پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : «برایان هوک»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، بعد از ناکامی واشنگتن در ادامه توقیف ابرنفتکش «آدریاندریا» سهشنبه گفت که آمریکا حرکت این نفتکش و سایر نفتکشهای ایران را رصد میکند.
هوک با اشاره به برگزاری یک نشست ضد ایرانی در «ورشو»، پایتخت لهستان گفت که نتیجه برگزاری این نشست، تشکیل هفت کارگروه بوده که به زودی در سطح دستیاران وزیر خارجه دیدار خواهند کرد. او گفت این کارگروهها، «امنیت سایبری، حقوق بشر، امنیت دریانوردی و هوانوردی، امنیت انرژی، اشاعه موشکی، مسائل انسانی و پناهندگان و مبارزه با تروریسم را پوشش خواهند داد.
وی با بیان اینکه توافق هستهای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نتوانستهاند برنامه موشکی ایران را مهار کنند، از رفع تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه ایران طبق این قطعنامه ابراز نگرانی کرد. و خواستار اقدام برای جلوگیری از آن شد.
مقام آمریکایی گفت: «قطعنامه ۲۲۳۱ میگوید که سال آینده-اکتبر ۲۰۲۱- تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران که از سال ۲۰۰۶-۲۰۰۷ برقرار بوده، سال آینده منقضی خواهد شد. این فقط بخشی از توافق هستهای ایران است.»
وی اضافه کرد: «بنابراین، ما فاصله چندانی با رفع تحریمهای تسلیحاتی و رفع تحریم از شخصیتهای [ایرانی] نداریم. مهم است جامعه بینالمللی درک کند که توافق هستهای ایران از سال آینده رو به انقضا میرود.»
هوک یادآوری کرد که طبق مفاد برجام سال ۲۰۲۳، یعنی هشت سال بعد از حصول این توافق، ممنوعیت آزمایشهای موشکی ایران نیز رفع خواهد شد. وی تأکید کرد: «ما معتقدیم شورای امنیت سازمان ملل برای اطمینان از ادامه تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران نقش مهمی دارد که باید ایفا کند.»
این مقام آمریکایی در پاسخ به سوال یک خبرنگار مبنی بر اینکه آیا آمریکا میتواند از بند موسوم به «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران استفاده کند یا خیر، اذعان کرد که واشنگتن قادر به استفاده از این بند نخواهد بود.
پیش از این، کارشناسان گفتهاند آمریکا بعد از خروج از برجام به جهت آنکه جزئی از این توافق هستهای نیست نمیتواند برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران به بند مکانیسم ماشه در برجام استناد کند.
او در پاسخ به سوال این خبرنگار گفت: «در خصوص مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها (مکانیسم ماشه) باید بگویم ما دیگر داخل آن توافق (برجام) نیستیم. طرفهایی که هنوز داخل توافق هستند باید تصمیم خودشان را بگیرند که میخواهند از مکانیسم حل اختلاف استفاده کنند یا خیر.»