مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس جزئیات و زوایای مختلف ارسال نخستین محمولهی بنزین صادراتی کشور و آیندهی این رویداد تاریخی را تشریح کرد.
به گزارش ایسنا، روز چهارشنبه عرضههای متنوعی در رینگ بینالملل بورس انرژی ایران از سوی پالایشگاهها و شرکت پخش فرآوردههای نفتی صورت گرفت که در راس آن معامله 3000 تن بنزین صادراتی ایران برای نخستین بار در صنعت نفت کشور قابل توجه بود. محمدعلی دادور - مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس در این باره گفت: بسیار خوشحالیم که بنزین تولیدی پالایشگاه ستاره خلیج فارس دارای چنان کیفیتی است که به عنوان نخستین محمولهی صادراتی ایرانی به کشورهای همسایه انتخاب و وارد رینگ بین المللی بورس شد.
وی با اشاره به کیفیت بنزین تولیدی در این پالایشگاه که سبب چنین انتخابی شده است، گفت: بنزین یورو5 ستاره خلیج فارس از نظر زیستمحیطی از استاندارد یورو5 جهانی پاکتر است چرا که بنزنی که در بنزین یورو5 باید زیر یک درصد باشد، در این پالایشگاه در محدوده 0.5 تا 0.7 درصد است.
این مقام مسوول با بیان اینکه همچنین آروماتیک در شرایط استاندارد باید 35 باشد اما در حال حاضر در بنزین تولیدی پالایشگاه ستاره خلیج فارس بین 29.5 تا 31.5 است و میزان گوگرد استاندارد در این نوع بنزین باید کمتر از 10 پی.پی.ام. باشد که در حال حاضر در بنزین ستاره خلیج فارس کمتر از یک پی.پی.ام. است، گفت:با توجه به این که نیاز داخل تامین شده و بازارهای ایران برای خرید بنزین اشباع است، با تصمیم صادق آبادی، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی صادرات این فرآوردهی استراتژیک و ورود آن به رینگ صادراتی را پیگیری کردیم.
دادور فروش نخستین محمولهی صادراتی بنزین ایران را موفقیتآمیز خواند و اضافه کرد: خوشبختانه این محموله 20 دلار به ازای هر بشکه گران تر از نرخ نشریه «پلتس» به فروش رفت که نشاندهندهی عملکرد صحیح در ورود به بازارهای جهانی است.
وی با بیان اینکه بیش از یک قرن از کشف نفت در ایران می گذرد و ما بسیار خرسندیم که نخستین صادرات بنزین به عنوان اتفاقی تاریخی از پالایشگاه ستاره خلیج فارس آغاز شد، تاکید کرد: شرکت نفت ستاره خلیج فارس تجربهی عرضهی دیگر فرآوردهها را در رینگ داخلی و بینالمللی دارد و همین موضوع میتواند سبب اتخاذ روشهای صحیح در موضوع صادرات شود.
وی جلوگیری از خامفروشی را ترفندی برای عملی کردن منویات مقام معظم رهبری دانست و گفت: در پی صادرات فرآوردهها ارزش افزودهی بیشتری ایجاد خواهد شد که سبب ارزآوری و بهبود شرایط اقتصادی کشور میشود. نخستین عرضهی بنزین ستاره خلیج فارس در رینگ بین المللی توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی این موضوع را ثابت کرد که میتوان ارزش افزودهای بالاتر از پیشبینیهای نشریات معتبر این حوزه برای بنزین صادراتی کسب کرد و امیدواریم در معاملات بعدی وضعیت به مراتب بهتر شود.
مشتریان بنزین صادراتی افزایش مییابند
وی در ادامه تاکید کرد: تجربه فروش گاز مایع در رینگ بینالمللی به ما این موضوع را متذکر می شود که متقاضایان دریافت بنزین صادراتی ایران مطمئنا در معاملات بعدی بیشتر خواهند شد و این مساله باعث جلب خریداران و بالا رفتن قیمت ها خواهد شد.
مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس افزایش تعداد خریداران را سبب ورود بنزین ایران به بازارهای هدف با ارزآوری بیشتر ارزیابی کرد و گفت: امروز در صادرات فرآورده ها سهم خوبی را از بازار افغانستان و پاکستان داریم و کشورهای آفریقایی، ارمنستان و عراق نیز بهتازگی به مشتریان ما افزوده شده اند.
دادور در پایان رعایت استانداردهای ایمنی را خط قرمز این پالایشگاه در تحویل فرآورده به مشتریان اعلام کرد و گفت: پالایشگاه ستاره خلیج فارس یک سرمایهی ملی است و اجازه نمیدهیم رعایت نشدن برخی استانداردها سبب صدمه به این دستاورد بزرگ صنعت پالایش کشور شود، از این رو چنانچه خریداران الزامات را رعایت نکرده باشند امکان تحویل محموله به آنان وجود نخواهد داشت.
بهگزارش ایسنا، در ساعت ۱۴ روز چهارشنبه نخستین محموله ۱۰ هزار تنی بنزین صادراتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در حالی روانه رینگ بین الملل بورس انرژی شد که در نهایت ۳۰۰۰ تن از این محموله به مقصد بازارهای صادراتی معامله شد. 7000 تن الباقی این محموله نیز به روز معاملاتی شنبه هفته آینده موکول شده است.
قیمت پایه هر تن از این محصول ۵۸۱ دلار تعیین شد و محدودیتی برای رقابت بر سر قیمت پایه تعیین شده وجود نداشت. حداقل حجم خرید برای کشف قیمت و همچنین حجم خرید به ترتیب یکصد تن بود و محل تحویل آن از انبار پالایشگاه ستاره خلیج فارس تعیین شده است.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، یکشنبه هفته آینده نیز 10 هزار تن بنزین با اکتان 91 را به قیمت پایه هر تن 581دلار و نیز بنزین با اکتان 95 به حجمهای 3 هزار و 5 هزار تن به نرخ پایه هر تن 630 دلار با هدف صادرات عرضه میکند.
شرکت پالایش پخش همچنین نفت سفید را در یکشنبه هفته آینده در قالب چهار محموله و حجم کلی 3 هزار تن و قیمت پایه هر تن 578 دلار با هدف صادرات در رینگ صادراتی بورس انرژی عرضه میکند.
در این روز همچنین نفت گاز (گازوئیل) ایران از انبار نفت مشهد به مقصد افغانستان به میزان 5 هزار تن و قیمت پایه هر تن 485 دلار با هدف صادرات در بورس انرژی عرضه میشود.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی استقبال کمنظیری از عرضه فرآوردههای خود در بورس انرژی با هدف صادرات داشته است و امید می رود با تداوم عرضه ها ، سایر فرآورده های نفتی و پالایشی نیز در این بازار به طور گسترده عرضه شود.
می توان گفت بورس انرژی به عنوان یک بازار متشکل و تحت نظارت فرصت خوبی برای سایر فعالان انرژی بویژه توانیر و نیروگاه های برق و همچنین فعالان صنعت ذغال سنگ تلقی می شود تا ضمن افزایش تاب آوری اقتصاد ایران از تهدید ها فرصت بسازند.