گروه سیاسی «انتخاب»: «شورای وحدت» جدیدترین طرح اصولگرایان است تا بلکه بتوانند در انتخابات مجلس یازدهم حضوری متحدانه داشته باشند. اتحادی که بعد از انتخابات مجلس هشتم برای آنها به مانند رویای محال بوده و به همین دلیل، در دو انتخابات ریاست جمهوری و یک انتخابات مجلس و یک دوره انتخابات شورا، رقابت را به رقیب باخته اند. البته تلاش برای اتحاد در شرایطی در دستور کار جبهه اصولگرایی مشاهده میشود که مشاهدات مویدِ این واقعیت است که آنها از ملزومات لازم برای متحد شدن برخوردار نیستند و به همین دلیل، احتمال همصدایی اصولگرایان در انتخابات ۹۸ احتمالی ضعیف قلمداد میشود.
«انتخاب» در گفت و گو با عبدالله ناصری و نعمت احمدی این موضوع را بررسی کرده است.
عبدالله ناصری: چهره های کاریزماتیکی مانند ناطق نوری یا لاریجانی کمترین رغبتی به همکاری با اصولگرایان ندارند؛ تندروها هم آنها را نمی پذیرند / رویای اصولگرایان مشارکت حداقلی است
عبدالله ناصری عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات در این خصوص با گفتن اینکه «چهرههای کاریزمایی مثل آقای ناطق نوری یا آقای لاریجانی که توانایی همنشین کردن سلیقه های مختلف اصواگرایی را دارند، با توجه به مسایل این چند سال اخیر، نه خودشان علاقهمند به همکاری هستند و نه بخشی اصولگرایان حاضر میشوند تا این دو چهره را به عنوان بزرگتر و تصمیم گیر پذیرا باشند» تاکید دارد، وحدت برای اصولگرایان هدفی غیرقابل دسترس است.
عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات در گفت و گو با «انتخاب» گفت: وضعیت اصولگرایان با توجه به اتفاقاتی که در دوره آقای احمدی نژاد افتاد و از او حمایت بی چون و چرایی به عمل آورند و بعدها به دلیل رویکرد عجیب و غریب رییس جمهور سابق، مجبورشدند اعلام برائت کنند که در این کار به دلیل نوع حمایتهای شان موفق نشدند. به همین دلیل باید گفت، کلِ سیستم سیاسی شان به هم ریخت.
او افزود: در کنار این موضوع، یکسری از جاه طلبیهای افراطی که باعث شد تا چهرههای عاقل این جریان را از آنها دور کرد. این واقعیتها نشان میدهد، سامان دهی جریان اصولگرایی عملا صورت پذیر نیست. چون چهرههای کاریزمایی مثل آقای ناطق نوری یا آقای لاریجانی که توانایی همنشین کردن سلیقههای مختلف اصواگرایی را دارند، با توجهبه مسایل این چند سال اخیر، نه خودشان علاقهمند به همکاری هستند و نه بخشی اصولگرایان حاضر میشوند تا این دو چهره را به عنوان بزرگتر و تصمیم گیر پذیرا باشند.
او درباره نقش احتمالی چهره هایی مانند آیت الله مصباح یا آیت الله یزدی گفت: این آقایان به دلیل کهولت سن یک مقداری از مسایل سیاسی و اجتماعی فاصله گرفته اند و به همین دلیل عملا دیگر محبوبیتی بین اصولگرایان ندارند.
او با بیان اینکه اصولگرایان را دچار یک به هم ریختگی و آشفتگی میبینم، گفت: تنها امیدشان به دو مساله است. اول عدم انسجام اصلاح طلبان با اعتدالیون و دومین هدف شان هم پایین آمدن مشارکت است تا بتوانند از این طریق، در فضای انتخابات سال آینده خودی نشان بدهند. چون اصولا در مشارکتهای حداقلی این اصولگرایان هستند که برنده میشوند. برای مثال آقای حداد عادل با یک_دهمِ رایِ رضا خاتمی در انتخابات مجلس ششم و دکتر عارف در انتخابات مجلس دهم، در سال ۸۲ به عنوان نفرِ اولِ تهران به بهارستان راه یافت. به همین دلیل آنها رویای مشارکت حداقلی را در سر میپرورانند.
ناصری همچنین با تاکید بر اینکه اصولگرایان «الان دیگر با بزرگ کردن اشکالات دولت نمیتوانند مردم را ناامید کنند» افزود: در واقع بخش اعظمی از افکار عمومی عملا صندوق رای را رها کرده اند؛ لذا امروز با سیاه نمایی مرتبط با یک جناح خاص، نمیشود مردم را دلسرد کرد؛ بنابراین اگر قرار باشد مشارکت بالا یا پایین شود، اتفاقاتی در کل نهادها اعم از دولت و مجلس و ... بیفتد و به این جریان و آن جریان ربطی پیدا نمیکند و موضوع هایی، چون کنواسیونهای مالی و قراردادهای بین المللی، وضعیت مالی و چگونگی رابطه با دنیا و ... مواردی هستند که در اراده ملی تاثیرگذار هستند.
او افزود: تلقی عمومی این است که بخشی از سیستم مدیریت، کشور را به کل رها کرده است که میتوان به نادیده گرفتن افای تی اف اشاره کرد. آنهم در شرایطی که وزیر امور خارجه به کرات، مهم بودن این مساله را به همه گوشزد کرده است.
