پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: تبلیغاتی که بهطور گسترده در زمینه نمک دریا در کشور میشود، برخلاف سیاستهای وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت مردم کشور است و طبعا افراد سودجویی که سعی در ترویج مصرف نمک دریا دارند، نه تنها سلامت مردم کشور را به خطر میاندازند بلکه موجب بازگشت مشکل گواتر، تولد نوزادان با ناهنجاریهای مادرزادی و بسیاری پیامدهای زیانبار بهداشتی میشوند.
به گزارش ایسنا دکتر زهرا عبداللهی درخصوص تبلیغ و مصرف نمک دریا اظهارکرد: تبلیغات گسترده و بیاساس نمک دریا منجر شده که مصرف کنندگان دچار سردرگمی شوند و علیرغم توصیههای دفتر بهبود تغذیه جامعه مبنی بر مصرف نمک یددار تصفیه شده هنوز عدهای براین باورند که نمک دریا علاوه بر املاح سدیم و ید، دارای املاحی مانند کلسیم و منیزیم است که برای بدن مفید است.
وی افزود: نمک دریا، نمکی است تصفیه نشده که دارای انواع ناخالصیها از جمله فلزات سنگین است که خطر سرطانزایی آنها به اثبات رسیده و علاوه برداشتن ناخالصیها، نمک دریا دارای میزان کم ید و یا حتی فاقد ید است که نیاز روزانه به ید را تامین نمیکند.
عبداللهی در ادامه اظهارکرد: وزارت بهداشت ظرف ۲۰ سال گذشته برای کاهش شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید، سیاست افزودن ید به نمکهای خوراکی را در پیش گرفته است و در حال حاضر تمام کارخانجات تولیدکننده موظف هستند، ید را به میزان توصیه شده وزارت بهداشت به نمکهای خوراکی اضافه کنند زیرا استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی وابسته به این ریز مغذی است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه نرسیدن ید کافی به بدن، عوارض زیادی به همراه دارد،گفت: این عوارض شامل گواتر، ناهنجاریهای مادرزادی، افزایش موارد سقط و مردهزایی، هیپوتیروئیدی مادرزادی، کرولالی مادرزادی و کاهش بهره هوشی است و تاکید وزارت بهداشت بر مصرف نمک یددار تصفیه شده به دلیل رسیدن ید مورد نیاز به بدن است.
وی تصریح کرد: این تصور که نمک دریا میتواند املاح دیگر مانند منیزیم و کلسیم را تامین کند، صحیح نیست زیرا در مقداری که نمک دریا باید مصرف شود (کمتر از ۵ گرم در روز)، مقدار کلسیم و منیزیمی که به بدن میرساند آنقدر ناچیز است که کاملا قابل چشمپوشی است. ضمن اینکه این املاح را از سایر منابع غذایی میتوان دریافت کرد و با مصرف نمک یددار تصفیه شده (البته به مقدارکم) هدف این است که ید کافی به مردم کشور رسانده شود.
وی افزود: نمک طعام مشمول دریافت پروانههای بهداشتی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تاریخ تولید و انقضا و استاندارد اجباری است. اینگونه نمک های تصفیه شده یددار فاقد فلزات سنگین مانند سرب و ارسنیک (عوامل ایجادکننده سرطان) و ناخالصیهای محلول مانند گچ است که به دلیل سفید بودن غیر قابل جداسازی است. از طرفی میزان محاسبه شده ید در نمک تصفیه شده باعث پیشگیری از بیماری گواتر و به دنبال آن باعث پیشگیری ازعقب ماندگی جسمی و ذهنی و سقط جنین خواهد شد.
به گزارش «وبدا» مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پایان اظهارکرد: درصورتی نمک دریا میتواند مصرف خوراکی داشته باشد که در قالب استانداردهای موجود، مجوز تولید و پروانه ساخت از وزارت بهداشت گرفته باشد.