وزیر امور خارجه اکوادور اعلام کرد، این کشور پیش از آن که وضعیت پناهندگی جولیان آسانژ را در سفارت خود در لندن لغو کند، اطلاعی از وجود درخواستی مبنی بر استرداد بنیانگذار پایگاه اینترنتی ویکیلیکس نداشته است.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، خوزه والنسیا، رئیس دستگاه دیپلماسی اکوادور به دنبال بازداشت جولیان آسانژ، بنیانگذار پایگاه اینترنتی ویکیلیکس که در سفارت اکوادور در انگلیس رخ داد، اظهار کرد: در زمان اتخاذ تصمیم پایان به وضعیت پناهندگی وی در سفارت، تنها یک پرونده در انگلیس علیه او وجود داشت. به گفته والنسیا، این پرونده ارتباطی به استرداد آسانژ به کشوری ثالث نداشته است.
اظهارات وزیر امور خارجه اکوادور در حالی مطرح میشود که دادستانهای آمریکایی علیه آسانژ اعلام جرم کرده و او را به توطئهگری و تبانی برای دستیابی به اطلاعات از طریق یک کامپیوتر دولتی متهم کردهاند.
در همین حال، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا امروز (پنجشنبه) در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت بنیانگذار پایگاه افشاگر ویکیلیکس گفت که در این باره نظری ندارد.
از سوی دیگر، یکی از وکلای آسانژ گفته است، در صورتی که او به آمریکا مسترد شود، با خطر شکنجه مواجه خواهد بود.
او اظهار کرد: ادعاهایی که با توجه به آن به پناهندگی هفت ساله آسانژ در سفارت اکوادور در انگلیس پایان داده شده، غلط است.
این وکیل خاطرنشان کرد که فرآیند استرداد موکلش در شرایط فعلی میتواند شروع شود.
ساعتی پس از انتشار خبر دستگیری بنیانگذار ویکیلیکس، خبرگزاری رویترز به نقل از پلیس انگلیس خبر داد که آمریکا استرداد آسانژ را خواستار شده است.
آسانژ پس از آن که صدها هزار سند دولت فدرال آمریکا را در وبسایت ویکیلیکس منتشر کرد، از بیم بازداشت و استرداد به آمریکا در سال ۲۰۱۲ به سفارت اکوادور در لندن پناه برد.
در حساب توییتری ویکیلیکس آمده است که آسانژ خود از سفارت خارج نشده، بلکه سفیر اکوادور پلیس را «به داخل دعوت کرده» است.
پلیس انگلیس تأیید کرده است که پس از آن که مصونیت دیپلماتیک از آسانژ سلب شده، سفیر اکوادور در را به روی پلیس برای بازداشت او باز کرده است.
در بیانیه پلیس آمده است، آسانژ ۴۷ ساله به خواسته مقامات ایالات متحده بازداشت شد.
در همین حال یک معاون وزیر خارجه انگلیس به شبکه اسکاینیوزگفت، در صورتی که آسانژ با حکم اعدام در آمریکا مواجه باشد، لندن او را مسترد نخواهد کرد.
ادوارد اسنودن، افشاگر اسناد سری شنود در آمریکا در یک پیام توییتری این اتفاق را «برههای تاریک از آزادی مطبوعات» توصیف کرد.
جرمی هانت، وزیر خارجه انگلیس هم در گفتوگو با اسکاینیوز گفت: آسانژ یک قهرمان نیست و سالها خود را از حقیقت پنهان کرد.
لنین مورنو، رئیس جمهوری اکوادور گفت که به دنبال نقض مکرر مقررات بینالمللی توسط آسانژ، دولت اکوادور پناهندگی او را لغو کرده است. سایت ویکیلیکس در توییتی اقدام دولت اکوادور در پایان دادن به پناهندگی آسانژ را نقض قوانین بینالمللی خواند.
دادگاهی که در مرکز لندن برگزار شد، آسانژ را در رابطه با اتهام حاضر نشدن در دادگاه مجرم شناخت.
آسانژ همچنین به دلیل اتهاماتی که آمریکا علیه او مطرح کرده است، با درخواست استرداد روبهرو بوده و قرار است در روز دوم ماه مه، در دادگاهی از طریق ارتباط تصویری اینترنتی در رابطه با این اتهامات حاضر شود.
بر اساس گزارشها، او در حالی که کت و شلوار و پیراهن سیاه به تن داشت، هنگام ورود به دادگاه برای خبرنگاران دست تکان داد.
در دادگاه گفته شد که او هنگام بازداشت در سفارت اکوادور مقاومت کرده و فریاد کشیده است: این غیرقانونی است. من اینجا را ترک نمیکنم.
قاضی دادگاه با مجرم شناختن آسانژ، گفت: رفتار آسانژ مانند شخص خودخواهی بوده که به چیزی بیش از منافع خودش فکر نمیکند.
ساجد جاوید، وزیر کشور انگلیس توییت کرده است: تأیید میکنم که جولیان آسانژ در بازداشت پلیس است و عادلانه محاکمه میشود.
او همچنین از همکاری سفارت اکوادور در لندن و «عملکرد حرفهای» پلیس لندن قدردانی کرد و نوشت: هیچکس فراتر از قانون نیست