف‌نظر داریم. این‌که ما بگوییم قربانی تروریسم هستیم درست است، آن‌ها هم بگویند درست است اما مصادیقش تفاوت دارد.

وی در ادامه اظهار کرد: فرض کنید اهل سنت عراق گروه‌هایی که ما تروریسم حساب می‌کنیم، اساسا تروریست حساب نمی‌کنند و یا در سوریه، حماس کاملا با ما اختلاف نظر دارد، حماس از گروه‌های اخوان المسلمین و گروه‌های معارض بشار اسد حمایت می‌کند و ما درست عکس آن عمل می کنیم. بنابراین اجماعی روی این مساله وجود ندارد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه بیان کرد:‌ به‌عنوان مثال اگر شما افکار عمومی شرق آسیا و یا در کشورهایی از قبیل اندونزی و مالزی را بررسی کنید، می‌بینید که خیلی در جهان اسلام روی این مساله اتفاق نظر وجود ندارد و بیشتر نگاه مذهبی و طائفه‌ای حاکم است و در مورد القاعده و داعش نه در سطح بین‌المللی بلکه در میان مسلمانان و جوامع اسلامی اجماع نظر وجود دارد، آن هم در سیاست‌های اعلانی نه در سیاست واقعی، در واقع این گروه‌ها نمی‌توانند بدون ارتباط با دولت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای این حجم سلاح، توانایی مالی یا نیروی انسانی را جمع کنند.

محب علی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین در جهان امروز مساله تروریسم محل اختلاف است و هر کسی متناسب با منافع خودش و آن‌چه قبول دارد، گروهی را تروریست اعلام می‌کند، به‌عنوان مثال آمریکایی‌ها،‌ ما را بزرگ‌ترین حامی تروریسم معرفی می‌کنند، در حالی که ما معتقدیم واقعیت این است که ما بزرگ‌ترین قربانی تروریسم هستیم.

نظرات بینندگان