ناصری همچنین درباره جبهه پایداری و احتمال وحدت آنها با سایر اصولگرایان نیز اظهار داشت: اختلاف بین جریان پایداری با بزرگان اصولگرایی، اختلاف بسیار_بسیار تند و تیزی است. نمونه اش در مجلس دیده میشود که تندروهای مجلس چه فشارهایی را به لاریجانی وارد میکنند. مثل گنجاندن ماده قانونی که راه حضور مجدد لاریجانی در بهارستان را بستند. البته این قانون فی نفسه باعث چرخش قدرت می شود و در نتیجه قانونی مثبت است. اما این قانون، بیشتر چهرههایی چون لاریجانی، مطهری و پزشکیان را هدف قرار داده است.
عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات افزود: بعید میدانم امثال لاریجانی کمترین رغبتی برای هر نوع همکاری با تندورهای جبهه پایداری را داشته باشند. به هم ریختگی و شلختگی اصولگرایان به قدری است که با هیچ طرح و برنامهای نمیتوانند به سامان برسند. در نتیجه، میتوان اینطور پیش بینی کرد، اصولگرایان در انتخابات ۹۸ بازهم حضوری نامنسجم و چند پاره خواهند داشت و اگر قرار بر مشارکت بالا باشد، هیچ شانسی برای کسب سهمیه قابل توجه در مجلس یازدهم نمی توانند برای خود قایل شوند.
نعمت احمدی: اصولگریان متحد هم شوند، رقیب اصلاح طلبان نمیشوند / اصولگرایان از زمان دولت دوم محمود احمدی نژاد به خاطر دو به هم زنیهایی که او داشت، به هم ریختند
همچنین نعمت احمدی، تحلیلگر اصلاح طلب در گفت و گو با خبرنگار «انتخاب»، با اشاره به تشکیل شورای وحدت اصولگرایان گفت: اصولگرایان از زمان دولت دوم محمود احمدی نژاد به خاطر دو به هم زنیهایی که او داشت، به هم ریختند و گاهی با هم به اختلاف هم خوردند و به همین دلیل، سخت است، بتوانند اجماعی را به دست بیاورند. حتی اگر اتحاد انتخاباتی هم داشته باشند، بازهم نمیتوانند رقیبی جدی برای اصلاح طلبان باشند. فقط کافی است، دولت و اصلاح طلبان مجلس در مدت زمان باقی مانده، توانایی خودشان را ثابت کنند تا بازهم مردم برای رای دادن در پای صندوق های رای حاضر شوند. همه میدانند، هر وقت انتخابات با مشارکت حداکثری برگزار می شود، این اصلاح طلبان هستند که برنده قاطع و بدون، چون و چرای انتخابات میشوند.
این حقوقدان همچنین درباره تاثیرات احتمالی شرایط به هم ریختگی اقتصادی در انگیزه عمومی جهت شرکت در انتخابات افزود: باید بین انتخابات مجلس و ریاست جمهوری تفاوتی قایل شویم. هر چقدر که مشارکت و نتیجه انتخابات ریاست جمهوری بسته به فضای سیاسی است، انتخابات مجلس را رقابتهای قومی در شهرهای کوچک تعیین میکند. در واقع برای مردم شهرهای کوچک استانهای مختلف، اینکه دلار ۱۵ هزار تومان یا گوشت کیلویی ۱۲۰ هزار تومان است، با وجود مشکلاتی که برای شان به وجود میآورد، در انتخابات اهمیتی ندارد. چون عدهای دوست دارند آقای فلان نماینده شود و عدهای هم به دنبال فرستادن آقای بهمان به مجلس هستند. پس باید گفت، هیچ شک و تردیدی در خصوص میزان مشارکت در انتخابات چهارم اسفند ماه سال ۹۸ وجود ندارد.
احمدی با اشاره به تاثیر آیت اللهِ مرحوم هاشمی در انتخابات ۹۲ و ۹۴ گفت: انتخابات مجلس یازدهم برای اصلاح طلبان و اعتدالیون اولین انتخاباتی است که حمایت آقای هاشمی را ندارند و به همین دلیل باید شرایط را طوری مدیریت کنند تا اینطور نباشد که افکار عمومی به این ذهنیت برسد که بدون آن مرحوم، حرفی برای گفتن ندارند.
او ادامه داد: اصولگرایان همچنین با فقدان چهرههای تاثیرگذار و موثر روبرو هستند. در واقع در بین آنها فقط علی لاریجانی است که میتواند اجماع را به وجود بیاورد که او هم در شرایط فعلی، بعید است با اصولگرایان همراهی و همکاری انتخاباتی داشته باشد.
نعمت احمدی در پایان اظهاراتش گفت: اینکه برخی قانون را تغییر داده اند و از انتخابات استانی برای تعیین نمایندگان مجلس حرف میزنند، به نظر میرسد ناشی از ترس از نمایندگان مجلس است. به هر حال آنها میدانند، مردم چهره هایی، چون فاطمه سعیدی و اولادقبا که چندان هم شناخته شده نیستند، را به تندروها ترجیح میدهند و به همین دلیل در تلاش هستند تا به نوعی جلوی ورود افراد مستقل یا کمتر شناخته شده در انتخاب را بگیرند. در پایان برای بار چندم اشاره میکنم، اگر اصلاح طلبان بتوانند کارنامه موفقی داشته باشند و همچنین اگر بتوانند دلیل کاستیها و مشکلات اخیر را به مردم توضیح بدهند، اصولگرایان هر طرح و برنامهای هم بریزند و عملی کنند، بازهم چارهای جزء قبول شکستِ انتخاباتی نخواهند داشت.